PDA

Zobacz pełną wersję : Blad softu?

Strony : 1 [2]

deep
29-05-2005, 11:56
Więc się mylisz, nie trzeba wgrywać obu. Nikon wypuszcił wcześniej tylko poprawkę do B1.02 i B1.03. Wersja B to menu A to AF.

Paweł
29-05-2005, 12:13
to co jest w A?

kacperek
29-05-2005, 12:17
A to AF.

Paweł
29-05-2005, 12:39
no tak źle przeczytałem :oops:

Tomek
29-05-2005, 18:14
Cześć
Mam dużą prośbę do tych, którzy zaobserwowali w swoich aparatach problem
AF/nowy soft, aby przeprowadzili mały eksperyment.
Zróbcie zdjęcie(ustawienia oczywiście wiadome duża dziura i szeroki koniec), ostrząc raz na środkowe pole AF innym razem np za pomocą dolnego pola, a jeszcze lepiej
kolejno na wszystkich.
Nie wymaga to dużego nakładu sił, a wyniki mogą być zaskakujące.
Z góry dziękuję za ew. spostrzeżenia.

Saint
29-05-2005, 19:57
no nie wiemdla mnie jest to wszystko o tyle zaskakujace, ze byc moze AF nie dizala w rzeczywisctosci duzo gorzej co inaczej niz w 1.01 i moze dlatego tyle lkrzyku o nic ja osobiscie jednak zostaje przy 1.01 bo mi bardzie odpowiada mimo wszystko zobaczymy po wizycie w serwisie.

PawelC
30-05-2005, 15:03
U mnie wszystko w jak najlepszym porządku na 2.0. Ten przykład z kredkami jest chyba błędny. O ile w przykładzie z firmware 1.1 kredka niebieska łapałaby się na skrajny prawy punkt AF, to w przykładzie z 2.0 znajduje się zdecydowanie poza punktem AF.

irekka
30-05-2005, 15:20
Niech się wypowie autor tych zdjęć - ale dlaczego zakładasz, że po złapaniu ostrości nie zmienił kadru ?

zkruk
30-05-2005, 16:27
ale nie pomysleliscie ze to jest wycinek calego kadru??!! - przeciez to widac , ze to nie jest miniaturka...

yoss
30-05-2005, 17:24
To jest oczywiscie wycinek, przy obu ujeciach ostrzylem na srodkowy. Przy 2.0 wyszedl bf ktorego tu nie widac bo go obcialem, przy 1.1 ostrzy w punkt. Co ciekawe, przy odleglosci przedmiotu ponizej metra przy 2.0 ostrzyl prawidlowo.

zkruk
31-05-2005, 09:45
mam to samo... przy bliskich odleglosciach jest ok... przy wiekszych zaczyna swirowac...

edos
31-05-2005, 20:17
Wykonałem zdjęcie testowe na firmware 2.0 z oidległości około 5m. Jak widać w kadrze panuje ogólny bałagan w którym na pierwszym planie znajduje się krzaczek. Według mnie aparat ostrzy właśnie na tym krzaczku . zdjęcie bez makijażu

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.rlan.pl/edek/Pejzarze/test.jpg)
pozdrawiam

Saint
31-05-2005, 20:53
heheh ... ja chyba i tak przejde na d1x wiec pozostaje mi zyczyc powodzenia ;)

pele
01-06-2005, 18:11
Wydawało się że mojego D70 problem nie dotyczy. Ale coś nie pasowało mi w zdjęciach i faktycznie ostrzy przed obiektem. Nie jest tak tragicznie, ale porównując zdjęcia które robiłem jeszcze na starym sofcie to widać sporą różnicę w jakości zdjęć.
Co dziwne jak niektórzy pisali że zmienił im się dźwięk przy ustawianiu ostrości u mnie tak nie było przy zmianie softu na 2.0. Postanowiłem jednak zmienić soft na starszy i ku zdziwieniu teraz dźwięk jest inny (przytłumiony) wolałem poprzedni a z ostrością jak było tak jest dalej czyli źle.
Czyli jak to jest widocznie coś musi zostawać z poprzedniego softu skoro nie naprawia błędów nie wszystko nadpisuje czy jak.
A może aparaty są kalibrowane softem i stąd te problemy.
Czy tego typu problem kwalifikuje się aby oddać aparat na servis czy gwarancja obejmuje tego typu usterkę po zmianie softu.

Krzysiek29
01-06-2005, 19:17
Chciałem potwierdzić: po wgraniu części softu "A"2.0 ostrość miałem zawsze ( 100%zdięć) z tyłu. Żadne było nie do przyjęcia! Wgrałem sobie 1.03 i jest O.K.

pele
01-06-2005, 19:24
Ja wgrałem spowrotem stary soft 1.01 1.03 i to samo.
Dziwne ale poprzednio jak było ok miałem soft 1.01 1.03 i dzwięk był normalny głośny.
Po wgraniu 2.0 dźwięk się nie zmienił ale AF szwankuje powróciłem do softu starego 1.01 1.03 i dźwięk się zmienił na cichy przytłumiony AF dalej szwankuje wgrałem spowrotem soft 2.0 i dźwięk jest ok taki jak miałem od nowości.
Dziwne.

edos
01-06-2005, 19:42
zrobiłem jeszcze raz próbę pomiaru odległości kitem przy ustawieniu 18mm
soft A 1.01 - pomiar single ustawił się 0.7 m - kilka powtórzeń ok
soft A 1.01 - pomiar dynamic area ustawił się na 0.7 m - kilka powtórzeń ok
soft A2.0 - pomiar single ustawił się na 0.7m - kilka powtórzeń ok
soft A2.0 - pomiar dynamic area ustawił się na 0.7 m kilka powtórzeń ok.
Z tego wynika, że w obu przypadkach AF ustawia się na takiej samej odległości. Może macie inne sugestie gdyż nie wiem jak jeszcze sprawdzić czy rzeczywiście jest jakiś błąd bo ja go nie widzę na swoim nikosiu. Chcę tylko dodać że każdy soft wgrywam dwókrotnie. Ponadto w tym teście nie zmieniałem pliku B 2.0
pozdrawiam

pele
01-06-2005, 20:22
Na ogniskowej 70mm ustawia ostrość ok na sofcie starszym i 2.0 jak również na odległości poniżej 1m na każdej ogniskowej jest ok problem się zaczyna na odległościach powyżej 1m.

edos
01-06-2005, 20:51
już próbuję 70mm powyżej metra

okono
01-06-2005, 21:00
ja mam ten syf najczesciej na 18mm powyzej metra...

