PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Vistą lub lapkiem - nie wiem sam

rockabilly
22-04-2011, 11:00
Sprawa ma się następująco, mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi - naświetlę problem.

Miałem jakąś tam tapetę na pulpicie.
Vista się uruchamiała, logowałem się na użytkownika i za chwilę pokazywał sie pulpit z ową tapetą.
Najpierw obraz był przez chwilę jaśniejszy, za moment sam się przyciemniał i było oki.
Tak sobie na lapku pracowałem, ustawiłem kolorki i jasność ekranu i było wszystko pięknie.

Pewnego razu, tak ot(chyba) - cos się przestawiło i od tego czasu już po zalogowaniu tapeta i cały pulpit mi się nie przyciemnia - obraz jest za jasny - jakby prześwietlony.
Tyczy się to nie tylko pulpitu ale tez przeglądarki, wszystkiego.

Czy wiecie jak powrócić do stanu "sprzed"?

System to cholerna zVista a lapek to thinkpad

pomocy!

darkmajin
22-04-2011, 11:07
ustawiłem kolorki i jasność ekranu i było wszystko pięknie.

ustaw jeszcze raz przyciemnianie = ładowanie profilu ustawień jasności
ew. zmniejsz jasność ekranu

costi
22-04-2011, 11:30
Sprawdź, czy nie zmieniłeś przypadkiem planu zasilania, jasność ekranu jest ustawiana dla każdego niezależnie.

rockabilly
22-04-2011, 11:55
darkmajin > mozesz opisac krok po kroku jak to sie robi?

costi> plan zasilania mam zawsze taki sam i tam nie gmerałem.
niby zmniejszylem jasnosc ale wciaz ekran z tapetą nie przyciemnia się po zalogowaniu

darkmajin
22-04-2011, 12:15
mam ci opisywać coś co sam robiłeś ? :) ,w zasadzie costi napisał to prościej też stawiam że coś tam jest szemrane

może nowe sterowniki , może ktoś coś przypadkiem , może w autostarcie brak tego programu do obsługi na odległość można gdybać

krzysztof jot
22-04-2011, 16:28
klikasz na dolnym pasku obrazek baterii/wtyczki - lub z Panelu Sterowania - wybierasz > Opcje zasilania (lub Lenovo Power Controls).
Tam po prawej stronie masz > Zmień Ustawienia Planu (lub jśli LPC - Idle Timers)
Zmieniasz "przygaś ekran po.. " i siłe podświetlenia ( lub w LPC - Dim Display i Dimmed Brightnes)

Notabene... w obsłudze laptopa to czynność poziomu wiązania sznurnowadeł w życiu codziennym, więc poświęć troszkę czasu na coś więcej niż "rock and roll all night..."

PS.
a podświetlenie live regulujesz - funkcyjny niebieski Fn plus niebieskie lampka w górę/dół ( w ThinkPad T - to Home/End)

Greg77
22-04-2011, 16:41
Vista wcale nie jest zla a wole ja od XP tysiac razy......poswiec chwile i sie jej naucz!

rockabilly
23-04-2011, 09:35
dzięki Panowie za pomoc !