PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - problemy ze zgrywaniem zdjęć ze slotu 2

zbyszekD7000
22-04-2011, 12:28
Witam;)

ponieważ niektórzy użytkownicy D7000 mogą mieć problem ze zgrywaniem zdjęć z aparatu za pomocą programu View NX2,
a dokładnie Transfer 2 to zakładam ten wątek jako oddzielny temat.

Problem polega na tym, że zgrywając zdjęcia poprzez soft ViewNX2 dołączany do aparatu, dane są zgrywane tylko ze slotu nr.1 karty pamięci,
natomiast karta pamięci nr2 nie jest widziana przez oprogramowanie.
Rozwiązaniem jest zamiana kart pamięci w aparacie miejscami i ponowny transfer.
Nie u wszystkich ten problem występuje, u mnie akurat tak, jak sobie z tym poradzę to zamieszczę rozwiązanie,
Oczywiście można też zgrywać dane po prostu przez czytnik kart, ale nie o to tu chodzi w opisywanym przypadku,
po prostu coś co daje producent ma działać i tyle.

Częściowo ten temat był poruszany na "D7000 opinie użytkowników" i parę odpowiedzi tam padło, jednak nie pomogły one w rozwiązaniu.
powinno to działać tak jak podał QUALIN (jedna z odpowiedzi):
http://img813.imageshack.us/img813/8...pboard01nv.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/2...pboard01vl.jpg
ale niestety u mnie nie działa, bo wogóle nie ma możliwości wyboru slotu karty tak jak to jest widoczne na zamieszczonych fotkach

Onyks
22-04-2011, 13:03
Zbyszek D7000,

Sam zastanawiam się w czym może być problem.
Poprzednio także mi nie czytał karty nr 2 teraz jest OK przy Nikon Transfer 2.
Laptop mam VAIO laptop z Windows 7 nic szczególnego jak inne.
View NX2 z normalnej płyty otrzymanej z d7k.
Miałem tylko zamieszanie gdy kupiłem CNX2 i chwilowo nieczytał właśnie karty 2 bo CNX2 miał zaszyty swój Nikon Transfer ale wersję starszą.
Mając na pokładzie CNX2 ponownie zrozpaczony zainstalowałem View NX2 , tym razem nic się nie pogryzło i są opcje wyboru na karty 1 i 2.
Ktoś radził wcześniej ustawiać inaczej priorytety na działanie karty 2 w aparacie więc już z ciekawości mając czytane/zgrywane obie karty przestawiałem priorytety w d7k na drugie gniazdo.
Ani razu nie znikała opcja wyboru slotu 1 czy 2 więc ustawienia priorytetu tu nic nie miały.
Sorki Zbyszek Twój Nikon Transfer 2 pochodzi z oryginalnej płyty View NX2 z kompletu d7k, tego nie pamiętam?
Czy masz zainstalowany kompletny View NX2 posiadający Transfer 2 , czy tylko Nikon Transfer 2.
Gdy tylko NT2 może brak mu jakichś plików z View NX2. To tylko spekulacja ale rzeczywiście brak logiki w niedziałaniu.
pzdr Onyks

PS.
Mam też innego lapka MAC'a i tam też Nikon Transfer 2 czyta slot do wyboru.
Czy na MAC czy też na VAIO mam wybór karty 2 niezależnie od ustawienia priorytetu jak pisałem.
Obecnie karta 2 jest ustawiona na Przepełnienie a karta główna na RAW+jpg fine,
Na karcie 2 mam teraz tylko filmy.

mprzysta
22-04-2011, 13:09
u mnie widzi dwa sloty, na kompie (win7) mam zainstalowany tylko ViewNX2 w wersji aktualnie dostępnej na www:

http://nikon.pl/pl_PL/product/software/viewnx2

zbyszekD7000
22-04-2011, 13:10
ja mam zainstalowany kompletny ViewNX2 ale nie z płyty tylko nowszy ze stronki NIKONA bo wyszła wyższa wersja

ostatnio doinstalowałem NIKON TRANSFER 1.5.3 i zobaczę czy coś się zmieni, bo trochę wygląda on bardziej bogato niż Transfer 2 dołączony do ViewNX2, ma więcej zakładak, troszkę inaczej wygląda, ale nie miałem jeszcze okazji sie nim pobawić i sprawdzić z aparatem.

