Zobacz pełną wersję : D200 - samodzielna wymiana gum
Paweł Krystek
21-04-2011, 21:45
Witam wszystkich,
już dojrzałem do tego, aby odklejające się gumy (prawy grip, kciuk/CF) doprowadziły mnie do takiego dyskomfortu, że postanowiłem wymienić na razie te dwie.
W USA na ebay zamówiłem - wyniosło mnie to 136zł (w sumie za obie + koszty przesyłki). Teraz czekam na przesyłkę i będę się zabierał do wymiany.
Czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów przerabiał ten temat. Może byśmy wzorem np. niektórych forów motoryzacyjnych zaczęli tworzyć pewnego rodzaju manuale. W przypadku gum można to zrobić oczywiście rozpoznaniem bojem i jak ktoś już pisał odpowiednią ilością browaru, ale czasem lepiej coś więcej wiedzieć.
W tym przypadku ja osobiście miałbym następujące pytania:
- czym najlepiej zetrzeć stary klej (mam taki płyn do usuwania etykiet, kiedyś kupiłem w Castoramie, chyba go wypróbuję ;-))
- czym wyczyścić/odtłuścić powierzchnię,
- od którego rogu/końca zacząć, aby nakleić równomiernie i bez zostawiania jakiś bąbli powietrza?
Ad. 1 i 2 - Benzyna ekstrakcyjna. Nie wejdzie w reakcje z plastikiem, a ten płyn do etykiet może, chociaż też nie musi.
Gumy przychodzą bez kleju, więc możesz potrenować na sucho. Generalnie trzeba je mocno dociskać do brzegu, bo są zrobione na styk.
Paweł Krystek
22-04-2011, 07:24
Gumy przychodzą bez kleju
Jak to bez kleju ... Przecież ja widziałem, że są one samoprzylepne - odrywa się papier, czy jakąś folię, jak w zwykłej naklejce. Choć na ebayu widziałem w kilku aukcjach, ale z Hongkongu, że w opisie było napisane jakby rzeczywiście były bez kleju.
No dobra, a jak ktoś zakupi "bez kleju" to czym je kleić?
W zestawie powinna być folia dwustronnie klejąca o tym samym kształcie.
Zwróciłem się niedawno do serwisu w Warszawie z pytaniem o koszt wymiany gum właśnie w d200. Odpowiedziano mi, ze wynosi on 160 PLN. Przy cenie zakupu jaka podał autor wątku wydaje mi się bezcelowe samodzielne wymienianie. Termin tez był około 2 dni.
Paweł Krystek
22-04-2011, 14:33
Zwróciłem się niedawno do serwisu w Warszawie z pytaniem o koszt wymiany gum właśnie w d200. Odpowiedziano mi, ze wynosi on 160 PLN.
Brutto czy netto podali ;-) No i jeszcze dochodzą koszty przesyłek tak z 50zł.
Przy cenie zakupu jaka podał autor wątku wydaje mi się bezcelowe samodzielne wymienianie. Termin tez był około 2 dni.
Właściwie chodziło mi o wątek czysto techniczny - czyli odpowiedź na pytanie "JAK BEZPROBLEMOWO?"
a nie "CZY WARTO w serwisie?" To już było na forum.
Chciałem informacji (wiele osób zapewne by skorzystało również) od osób, które fizycznie to już przerobiły, aby ułatwić życie. Wtedy serwis napewno obniżyłby ceny do przyziemnych.
A tak na marginesie to wiem, że wymiana wszystkich gum (te 160zł to są wszystkie gumy?) w USA w serwisie w Kalifornii kosztuje $66 i dodatkowo czyszczą matrycę. To już z kosztami przesyłek po Stanach. U nas nierealne (chyba, że w jakiejś promocji).
Paweł Krystek
27-04-2011, 15:41
No więc tak ... jestem po samodzielnej wymianie gum.
Przesyłka przyszła z USA (CA) w 6 dni !!! Zamawiałem w czwartek przed Świętami, dziś rano o 9:00 (środa) jest już na miejscu.
Ale do rzeczy. Gumy (grip rękojeści, kciuk) oryginały, samoprzylepne wystarczy zerwać paski papieru ochronnego i można lepić.
Ja miałem większy problem, bo stare gumy miałem już podklejane jakimś "syfem" i ponad godzinę zajęło mi oczyszczenie wszystkich miejsc.
Te miejsca gdzie była oryginalnie przyklejona guma nie sprawiły problemu - jednak UWAGA!!! Benzyna ekstrakcyjna nie rusza starych naklejek.