Pozdro...

edos
01-06-2005, 21:08
pele - dałem 70mm pod nieskończoność na wąski obiekt rurka pomiar odległości po kilku razach się nie zmienia (rurka ostra) Więc zostaję narazie na tym sofcie

Paweł
02-06-2005, 14:09
taki pomysł przyszedł mi do głowy czy ktoś u kogo są problemy z AF z softem 2.0 próbował wgrać soft jeszcze raz bo może to jest tak jak instalacją systemu raz się uda drugi też a za trzecim :? coś wgra się nie tak jak powinno i wszystko działa tak na pierwszy rzut oka a jak przyjżeć się lepiej to jest do bani....
może to być taki przypadek choć rozumiem że jest to dylemat ok 1/3 forumowiczów (D70 2.0), jeszcze jedno może inne źródło do zassania z netu.... to tylko taka lotna myśl

powodzenia

miro60
02-06-2005, 14:21
Wczoraj odebrałem aparat z serwisu i na moją sugestię, że wolę stary soft ponieważ z nowym spora część użytkowników ma problem Pan odpowiedział cytuję: "to nieprawda". To tyle chyba oficjalnego stanowiska "serwisu". Niebawem pojawi się nowy temat o moich doświadczeniach z czymś co szumnie nazywa się serwis nikon polska.

Paweł
02-06-2005, 15:08
może serwis NP nie wie o forum SUN albo czytają przez palce losowe posty ;)

deep
02-06-2005, 15:27
Paweł, przeczytaj wszystkie wątki tego tematu to będziesz wiedział, czy ktoś próbował wgrywać spowrotem stary soft, już o tym pisałem ale napiszę jeszcze raz: ja wgrałem starą część A1.01 i nową B2.0 i wszystko mam ok.

edos
02-06-2005, 16:00
tak dla informacji dla pewności w czasie testów i przy normalnym wgrywaniu softu wykonuję tą czynność dwa razy dla pewności (wyłączam aparat jak wszystkie napisy znikną
pozdrawiam

pele
02-06-2005, 19:27
Czyli wynika z tego że serwis nikona nie widzi problemu.
Ja swojego D70 kupiłem w niemczech z jednej strony dobrze bo słysząc jak działa serwis nikona w polsce to brak słów, mam nadzieje że w niemczech jest lepiej.
A wracając do problemów AF to u mnie występuje tylko na największym kącie 18mm i na odległościach powyżej 1m na większych ogniskowych jest raczej ok.

arra
02-06-2005, 20:15
Wczoraj odebrałem aparat z serwisu i na moją sugestię, że wolę stary soft ponieważ z nowym spora część użytkowników ma problem Pan odpowiedział cytuję: "to nieprawda". To tyle chyba oficjalnego stanowiska "serwisu". Niebawem pojawi się nowy temat o moich doświadczeniach z czymś co szumnie nazywa się serwis nikon polska.

Gdyby spora czesc uzytkownikow miala problem, to by wypuscili wersje 2.01, coby serwis sie nie zarobil przy naprawch gwarancyjnych. Mysle ze problem jest marginalny, albo istnieje jakas teoria spisku ;)

Paweł
02-06-2005, 20:46
Paweł, przeczytaj wszystkie wątki tego tematu to będziesz wiedział, czy ktoś próbował wgrywać spowrotem stary soft, już o tym pisałem ale napiszę jeszcze raz: ja wgrałem starą część A1.01 i nową B2.0 i wszystko mam ok.

spoko ale prubowałeś wgrać A i B z 2.0 drugi raz?

czytałem wszystko ale dzięki za przypomnienie bo tego nigdy za wiele :)

pele
03-06-2005, 00:29
Pozwoliłem sobie zacytować pewien fragment z tego forum.
Może faktycznie AF jest korygowany elektronicznie w sofcie i stąd te problemy z niektórymi D70

Gotowe body, zanim opuści fabrykę, musi zostać dokładnie wyregulowane. Odległość czujnika AF od bagnetu powinna być identyczna, jak odległości matówki i matrycy. W praktyce jednak nikomu nie chce się tego kalibrować mechanicznie, czyli imbusy plus (być może, jeśli jest taka możliwość), zmiana położenia samych czujników. Ponieważ czyjnik AF podaje dokładną informację o stopniu rozostrzenia obrazu (czyli owo rozsunięcie połówek), układ interpretujący dane z czujnika zostaje na drodze elektronicznej (być może jakaś wartość wpisana gdzieś do pamięci) skalibrowany tak, by obraz uznać za ostry wtedy, gdy z danych z czujnika wynika, że rozsunięcie ma określoną wartość.
Odchyłka mechaniczna zostaje więc skompensowana elektronicznie. W rezultacie działa to tak:
Obraz z obiektywu trafia do czujnika, ktory jest w innej odległości, niż matryca. Układ AF uznaje jednak za ostry obraz, który ma ściśle określony stopień rozostrzenia, wynikający z wprowadzonej poprawki. W efekcie błąd mechaniczny zostaje zniwelowany i na zdjęciu otrzymamy ostry obraz. Będzie tak jednak tylko wtedy, gdy odległość płaszczyzny ostrego obrazu (po stronie body) od płaszczyzny obrazu uznanego za ostry przez AF będzie taka sama, jak przyjęta w chwili kalibracji. W praktyce jest tak, że dla różnych obiektywów te odległości są inne. Zależy to od ogniskowej, ale także od samej konstrukcji szkła, choćby obecności z tyłu grup soczewek kształtujących w określony sposób wiązkę światła (np. w obiektywach retrofocus). Obiektyw długoogniskowy o "klasycznej" konstrukcji, pewnie będzie miał tę różnicę odległości większą, co spowoduje wyraźny FF lub BF. Można też spotkać zoomy, dla których raz wychodzi FF, raz BF, w zależności od ustawionej ogniskowej i odległości. Dzieje się tak dlatego, że różne wzajemne ustawienia grup soczewek wpływają również na właściwości wiązki światła wychodzącego z obiektywu i powodują, że odległość, o której była mowa wcześniej, zmienia się.