jak potestuję to dam znać

W Twoim przypadku faktycznie kolejność instalacji mogła mieć znaczenie

Długi
22-04-2011, 13:31
zbyszekD7000 jeśli ściągnąłeś najnowszą wersję ViewNx ze strony Nikona, to powinno być dobrze. Odinstaluj wszystkie składniki zresetuj compa i zainstaluj ponownie ostatnią wersję. No i napisz, czy pomogło.

Onyks
22-04-2011, 22:45
ZbyszekD7000,

Długi może mieć rację albo i nie w/s nowej wersji ViewNX2 , 2.1.2.
Jest to full software ale tutaj przestaję rozumieć pewne zachowanie tego oprogramowania.
O to co jeszcze dzisiaj mi wyszło.

1) do niedawna pracowałem z wersją Capture NX2 ver. 2.2.1 oraz View NX2 ver. 2.0.2 taka jak kupiłem razem z d7k.
W tej kombinacji miałem dostęp do slot 1 i 2 ale tylko z poziomu CNX2 lub View NX2, dlaczego nie wiem brak mi wiedzy. Przy wejściu z pulpitu kompa do Nikon Transfer do ikony d7000 był tylko slot główny bez oznaczenia.

2) Niedawno zrobiłem update CNX2 z versji 2.2.1 najpierw do 2.2.6 potem do 2.2.7, cały czas View NX2 był 2.0.2.
Nastepnie ściągnąłem update Nikon Transfer 1.5.3. i w tej kombinacji CNX2 (2.2.7) , View NX2 (2.0.2) oraz jak wyżej
NT 1.5.3 mam dostęp do slot 1 i 2 ale tylko tak jak wyżej z poziomu CNX lub ViewNX2 , nie zaś bezp. z NT1.5.3.

3) Zrobiłem następny krok gdy Długi przypomniał ,że jest nowy soft do View NX2 ver.2.1.2.
Wykonałem update View NX2 do wersji 2.1.2 i tutaj coś się stało.
Przestałem mieć dostęp do slot 1 i 2 zarówno z poziomu CNX jak tego nowego View NX2 (2.1.2).
Odinstalowałem View NX2 (2.0.2) ten stary i zrobiłem ściągnięcie calego nowego View NX2 ver. 2.1.2 i znowu nici z dostępu do slot 1 i 2 .
Robiłem to dwa razy.
W końcu odinstalowałem nowego View NX2 , downgrade do poprzeniej 2.0.2.
Glowa boli, jak ktoś mi już na forum odpowiedział trudno to zrozumieć jak humor kobiety.

4) Reasumując wróciłem do wersji View NX2 (2.0.2 ) z płyty i razem z CNX 2.2.7 oraz Nikon Transfer 1.5.3 czytam sloty 1 i 2 ale z poziomów jak poprzenio z poziomu CNX lub ViewNX2 .
Brak mi wiedzy komputerowej aby to właściwie zinterpretować.
Jedynie gdy instaluje View NX2 z płyty w międzyczasie pojawia sie komunikat ,że Windows wykonuje tzw. Nikon File Uploader. Takiego komunikatu nie ma gdy instalowałem nowy View NX z strony Nikona.

I jeszcze aby była kropka nad i.
Gdy jestem w swym starym View NX2 (2.0.2) jest opcja sprawdź update czy jest .
No to sprawdzam i system mówi ,ze aktualnie nie ma choć pokazuje się strona Nikona PL i widac zbiór View NX2 ver. 2.1.2, z inf.,że jest to full software. Czyli sporo zamieszania ale jak mówie nie mam takiej wiedzy kompterowej jak niektórzy na forum i trudno mi to wszystko pojąć.
Musze łyknąć sobie "łyskacza" bo dłużej juz nie mogę i aby uspokoić sumienie.

