Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Wear Your Hair
Do reklamy nowo wchodzącego na rynek szamponu;):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/88579560594996050931.jpg)
Troszkę za mocno błyśnięte, kadr ok
Na moim zwykłym monitorze 80% twarzy to przepał...
morning_dew
22-04-2011, 21:52
to masz beznadziejny monitor :D. Zdjęcie wymuskane. Może za jasne, ale przepału nie widzę.
Na moim zwykłym monitorze 80% twarzy to przepał...
Masz albo dziwny monitor albo dziwny system przeliczania procentów twarzy... Zdjęcia miało być na granicy i nawet, jeśli gdzieś poszło ponad zamysł, to nie można mówić o powierzchni większej niż 10%
Za mocno błyśnięte, i ja też widzę przepały na jakiś 40%
Za mocno błyśnięte, i ja też widzę przepały na jakiś 40%
No bo przepał to nie tylko wartość RGB (0,0,0). I tak, potwierdzam, za mocne światełko - przepalona twarz, domknąć o jedną działkę i byłoby lepiej. A jak już ktoś powie, że się czepiam to jeszcze mi makeup nie do końca pasuje - aczkolwiek to moje zdanie i mój gust.
A jak już ktoś powie, że się czepiam to jeszcze mi makeup nie do końca pasuje - aczkolwiek to moje zdanie i mój gust.
A co konkretnie z nim nie tak ??
Wiesz, szczerze powiem, że ciężko mi określić. Raz, że nie pasuje mi to zestawienie kolorystyczne w tym foto. Dwa, że przeszkadza mi pewna niekonsekwencja - mamy ładny eyeliner, ładnie wycieniowaną w taki kolorek brudny szmaragdowy górną powiekę i ... no właśnie i grubą linię dolnej powieki (o wiele za mocną) która w połączenie z górnym dwukolorowym cieniem różowo-białym nijak mi nie gra. Dodatkowo efet się łamie na tym, iż gradacje koloru szmaragdowego górnej powieki masz z tego co widzę w pionie w kierunku kącików oka, a gradację cienia różowo-białego w poziomie o to dość małą.
Podobne, nieco ciemniejsze, na bank bez przepałów (sprawdzane na 3 monitorach), wraz z najlepszymi życzeniami świątecznymi dla wszystkich tu zaglądających :) :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/04100934446087818219.jpg)
to masz beznadziejny monitor :D. Zdjęcie wymuskane. Może za jasne, ale przepału nie widzę.
Oglądałem to na zwykłym laptopie - takim na jakim będzie pewnie oglądać 90% targetu tejże reklamy - nie jestem pewien zatem, czy zdjęcie powinno być dobrze widoczne na tylko szeroko-gamutowym, skalibrowanym monitorze:)
Oglądałem to na zwykłym laptopie - takim na jakim będzie pewnie oglądać 90% targetu tejże reklamy - nie jestem pewien zatem, czy zdjęcie powinno być dobrze widoczne na tylko szeroko-gamutowym, skalibrowanym monitorze:)
Na tragicznym monitorze wszystko będzie tragicznie wyglądało więc ocenianie na tej podstawie zdjęcia jest śmieszne.
Sapphiron
23-04-2011, 19:26
Drugie sporo lepsze...
Na tragicznym monitorze wszystko będzie tragicznie wyglądało więc ocenianie na tej podstawie zdjęcia jest śmieszne.
Ale jeśli to zdjęcie ma reklamować jakiś produkt (szampon?) i będzie przedstawiane w internecie i oglądane przez ludzi o równie tragicznych monitorach, to chyba lepiej zdjęcie zrobić/obrobić tak, by na tych tragicznych monitorach jakoś wyglądało:)
Ale jeśli to zdjęcie ma reklamować jakiś produkt (szampon?) i będzie przedstawiane w internecie i oglądane przez ludzi o równie tragicznych monitorach, to chyba lepiej zdjęcie zrobić/obrobić tak, by na tych tragicznych monitorach jakoś wyglądało:)
Ale jeśli by poszło na billboardy, to wszyscy je będą widzieć tak samo ;)
Ale jeśli by poszło na billboardy, to wszyscy je będą widzieć tak samo ;)
A to niby tak;)
Kurcze a mi przede wszystkim przeszkadzają w odbiorze włosy. Wyglądają jak dorobione w PSie w dodatku dosyć słabo. Brak mi szczegółów w dolnej części, poza tym inny kolor od pewnego miejsca...
