Zobacz pełną wersję : LIghtroom i profile kolorów
asstellyte
21-04-2011, 21:26
Witam
Mam takie pytanie. Wykonuję zdjęcie aparatem w RAW + JPG. Ja doskonale rozumiem genezę problemu różnej kolorystyki JPGa i NEFa, ale też biorąc temat na chłopski rozum, powinien być sposób na stworzenie profilu, który prawie idealnie wyświetli NEFa.
Wiem, że ColorChecker to jakieś rozwiązanie, ale wydaje mi się, że powinna być prostsza metoda (zdziwiłbym się gdyby nie było takie automatu), która pozwala na automatyczną analizę JPGa i stworzenie profilu dla NEFa. Istnieje?
Jak sobie z tym radzicie? Podkreślam, że nie zależy mi na kalibracji do "poprawnych" kolorów, a jedynie do tych jakie reprezentuje JPG lub wywołany w ViewNX TIFF.
Zainwestuj w NX2 to będziesz miał na starcie w NEF to co w jpeg ...
asstellyte
22-04-2011, 11:03
Interesuje mnie rozwiązanie dla Lightrooma.
milczek77
22-04-2011, 14:13
Nie wiem czy to o to chodzi, ale ja ściągnąłem profile z ADOBE i tam profile pod d700 i zainstalowałem je. jak otworzę w ligtroom nef to standardowo jest profil adobe standard ale mozna zmienic na taki jak w puszce np D2X mode 1 .... itp.
bialogardzianin
27-04-2011, 12:21
... ściągnąłem profile z ADOBE i tam profile pod d700 ...
Poproszę o ścieżkę do strony z tymi profilami.
BTW, czy dysponując tablicą GretagMacbeth i jakimś softem, można stworzyć profile, które da się wgrać do korpusu (nie mylić z profilami DCP i ICC dostępnymi w LR, PS C1, itd.), aby już w fazie wykonania zdjęcia mieć poprawne kolory w JPG i NEF?
milczek77
28-04-2011, 19:56
Sorki, że tak późno oto link
https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=labs_cameraprofiles
by zaciągnąć plik trzeba założyć konto na Adobe , potem instalujesz i masz profile do większości puszek zarówno w LR jak i ACR
Witam,
mam pytanie dotyczące wgrywania profili. Mianowicie dzisiaj pierwszy raza zacząłem obrabiać RAFy i walcząc z odcieniami skóry (oraz przeglądając forum) natkałem się na profile. Ściągnąłem plik instalacyjny ze strony adobe i zainstalowałem profile w LR, jednak kiedy chcę wybrać je z listy, mam do wyboru tylko 4: 4.1, 4.4, Adobe Standard i Standard beta.
Czy wgrane profile będą widoczne w oknie prodili w LR czy może są one wgrywane jakoś "domyślnie" i same ustawiają się pod konkretny aparat?
milczek77
29-04-2011, 07:41
Jak dobrze pamietam to u mnie wystarczyło zainstalować profile i juz je widziałem w okienku LR. U mnie w przypadku d700 po zainstalowaniu profili widzę w LR profil jako domyslny Adobe Standard w menu dodatkowo jest ACR 4.6 , Adbobe standard beta 2 no i profile Nikona wszystkie np D2x mode ... Dodatkowo mam jeszcze wgrane profile z Canona 5d ale ich nie używam wgrałem na próbę (za pomoca profile edytora mozna wgrać je)
No właśnie a u mnie tego nie widać. :( A podczas instalacji pliku od Adobe widzę, że wgrywa profile od multum nikonów, fuji i canonów. Sam nie wiem w czym leży problem.
A patrzyłeś w czy w ogóle są w folderze Adobe?
dla XP C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
lub dla win7 C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
U mnie jest ich cała masa. Może pomoże reinstalacja Lightrooma, tylko usuń po programie wszelkie pozostałości z rejestru, czasem to pomaga.
Jak wszedłem po tej ścieżce co podałeś, to są tam katalogi Adobe Standard i beta2, oraz camera i camera beta 2. W nich są kolejne podkatalogi z profilami (tak mi się wydaje, że to profile), jednak sam LR nie widzi poszczególnych profili. Może powinienem je przenieść o katalog wyżej? Zauważyłem, że jak jest za dużo podkatalogów to presetów też nie może odczytać.
edit.
Może muszę ustawić w LR, w ustawieniach inny katalog, w którym znajdują się te profile? Z tym, że dziwna sprawa - jak wyszukiwanie na Viście C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw to mogę wejść do katalogu z profilami, ale kiedy chcę ustawić w LR w ustawieniach katalog z ww. ścieżki, bo nie mogę go odnaleźć.
Mam podobny problem co kolega powyżej.
Miałem wgrane profile kolorów ściągnięte z bloga kolegi Biegłego.
Wszystko było OK profile były widziane przez LR (ustawiłem je również jako profile defaultowe). Po małej przerwie w używaniu LR chciałem sobie dzisiaj obrobić parę zdjęć.
Z ciekawości popatrzyłem czy się ustawiły po imporcie zdjęć. I co? I nic. Myślę sobie że coś schrzaniłem, więc chciałem ustawić je ręcznie. Patrzę a tam nie ma tych profili w ogóle.