deep
03-06-2005, 01:43
Może opiszę po kolei co i jak:
Najpierw miałem A1.01 i B1.03 i wszystko było super cacy,
potem wgrałem A2.0 i B2.0 po czym robiąc komunię i oglądając później zdjęcia doznałem szoku takiego jak Zbyszek, po tych wydarzeniach wgrałem spowrotem A1.01 i B1.03 i wszystko wróciło do normy. Następnie wgrałem B2.0 pozostawiając A1.01 i teraz mam AF taki jak zawsze czyli super w 100% i nowe menu. Teraz będę czekać aż pojawi się A2.01 i ponownie przetestuję. Może dla porządku dodam że ustawione mam na pojedyńczy czujnik AF (nie dynamic area) i single AF. Pomiar CW. Zdjęcia zarówno w jpg jak i NEF.

zkruk
03-06-2005, 09:13
pele - thx...

Radku Erewanie - przeczytaj to - bo kiedys sie klociles ze serwis i elektroniczne korekty sa skuteczniejsze... a mi cholera po podpieciu 17-55 znowu AF raz wyregulowany imbusem dziala dobrze... cud... :)
oczywiscie ze starym sfotem...

pwl77
03-06-2005, 09:45
Jako, że jest to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Po lekturze tego wątku w zasadzie wszystko już wiadomo ale dla celów statystycznych napiszę jak to wygląda u mnie.
Niestety kiepsko :evil:
W warunkach bojowych (na szczęście żaden ważny bój ) większość fotek do kosza - fokus gdzieś się gubi.
W testach to już sam nie wiem. Gdy całe pole (używam najczęściej środkowego) autofokusa jest na obiekcie wygląda ok. Ale gdy tylko złapie krawędź efekty są średnio przewidywalne. W większości mydło.

Oczywiście AF w trubie AF-S SA.
Aparat kupiony w XII.2004
Nie regulowany FF/BF ani w serwisie ani domową metodą.
Soft wgrywany z A1.01/B1.02 do A2.0/B2.0

Póki co wróciłem bez problemu do A1.01/B2.0. Wolę wolniejszy AF ale przewidywalny.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

pwl77

admin
03-06-2005, 09:54
Panowie, jestescie pewni w 100% ze soft A odpowiada za nastawy, m.in. za AF a B tylko okresla menu aparatu? Mnie osobiscie mocno to dziwi. Prosze o potwierdzenie.

Paweł
03-06-2005, 10:06
Wersja B to menu, A to AF.
tylko tyle mogę się w sprawie wypowiedzieć
pozdrwiam

pele
03-06-2005, 12:20
U mnie wgranie poprzedniej wersji nic nie zmienia.
Pozostaje wysłanie aparatu na servis bo kręcenie domowymi sposobami nie ma sensu.

Kenobi
03-06-2005, 14:01
Panowie, jestescie pewni w 100% ze soft A odpowiada za nastawy, m.in. za AF a B tylko okresla menu aparatu? Mnie osobiscie mocno to dziwi. Prosze o potwierdzenie.
Ze swej strony moge tylko powiedziec, ze B na 100% odpowiada za menu, a A w 100% za dzwiek ustawienia ostrosci. Idac tym torpem, najprawdopodobniej A odpowiada za caly AF, ale tutaj juz glowy nie dam. Na razie wrocilem w A z 2.00 do 1.01. I tez potwierdzam, ze ostatnio moj D70 ostrzyl jak chcial (raz dobrze raz zle). Czy byla to akurat wina softu, tego nie wiem. Sprzet mam raptem od miesiaca, i trudno mi wyrokowac. Ale poobserwuje teraz jak sie zachowuje na A 1.01.

Amadablam
03-06-2005, 14:11
Po kolejnych testach nowego softu -> ponad 200 zdjec zrobionych w Sopocie i okolicach, Nikkory i Sigmy, AF-S i AF-C, wszystko ostre jak zyletka.
Kolega Mial swojego D70 z AB2.0 w Norwegii - Nikkor + Tamron -> 100% zdjec jest ostrych.

Krzysiek29
03-06-2005, 14:49
Zrobiłem kilka prób z softem A 2.0 i te same miejsca z A1.03. Wszystkie z A 2.0 miały ostrość z tyłu obiektu. Z A1.03 było dobrze. (Szkło 18-70) z innymi szkłami się nie bawiłem.

Tomek
03-06-2005, 16:36
Niestety
Z nowym softem aparat jest mniej przewidywalny, jeśli chodzi o ostrość.
Szczególnie na szerokim kącie (mowa o 18-70 oczywiście).
Zmieniałem oprogramowanie, chyba ze sześć razy, a ile zdjeć testowych było to już nie wspomnę. To co u siebie zaobserwowałem AF ma generalnie problem przy odrobinę ciemniejszych scenach (na starym firm. była dużo większa powtarzalność ostrych zdjęć). Dziś kończy się gwarancja na sprzęt. W związku z tym udałem się w ubiegłym tygodniu do serwisu na okoliczność przeglądu/regulacji (w tym miejscu pozdrawiam panów z NP bardzo miła i sympatyczna obsługa, usługa wykonana na poczekaniu).
Po powrocie i testach... te same wrażenia :? . Niestety nie mam innych obiektywów do testowania. Można by choć jedno ogniwo z zestawu wyeliminować jako podejrzane.
A tak na marginesie, ktoś chętny z Łodzi lub okolic na wspólne testy z zamianą obiektywów włącznie? Nie na zawsze. Tylko do potrzymania :) .
Troszku się tym wszystkim zniechęciłem do focenia. Mam nadzieję, że na krótko.

