Zobacz pełną wersję : żywotność d80
redhousik
22-04-2011, 10:42
Mam możliwość zakupu aparatu nikon d80 za 900 zł, razem z obiektywem Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3 XR Di-II. Problem w tym, ze lustrzanka ma bardzo duży przebieg, ponad 111 tys zdjęć. Warto? Z góry dziękuje za wszystkie rady.
Michal_C
22-04-2011, 10:58
Hej, nie uważam. Aparat był wykorzystywany ponadnormatywnie. Migawka w D80 przewidziana jest na 50 tyś. Oczywiście wytrzymać może dwa trzy razy więcej ale ryzyko jest już b.wysokie. Poszukaj innej oferty.
pozdrawiam
Za taka kase wzialbym (ba, ze spacerzoomem na pewno).
Pawel Pawlak
22-04-2011, 11:04
Migawka w D80 przewidziana jest na 50 tyś.
Skąd masz takie info ?
Cena jest niska, zwłaszcza że w komplecie jest szkło (sprawne - a nie np. po upadku, klejone - spotkałem się z takimi bonusami mającymi łatwiej sprzedać korpus). Jeśli wszystko jest sprawne to uważam że dobra poopozycja, oczywiście pod warunkiem że zdajesz sobie sprawę z tego aparat może służyć jeszcze całkiem długo, albo niebawem zgłosić awarię np. lustra lub migawki, których naprawy podwoją wydatek związany z zakupem.
Sapphiron
22-04-2011, 11:08
Skąd masz takie info ?
też się chętnie dowiem...
Michal_C
22-04-2011, 11:13
Na jednym ze spotkań w ramach dawnego NKP mówiła osoba z Nikon Polska jak pytałem. Aaaa było to spotkanie gdzie prezentowano D80 i chyba D2xs......
Pozdrawiam
d80 i 50tyś klapnięć to bajka. Nie mam teraz pod ręką ale są statystyki padnięć migawki dla wielu modeli nikona. D80 to bardzo dobra pucha, niektórzy nawet twierdzą że ma lepsze kolory od d90.
Dla d80 obstawiam 100tyś jako min. Co do oferty - to faktycznie musisz przemyśleć - może zrobisz jeszcze 10tyś a może 20 zdjęć i padnie.
dorzucam bo akurat znalazłem info to jest oczywiście samo statystyczna deklaracja ludzi z czego robią później wykresiki.
http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d80.htm
Pawel Pawlak
22-04-2011, 12:08
dorzucam bo akurat znalazłem info to jest oczywiście samo statystyczna deklaracja ludzi z czego robią później wykresiki.
http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d80.htm
Jak widac dopiero od 245tyś jest 50/50 ;) przy 111tyś jest 80% szans że migawak jeszcze pociągnie ;)
Hej, nie uważam. Aparat był wykorzystywany ponadnormatywnie. Migawka w D80 przewidziana jest na 50 tyś. Oczywiście wytrzymać może dwa trzy razy więcej ale ryzyko jest już b.wysokie. Poszukaj innej oferty.
pozdrawiam
Bzdura. Dwóch kolegów ma D80tki z przebiegami po ponad 60k....
Co do oferty... No cóż, możesz tym zrobić 20 zdjęć, możesz tym zrobić 500, a możesz tym zrobić 15000.. Pytanie, czy stać Cię na takie ryzyko.
Przebieg i duży i mały. Patrząc po puchach, które pojawiają się na forumowej giełdzie to aparaty mają przebiegi do kilkudziesięciu tys max. Natomiast statystyki wcale tak strasznie nie wyglądają dla takiego przebiegu.
Na Twoim miejscu dobrze bym obejrzał puchę w celu sprawdzenia czy nie ma do czego się do czego przyczepić w kwestii głębszych otarć, rys, co by mogło świadczyć o jakimś upadku itp, czy przełączniki przyciski dobrze działają, czy szczeliny na łączeniach są równe oraz czy śrubki nie noszą śladów otarć po śrubokręcie. To jest wg mnie istotniejsze niż ten przebieg. Warto również sprawdzić w jakim stanie jest matryca, czy jest w miarę czysta i czy nie ma wielkiej pikselozy.
Podobnie rzecz się ma z obiektywem.
Pytanie jak i gdzie był używany aparat. Co innego taki przebieg przy robieniu zdjęć gdzieś w terenie, a co innego jak pucha była używana np gdzieś w studio.
