PDA

Zobacz pełną wersję : Jasny obiektyw + ostre słońce = PROBLEM. Jaki Filtr Szary polecacie?

Dante_85
21-04-2011, 17:42
Jak w temacie posiadam obiektyw Nikkor 17-55 2.8 DX Przy ostrym słońcu i przymknięciu go nawet na f22 nadal prześwietla foty.
Jaki filtr szary polecacie marka i wartości + sample mile widziane + konstruktywne odpowiedzi a nie szukaj bo jest na forum.
Przeszukałem i przeczytałem masę postów tylko żaden nie wniósł nic nowego.
Proszę o pomoc w wyborze.

LordRamzes
21-04-2011, 17:59
to zmniejsz iso :) i podkręć czasy tzn skróć :) i nie będzie prześwietlał :)

Grzybu
21-04-2011, 18:05
Filtry zakłada się jak chcesz używać małych wartości przysłon przy ostrym słońcu. Jak nie zależy Ci na małej głębi, to tak jak kolega napisał, ustaw odpowiedni czas i czułość matrycy.
No chyba że chcesz robić zdjęcia Słońca.

Dante_85
21-04-2011, 18:05
iso zmniejszone na l 1.0 mniej się nie da a czasy krótsze od 1/4000 to najkrótszy jaki może być poza tym już tak robiłem dlatego moje pytanie pojawiło się na forum
poza tym zależy mi nie jednokrotnie na małej GO

Grzybu
21-04-2011, 18:12
A możesz zamieścić zdjęcie z exifem?
Jeszcze nigdy nie zdarzyły mi się takie warunki świetlne, które prześwietlałyby mi zdjęcie przy przysłonie f11. Nie mówię tutaj o fotografii Słońca.

Dante_85
21-04-2011, 18:16
w tym momencie nie mam bo je po prostu usunąłem ale jak znajdę to zamieszczę mimo wszystko jaki filtr aby nie przymykać wcale tego szkiełka

LordRamzes
21-04-2011, 18:20
A możesz zamieścić zdjęcie z exifem?
Jeszcze nigdy nie zdarzyły mi się takie warunki świetlne, które prześwietlałyby mi zdjęcie przy przysłonie f11. Nie mówię tutaj o fotografii Słońca.

dokładnie na f2,8 z iso 100 i czasami 1/ 4000 nawet powinno być ok chyba ,że niechcący auto iso masz włączone albo korekcje ekspozycji

jendrzej_44
21-04-2011, 18:21
witam.....a sprawdź w ustawieniach aparatu czy nie masz pomiaru punktowego albo centralnie wazonego ustawionego ....wtedy nie filtr szary tylko korekta ekspozycji .....moim skromnym zdaniem .

Dante_85
21-04-2011, 18:28
Pomiar światła matrycowy i nie robię zdjęć na auto od tego są małpki a nie półprofesjonalny aparat. Poza tym nie chcę degradować fotki wymuszaniem programowym pracy matrycy na iso 100 lub jak kto woli l1.0 tylko na normatywnej jej czułości wynoszącej 200.
I do tego z małą GO maksymalnie do f11 bo powyżej strasznie ucieka jakość nie poto kupuje się szkiełko za kilka tyś aby mieć kiepską jakość.
najczęściej używam trybu P,A lub M. Żadne Auto mi nie da takich efektów jak chcę.
Fakt z korektą nie walczyłem.
Ale to mimo wszystko to czasami błędne koło korekta ekspozycja na + Zmniejszy czas = prześwietli fotkę na - nic nie zmieni bo migawka nie otworzy się szybciej niż 1/4000 dla d90

sebar1
21-04-2011, 19:47
Pomiar światła matrycowy i nie robię zdjęć na auto od tego są małpki a nie półprofesjonalny aparat....
... nie poto kupuje się szkiełko za kilka tyś aby mieć kiepską jakość.
...najczęściej używam trybu P,A lub M. Żadne Auto mi nie da takich efektów jak chcę...
... Ale to mimo wszystko to czasami błędne koło korekta ekspozycja na + Zmniejszy czas = prześwietli fotkę na - nic nie zmieni bo migawka nie otworzy się szybciej niż 1/4000 dla d90

aparat i obiektyw to tylko sprzęt i nawet półprofesjonalny taki za "kilka tyś" (a zwłaszcza taki) wymaga od operatora nieco wiedzy.
Korekta na + "zmniejszy czas"??? Wszytko zależy do tego w jakim trybie fotografujesz.
Zmianie ulec może czas lub przysłona. Masz to w instrukcji. Ale korekta na plus w twoim przypadku tylko pogorszy sprawę....
Zresztą musisz wrzucić jakiś przykład bo sprawdziłem u siebie i z tym obiektywem na słonecznej plaży przy f5,6 nie udało mi się czasu 1/4000 przekroczyć....a gdzie tam f11....
Wrzuć fotkę z exifem.