Ja jak wspomniałem użyłem tego żelu do usuwania etykiet z Castoramy i po tym stare naklejki ładnie (no w miarę) schodzą. Trzeba uważać aby nie mazać
po body bo mogą zostać ślady na plastikowych częściach - te elementy na których siedzą gumy są metalowe pomalowane farbą, tak więc OK.
Benzyna pomaga na końcu gdy chcemy odtłuścić.
Guma pod kciukiem - przyklejenie bez problemu.
Guma gripa - tutaj lepiej zacząć od strony pokrywy CF i zwrócić szczególną uwagę na część przy pokrętle, tam nie może być luzów na gumie bo gdy zacznie pracować to znów się odklei, ta część jest trzymana tylko paseczkiem taśmy szer. ok. 2 mm. Bardzo dużą uwagę trzeba zwrócić na bardzo, ale to bardzo mocne dociśnięcie gum w każdym miejscu, ja pomagałem sobie rękojeścią śrubokręta. I po bardzo silnym dociśnięciu gumy można powiedzieć zlały się z body.
Wygląd - jak nowe !!!!
UWAGA: jeśli macie zamiar kiedykolwiek zainwestować i wymienić sobie w przyszłości gumy - NIE PODKLEJAJCIE ich (starych) żadnych wynalazkiem - usunięcie tego wymaga naprawdę zachodu! Nie dziwię się że serwis nie chce wymianiać gum gdy body jest zapaćkane (gdzieś to wyczytałem wcześniej na forum).
photoaction
28-04-2011, 19:52
mozesz dac po rogach kropelke super glue zeby miec gwarancje ze ci po czasie sie nie odklei ;)
mozesz dac po rogach kropelke super glue zeby miec gwarancje ze ci po czasie sie nie odklei ;)
To nic nie pomoże - gumy się odklejają, gdyż puchną. I żadne dodatkowe podklejanie temu nie przeszkodzi.
Używając super glue tylko zniszczysz aparat, klej wchodzi w reakcję z tworzywami to agresywny klej.
Zdecydowanie kropelka to zły pomysł.
siwinski
05-05-2011, 14:21
Ja swego czasu miałem podobny dyskomfort z gumami w moim D200 (które już raz były wymieniane w serwisie) - poradziłem sobie butaprenem. Tylko, że nie tak aby wylewał się po bokach ale delikatnie. Na całądobę były dociśńiee taśmą gumową i (odpukać) trzymają dłużej niż po wyjmianie w serwisie.
Słyszałem, że butapren strasznie brudzi wewnątrz (w sensie trudno się go usuwa) - więc zaryzykowałęm odklejenie na siłe gumy pod gripem - i co? wszystko ok. Cały sekret tkwi w tym, żeby nie napychać ogromnych ilości kleju pod gumę.
pozdrawiam
Ja swego czasu miałem podobny dyskomfort z gumami w moim D200 (które już raz były wymieniane w serwisie) - poradziłem sobie butaprenem. Tylko, że nie tak aby wylewał się po bokach ale delikatnie. Na całądobę były dociśńiee taśmą gumową i (odpukać) trzymają dłużej niż po wyjmianie w serwisie.
Słyszałem, że butapren strasznie brudzi wewnątrz (w sensie trudno się go usuwa) - więc zaryzykowałęm odklejenie na siłe gumy pod gripem - i co? wszystko ok. Cały sekret tkwi w tym, żeby nie napychać ogromnych ilości kleju pod gumę.
Widać, że nie umiesz kleić Butaprenem. Istota działania tego kleju opiera się na sposobie jego aplikacji - pokrywa się CIENKĄ warstwą kleju OBIE łączone powierzchnie, czeka się do lekkiego przeschnięcia kleju (tak, aby nie kleił się do palców przy dotknięciu) i wtedy łączy się powierzchnie ze sobą. W ten sposób nie ma mowy o "wylewaniu się kleju".
Kundzior
07-05-2011, 12:58
Widać, że nie umiesz kleić Butaprenem. Istota działania tego kleju opiera się na sposobie jego aplikacji - pokrywa się CIENKĄ warstwą kleju OBIE łączone powierzchnie, czeka się do lekkiego przeschnięcia kleju (tak, aby nie kleił się do palców przy dotknięciu) i wtedy łączy się powierzchnie ze sobą. W ten sposób nie ma mowy o "wylewaniu się kleju".