Cena jest przyzwoita, ale ważniejsze jest czy taki zestaw będzie Ci potrzebny, szczególnie obiektyw. Jeżeli potrzebujesz aparatu z obiektywem na wycieczki i pstrykania sobie ot tak, to wg mnie gra warta świeczki.
PS
Przypomniało mi się jedno:)
Rok temu będąc na wakacjach w Egipcie, przy basenie był chłopak, który robił ludziom zdjęcia właśnie D80. Ja miałem wtedy D90, który go zainteresował to wymieniliśmy parę zdań, oraz dałem mu pomacać swoja puchę.
Jego D80 była mocno zjechana. Wszystko co mogło się odkleić się odkleiło, podobnie co mogło się zetrzeć się starło. Pucha była tak wyślizgana, że wyglądała jakby ja lakierem fortepianowym kto pomalował, aż ciężko było ja w łapie utrzymać :) Pucha była mocno eksploatowana w warunkach raczej nieciekawych ale chłopak bardzo ją chwalił. W domu mam gdzieś ze 2 zdjęcia mojego synka, które mu ten chłopak zrobił i coś mi się tak po pamięci obija, że exif pokazywał przebieg ok 180tys. Poszukam w domu to wstawię jako ciekawostkę. :)
Michal_C
22-04-2011, 12:32
Nie nie jest to bzdura. Tyle producent zakładał min. wytrzymałość. Co innego ile każda sztuka zrobi. Jak popatrzy się na link od seba to różnie się układało.
A wymiana migawki jest to koszt ok 700-800 zł.
Pozdrawiam
Nie nie jest to bzdura. Tyle producent zakładał min. wytrzymałość. Co innego ile każda sztuka zrobi. Jak popatrzy się na link od seba to różnie się układało.
A wymiana migawki jest to koszt ok 700-800 zł.
Pozdrawiam
A, no jesli mowa o minimalnym, to inna bajka..
Zawsze migawke możesz wwymienic. SAm 18-200 jest wart 700zł nowy więc opłaca się. 900 zł to tak jakbyś za 400 miał obiektyw i za 500 body (powiedzmy).
Tylko pamiętaj o wadach tego body. Przede wszystkim o braku czyszczenia matrycy. Choć przy 18-200 to mały problem. Do tego troche szumi ale nie jest to nieznośne.
Naprawde świetny aparat.
Z mojej strony dodam ze na przykładzie D80 zobaczyłem progres Nikona. Kupując potem d3000 i mając do dyspozycji 80 zobaczyłem ze ... 3000 jest lepiej wykonana. Zwłaszcza krzyżak i przyciski na tylnym panelu w D80 są dość średnio wykonane. W nowych modelach świetny pomysł też z OK w krzyżaku, tam tego troche brakuje.
Nie zrażaj się tym co napisałem :) Jak chodzi o funkcjonalnosc i ergonomie to D80 bije na glowe wszystkie 3000 3100 5000 czy nawet nowego 5100. Jakość zdjęć ? To zależy tylko od Ciebie.
Przebieg mocno spory, ale warto dla samego obiektywu (choć tez ma wady wiem bo mam zestaw D80 + Sigma18-200)
Robinson73
23-04-2011, 14:26
700 zł za tego tamrona ?? to chyba mówisz o nówce ze sklepu z gwarancją. To szkło baaaardzo przeciętne , a uzywane kupisz juz w okolicach 400 . Ale i tak bym zaryzykowal te 900 zł za taki komplet.
Sapphiron
23-04-2011, 14:29
Nawet jeśli można kupić za 400zł to zestaw i tak się opłaca :)
A Nikon D40X jaka ma przewidywalna ilosc klapniec?
Koszt wymiany migawki tez jest taki spory?
Paulincia89-16
30-04-2011, 11:16
d40x ma statystyczny przebieg do około 50 tys.
Mi padł po niecałych 47tys. ale to raczej nie ten wątek ;)
Moim zdaniem przy korpusach niezawodowych nie ma czegoś takiego jak jakaś "norma", "gwarantowany przebieg" itp. Nikon nigdzie takich wartości nie podaje, a pan czy pani z serwisu może sobie takie banialuki opowiadać...
velaskez
03-05-2011, 21:22
A mój D80 od dawna zdjęć nie robi już...ale migawka dalej klapie :D
Ja swoje D80 bardzo chwaliłam, ale po niecałych 31 tys. klapnięć wystąpił u mnie jakiś błąd i aparat nie działa. BTW: Strasznie o niego dbałam ;)