admin
03-06-2005, 16:47
Tomku, proponuje przeprowadzic testy oprogramowania podzcas warsztatow w przyszlym tygodniu. Moze uda nam sie sporzadzic okraszony przykladami zdjeciowymi "protokol"dla serwisu, ktory jak sie wydaje nie dostrzega problemu.

powerfactorx
03-06-2005, 19:48
Po przeczytaniu całości tego wątku wnioski są następujące: Mój numer body4245865, po wgraniu nowego softu v2.0, aparat przestał robić ostre zdjęcia (jestem elektrykiem i często robię zdjęcia wnętrza szaf sterowniczych w celach archiwizacyjnych) zdjęcia są absolutnie nie do przyjęcia,. Wczorjaj zrobiłem sobie sesyjkę kościoła w Hebdowie, zdjęcia są do niczego. Widać niesostrościi. Dzisiaj powróciłem do softu A1.01/B1.03 Nikon zaczął robić ostre zdjęcia. Poczekamy zatem może na nową wersję 2.0x, proszę jednocześnie aby podawać numer body będzie można ocenić z jakiej partii produkcyjnej pochodzi aparat.

IRBak
04-06-2005, 00:49
Tomku, proponuje przeprowadzic testy oprogramowania podzcas warsztatow w przyszlym tygodniu. Moze uda nam sie sporzadzic okraszony przykladami zdjeciowymi "protokol"dla serwisu, ktory jak sie wydaje nie dostrzega problemu.

Mam nadzieję, że nie zabraknie "narzekających" na nowy soft. Sam jestem w tej grupie, więc niecierpliwie będę czekał na wieści.

Dla celów statystycznych: 3103xxx

Pozdrawiam

okono
04-06-2005, 09:42
Tez jestem w grupie :(
Nie wiem czy to cos da, ale moj numerek to: 4082089.

Pozdro...

zkruk
04-06-2005, 09:50
moj numerek to ;)
4024316

deep
04-06-2005, 10:00
U mnie problemy na 2.0 a numerek to 4117351

tarde
04-06-2005, 10:07
moj numerek to ;)
4024316

Czyli nie jest to chyba kwestia serii - ja mam nr 4024954, więc raczej ta sama seria i tak jak pisałem wcześniej, wszystko jest ok. No może poza małym BF, który w sumie widać dopiero przy f2.8, ale to nie ma związku z softem. W długi weekend byłem na Helu, zrobiłem 1200 zdjęć w różnych sytuacjach, różnymi obiektywami i jestem już na 100% pewien, że moja puszka działa dobrze z nowym softem.

Fatman
04-06-2005, 10:14
Tomek, bardzo chętnie potestuję wspólnie z Tobą. Kilka dni temu porównywałem ostrość zdjęć testowych z 70-300G na starym i nowym sofcie -na starym było znacznie lepiej (testowałem ostrość zbliżenia z dużej odległości 80-100m).

Moje GG w razie czego: 1915406 (będę wieczorkiem ).

Pozdrawiam.

edos
04-06-2005, 10:29
mój numerek 4053843 jest ok na 2.0.
ps. miałem wymienianą elektronikę
pozdrawiam

motzel
04-06-2005, 13:35
U mnie wszystko w porządku, a Nikon wylosował mi numerek: 4227092

tzk
04-06-2005, 15:59
Ja ma 4049617 i u mnie wszystko OK,
Choć zdaje mi się, że zdjęcia są jakby mniej ostre moze jakiś BF/FF - zdaje się, że cześniej tego nie było. Dziś wróciłem do A:1.01,B1.03 i zaczynam testy.

Kenobi
04-06-2005, 17:55
Moj numerek to 4248874 i mam problemy (najprawdopodobniej).
A moze tu chodzi o wspolprace z niektorymi obiektywami? Bo po podpieciu Nikkora 70-210 wszystko jest ok. Problemy mialem tylko z kitem. Podaje wiec takze nr kita: 2606539.

Kaleid
04-06-2005, 19:08
Nr 4017284

Zero problemow

Irvine
04-06-2005, 19:27
Wczoraj przyszedl moj D70.
Zrobilem kilkanascie zdjec i wgralem nowy soft.
Nie widze zadnych problemow.
No: 3294673

arra
04-06-2005, 19:42
40733xx, nie mam problemow opisanych powyzej, ale skoro jakies sa to zaczalem szukac i oto co mam wrazenie sie zmienilo:

1. AF dziala szybciej, znaczy szybciej nastepuje potwierdzenie AF
2. Z obiektywem typu D, zauwazulem pewna dziwna przypadlosc. Sa momenty np, jezeli chce zrobic jakis maly obiekt wsrod listowia, wtedy AF aparatu szuka fokusa nawet kilka sekund, z takimi lekkimi momentami zawahania, by w koncu potwierdzic. Nie ma tego problemu jezeli obiekt jest oczywisty i AF nie musi kombinowac. Wydaje mi sie ze na 1.01 nie bylo tego problemu, za to AF wybieral to co bylo blizej centrum pola AF, czyli bardzo prawidlowo. Dzieki temu udalo mi sie nie zrobic dzisiaj kliku fotek, bo AF myslal kilka sekund :(
3. Nie wystepuje problem FF lub BF, podobnie jak wczesniej.

W zwiazku z tym chyba czas na probe z 1.01 ;)

vitter
04-06-2005, 20:11
u mnie wszystko oki albo tak mi się zdaje :mrgreen: sprawdzimy na100% na warsztatach nr 4248878

irekka
04-06-2005, 21:10
BF/FF - nie zauważyłem u siebie, żeby zniknął problem po zmianie softu. Obiektyw, który ma BF ma go dalej, a te co nie mają, nie zaczęły "backfocusować".

Tomek
04-06-2005, 22:03
Admin napisał:

Piotrze doskonały pomysł. Mam nadzieję, że nic mi nie wypadnie w tym terminie.