Mało kto czyta co jest na tubce napisane :) Butapren to rewelacyjny klej, o ile ktoś wie jak go użyć, IMHO do gum się nie nadaje, dlaczego??? Bo jeśli zajdzie potrzeba rozkręcenia body, to osoba to robiąca zrobi przysłowiową kupę.
siwinski
11-05-2011, 11:25
No może i nie zrobiłem tak jak napisali na tubce, ale gdzie ja napisałem, że mi się coś nie udało bądź wylało lub cokolwiek?
Jest idealnie i trzyma.
czyli co polecacie butapren?? do podklejenia odchodzącycch gum??
ja uzylem tasmy 2 stronnej a gdy sie odkleila od gumy nie od body podkleilem tasme do gumy za pomoca kropelki i trzyma pieknie
skoro to taśma dwustronna, to po co kropelka?
Miałem używanego D200, kupiłem go z odłażącą gumą. Użyłem kleju Extreme Repair firmy Pattex (kupisz to praktycznie wszędzie). Po klejeniu używałem puszki z rok czasu, potem ją sprzedałem i po dzień dzisiejszy nie odłazi (ten co kupił to mój stary kumpel) - czyli 4 lata.
To odświeżę troszku temat. Poszły mi gumy w D300s. Przychodzę sobie w jeden dzień po pracy do domciu, kiedy to temperatura otoczenia wynosiła z jakieś 32 Stopnie C. BIorę aparat do rączki i coś mi pod ręką nie leży. Wstępne oględziny i widzę, że guma mi się wybrzuszyła. Okazało się, że spuchła. Próbowałem podkleić butaprenem i nie idzie, ponieważ gdy chciałem ją dociągnąć bezpośrednio do powierzchni zaczęła wystawać z pola klejenie na dobre 3mm. Musiałby ją dociąć.
W taki sposób poszły mi dwie przednie gumy i czeka mnie ich wymiana. Właśnie dzisiaj otrzymałem odpowiedź z serwisu NIKONA. treść jn.
__________________________________________________ __
Witam,
Koszt wymiany kompletu gum do aparatu Nikon D300s wynosi około 320 zł. Cena do potwierdzenia po sporządzonym przez technika kosztorysie. Czas realizacji to około 5-6 dni.
Z poważaniem,
Piotr Miller
Serwis Nikon
__________________________________________________ ____
Nie liczę kosztów przesyłki w dwie strony, która mi przypadnie..... :sad:
Czekam na odpowiedź od sprzedawcy z aledrogo - prawa przednia guma uchwyt gripu - 129zł, druga przednia guma - jeszcze nie wiem - a guma pod kciuk też nie wiem ile kosztuje....
Tak więc szczęśliwi, którym gumy jeszcze nie spuchły.....
A tak na marginesie - co zrobić by takie spuchnięcie nie nastąpiło?????? Czy to następuje tylko w wyniku działania na gumę wysokiej temperatury?????
soniq2, popatrz na jebaju, np:
http://www.ebay.pl/itm/4-Pieces-Repair-Part-of-Grip-Rubber-Unit-for-Nikon-D300S-DSLR-Camera-Replacement-/261221765176?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3cd207d038
http://www.ebay.pl/itm/4-pcs-Replacement-grip-rubber-unit-part-for-Nikon-D300s-/260735643534?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3cb50e2f8e
Ło matko......!!!!!!!!!!!!!!!! A u nas za jedną chcą 129 zł.....:shock::shock::mad: Jeszcze nie wiem czy poradzę sobie z ich przyklejeniem.....:?:
Zobaczymy, MstrG dzięki za cynk..... nigdy nic na jebaju nie nabywałem, ale chyba czas zmierzyć się z rzeczywistością.... Dzięki.
Ło matko......!!!!!!!!!!!!!!!! A u nas za jedną chcą 129 zł.....:shock::shock::mad: Jeszcze nie wiem czy poradzę sobie z ich przyklejeniem.....:?.
To jest banalnie proste. Trzeba tylko dokładnie oczyścić wszystkie powierzchnie. Najlepiej specjalną benzyną z apteki, ekstrakcyjna się nie nadaje.
A dowiedziałem się jeszcze dzisiaj, że można zamówić gumy oryginalne od NIKONA, wystarczy napisać do nich maila i podać model aparatu i jego numer seryjny. Podobno przysyłają bez problemu i ceny także przystępne jak na aledrogo.
Jak przyjdzie czas na ich wymianę dam znać czy udało mi się to w ten sposób załatwić.....