PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 50AF-1 Co to jest TTL BL ?

pawel1967
21-04-2011, 18:33
Jak w temacie kupiłem taka lampkę jako drugą . SB 900 wyłączała mi się często więc zdecydowałem kupić drugą innej firmy i tutaj zonk . Zaoszczędziłem trochę , jednak sterowanie jak i instrukcja obsługi to jakaś parodia . Nie piszą nawet co to jest BL i co z tym zrobić . Aby ustawić jakaś funkcję trzeba cierpliwości i czasu . Jednak mam pytanko do użytkownikow co to jest to BL i skąd ściągnąć instrukcje obsługi w jęz polskim co ma ręce i nogi . Dziekuję za zrozumienie

adolfik9501
21-04-2011, 18:52
1. TTL BL (http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/03.html)
2. Instrukcja po polskiemu jest tłumaczeniem. Więc na cuda nie licz. Mogę podesłać jakby co.

pawel1967
21-04-2011, 19:00
Bardzo bym był wdzieczny gdybyś mógł takową instrukcję mi podesłać . Z góry dziekuję

adolfik9501
21-04-2011, 19:02
Bardzo bym był wdzieczny gdybyś mógł takową instrukcję mi podesłać . Z góry dziekuję

Zapodaj mi maila na PW.

pawel1967
22-04-2011, 23:02
Dziękuję za instrukcję . Mam jeszcze jedno pytanie na D90ustawiam automatyczną czułość , przy głównej czułości 400 , maksymalnej 3200 przy ustawieniu d3 (pokaż latwe iso) lampa potrafi przy ustawieniach fabrycznych sama podbijać czułość np do 1100iso . Tego nie ma w SB900 tam jeśli włączę flesz zamocowany na D90tce przy tych samych ustawieniach zawsze mam ustawioną wartość ustawioną np jak u mnie 400iso . Ma to znaczenie jeśli na jakimś jasnym szkle wyłączę lampę i pracuję na wysokiej czułości , potem przeskok i pracuję na 400iso i lampie . W przypadku Metza jest to utrudnione on sam podbija czułość . Przy D300s nawet nie testuje , ten aparat przy zewnętrznej lampie ładuje wysokie czulości na automatyce-norma to 1600iso . Przy Camera Raw jest trochę problemu ponieważ muszę likwidować ziarno na Rawach . Czy jest na to jakaś rada ? Może ja coś poknociłem . Wracałem do ustawów fabrycznych i nic nie pomogło . Dziekuję za cierpliwość i Wesołych Swiąt

marcinez
23-04-2011, 22:19
Napisz z jakim aparatem są te Twoje rzekome problemy. Piszesz o D90 i D300s, a te aparaty trochę się różnią współpracą z lampą błyskową.

rdcom
24-04-2011, 05:39
Napisz z jakim aparatem są te Twoje rzekome problemy. Piszesz o D90 i D300s, a te aparaty trochę się różnią współpracą z lampą błyskową.

przecież napisał:
"Mam jeszcze jedno pytanie na D90ustawiam automatyczną czułość ......................"

marcinez
24-04-2011, 08:10
przecież napisał:
"Mam jeszcze jedno pytanie na D90ustawiam automatyczną czułość ......................"

Przy D300s nawet nie testuje , ten aparat przy zewnętrznej lampie ładuje wysokie czulości na automatyce-norma to 1600iso .
Czekam na odpowiedź autora :P

pawel1967
24-04-2011, 08:57
Napisałem że na D300s nawet nie próbuję układu z automatyka czułości bo wychodzi spore ziarno . Sprawa tyczy D90 tam automatyka czułości działa nieźle z włączaniem i wyłączaniem flesza . Wyłączam mam wysoka czułość dostosowaną do warunków włączam mam czułość ustawioną umnie 400asa . Ale jest tak przy SB900 przy Metzu 50AF-1 czułość potrafi sporo podskoczyć i tutaj moje zdziwienie . W D300s po podniesieniu lampki wewnętrznej na automatyce ustawia czułość nastawioną (u mnie mam i trzymam 400) po dodaniu lampy zewnętrznej czułość skacze bardzo wysoko dlatego ten model pomijam . Chodzi mi o D90

Taka sytuacja jak przy D300s bylaby akceptowalna przy D700 ziarno nie jest tak wielkie 1600 to byłaby wtedy akceptowalana czułość dla zdjęć jednak przy użyciu jasnego szkła byłby problem z kolorystyka zdjęć . W jednym miejscu żarówka w drugim świetlówka w trzecim jakiś haloden i dlatego wysoka nie zawsze jest miła . Używam stałek 50/1,8 i 35/1,8 i kilku zoomów z Nikona . Jeśli miałbym przejść na FX to najbardziej pasowałby mi zoom 24-120/4 VR drogi ale ciemniejszy odpowiednik nie jest taki dobry . D700 to plan na przyszły rok . Gdy wyjdzie następca ceny spadną i sprawię go sobie

marcinez
24-04-2011, 09:25
D300s po podłączeniu lampy zewnętrznej (prawdopodobnie niesystemowej) i włączeniu autoiso reaguje tak, jakby włączał TTL BL. Wystarczy wyłączyć autoiso i czułość nie jest zwiększana, ewentualnie obniżyć górną granicę włączania autoiso.

pawel1967
24-04-2011, 11:19
Oczywiście że można wyłączyć auto iso i czułość bedzie taka jak nastawiłem , jednak aby zrobić szybko zdjęcie w pomieszczeniu , muszę ręcznie podnieść czułość , a chodzi mi o to abym tylko wyłączył lampę a aparat przestawił się natychmiast na czułość która umożliwi mi zrobienie zdjęcia , bez flesza i np na przysłonie 4 lub nawet na 1,8 jeśli jest mało światła . W D300s na manualnej czułości , muszę wykonać kilka ruchów i zajmuje to trochę czasu

marcinez
24-04-2011, 11:59
Spróbuj użyć programowalnych przycisków, może to poprawi sytuację. Zawsze nie będziesz musiał przedzierać się przez menu.

pawel1967
24-04-2011, 16:22
Tak też można

d90
04-05-2011, 16:02
nigdzie nie ma informacji o czasach tej lampki. Nie ma na google, nie ma na forum.