Fatman

Tomek, bardzo chętnie potestuję wspólnie z Tobą. Kilka dni temu porównywałem ostrość zdjęć testowych z 70-300G na starym i nowym sofcie -na starym było znacznie lepiej (testowałem ostrość zbliżenia z dużej odległości 80-100m).

Dzięki za odzew. Mój nr GG 4427188.

Będąc w serwisie nieśmiało bąknąłem o mocno rozbudowanym wątku na temat co i owszem. Otrzymałem uprzejmą, ale stanowczą odpowiedź cyt.:
"To niemożliwe" koniec cytatu.

Nr mojej puszki: 4055242. Kupiony w Polsce 3.06.2004.

deep
04-06-2005, 23:50
A liczyłeś na inną odpowiedź serwisu? Przecież jakby powiedzieli że faktycznie coś jest nie tak to nie wyrobili by się z pracą :) Ja tam widzę problem i to nie na planszach testowych bo tam jest dobrze ale w terenie. Na starym sofcie zrobiłem ok 1000 fotek komunijnych i praktycznie wszystkie super ostre a na nowym sofcie ok 200 fotek i praktycznie żadna nie jest tak ostra jak bym chciał. Nie mówię że AF się pogubił ale że ni ktoś pończochę naciągnął na obiektyw.

pooley
05-06-2005, 12:29
dzisiaj wlasnie kupilem aparacik... :) ciesze sie jak dziecko... latam i pstrykam kazda duperele ;) musze sie z nim jeszcze oswoic :) a co do AF to na starym firmware mam wrazenie ze AF byl 'stabilniejszy' tzn. przy stabilnie ustawionym aparacie kilkakrotne wciskanie spustu do polowy nie objawialo sie niczym, jak raz ustawil to juz tak pozostawalo... a na nowym, ciagle cos poprawia, nimimalne ruchy niby... ale im gorsze swiatlo tym wieksze roznice przy kazdym wcisnieciu spustu... nr ser. 4283945

xaban
05-06-2005, 13:24
U mnie też brak problemów po upgradzie na 2.0.
4211520, kupiony w lutym w Polsce.

Acha - nie było żadnego dłubania przy FF/BF.

Siupes
05-06-2005, 14:52
przyznam sie ze taka afere zrobiliscie z tym firmware, ze wczoraj grzecznie wgralem 1.0./1.03
w sumie bardziej dla swietego spokoju, na 2.0 nie zauwazylem zadnych zmian ani na lepsze, ani na gorsze (moze poza faktem, ze AF przez ulamek sekundy po nacisnieciu przycisku nic nie robil dopiero potem zrywal sie do akcji), kolor menu olewam, wiec poczekam na 2.1 :)
ah ta sila sugestii, ale nie ma co kusic losu ;)
ze juz nie wspomne ze moi koledzy z canonami by sie smiali w razie awarii ;)

edos
05-06-2005, 15:19
Siupes - nie przesadzaj, jak nie zauważyłeś żadnych nieprawidłowości na 2.0 to nie ma sensu wgrywać spowrotem 1.3. Fakt że czytając niektóre posty włos się jeży na głowie ale wykonałem kilka testów na swojej puszce i nie stwierdziłem żadnych nieprawidłowości, dlatego pozostałem przy 2.0

krzysiekk
05-06-2005, 15:37
Moje obserwcje potwierdzają ze więcej problemów z nowym firmware maja ci ktorzy
kręcili w puszce imbusami ja jestem zadowolony z nowego i aparat pracuje na nim ok
dodam ze miałem problem z BF po zmianie firmware jest lepiej. Imbusów nie uzywałem
nr puszki 4226178

Nieprawda - krecilem imbusami, ostrosc na igle, uzywam ver. 2.0

Prawda jest ze jak w polu ostrzenia znajduje sie wiecej obiektow oddalonych
roznie od siebie, to aparat cos tam sobie mota - ale mu sie nie dziwie.
Ja wiem na co chcialbym wyostrzyc i recznie ostrzylbym od razu tam gdzie trzeba. Skad ma o tym wiedziec glupi procesor? Uwazam ze zachowuje sie poprawnie. Zobaczymy co bedzie dalej - narazie zostaje przy 2.0 - mam znacznie szybszy AF. Nie mam dobrych krotkich obiektywow zeby sprawdzic co i jak na wide. Na tele nie narzekam. No chyba ze na to ze zdjec robic nie umiem - ale to juz nie wina FW :)

Siupes
06-06-2005, 02:05
edos,

biorac pod uwage ze 2.0 nic w sumie dla mnie nie robi, oraz fakt ze juz zmienilem na stary, zostawie to do momentu jak sie naprawde bede nudzil. poza tym mam przeczucie ze jak trafi mi sie zdjecie zycia, to akurat bede mial "blad nowego softu" :mrgreen:

dodam jeszcze ze mam 5014891 niczym niekrecony :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Ruth
12-06-2005, 11:57
U mnie także brak problemów po upgradzie na 2.0.

nic przy FF/BF nie było robione

pooley
12-06-2005, 12:39
mam pytanko, poniewaz na starym sofcie tego nie sprawdzilem (nie zauwazylem) moze napiszecie jak jest u was... otoz problem pojawia sie przy pionowych kadrach, aparat automatycznie obraca zdjecie, wszystko super... do momentu kiedy chce powiekszyc foto na ekraniku, niestety bez wzgledu na stopien powiekszenia zawsze foto jest obcinane do obszaru duzo wezszego niz ekran (wymiary pierwotne podgladu calej klatki), czy u was tez tak jest?

zkruk
12-06-2005, 15:39
kazdy D70 tak ma- wylacz obracanie zdjec - bedzie ok

pooley
12-06-2005, 15:47
ok, wylaczyc mozna... ale to jakas paranoja zeby byl taki feler... :( sorki ze porownuje, ale nawet glupie kompakty nie przycinaja kadru po obroceniu zdjecia... :(