Ciekawą rzeczą jest to, że jak przełączam katalog na zdjęcia już obrobione z użyciem tego profilu to on tam jest.
Co to może być?
LR to wersja aktualna.
Jakub365
24-03-2014, 22:03
odświeżam temat. Wchodząc w Resources/Camera Profiles mam do wyboru Adobe Standard i Camera wchodząc tam mam dużo modeli aparatów rozumiem, że są to profile kolorów tak?
Teraz odpalając LR 5 zakładka "kalibracja aparatu fotograficznego" mam Profil, ale tylko do wyboru jest Adobe Standard, Camera Portrait,Camera Neutral itp, a jak zrobić np. kolorki z Canona?:)
odświeżam temat. Wchodząc w Resources/Camera Profiles mam do wyboru Adobe Standard i Camera wchodząc tam mam dużo modeli aparatów rozumiem, że są to profile kolorów tak?
Teraz odpalając LR 5 zakładka "kalibracja aparatu fotograficznego" mam Profil, ale tylko do wyboru jest Adobe Standard, Camera Portrait,Camera Neutral itp, a jak zrobić np. kolorki z Canona?:)
Kupić Canona.
To są profile z danych aparatów dla danych aparatów. Chcesz coś więcej, to albo sobie zrobisz sam, albo poszukasz jakichś w internecie.
Paszczak
03-06-2018, 01:39
Odswiezam temat prosze, jak wgrać nowe profile, sciagnalem z adobe pliki ale nie wiem gdzie i jak je wgrac.
Odswiezam temat prosze, jak wgrać nowe profile, sciagnalem z adobe pliki ale nie wiem gdzie i jak je wgrac.
W windows7 wystarczy skopiować je do folderu: C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles , w win10 pewnie podobnie, ale dokładnej ścieżki nie podam.
Paszczak
03-06-2018, 14:57
W windows7 wystarczy skopiować je do folderu: C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles , w win10 pewnie podobnie, ale dokładnej ścieżki nie podam.
Ok mam win10 , szukam wlasnie, znalazlem katalog , wrzucielm tam 4 pliki jakie scigagnalem z adobe ale nie wiem czy sa dobre bo w lightroomie nie widze nowych profili,
wrzucilem 4 pliki dng file i csv file . Czy o sa te pliki ? pozdrawiam
Trzeba uprzednio oczywiście zaznaczyć (w opcjach folderów), aby były pokazywane ukryte, pliki, foldery systemowe, czy jakoś tak:-)
Paszczak
03-06-2018, 15:11
znalazlem profile o rozrzezeniu ntc ale tez nie widze ich w programie. Co robić ?
...wrzucilem 4 pliki dng file i csv file . Czy o sa te pliki ? pozdrawiam
Nie mam w tej chwili dostępu do swojego komputera, ale profile do Lightrom na pewno nie mają rozszerzenia .dng, csv, ntc , a z tego co pamiętam (i podpowiada wyszukiwarka) bodajże .dcp
Paszczak
03-06-2018, 22:11
Nie mam w tej chwili dostępu do swojego komputera, ale profile do Lightrom na pewno nie mają rozszerzenia .dng, csv, ntc , a z tego co pamiętam (i podpowiada wyszukiwarka) bodajże .dcp
Ok dzieki poszukam zaraz dzieki. W starszym lightroomie mialem d2x mode profile i szukam ale nie moge go znaelzc.Podeslie mi ktos profile prosze.
To na 100% nie są pliki profili.
Profile do Lighrooma są dedykowane pod konkretny model aparatu, jeśli jakiś pobierasz, to zawsze musi być napisane do jakiego to aparatu.
Paszczak
05-06-2018, 14:56
a skąd je pobrac ? Te poprzednie linki juz stare
Paszczak
09-06-2018, 21:49
profile znalazlem w katalogu lr ale po przegraniu ich w podany przez was i tak nie widac ich.Szkoda ze nikt nie chce pomoc
2pompony
10-06-2018, 16:01
To na 100% nie są pliki profili.
To jest odpowiedź Gonza, czyli jest pewność, że w 100% błędna. Niestety.
Pliki *.dcp to jednak są pliki profili, znalazłeś i zdiagnozowałeś je poprawnie. Jak rozumiem chcesz mieć profile D2X mode, które widziałeś dawniej - piszesz że w starym lightroomie były. Twoim problemem nie jest to że w nowym LRze ich nie ma (bo są), tylko to, że Adobe zaprzestała ich produkcji. Ostatnimi body, do których Adobe chciało się robić symulacje D2X były o ile pamiętam D3000/D5000 - jeśli odnajdziesz odpowiedni katalog nawet w nowym LRze, znajdziesz tam profile D2X mode. Dla nowszych puszek już się nikomu nie chciało grzebać i dla nowszych body już takie profile nie istnieją.
