Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70/2.8 spory opór na początku zakresu
Zoom przy mojej sigmie od 24mm ma dość ciężki start, tzn. czuć spory opór przy zmianie ogniskowej, od ok 35mm do 70mm chodzi ładnie, równo, stawiając tylko delikatny opór. Też tak macie, czy tylko mój egzemplarz tak chodzi?
Sigma te jest duża, ciężka, konstrukcja jest pod FX. Na dodatek tubus wysuwa się odwrotnie do wszystkich szkieł, czyli na 24 jest najdłuższy a na 70 najkrótszy. Kiedy na 24 tubus się wysuwa (Nawet dosć daleko) to całą konstrukcja po prostu "siada" ze względu na swoją wagę, jest to normalne w tych szkłach, posiadam takowe i też tak mam.
dokładnie za przedmówcą. każda konstrukcja tak ma - nic się nie martw.
artur678
24-04-2011, 21:32
to tak przy okazji: jak się szkło spisuje pod d700? Jaką macie wersję z macro? Warto za używkę dać 1300 zł?
Mam z macro ale jeszcze nie miałem okazji cykać pod FF, na DXie MZ rewelka jak na szkiełko ze stałym 2.8 i za tą cenę. Zrobiłem ną 2 wesela i kilka koncertów, imprez zamkniętych. Ze względu na kupno D700 będę zmuszony sprzedać swoją sztukę i właśnie w takiej cenie na forumowej giełdzie ją ogłosiłem.
artur678
24-04-2011, 21:43
Podrzuć jakieś sample. Na jakiej puszce robiłeś?
Zoom przy mojej sigmie od 24mm ma dość ciężki start, tzn. czuć spory opór przy zmianie ogniskowej, od ok 35mm do 70mm chodzi ładnie, równo, stawiając tylko delikatny opór. Też tak macie, czy tylko mój egzemplarz tak chodzi?
Ten typ akurat tak ma. Pewnie byłoby to mniej uciążliwe, gdyby pierścień zmiany ogniskowej nie był tak wąski. Nie bardzo jest za co złapać by się siłować z mechanizmem.
Mogliby zamienic pierścień ostrośc i z ogniskowania, trzeba wysłać maila do projektantów, może wporwadzą nową z OS i HSM2 :D Byłaby konkurencja dla N24-70 wtedy.
Na dodatek tubus wysuwa się odwrotnie do wszystkich szkieł, czyli na 24 jest najdłuższy a na 70 najkrótszy.
Zmiana ogniskowej jest rozwiązana w ten sposób w wielu profesjonalnych szkłach, zarówno Nikkor 24-70 jak i Canon 24-70 tak mają. Nikkor 17-55 też.
Dzięki serdecznie za rozwianie moich obaw :)