Gawronnek
12-06-2005, 19:31
no cóż po sesji zdjęć na spotkaniu ŁGF też zmieniłem soft na stary, dziwi mnie tylko to żedźwięk zrobił się inny niż był od nowości, bardzo to dziwne biorąc pod uwagę twierdzenia iż nowy soft podmienia wszystko

krzysztofisko
13-06-2005, 08:28
Coś mi się widzi, że jednak nowy soft jest skopany!. Robię ostatnio zdjęcia na D70s czyli z nowym softem, który tu ma wersję 1.0 i 1.0. Ostrzy prawidłowo, z ustawianiem AF nie ma problemów, tyle tylko, że zacząłem uważać,że zdjęć nie umiem robić, prawie wszystkie mydło, szczególnie na długich ogniskowych 300, 400 mm. Zaczałem analizować moje poprzednie zdjęcia robione jeszcze D70 na starym sofcie. Słuchajcie tam jast żyleta, różnice widać dopiero jak się da 100% powiększenie. Zdjęcia są po prostu nieostre!. Tak samo wyglądają teraz z D70 po wgranym nowym sofcie. Tzn tak samo robi zdjęcia nowy soft na D70 jak i zdjęcia z D70s. Niby jest to dobrze, ale poprzednio było OSTRZEJ!. Nie wiem już sam czy ktoś to też zauważył? Czy ja mam psychozę?? Czy przestałem nagle umieć robić ostre zdjęcia?
pozdrawiam

co20574
13-06-2005, 12:10
Czyli wg Ciebie D70s robi mniej ostre zdjęcia od D70 ze starym softem?

krzysztofisko
13-06-2005, 14:41
Zdecydowanie tak, widać to szczególnie przy długich ogniskowych i przy 100% powiększeniu, przy odbitkach 18x różnica jest prawie nie zauważalna. Widać to doskonale na ekranie przy pełnym powiększeniu. W/g mnie jest to wina softu, dlatego, że na zdjęciach gdzie kiedyś występowała mora teraz tego nie ma i identycznie zachowuje się D z nowym softem

MichalP
13-06-2005, 15:50
Ja mam 1.01 A i 2.0 B

Teraz jest OK :P

Fatman
13-06-2005, 16:12
krzysztofisko, dokładnie........... mam tak samo:

Soft w wersji 1.x

źródło (http://michal.phys.p.lodz.pl/~fatman/cyber/450mm2-2.jpg)

Soft w wersji 2.0

źródło (http://michal.phys.p.lodz.pl/~fatman/d70/tamron/N1-1.jpg)

arra
13-06-2005, 20:42
Dobra powrot do poprzedniej wersji, czy ma ktos instrukcje jak to zrobic?
Ja tez mysle ze AF dziala ok ale cos te fotki sa mniej ostre :(. Czyzby jakis filtr?

[ Dodano: Pon 13 Cze, 2005 ]
Dobra zrobilem:
1. Najpierw 1.03 B
2. Potem 1.01 A

I wszystko gada.
Czy 1.01A i 1.03B to sa najnowsze ponizej 2.0?

[ Dodano: Pon 13 Cze, 2005 ]

krzysztofisko, dokładnie........... mam tak samo:

Soft w wersji 1.x

Obrazek (http://michal.phys.p.lodz.pl/~fatman/cyber/450mm2-2.jpg)

Soft w wersji 2.0

Obrazek (http://michal.phys.p.lodz.pl/~fatman/d70/tamron/N1-1.jpg)

OOO, w wersji 1.x masz artefakty na srodmiescie w 2.x nie ma ;)

krzysztofisko
14-06-2005, 07:21
Czy ktoś wie lub ma soft 1.0 do D70s - chodzi mi o to,że jak wgram 1.01 z D70 a puszka nie ruszy to muszę z powrotem wgrać 1.0 - a narazie jak sukałem to nigdzie nie ma. ma serwis NP, ale z nimi jestem umówiony dopiero w przyszłym tygodniu, jakbym miał soft to bym sam spróbował, a co mi tam :mrgreen:

[ Dodano: 14 Czerwiec 2005, 07:24 ]
Michalp: mam dokładnie to co pokazałeś na dużych powiększeniach mydło i jakby duży szum okropność, na małych tego nie widać jest niby ostro

irekka
14-06-2005, 07:47
Jak puszka nie ruszy to nie wgrasz poprzedniego softu.

powerfactorx
14-06-2005, 09:53
Jeszcze jedna, drobna aczkolwiek cenna uwaga:
KIT 18-70 to jest raczej cieniutkie szkiełko i samo z siebie daje nieostre obrazy. Przeprowadziłem teściki (soft B1.03 i A1.01), Tokina ATX PRO II 2.6, 2,8 28-70, Nikkor 70-300D i nasz ukochany Kit 18-70 AF-S. Wykonałem sobie trzy zdjęcia i oczywiście z kita zdjęcie było niestety najgorsze. Rozmazane, nieostre po prostu błle. Obiektywik ten nie nadaje się do robienia landszaftów :(

krzysztofisko
14-06-2005, 11:46
Od obiektywów można wymagać tyle ile z nich się da wycisnąć to po pierwsze. Dlatego winę składałem na obiektywy bo akurat je (te długie w tym samym czasie zmieniałem) w pierwszym rzędzie. Dopiero porównując zdjęcia z D70 ze starym softem ze zdjęciami z D70s i zdjęciami z D70 na nowym sofcie zobaczyłem różnicę. Nie jest to oczywiście duża różnica, ale jednak na tyle, że dla mnie nie do przyjęcia. Zdjęcia rodzinne i albumowo-imprezowe wychodzą spoko, ale mi nie oto chodzi. Do porównania używałem m.innymi Sigmy 50/2,8 macro i Nikkora 300mmED/F4 a nie są to szkła mydlące. Oczywiście większe mydło mam na Sigmie 135-400APO szczególnie na długim końcu, ale jest to poprostu za dużo. Z tych zdjęć poza formatem 13x15 nie da się nic więcej zrobić a z D70 na starym sofcie i na Kitowym obiektywie robiłem spoko A4. Teraz niestety kicha!

arra
14-06-2005, 12:18
Jeszcze jedna, drobna aczkolwiek cenna uwaga:
KIT 18-70 to jest raczej cieniutkie szkiełko i samo z siebie daje nieostre obrazy. Przeprowadziłem teściki (soft B1.03 i A1.01), Tokina ATX PRO II 2.6, 2,8 28-70, Nikkor 70-300D i nasz ukochany Kit 18-70 AF-S. Wykonałem sobie trzy zdjęcia i oczywiście z kita zdjęcie było niestety najgorsze. Rozmazane, nieostre po prostu błle. Obiektywik ten nie nadaje się do robienia landszaftów :(

Proponuje poczytac recenzje i poszukac przykladow jakich niemalo, a potem zadzwonic do serwisu i odeslac 18-70 do naprawy.

