PDA

Zobacz pełną wersję : Stluczenia,otarcia,siniaki,krwiaki,zdarta skora itp.

U-CUT
23-04-2011, 14:45
Kilka dni temu zaliczylem dosc mocna krakse na rowerze.
Jakie polecacie masci/kremy ?

Mam jeden ale nie wiem czy odpowiedni - TIMODINE CREM

Rafał_Sz
23-04-2011, 15:04
Altacet i trochę czasu.

nowart
23-04-2011, 16:00
Oczyszczenie rany i dużo świeżego powietrza. Wszelkie maści tyko utrudniają dopływ powietrza i rana goi się znacznie dłużej. Oczywiście nie biorę pod uwagę sytuacji, gdy do rany dostała się już jakaś infekcja/zakażenie.

ekonet
23-04-2011, 16:24
Na trudnogojące się rany polecam Oriflamkowy Tender Care (kod 1276), znakomicie przyspiesza gojenie się ran.

U-CUT
23-04-2011, 17:26
Na trudnogojące się rany polecam Oriflamkowy Tender Care (kod 1276), znakomicie przyspiesza gojenie się ran.

Po swietach lece do apteki.

Mam spory problem aby rany byly czyste,wczoraj zaczalem nocki a schodze dopiero w przyszly wtorek.W pracy mam stycznosc ze smarami,olejami,drobne opilki metalu,w powietrzu mieszanka oleju z woda.Sa wentylatory co wyciagaja ten unoszacy sie syf ale wiekszosc i tak spada na glebe.Co moge to zakleje,co kilka godzin zmienialem opatrunki ale po calej nocy nie wygladalo fajnie,troche rozpackane.Jak szedlem spac nie zaklejalm i wyglada calkiem dobrze.Przede mna kolejne noce,boje sie troche aby nie wdala sie infekcja.

Greg77
23-04-2011, 18:25
Nic sie nie martw.....po staropolsku, sie zagoi! Kiedys jako dzieciak, rana przemyta raz i spowrotem szalec.....bedzie git, chyba, ze masz rany ciete i wymagaja lekarza;) A serio, staraj sie nie zapaskudzic tymi brudami, polecam rekawiczki bawelniane a na to gumowe...;)

ekonet
23-04-2011, 18:55
Po swietach lece do apteki.
Nie do apteki, lecz do najbliższego konsultanta Oriflame.
A jeśli w aptece, to coś na propolisie, to podobny skład.

jackrabbit
23-04-2011, 19:45
Kilka dni temu zaliczylem dosc mocna krakse na rowerze.

poka fotkie ;)

Witek "Wisz"
24-04-2011, 00:07
Oj, z całym szacunkiem Panowie, ale na otartą ranę nie babrałbym ani propolisem, ani żadnymi cudami Oriflame. To nie są preparaty jałowe, mogą dodatkowo zakazić ranę. Dobrze sprawdzają się w przypadku lekkiego otarcia naskórka, ale jeśli uszkodzona jest skóra właściwa, to już gorzej. Takie rany są o tyle paskudne, że dość duża powierzchnia skóry jest uszkodzona, a krwawienie stosunkowo małe, co utrudnia samooczyszczenie się rany. Ja polecam jałowe gaziki i wodę utlenioną, żeby zmyć grubsze zanieczyszczenia, potem Octenisept, żeby pozbyć się bakterii i innych paskudztw. Na to lekki opatrunek z jałowej gazy i wio, po wszystkim.

Edit
Na obrzęki - jak rsz napisał - Altacet. Krwiaki, siniaki - coś z wyciągiem z arniki, np Arcalen, ewentualnie Hirudoid - zawiera hirudynę, bardzo ładnie likwiduje siniaki.

U-CUT
24-04-2011, 02:26
dzieki wszystkim za rady.

ASAHI
24-04-2011, 03:26
Polecam ochraniacze na ciało. Niby nic a potrafi skórę (dosłownie) uratować.. I kask.

ekonet
24-04-2011, 09:55
Oj, z całym szacunkiem Panowie, ale na otartą ranę nie babrałbym ani propolisem, ani żadnymi cudami Oriflame. To nie są preparaty jałowe, mogą dodatkowo zakazić ranę. Dobrze sprawdzają się w przypadku lekkiego otarcia naskórka, ale jeśli uszkodzona jest skóra właściwa, to już gorzej.
A to jest oczywiste i sam bym tego nie polecał i nie stosował w takich przypadkach.

fotograf58
24-04-2011, 11:59
a może lekarz ?