Zobacz pełną wersję : Stluczenia,otarcia,siniaki,krwiaki,zdarta skora itp.
Kilka dni temu zaliczylem dosc mocna krakse na rowerze.
Jakie polecacie masci/kremy ?
Mam jeden ale nie wiem czy odpowiedni - TIMODINE CREM
Rafał_Sz
23-04-2011, 15:04
Altacet i trochę czasu.
Oczyszczenie rany i dużo świeżego powietrza. Wszelkie maści tyko utrudniają dopływ powietrza i rana goi się znacznie dłużej. Oczywiście nie biorę pod uwagę sytuacji, gdy do rany dostała się już jakaś infekcja/zakażenie.
Na trudnogojące się rany polecam Oriflamkowy Tender Care (kod 1276), znakomicie przyspiesza gojenie się ran.
Na trudnogojące się rany polecam Oriflamkowy Tender Care (kod 1276), znakomicie przyspiesza gojenie się ran.
Po swietach lece do apteki.
Mam spory problem aby rany byly czyste,wczoraj zaczalem nocki a schodze dopiero w przyszly wtorek.W pracy mam stycznosc ze smarami,olejami,drobne opilki metalu,w powietrzu mieszanka oleju z woda.Sa wentylatory co wyciagaja ten unoszacy sie syf ale wiekszosc i tak spada na glebe.Co moge to zakleje,co kilka godzin zmienialem opatrunki ale po calej nocy nie wygladalo fajnie,troche rozpackane.Jak szedlem spac nie zaklejalm i wyglada calkiem dobrze.Przede mna kolejne noce,boje sie troche aby nie wdala sie infekcja.
Nic sie nie martw.....po staropolsku, sie zagoi! Kiedys jako dzieciak, rana przemyta raz i spowrotem szalec.....bedzie git, chyba, ze masz rany ciete i wymagaja lekarza;) A serio, staraj sie nie zapaskudzic tymi brudami, polecam rekawiczki bawelniane a na to gumowe...;)
Po swietach lece do apteki.
Nie do apteki, lecz do najbliższego konsultanta Oriflame.
A jeśli w aptece, to coś na propolisie, to podobny skład.
jackrabbit
23-04-2011, 19:45
Kilka dni temu zaliczylem dosc mocna krakse na rowerze.
poka fotkie ;)
Witek "Wisz"
24-04-2011, 00:07
Oj, z całym szacunkiem Panowie, ale na otartą ranę nie babrałbym ani propolisem, ani żadnymi cudami Oriflame. To nie są preparaty jałowe, mogą dodatkowo zakazić ranę. Dobrze sprawdzają się w przypadku lekkiego otarcia naskórka, ale jeśli uszkodzona jest skóra właściwa, to już gorzej. Takie rany są o tyle paskudne, że dość duża powierzchnia skóry jest uszkodzona, a krwawienie stosunkowo małe, co utrudnia samooczyszczenie się rany. Ja polecam jałowe gaziki i wodę utlenioną, żeby zmyć grubsze zanieczyszczenia, potem Octenisept, żeby pozbyć się bakterii i innych paskudztw. Na to lekki opatrunek z jałowej gazy i wio, po wszystkim.
Edit
Na obrzęki - jak rsz napisał - Altacet. Krwiaki, siniaki - coś z wyciągiem z arniki, np Arcalen, ewentualnie Hirudoid - zawiera hirudynę, bardzo ładnie likwiduje siniaki.
dzieki wszystkim za rady.
Polecam ochraniacze na ciało. Niby nic a potrafi skórę (dosłownie) uratować.. I kask.
Oj, z całym szacunkiem Panowie, ale na otartą ranę nie babrałbym ani propolisem, ani żadnymi cudami Oriflame. To nie są preparaty jałowe, mogą dodatkowo zakazić ranę. Dobrze sprawdzają się w przypadku lekkiego otarcia naskórka, ale jeśli uszkodzona jest skóra właściwa, to już gorzej.
A to jest oczywiste i sam bym tego nie polecał i nie stosował w takich przypadkach.
fotograf58
24-04-2011, 11:59
a może lekarz ?