remiksson
25-04-2011, 02:07
fakt, na moje też ciut za mocno błyśnięte, kadr fajny :)
hmm.. koledzy mają rację - za jasna twarz, nie ważne przepał czy nie - za jasna, makijaż również nie pasuje do fotki, pierwsza fotka bardziej pod reklamę niż druga ponieważ włosy korzystniej wyeksponowane, pewne elementy w fotce się gryzą w odbiorze, ogólnie zdjęcie ok ale do reklamy... hmm przemyślałbym to..
hmm.. koledzy mają rację - za jasna twarz, nie ważne przepał czy nie - za jasna, makijaż również nie pasuje do fotki, pierwsza fotka bardziej pod reklamę niż druga ponieważ włosy korzystniej wyeksponowane, pewne elementy w fotce się gryzą w odbiorze, ogólnie zdjęcie ok ale do reklamy... hmm przemyślałbym to..
No cóż... Myślałem, że emotka ";)" to tak zwane z przymrużeniem oka, chyba internet zabija poczucie humoru..
Tu nie chodzi o przepały w bezwzględnej skali wartości koloru. A o różnice między sąsiednimi pikselami. Jeżeli założymy, że na wysokiej jakości monitorze widać zmiany jasności rzędu 0.5%, na przeciętnym jest to 2-3%, a na laptopie 5-7% w światłach (wartości wymyślone - przykladowe), to obróbka prezentowana w sieci, powinna uwzględniać te realia. A zatem jasny obszar twarzy, który na bardzo dobrym monitorze skalibrowanym pod druk ma ładną gradację odcienia, na standardowym (ale nawet niezłym) monitorze, będzie jasną plamą. Czyli jakieś 95% lub więcej odbiorców, którzy widzą zdjęcie w sieci, widzi zamiast cieniowanej i obłej twarzy, płaską maskę. Wypaloną światłem.
Tak jest w tym przypadku i raczej bym stosował inną obróbkę kkontrastowo-jasnościową do sieci i inną do druku, niż szedł w zaparte, że jest dobrze.
Co do zdjęć. Podoba mi się ujęcie włosów. Nie podoba makijaż, i być może w obecnej postaci zdecydowałbym się na prezentację czarnobiałą z tego powodu. Jedyneczka jest ciekawsza, ze względu na falę włosów. Natomiast waham się nad jasnością tła. Prawdopodobnie szedłbym tu w stronę trochę ciemniejszego (szarości) by stanowiło kontrast również dla twarzy, ale było nadal dość jasne, aby nie psuć granicy z włosami. Miejscami mam mocne wrażenie obróbki linii włosów i czyszczenia zdjęcia z pojedynczych kosmyków.
przepraszam coroner emotka mi umknęła - moja wina a teraz na gburowatego buca wychodzę :D poza tymi uwagami co wszyscy praktycznie zgodnie wymieniają fotki nie są złe, pomysł na włosy na pierwszym jest całkiem ciekawy wykonanie też nie najgorsze. Na upartego możnaby wiele z wymienionych niedociągnięć nawet na tym etapie w psie poprawić beż większego problemu.
przepraszam coroner emotka mi umknęła - moja wina a teraz na gburowatego buca wychodzę :D poza tymi uwagami co wszyscy praktycznie zgodnie wymieniają fotki nie są złe, pomysł na włosy na pierwszym jest całkiem ciekawy wykonanie też nie najgorsze. Na upartego możnaby wiele z wymienionych niedociągnięć nawet na tym etapie w psie poprawić beż większego problemu.
Spoko spoko - wszyscy się uczymy :)