1. szybciej niz 1/200 blysnie, czy nie da rady ?
(a jak da rade szybciej niz 1/200 to jak szybko?)

2. czy ma sterowanie bezprzewodowe wireless czy tylko slave?
.................................................. ..........
aparat da rade (d90), pytanie jest o lampke
.................................................. ..........
ps. wyjatkowo zalezy mi na czasie
wiec jesli ktos z Was moze to sprawdzic...

Jacek_Z
04-05-2011, 17:09
Dobrze jest precyzyjniej formułować pytania.
Każda lampa błyska szybciej niż 1/200. Tylko, że ty pewnie masz na myśli nie czas błysku, a to czy lampa pracuje w trybie FP.
Nie wiem, nie mam tej lampy. Ale jesli w instrukcji nie pisza o trybie FP to znaczy, że go nie ma.

d90
04-05-2011, 17:29
dokladnie tak jak mowisz
brak precyzji w moim pytaniu...
sorki
wiec jeszcze raz pytam o to co wyzej...

r_m
04-05-2011, 17:33
nigdzie nie ma informacji o czasach tej lampki. Nie ma na google, nie ma na forum.

Faktycznie, nawet u źródła (http://www.metz.de/en/photo-electronics/product-families/system-flash-units/mecablitz-50-af-1-digital/product-information.html) nie napisali, ale można się spodziewać standardowo krótkich błysków przy małej mocy (1/10000-1/20000). Długość błysku lampy to nie to samo, co czas synchronizacji. W opisie jest "high speed synchronization" więc to obsługuje.

2. czy ma sterowanie bezprzewodowe wireless czy tylko slave?
Ale o tym już napisali, dokładnie to tutaj (zakładka Nikon) (http://www.metz.de/en/photo-electronics/product-families/system-flash-units/mecablitz-50-af-1-digital/data-sheet.html)
"Nikon i-TTL remote mode as master/controller/slave –/–/•", czyli nie pracuje jako master, nie pracuje jako kontroler, pracuje jako slave w systemie i-TTL. Na poprzedniej stronie jest info
"i-TTL remote mode (Slave and servo mode)" oraz
"The slave function allows the 50 AF-1 digital to be used “without constraints”. In the respective cameraspecific wireless TTL mode it can even be used as a slave device."
co chyba wyjaśnia takie wątpliwości ;)

d90
04-05-2011, 20:59
dzieki, czyli synchro ma powyzej 1/200, lecz nie wiadomo jakie dokladnie...

http://www.jessops.com/online.store/products/67558/show.html?cm_re=RECENTLY-_-110510-_-RecentlyViewed
taka lampka...do porownania...
oprocz czasow synchronizacji (ma tylko do 1/200) i roznej liczby przewodniej ja roznic nie widze
zeby doplacac
myle sie czy nie ?
pomozcie...

r_m
04-05-2011, 21:39
Metz to (kiedyś robił) "prawdopodobnie najlepsze lampy na świecie", Twój link to prawdopodobnie noname z nadrukiem.
W opisie nie znalazłem nic na temat zdalnego i-TTL, więc prawdopodobnie go nie ma, tylko zwykłą fotocelę (slave). Druga sprawa, nie znalazłem wzmianki o synchronizacji na drugą kurtynę (rear sync), a to czasem się przydaje.
Na naszym rynku Jessops nie jest często spotykany, więcej opinii znajdziesz o Nissin Di622 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=89911), może to Ci pomoże (lub jeszcze bardziej zamiesza w głowie).
Jeśli potrzebujesz lampy, która będzie częścią zestawu kilku lamp pracującego w iTTL, kupuj Nikona lub Metza, jeśli potrzebujesz tylko taniej lampy na aparat, masz o wiele większy wybór.

Wiesz o tym, że przy bardzo krótkich czasach znacznie spada moc lampy?

adolfik9501
04-05-2011, 21:48
(...) Twój link to prawdopodobnie noname z nadrukiem.
(...)

Toż to klon Tumaxa. Żadna to pociecha...

d90
05-05-2011, 11:27
mam takie dwa wynalazki. Tanie i swieca. Na statywie tylko manualnie. Za to mocne sa...
Jedna upadla ze statywem na wietrze i pekla stopka. Ubezpieczalnia pytala czy chce taka sama czy jakas inna. Sb900 jakos za droga jak dla mnie wiec pomyslalem moze o tym metz-u. Najwazniesze zeby w ttlbl swiecilo, tamte swieca, i mialo dyfuzor, slave...
I te zakichane czasy zeby mozna skrocic. Bo lato, widno, a doswietlac lubie cienie...
Czyli doplace im pare groszy i wezme chyba metz skoro wyjde poza magiczne 1/200sek.
Dzieki.