Przy okazji dla wszystkich , Spokojnych Swiąt

pzdr. Onyks

Długi
23-04-2011, 12:09
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45889 tutaj można pobrać wersję 1.5.3 Nikon transfer. Proponuję zainstalować, u mnie wszystko działa na na wersji 1.5.0 Jeśli nadal będzie nie tak proponuję sprawdzić na innym kompie. Bardzo możliwe, że są to problemy systemowe.
Zaktualizowałem do w/w wersji, wszystko działa.

zbyszekD7000
27-04-2011, 13:59
Witam

ponieważ pojawił sie nowy soft do puszki 1.02 to go zaktualizowałem jednak nic się w tym względzie nie zmieniło jesli chodzi o widzenie obu slotów kart pamięci podczas transferu

Będę próbował jeszcze przeinstalować ViewNX2 - może coś pomoże

(zapomniałem, na innym kompie też to sprawdzałem i jest dokładnie to samo - laptop i PC stacjonarny) - tak samo nie daje możliwości wyboru slotu karty pamięci

mprzysta
27-04-2011, 14:54
- reset puszki do ustawień fabrycznych,
- odinstalowanie ViewNX2 i Niko Transfer,
- restart kompa,
- zainstalowanie najnowszej wersji ViewNX2:
http://nikon.pl/pl_PL/product/software/viewnx2

i powinno być ok.

zbyszekD7000
27-04-2011, 15:01
dzięki mprzysta

ale to wszystko było robione, jeszcze mi pozostało przeinstalować soft w kompie, ale widzę to sceptycznie skoro na innym też nie działa, ale spróbuję dla pewności no i wyczerpania wszystkich możliwości

Długi
27-04-2011, 16:54
Zainstaluj sam Nikon transfer (bez ViewNX2) w wersji podanej wyżej. Wcześniej odinstaluj wszystko zresetuj compa i zainstaluj tylko Nikon transfer .

zbyszekD7000
28-04-2011, 07:11
no to wczoraj się poświęciłem i:

1) odinstalowałem wszystko
2) przeładowałem kompa
3) zainstalowałem TRANSFER 1.5.3 - uruchamiam i dalej to samo, nie widzi slotów kart
4) przeładowałem kompa
5) zainstalowałem ViewNX2 - uruchamiam i dalej to samo, nie widzi slotów kart pamięci

programy widzą tylko NIKON D7000 bez możliwości wyboru slotu karty pamięci

mprzysta
28-04-2011, 07:25
ad.3. a dlaczego używasz softu który nie jest najnowszy?

zbyszekD7000
28-04-2011, 07:35
bo chwytam sie już wszystkiego,
zainstalowałem go dla próby, bo wcześniej na TRANSFER 2 który jest w pakiecie ViewNX2 też nie działało i chciałem sprawdzić czy może na tym pójdzie, ale też nie poszło

mprzysta
28-04-2011, 07:45
a robiłeś restart puszki do ustawień fabrycznych?

zbyszekD7000
29-04-2011, 09:02
nie robiłem bo nie widzę w tym związku,
a poza tym nie chce mi sie potem wszystkiego ustawiać od nowa w puszcze

najbardziej irytujące jest to że prawie każdemu to działa a u mnie nie i nie wiem dlaczego

mprzysta
29-04-2011, 11:56
nie robiłem bo nie widzę w tym związku,
a poza tym nie chce mi sie potem wszystkiego ustawiać od nowa w puszcze

najbardziej irytujące jest to że prawie każdemu to działa a u mnie nie i nie wiem dlaczego

jeżeli boisz się utraty konfiguracji to ja zapisz do pliku przed resetem, a przywróć bo resecie i powinno być ok.