Dante_85
21-04-2011, 19:52
po usuwałem je a śmieci nie trzymam a co robisz w przypadku gdy chcesz mieć f2.8 jak na jak na f8 masz 1/3500 a fotki robisz w słoneczny dzień na śniegu typu stok narciarski

LordRamzes
21-04-2011, 19:57
po usuwałem je a śmieci nie trzymam a co robisz w przypadku gdy chcesz mieć f2.8 jak na jak na f8 masz 1/3500 a fotki robisz w słoneczny dzień na śniegu typu stok narciarski

bardzo Cię proszę zrób jutro zdjęcie i zamieść tutaj z exifem tylko zmniejsz nawet nie wyostrzaj bo z fusów ciężko wróżyć

Dante_85
21-04-2011, 19:59
sorki ale o tej porze śnieg tylko w górach a w alpach teraz nie jestem.
Mimo wszystko jaka wartość filtra aby nie stracić uniwersalności szkiełka oraz jaką firmę wybrać? system cokina czy nakręcany

LordRamzes
21-04-2011, 20:01
sorki ale o tej porze śnieg tylko w górach a w alpach teraz nie jestem.
Mimo wszystko jaka wartość filtra aby nie stracić uniwersalności szkiełka oraz jaką firmę wybrać? system cokina czy nakręcany

nie rozumiem :) wyjdz jutro będzie pewnie słoneczny dzień i zrób zdjęcie :) to chyba nie jest kłopot :)

Dante_85
21-04-2011, 20:04
spoko tylko nie wiem czy będą sprzyjające warunki aby osiągnąć teki efekt

LordRamzes
21-04-2011, 20:05
spoko tylko nie wiem czy będą sprzyjające warunki aby osiągnąć teki efekt

powinny być dziś był b słoneczny dzień przekonamy się :)

sebar1
21-04-2011, 20:25
po usuwałem je a śmieci nie trzymam a co robisz w przypadku gdy chcesz mieć f2.8 jak na jak na f8 masz 1/3500

wiesz ja mam bardziej "półprofesjonalny" sprzęt bo do 1/8000 schodzę :D
a na serio czasem są sytuacje, że się nie da.
Schodzisz z ISO ile się da, nakręcasz filtr np. polaryzacyjny lub szary ale czasem do f2,8 nie zjedziesz.
No ale ty wspominasz, że nawet na f22 masz przepały....
a to już trochę dziwne dlatego dopóki nie pokażesz fotek dyskusja jest bezprzedmiotowa.

Zolty
21-04-2011, 21:35
A przyslona na pewno sie domyka????

MYSZ
21-04-2011, 21:42
Jesli 1/4000 i F22 przepala to masz :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170371

Osobiście, zamiast wywalać tyle kasy na filtr, przy F1,2 chowam się za coś ciemnego i nie fotografuję nieba ze słońcem i tyle...

airspec
21-04-2011, 21:47
Ciekawe. Przy f/22 i 1/4000 na ISO100 powinienes miec bardzo, bardzo ciemne zdjecie. Czy na pewno przymyka przyslone to takiej wartosci? Dziwne...

conik
21-04-2011, 21:53
a ja obstawiam error operatora....to po prostu nie jest mozliwe co piszesz...pomijam fakt ze przy f22 i 1/4000 mialbys obrazek ciemnego otoworu ktorego nazwy pozwole sobie nie przytoczyc....dzisiaj o godz 10 robilem zdjecia w warunkach o ktorych piszesz....iso 100 f2.8 i 1/2000 a magicznie naswietlone byly jak nalezy;)

airspec
21-04-2011, 21:55
Chyba, ze kolega chcial wydobyc detale ze swiecacego slonca ;)

wasilewk
21-04-2011, 22:12
Włączę się, bo chyba wiem, że autorowi chodzi tylko o podanie filtra.
A z parametrami: nie chce stosować większej przysłony niż f8, ISO ma być 200. Nawet jak by miał czas 1/8000 to niewiele to pomoże, a korekta ekspozycji zmienia czas i przysłonę ---> mniejszego niż 1/4000 nie da się, oraz mniejszej dziury niż f8 autor nie chce.

