Zobacz pełną wersję : Zdjęcie na okładkę Time za... 31,50$
Najpierw przeczytać tu (http://fotoblogia.pl/2011/04/22/zdjecie-z-okladki-magazynu-time-za-niecale-31-dolarow?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:%20fotoblogia%20%28Fotoblogia.pl %29)
A teraz proszę komentować. IMHO koleś mocno przesadził, ale chciałbym poczytać Wasze opinie.
Rafał_Sz
23-04-2011, 15:03
Najpierw przeczytać tu (http://fotoblogia.pl/2011/04/22/zdjecie-z-okladki-magazynu-time-za-niecale-31-dolarow?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:%20fotoblogia%20%28Fotoblogia.pl %29)
A teraz proszę komentować. IMHO koleś mocno przesadził, ale chciałbym poczytać Wasze opinie.
Ten temat podobnie jak wszechświat i ludzka głupota nie ma końca. W/g mnie, coś jest tyle warte, za ile można to sprzedać. Tak teraz wygląda świat.
andrzej_laskowski
23-04-2011, 15:04
Normalna kolej rzeczy.
Tak jak dziś już, prawie, nie ma szewców, ( buty kosztują grosze, więc kto je robi u szewca?) tak stopniowo profesjonalnymi fotografami zostanie garstka ludzi.
Bo "świetne" zdjęcia robi co drugi nastolatek, i co trzeci posiadacz aparatu.
A że dla 90% społeczeństwa nie ma znaczenia co jest na obrazku to i w/w sprawa wcale mnie nie dziwi.
GrzesiekM
23-04-2011, 17:13
a teraz pomyśl tak... w portfolio lub CV człowieczek sobie wpisze ... fotopublikacja na frontpage`u "The Times", ładnie brzmi .. co? Fakt, ceni się tanio, ale może to taki "chłyt margetingowy"?
mateo912
23-04-2011, 17:16
a teraz pomyśl tak... w portfolio lub CV człowieczek sobie wpisze ... fotopublikacja na frontpage`u "The Times", ładnie brzmi .. co? Fakt, ceni się tanio, ale może to taki "chłyt margetingowy"?
A teraz pomyśl tak... dostanie 3000$ i "w portfolio lub CV człowieczek sobie wpisze ... fotopublikacja na frontpage`u "The Times", ładnie brzmi .. co?"
;)
gregory_21
26-04-2011, 15:29
No wybaczcie ale jak na miejscu każdego dyskutanta zadałbym sobie inne pytanie:
czy ta sytuacja źle świadczy o Lamie czy o TIMEsie?
Nie wiemy kim jest Lam ale można domniemywać, że nie jest zbyt emocjonalnie związany z fotografią.
Robi sobie fotki w zaciszu garażowego ogniska, pcha je na stocki a rachunki oblicza mniej więcej tak:
słoik = free, bo wziąłem żonie
monety = free, bo wziąłem na chwilę dzieciakom ze świnki
światło = free, bo przecież lampka od zawsze jest w garażu
aparat = koszt marginalny, bo po rozłożeniu ceny zakupu na tysiące sprzedanych zdjęć to śmiech na sali.
A to, że nie wie co to prawa autorskie, pole eksploatacji czy cennik ZPAF to raczej plus, bo nie wydał dolca, żeby się tego dowiedzieć z kursów czy też nie zmarnował czasu, żeby to wyczytać w necie.
Czysty zysk ;)
Matey3000
26-04-2011, 16:26
Takich zdjec sa tysiace, jak by ten gosc chcial 1000$ to by ktos inny sprzedal.
krzysztof jot
02-05-2011, 20:35
A to, że nie wie co to prawa autorskie, pole eksploatacji czy cennik ZPAF to raczej plus, bo nie wydał dolca, żeby się tego dowiedzieć z kursów czy też nie zmarnował czasu, żeby to wyczytać w necie.
Czysty zysk ;)
a co mają do tego prawa autorskie - sprzedał za ile chciał. I prawdę mówiąc, idiota zapłaciłby 3000$ za takie zdjęcie. Jest różnica pomiędzy okładką Time przechodząca do historii pokazująca "ten moment" o którym mówi cały świat, a stockowym obrazkiem - są takie sytuacje/wydania, że edytor szuka wtedy taniego obrazka - jak nie tu, to tam, albo zleca swojemu fotografikowi a nie kupuje za tysiące - praw rynku nie zmienisz, wiadomo że myśli się o -Time ! ale niestety...powiem więcej - w specjalnym wydaniu "oliompijskim" dodatku do Tima, okładka to moje zdjęcie - portret jednego ze znanych sportowców-olimpijczyków, a w środku jeszcze trzy -i niestety milionerem nie zostałem :). Ceny ustala jeszcze przed zakupem księgowy :), a nie negocjowane są na podstawie stawek i cenników ZPAF - mowa o "statycznych" materiałach przygotowywanych wcześniej, co innego atak na WTC - tu znajdą się i tysiące $.
gregory_21
03-05-2011, 05:27
a co mają do tego prawa autorskie - sprzedał za ile chciał.
Masz rację. Prawa autorskie są tam niepotrzebne.
marszull
03-05-2011, 14:57
i zdjecie do "Wiadomosci Gminy Strzecha" i do ogolnopolskiej gazety o nakladzie powyzej 500000, ewentualnie kampanii we wszystkich mediach, powinny byc takie same...
krzysztof jot
05-05-2011, 01:03
i zdjecie do "Wiadomosci Gminy Strzecha" i do ogolnopolskiej gazety o nakladzie powyzej 500000, ewentualnie kampanii we wszystkich mediach, powinny byc takie same...
zdjecie tak, powinny być takie same, a ceny to czasem mogą być różne - ale, niekoniecznie. Głównie zależy to od umowy zawartej przez kupującego i sprzedającego. A te - poza wieloma chęciami i marzeniami - najczęściej weryfikuje prawo rynku - raz warunki dyktuje jedna strona, innym razem druga. Sprzedawałem zdjęcia po 30 zł, robiłem zdjęcia po 10tys zł i nie płakałem że tanio ani nie wołałem że za drogo - to się nazywa przystosowanie do sytuacji.