Zobacz pełną wersję : D7000 - pojawiający się błąd.
maczyslaw
23-04-2011, 14:36
Jestem użytkownikiem D7000 od jakiegoś czasu i pierwszy raz spotkałam się z dość nietypowym błędem. Nie jestem w stanie wykonać zdjęcia, natomiast na górnym wyświetlaczu pojawia się małe "F" oraz EE. Instrukcja obsługi gdzieś mi zaginęła, przez co nie wiem, jak poradzić sobie z tym błędem. Pomoże ktoś?
wasilewk
23-04-2011, 14:43
Jestem użytkownikiem D7000 od jakiegoś czasu... Instrukcja obsługi gdzieś mi zaginęła, ...
Można ściągnąć ze strony Nikona - tyle pomogę.
Nie złość się, ale błąd jest typu: "Zabrakło mi paliwa w moim aucie, co mam zrobić ?"
taki blad pojawia sie gdy jest nie podpiety obiektyw sprawdz polaczenie sprobuj podpiac inny obiektyw jesli to nic nie pomoze
maczyslaw
23-04-2011, 14:51
Próbowałam podpiąć Heliosa, ale nawet na manualnym trybie nie działa. Poza tym, czytałam też, że wystarczy ustawić przesłoną na najmniejszą z możliwych - i to uczyniłam, ale działa mi tylko na niej.
maczyslaw
23-04-2011, 14:55
W porządku, coś poprzestawiałam i manualne obiektywy działają. Gorzej jest z Nikkorem 50/1.8. Jak wspomniałam wcześniej, działa wyłącznie na najmniejszej przesłonie, poza tym, sama przesłona wygląda tak, jakby nie chciała się automatycznie otwierać.
Rafał_Sz
23-04-2011, 15:00
W porządku, coś poprzestawiałam i manualne obiektywy działają. Gorzej jest z Nikkorem 50/1.8. Jak wspomniałam wcześniej, działa wyłącznie na najmniejszej przesłonie, poza tym, sama przesłona wygląda tak, jakby nie chciała się automatycznie otwierać.Ten obiektyw musi być zablokowany na największej przysłonie (najmniejszy otwór). Dopiero wtedy możesz sterować przysłoną z poziomu body - to jedyny sposób.