Pozdrawiam

krzysztofisko
14-06-2005, 12:21
A co do KITa 18-70 jest to naprawdę jak na swoje pieniądze bardzo dobry obiektyw. Jak zdjęcia wychos\dzą nieostre to prawdopodobnie albo problem BF/FF lub obiektyw do naprawy ( nieczęsto ale się zdarzają uszkodzone )

sinner
14-06-2005, 13:23
W mordkę jeża zrobiłem test i widać jak na dłoni że przy firmwarze A 1.01 jest dużo ostrzej zrobiłem to tylko z kitem na trzech ogniskowych. Przy przechodzeniu na 2.0 jakoś na początku nie odczułem tego , ale tyle głosów na nie dla nowego softu musi coś oznaczać.
Tak więc na razie zostaje A 1.01 B 2.0.
Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy żeby zamieścić te przykłady to mogę przesłać na maila jakieś 300 kb w sumie.
Przeszedłem z 2.0 od razu na 1.01 i jest OK.

krzysiekk
14-06-2005, 17:14
Zastanawiam sie czy ktos testowal - ustawil ostrosc na punkcie, i na jednym i drugim sofcie po zdjeciu?
No bo jak to jest? Czy soft zle ustawia ostrosc czy poprostu zdjecia sa zmydlone?

irekka
14-06-2005, 17:59
Krzysiekk - może nie zastanawiaj się tylko sam to zrób (-: Jak znajde chwilę to też to sprawdzę.

krzysiekk
14-06-2005, 19:14
No niebardzo mam mobilizacje do sprawdzania, poniewaz nie mam takiech problemow jak w tym watku, ale
watpliwosci pozostaja - taka sila sugestii tlumu :-). Szczegolnie ze nowy soft zaladowalem lacznie z zakupem
telekonwertera i nie wiem w sumie co mam winic, jak mi sie trafi jakis ostrosciowy gniot.

Jey
14-06-2005, 19:15
Czytając ten wątek i po przeanalizowaniu swoich dotychczasowych fotek (chociaz mam ich niewiele) zdecydowalem sie na powrot do firmware'u 1.xx. Jedna rzecz mnie uderzyla po zmianie. Wiele bylo glosow ze zmienil sie dzwiek potwierdzenia ostrzenia w v2.0 ja przechodzac z softu 1.03 na 2.0 nie zauwarzylem zmiany, poprostu byl taki sam (a mialem aparat kupiony jakis miesiac temu). Teraz jak wgralem poprzednia wersje dzwiek rzeczywiscie sie zmienil na taki..... dziwny jakis. OK, ale nie o tym chcialem, tak wiec siedze sobie i mysle, czy nie bylo przypadkiem jakiejs wersji 1.03, niewiem "serwisowej" lub przejsciowej ktora nie byla upubliczniona a byla wgrywana do aparatu. Jesli tak to ciekawe dlaczego i co w niej bylo poprawione oprocz dzwieku?

wiem, wiem doszukuje sie jakiejs teori spiskowej :wink:

Pozdr.
Jey

Gawronnek
14-06-2005, 19:35
nie doszukujesz się, dokładnie tak samo mam u siebie i wlaśnie tez się nad tym zastanawiam

Kenobi
14-06-2005, 19:38
Ja tak samo jak Jey i Gawronek i tez mnie to zastanawia..

krzysiekk
14-06-2005, 19:38
a tam dzwiek - moze nawet trzeszczec (byle nie za glosno) - wazne zeby fotki byly ostre

arra
14-06-2005, 19:56
Zastanawiam sie czy ktos testowal - ustawil ostrosc na punkcie, i na jednym i drugim sofcie po zdjeciu?
No bo jak to jest? Czy soft zle ustawia ostrosc czy poprostu zdjecia sa zmydlone?

Nie AF jest dokladnie tam gdzie chcialem, ale fotki wygladaly jakby wykonane szklem o klase gorszym :(. Generalnie wygladalo to jakby sie optyka zepsula :( Dizwne.

Jey
14-06-2005, 20:10
a tam dzwiek - moze nawet trzeszczec (byle nie za glosno) - wazne zeby fotki byly ostre

W zasadzie mi nie chodzi o dzwiek tyklo wersja 1.03 sciagnieta ze strony nikona nie powinna sie roznic niczym od wersji zapodanej w aparacie a wynika z tego ze sie rozni.

sinner
14-06-2005, 20:12
arra u mnie to samo zresztą test wykonałem tak jak pisał krzysiekk ne dodatek ze statywu i efekty są widoczne ...

[ Dodano: Wto 14 Cze, 2005 ]
jey w aparacie to zapodana była od nowości 1.00

krzysiekk
14-06-2005, 21:21
No dobra - wgralem A1.01. Narazie nie widze roznicy, a jesli juz to blad spowodowany sila sugestii, chociaz jestem na nia dosc uodporniony. Mam dziwne wrazenie ze AF pracuje jakos ... inaczej (no to dalem konkret, co? :)

Mniejszy obiekt na czystym niebie sprawia ze AF sie ustawia. Przedtem jakos chyba nie chcial.

Dokladniejsze i rzetelniejsze opinie dopiero po ptaszkowym plenerze :-)

[ Dodano: Sro 15 Cze, 2005 ]
No dobra - wrocilem.

