PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze kroki z raw HELP

herbatnik
25-01-2007, 20:40
Hej
Chcialbym otworzyc pliki raw z nikona d70s w photoshopie CS... mam jakis plugin Camera Raw zainstalowany ale rawy sie nie otwieraja... :( Jak dotat nie robilem zdjec w formacie raw wiec jestem kompletnie zielony... Macie jakies podpowiedzi? Najlepiej chcialbym otwierac rawy w PS'ie

stig
25-01-2007, 21:18
Czlowieku! Rusz swoja ... i przewin strone z tytulami watkow! Na tej samej stronie na ktorej wsadziles to pytanie jest dokladnie taki sam watek!! Po co zadajesz pytanie, na ktore w tym dziale prawie kazdy watek zawiera odpowiedzi?? post zmoderowany ALF

Patio
25-01-2007, 21:57
sciagnij najnowszego cameraraw z adobe, podmien go w pluginach
Powinno działać bez problemu

~Są osoby które piszą bo się nudzą, a nie łaska pomóc,(duma nie pozwala) innym, nowym...~

stig
25-01-2007, 22:04
sciagnij najnowszego cameraraw z adobe, podmien go w pluginach
Powinno działać bez problemu Nie powinno dzialac bez problemu. Gdybys zglebil temat (skoro chcesz pomagac), to wiedzialbys, ze najnowszy CameraRAW dziala tylko z PhotoShopem CS2, a nie z CS.

~Są osoby które piszą bo się nudzą, a nie łaska pomóc,(duma nie pozwala) innym, nowym...~ A "nowy" oznacza slepy?? Czlowieku! Nie widziales co napisalem? Na tej samej stronie na ktorej znajduje sie to pytanie, jest taki sam watek! Jak bardzo trzeba byc leniwym, zeby nawet naglowkow nie przeczytac?? Po jaka cholere dublowac watki, ktore i tak sa walkowane srednio raz w tygodniu! Zastanow sie -- po co nam ten burdel i powtarzanie tych samych odpowiedzi!?

blueblood
26-01-2007, 05:38
Witam
He he fajnie ze sie dowiedzialem czy i jak mozna otwierac pliki raw wlasciwie nef w CS bez 2 ale nic to poszperam jeszcze troche moze znajde jakas odpowiedz
Pozdrawiam Andrzej :)

Władca Pixeli
26-01-2007, 06:11
jak mozna otwierac pliki raw wlasciwie nef w CS bez 2 ale nic to poszperam jeszcze troche moze znajde jakas odpowiedz
Zainstaluj Nikon NX Trial. Powinien dodać wytczkę do CS. Przez miesiąc możesz róznież bawić się programem Nikona. Kiedy okres testowania minie zostaw Nikon Capture w systemie.

PaSkal
26-01-2007, 18:28
Dupa dupą, lenistwo lenistwem, kto pyta nie błądzi itd., ale zawsze mnie zastanawia to, że jak ktoś trafił do tego forum, to w jakiś sposób potrafi korzystać z internetu.
O istnieniu Google też powinien wiedzieć.

Zatem:

1. Odpalam Google
2. Wpisuję (bez cudzysłowu) "d70 photoshop cs acr"
3. Pierwszy wynik to ten: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
4. Odpalam stronę. Przewijam troszkę w dół. Nawet, jeśli moja znajomość angielskiego jest słaba, to czytam:
Supported cameras for Camera Raw 3.5

Support for the following cameras is included in Photoshop CS2. Camera Raw 3.0 and greater is not compatible with Photoshop CS. [kursywa moja]

Poniżej lista aparatów, w niej D70 i in.

Czy da się z tego w miarę jasno wywnioskować, że ACR nie pojedzie z CS?
Młodzi ludzie siedzą przed komputerami tyle czasu, a nie chce im się (nie potrafią???) poruszać po internecie.
Wykonanie 1. do 4. zajęło mi może 10 sekund.

Paweł

stig
26-01-2007, 18:44
Młodzi ludzie siedzą przed komputerami tyle czasu, a nie chce im się (nie potrafią???) poruszać po internecie.

Pawle... Trzeba miec jeszcze checi! Plaska dupa i dwie lewe rece to znak rozpoznawczy wiekszosci z dzisiejszej mlodziezy. Roszczeniowy stosunek do wszystkich wokolo -- takze.

Do poprzednich wypowiadajacych sie...
Ja rozumiem -- forum dyskusyjne jest od zadawania pytan i dyskusji. Ale do cholery -- miejcie litosc dla tych, ktorzy od dwoch lat siedzac tutaj co kilka dni widza te same pytania! Malo tego -- na te pytania sa odpowiedzi na tych samych stronach, na ktorych znajduje sie watek, ktory tworzycie! Wystarczy rzucic okiem na tytuly -- juz nawet nie trzeba czytac zawartosci tych wszystkich watkow! Jesli komus sie nie chce nawet spojrzec kilka linijek nizej, to jak go nazwac? "Smierdzacy len" to za malo! Az dziw bierze ze moderator a juz na samym poczatku nie wykopal tego watku w kosmos i nie przyprawil ostrzezenia autorowi.
Do wszystkich zdziwionych moja reakcja. Polecam lekture (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17424), ktora wam troche wyjasni...

ALF
31-01-2007, 15:11
wątek wyczyściłem...temat wyczerpany...zamykam