Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o takim pomyśle?
Witam, niedługo wybieram się na wyprawę do USA. Brakuje mi dobrego szerokiego kąta. Mam co prawda Tokinę 12-24 ale jest ona jak wiecie pod DX, a ja mam D700, i użyteczna jest dopiero od 18 mm. W zasadzie, oprócz takich okazji jak ten wyjazd do Stanów, to szeroki kąt (szerzej niż 24 mm) nie jest mi na stałe potrzebny. Dlatego chciałbym móc wypożyczyć np. Nikkora 14-24 ale w Polsce chyba nie ma takich wypożyczalni, które za rozsądne pieniądze mogłyby wypożyczyć taki sprzęt na tak długo, bo np. w Niemczech są piekielnie drogie, a przez to nieopłacalne.
Pomyślałem więc, że gdyby znalazł się ktoś kto zamierza kupić Nikkora 14-24 i chciałby go mieć za trochę mniej niż w sklepie to mam propozycje. Ja kupuje tego Nikora ( mogę to zrobić w Stanach - będzie trochę taniej ) fotografuję nim w USA przez 3 tygodnie i po powrocie odsprzedaję temu komuś za cenę pomniejszoną o kwotę "wypożyczenia" powiedzmy jakieś 10-15 % wartości obiektywu. Oczywiście zakładamy, że z obiektywem nic się złego nie działo, ma wszystkie papiery itd.
Co wy na to? A może jest wśród was ktoś kto wypożyczył by mi obiektyw Nikkor 14-24 2,8 na ten 3 tyg. wyjazd za kwotę ok. 800 pln?
pozdrawiam
Felipe
pozdrawiam
Felipe
Nie potrzebujesz czasem bardziej N35 1.4 ? Wtedy bym poszedł na taki deal :)
Mam nowego Nikkora 24-70 2,8 i to mi wystarcza. 35 mm 1,4 to zacne szkło, ale teraz potrzebuję szeroko...
ale tak przy okazji, czy gdzieś na forum jest miejsce, w którym moglibyśmy porozmawiać np. o możliwości wypożyczania sprzętu między sobą, być może już takie wątki gdzieś się pojawiały?
Dzięki za odzew.
Felipe
A nie lepiej kupić używany i sprzedać po powrocie? Raczej 800 zł nie stracisz na odsprzedaży. A może nawet zarobisz?
Koniecznie potrzebujesz 14-24? Może wystarczy kupić używaną Sigme 15-30 za ok 1200zł (albo jeszcze taniej T17-35) ? Wydasz prawie tyle co na wypożycznie, a szkiełko Ci zostanie w razie czego na inne okazje.
Władca Pixeli
22-04-2011, 17:40
Nie licz na to, że w czasie wakacji wejdziesz do sklepu w NY i kupisz 14-24.
Obecnie w Adoramie nie ma 14-24 a w B&H jest tylko wersja grey market.
Witam, niedługo wybieram się na wyprawę do USA. Brakuje mi dobrego szerokiego kąta. Mam co prawda Tokinę 12-24 ale jest ona jak wiecie pod DX, a ja mam D700, i użyteczna jest dopiero od 18 mm. W zasadzie, oprócz takich okazji jak ten wyjazd do Stanów, to szeroki kąt (szerzej niż 24 mm) nie jest mi na stałe potrzebny.e
Przecież 18mm to już bardzo szeroko, te 4mm są aż tak dla Ciebie istotne?
Władca Pixeli
22-04-2011, 19:00
A czy nie lepiej zamiast 14-24 kupić rybie oko. Do D700 kupisz radziecki Zanitar 16mm f2.8 za około 800zł.
Najprawdopodobniej będę z tych samych okolicach w sierpniu, więc zacząłem przeglądać zdjęcia z tych okolic i coraz bardziej jestem przekonany do fish eye.
Przemek Paśnik
22-04-2011, 19:36
A czy nie lepiej zamiast 14-24 kupić rybie oko. Do D700 kupisz radziecki Zanitar 16mm f2.8 za około 800zł.
Najprawdopodobniej będę z tych samych okolicach w sierpniu, więc zacząłem przeglądać zdjęcia z tych okolic i coraz bardziej jestem przekonany do fish eye.
Tylko co szeroki kąt, to szeroki kąt. Ryba daje fajny efekt, ale co za dużo to niezdrowo. Sam zastanawiam się nad sprzedażą Zenka. Odkąd kupiłem szeroki kąt, podpiąłem Zenka może ze trzy razy. Dołączam się do opinii, zeby kupić coś taniego, wspomnianą Sigmę, czy Tamrona 17-35. Do krajobrazu przymkniesz, a jak będzie ciemno, podniesiesz iso. Ostatnio robiłem mały reportaż S15-30, wszystko na f/4.5 i iso 2500. Da się, uwierzcie :wink:
Paweł Krystek
22-04-2011, 22:43
Nie licz na to, że w czasie wakacji wejdziesz do sklepu w NY i kupisz 14-24.
Obecnie w Adoramie nie ma 14-24 a w B&H jest tylko wersja grey market.
A jak już namierzysz to wieź pod uwagę, ze u nich ceny też poszły w górę. Ostatnio widziałem gdzieś w okolicy $2000.
Do tego jeszcze dolicz ok 8% podatku jak będziesz kupował w sklepie.