Paszczak
10-06-2018, 20:21
Tak znalazlem w LR duzo profili do aparatow i po przegraniu kilku w cameraraw katalog nie dzialaja ? zadne tam przegrane nie dzialaja w LR po restarcie ? Co robic Panie P :)
a skąd je pobrac ? Te poprzednie linki juz stare
Paszczak , zainstaluj sobie darmowy program Adobe DNG Converter (https://supportdownloads.adobe.com/thankyou.jsp?ftpID=6321&fileID=6357). Będziesz miał od groma profili do różnych aparatów.
Znajdą się one (dla systemu Win7) po instalacji DNG Convertera w lokalizacji:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra (wcześniej także w opcjach folderow trzeba zaznaczyć: pokaż ukryte pliki foldery i dyski, bo folder Program Data "normalnie" jest niewidoczny)
Później wystarczy skopiować (najlepiej cały folder danego modelu aparatu w którym to znajdują się te profile) do lokalizacji o której wcześniej pisałem.
To tylko mała część tych aparatów z profilami po instalacji DNG Convertera:
10452
2pompony
11-06-2018, 01:29
Paszczak - uporządkujmy wiedzę.
Tych profili (masz ich screena piętro wyżej w postaci drzewka folderów) nie musisz nigdzie ani ściągać ani doinstalowywać, bo one się same instalują razem z LRem. Bez takiego profilu LR nie może otworzyć żadnego RAWa, a lista tych profili to jednocześnie lista body, które obsługuje dana wersja LRa. Inaczej mówiąc jest profil - LR otworzy RAWA z danego body, nie ma profilu - pokaże, że to plik, którego nie rozpoznaje.
Jasne? Jeśli otwierasz RAWa z jakiegoś body - znaczy że profil już masz (np. Adobe Standard, lub jeden z tych z folderu, jak Vivid, Landscape, czy inny).
Druga rzecz o jakiej trzeba wiedzieć, to fakt, że w takim folderze mieści się kilka plików, i jest to jednocześnie kilka profili, ale wyłącznie do zastosowania dla danego body. Jeśli otworzysz jakiś folder - dajmy na to Nikon D3000 - zobaczysz, że w środku będą m.in. 3 pliki o nazwach zawierających D2X Mode. Oznacza to, że jeśli będziesz miał jakieś RAWy z D3000, do otwarcia czy edycji będziesz mógł sobie wybrać jakiś tryb z serii trzech D2X Mode.
Jednocześnie oznacza to, że jeśli taki pliki skopiujesz do innego folderu, np. do folderu D3300 - LR to kompletnie zignoruje (nawet jak zmienisz nazwę pliku z D3000... na D3300). Po prostu tych profili nie będzie można zastosować do niczego innego poza tym do czego są przeznaczone. Próby instalowania bóg wie czego i kopiowania w najróżniejsze miejsca się nei powiodą z definicji, jak nie wierzysz, skopiuj wszystko wszędzie, a i tak nie zadziała (m.in. dlatego, że nie uaktualnisz sam biblioteki index.dat z listą dostępnych profili).
Trzecia i ostatnia sprawa - jeśli masz body, którego RAWy powinny być otwierane (zgodnie z danymi Adobe), a LR odmawia posłuszeństwa - samo skopiowanie nic nie da, trzeba przeinstalować/updateować LRa - tak, żeby nie tylko skopiować nowe profile, ale i uaktualnić bazę o nich.
Paszczak - uporządkujmy wiedzę.
Tych profili (masz ich screena piętro wyżej w postaci drzewka folderów) nie musisz nigdzie ani ściągać ani doinstalowywać, bo one się same instalują razem z LRem. Bez takiego profilu LR nie może otworzyć żadnego RAWa, a lista tych profili to jednocześnie lista body, które obsługuje dana wersja LRa. Inaczej mówiąc jest profil - LR otworzy RAWA z danego body, nie ma profilu - pokaże, że to plik, którego nie rozpoznaje. ...
2pompony , można by tu dodać, dopowiedzieć, że profile (pliki .dcp) można dla danego aparatu dodać kopiując je najlepiej do folderu z nazwą danego aparatu. Przykładowo w moim Lightroom 4.4 do aparatu Olympus E-PL5 miałem tylko profil Adobe Standard, choć w lokalizacji gdzie Lightroom ma profile nie ma czegoś takiego jak Adobe Standard.dcp dla E-PL5. Po skopiowaniu folderu: Olympus E-PL5 (tego po instalacji DNG Convertera) do Lightroom, dopiero pojawiają się dodatkowe profile:
10561
Nadmienie jeszcze, że LR4 obsługuje RAWy (.ORF) z E-PL5.
W samym folderze Olympus E-PL5 są tylko takie profile:
10569
Nie ma tu Adobe Standard, widać ten profil jest w innej lokalizacji.
Jak Lightroom nie obsługuje RAW-ów danego aparatu to po przekonwertowaniu takiego RAW-a do DNG i skopiowania odpowiednich profili też można z nich korzystać.
Przykładowo NEF z D810 przekonwertowany do DNG w LR4 i wybór profili:
10562
Paszczak
14-06-2018, 13:40
Dzieki juz wszystko jasne, myslalem ze kazdy profile z kazdej puszki mozna sobie dowolnie wgrac do swoich rawow. Teraz juz nie mam pytan. Dzieki i pozdro