Jak zdjec robic nie umialem tak nadal nie umiem - przepalam lampa, zruszam etc etc :-)

Co do software - wydaje mi sie ze jak juz pisalem - mniejszy obiekt wystarczy do wystrzenia, ale mowa
o obiekcie na tle kontrastowym. W krzakach glupi aparat nadal nie wie czy chce miec ostre krzaki czy ptaka -
no i wcale mu sie nie dziwie jak w polu ostrosci sa owe krzaki.
Zauwazylem ze D70 ze starym softem jest bardziej bezlitosny. Albo ostrzy ladnie - albo jezdzi mi obiektywem
przez caly zakres. Z 300/4 mam o tyle dobrze ze blokuje mo od 5.5m - nieskonczonosci wiec wierci sie szybciej.
Na 2.0 aparat jakby - ,,bardzo sie stara'' wyostrzyc i czasem mowil ze ostro - a potem widzialem ze ostro nie bylo. Troche to draznilo. Teraz albo ostro, albo nie plecie bzdur ze ostro jest.
Wyniki - wiekszosc zepsutych fotek to fotki zruszone - na jakies 40 zdjec nieostrych 3-4. Jak na ptaszki w krzakach to wynik chyba dobry.
Po downgrade softu zmian dzwieku nie zauwazylem - pozostal taki jak w 2.0
Zrobione ptaszki do krytyki zapodam pozniej.

kolaczek
25-07-2005, 23:56
Przeczytałem cały wątek, troche się podczas czytania denerwowałem :)

W ostateczności zdecydowałem się na:
A: 1.01
B: 2.0

Ładne menu a dzwięk jakis taki lekko przytłumiony :)

biadzi
26-07-2005, 07:32
U mnie po upgradzie na 2.0 wszystko było dobrze dopuki nie podłączyłem starego, dobrego Nikkora 80-200 na śrubokręt. Okazało się bowiem, że mój D70 zapomniał jak się ostrzy!!! Sprawę załatwił downgrade do A:1.01 i B:1.02.

gALL
26-07-2005, 15:59
Ma ktos gdzies soft w wersji 1.01/1.02 i 1.03?

Na stronach Nikona juz nie ma.

ddMON
26-07-2005, 16:16
Poszukaj w tym wątku, na pewno są namiary.
Z tego co pamiętam Antonjo pisał, że ma wszystkie ver. :wink:

gALL
26-07-2005, 16:43
Juz mam, znalazlem w necie, nawet na stronach Nikona (ale nie Europa ani USA lecz Azja).

Saint
26-07-2005, 17:03
biadzi, tez mam podobne obiawy i moj aparat jest juz w serwisie i miedzy innymi maja to sprawdzic.

ddMON
27-07-2005, 18:57
Nie obrazajac nikogo - ale Ci co fotografuja najwiecej to ich na forach jest najmniej... bo robia zdjecia i nie maja czasu na *******y...
No to stwierdzam, że dłuższe nieobecności na forum dobrze służą mojej reputacji!
Z każdą przerwą, jestem coraz bliżej profi 8)

~Mariusz
07-08-2005, 04:31
Czy lepsza ostrość we wcześniejszych wersjach firmware występuje również w plikach RAW? Może Nikon miał wcześniej ustawione mocniejsze wyostrzanie JPG i w typowych fotkach wygląda to jak ostrzejsze zdjęcia. Wtedy problem byłby zaletą, bo wyostrzyć sobie zawsze można a w drugą stronę to już gorzej. A i szumy w ostrzonych zdjęciach bardziej szumią. Mógłby to być krok w kierunku zmniejszenia szumu wokół szumów D70 :) To tylko taka idea, bo po kupieniu nowego D70 od razu prawie zainstalowałem 2.0 i nie wiem czy u mnie była różnica. W tym wątku był przykład na ostrzejsze zdjęcie starego softu i mniej ostre nowego (numer domu). Podostrzyłem trochę nowe i wynik nie jest wiele różniący się. Żeby to sprawdzić trzeba by przepstrykać na obu sofach RAW i wszystkie rodzaje JPG. Ja na pewno szybko nie będę miał na to czasu. Wskazywałoby na to to że niektórzy pisali, iż obiektywy wydają się dawać gorsze (mniej ostre) zdjęcia. Zaprzeczałoby zaś temu to że ostrość (żyleta) jest ale nie w tej płaszczyźnie zdjęcia gdzie robił fotograf. To taka refleksja kogoś kto na ostrzeniu zdjęć spędził w życiu trochę czasu.

bienidar
04-11-2005, 23:42
Więc się mylisz, nie trzeba wgrywać obu. Nikon wypuszcił wcześniej tylko poprawkę do B1.02 i B1.03. Wersja B to menu A to AF.

możesz podesłać starą wersję softu? nigdzie nie mogę znaleźć
dzięki z góry

Asedio
05-11-2005, 02:41
A może po wgraniu albo przed i po należy zrobić reset aparatu?
Czytam już dwie godziny i na razie nie natknąłem się na tego typu sugrestię.
Aparat przechowuje ustawienia w pewnym obszarze pamieci. Być moze nowy firmware zmienia pewne komórki dla pewnych danych. Firmware wgrywa się nowy ale dane pobiera stare i głupieje. Reset mógłby w taki przypadku pomóc.

[ Dodano: Nie 06 Lis, 2005 ]
Mogłoby to tłumaczyć dlaczego Nikon nie widzi żadnego błędu w sofcie 2.0. Brak ostrzenia tylko w co niektórych modelach może wynikać z prostej przyczyny. Wszystko zależy od tego z jakimi opcjami wyjściowymi został wgrywany nowy soft.
Dlatego raz jest dobrze innym razem źle.
D70 w Polsce jest używany ...zawodowo na zachodzie pewnie wyższe modele. Stąd nasi zawodowcy pierwsi odkryli błąd softu a na zachodzie nikt tego nie dostrzegł.
Jedynie tak mogę sobie wytłumaczyc "ciszę" ze strony Nikona. Dla nich wszystko jest OK. więc przyczyna tkwi gdzieś indzej. Jeśli mam rację to nowy soft może się pojawić i wówczas sam podczas pierwszej fazy wgrywania będzie czyścił komórki danych.