Jeśli chodzi o tzw. grey market to jest normalny sprzęt tylko sprowadzony np. przez Adoramę a nie przez Nikon USA, z ich tj. Adoramy gwarancją np. 2 lata, a nie Nikona USA 5 letnią, co dla nas i tak nie ma znaczenia, bo u nas jej nie zrealizujesz, chyba że Nikon to respektuje :0
Reasumując kupowanie w USA teraz tak średnio się opłaca - aha i $ przed wakacjami pójdzie w górę.
pioter m
24-04-2011, 21:18
Koreanca mozna kupic. 14/2.8
Cześć, właśnie mam w rękach pożyczonego Samyanga 14 mm 2,8 . Jak robię architekturę i jakieś cywilizowane wnętrza to widać sinusoidy zamiast linii prostych. Ale w plenerze to już tak źle nie wygląda. Myślałem też o Sigmie 15-30 ( nawet pojawiła się u nas na giełdzie ). No nie wiem, zdjęcia będę robił w Grand Canion, w Parku Zion, i mam nadzieję że w kanionie Antylopy - tam jest wąsko i głęboko, ale czy tam będę potrzebował 14 mm czy może wystarczyłoby 18 mm. Nie wiem. Rzadko w przeszłości używałem szerokiego kąta - to doświadczenie w tej materii mam marne.
Felipe
Paweł Krystek
25-04-2011, 11:37
Nie przejmuj się, wieź to co masz - a i tak na miejscu okaże Ci się, że masz wszystko - nie będziesz wiedzał od czego zacząć. Te miejsca są tak ciekawe, że 24mm i wyżej Ci spokojnie styknie. Wiem coś o tym, bo i Grand Canyon i w Zion byłem. Poza tym ciekawsze ujęcia to takie, których jeszcze nikt nie widział - szczególnie z tych miejsc. Odwiedź jeszcze Bryce Canyon NP, to niedaleko ;-) a widoki coś wspaniałego - szczególnie Navajo Path.
Nie wiem. Rzadko w przeszłości używałem szerokiego kąta - to doświadczenie w tej materii mam marne.
Felipe
Polecam Ci przed wyjazdem, a właściwie już teraz żeby się w głowie poukładało fajną syntezę - jak używać szerokiego kąta - bo fotografowanie miejsc które wymieniłeś nie musi od razu oznaczać "ultra szeroki kąt". A jak to robić ciekawie to tu:
http://www.kenrockwell.com/tech/how-to-use-ultra-wide-lenses.htm
Na Twoim miejscu chyba, za wcześniejszą radą któregoś z kolegów kupiłbym na szybko Zenitara 16mm Fisheye za jakieś 700zł, później go bez straty odsprzedasz, a przy tych warunkach, czyli kajobrazy w ciasnych kanionach to przy przesłonie f5.6 będziesz zadowolony, resztę obskoczysz 24-70 i innymi. Jeśli będziesz miał pytania odnośnie ewentualnych zakupów sprzętu w USA to wal na PW, ten rynek trochę poznałem i wydaje mi się że wiem co i gdzie ;-)
Cześć, na skutek kilku waszych sugestii zacząłem się rozglądać za różnymi wariantami szerokiego kąta, pooglądałem sobie sample zrobione różnymi obiektywami i... rozpocząłem poszukiwania Tamrona 17-35 2,8-4,0. Myślałem że po prostu sobie pogoogluję i już. A tu zonk, słabo z ofertą na rynku wtórnym. Czy wiecie co się z tymi obiektywami dzieje, takie dobre, że nikt ich nie odsprzedaje?
Felipe
W większości jest tak, że kto ma to trzyma - żeby kupić coś zauważalnie lepszego trzeba wydać krotność tej sumy którą jest on wart... tak samo z 15-30. Niestety w systemie nikona nie ma odpowiednika (cenowego) Canonowskiej Lki 17-40 i pomiędzy 1000-1200zł a 3,5-4k zł nie ma praktycznie nic sensownego do kupienia.
S12-24 to troszkę co innego, dość specyficzne szkło (ultra szerokie, ciemne, z wystającą soczewką - nie wszyscy się na to godzą).
Cześć, właśnie mam w rękach pożyczonego Samyanga 14 mm 2,8 . Jak robię architekturę i jakieś cywilizowane wnętrza to widać sinusoidy zamiast linii prostych. Ale w plenerze to już tak źle nie wygląda.
Można to skorygować programowo, nie zabiera nawet 1mm.
Tylko zależy ile tych zdjęć będzie.
Cześć, na skutek kilku waszych sugestii zacząłem się rozglądać za różnymi wariantami szerokiego kąta, pooglądałem sobie sample zrobione różnymi obiektywami i... rozpocząłem poszukiwania Tamrona 17-35 2,8-4,0.
Na początku pisałeś, że masz używalne 18mm, czy warto się bawić dla jednego mm?
MariuszJ
30-04-2011, 15:41
W większości jest tak, że kto ma to trzyma - żeby kupić coś zauważalnie lepszego trzeba wydać krotność tej sumy którą jest on wart... tak samo z 15-30. Niestety w systemie nikona nie ma odpowiednika (cenowego) Canonowskiej Lki 17-40 i pomiędzy 1000-1200zł a 3,5-4k zł nie ma praktycznie nic sensownego do kupienia.
16-35/4VR jest o 1000 zł czyli o 40% droższy od C17-40 i jest dobrym przykładem prawa o którym piszesz - jest zauważalnie lepszy od konkurenta :) Jeżeli Canon zrobi v2, którym być może minimalnie przebije Nikona w jego dedykowanych zastosowaniach - myślę, że będzie droższy od obu.
Odpowiadam Goku' owi, miałem "używanle" 18 mm w Tokinie 12-24 ale już ją sprzedałem.
Felipe