Może ten: http://www.sklep.fotoabc.com/index.php?akcja=pokazprodukt&ID=1069 ?

Dante_85
21-04-2011, 22:13
widzę że kolega z postu powyżej zrozumiał mój zamysł. Tylko czytałem rożne opinie na temat tego filtra może ktoś go użytkuje na tym szkiełku i opisze swoje doznania + jakieś sampelki z filterkiem i bez na różnych nastawach mile widziane.
Ps. nie chodziło o detale ze słońca bo nie to szkiełko i brak filtrów do takiej fotografii.:)
Ale robiłem ostatnio fotki w plenerze i miałem takie właśnie czasy co prawda nie wszedłem na f22 tylko na f11 ale mimo wszystko może kolega ma racje może mój error hehe. Jutro się pobawię i sprawdzę. Zobaczymy co z tego wyjdzie

sebar1
21-04-2011, 22:25
a korekta ekspozycji zmienia czas i przysłonę --->

nie "i" tylko "lub" ;) tzn. w 99%
w trybie preselekcji przysłony zmienia czas, w trybie preselekcji czasu zmienia przysłonę.
W automatycznych trybach aparat zmienia najpierw czas a dopiero jak nie ma na co to przysłonę.

wasilewk
21-04-2011, 22:28
nie "i" tylko "lub" ;) tzn. w 99%
w trybie preselekcji przysłony zmienia czas, w trybie preselekcji czasu zmienia przysłonę.
W automatycznych trybach aparat zmienia najpierw czas a dopiero jak nie ma na co to przysłonę.

Nie bawi mnie aptekarstwo: i tak każdy wie o co chodzi.

Dante_85
21-04-2011, 22:30
LCW filtr neutralny szary Fader ND Mark II (ND2 - ND400) to co ma ktoś taki filterek na tym szkiełku i się pochwali co to cudo naprawdę potrafi?

sebar1
21-04-2011, 22:42
Nie bawi mnie aptekarstwo: i tak każdy wie o co chodzi.

jak widać na przykładzie choćby tego wątku nie każdy.
Chyba nie jest to wielki problem podawać pełne informacje.

Dante_85
22-04-2011, 12:41
niestety dziś u mnie nie ma aż tak ostrego słońca aby uzyskać takie parametry mimo wszystko proszę o propozycje filtrów

TOP67
22-04-2011, 17:05
Jak masz takie problemy, to tylko szybka do spawania (serio). Mi wystarcza ND4, ale moje D90 w największym słońcu na 1/4000 pozwalało zejść do 2.8-4 bez filtra.

Dante_85
22-04-2011, 17:59
a twarz w słońcu jak biała kartka?

kewlas
22-04-2011, 18:04
No i co z tymi sampelkami ?
Wstawiasz jakieś ?

Dante_85
22-04-2011, 18:17
nie mam takich już sampli a dziś nie było aż tak ostrego słoneczka u mnie aby zrobić świeże
Próbowałem dziś ale na f5,6 miałem tylko 1/2500 wiec nie było wcale takiego ostrego słoneczka
Miałem tak kilka razy duże jedne obiekty w kadrze i kontrastowa reszta mam fotkę z zeszłego roku f10 s1/200 iso200

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/2897/75734077.jpg)

markB
22-04-2011, 22:43
Ale przecie to jest z fleszem i to bez kompensacji. Dlatego tak przepalone.

Dante_85
22-04-2011, 23:28
miałem takie 2 jedno z lampą 2 bez i oba takie same.
Widać przez pomyłkę wkleiłem to z lampką ale na i-ttl praktycznie nie błyska

sebar1
23-04-2011, 00:02
miałem takie 2 jedno z lampą 2 bez i oba takie same.
Widać przez pomyłkę wkleiłem to z lampką ale na i-ttl praktycznie nie błyska

no widać jak nie błyska..... :shock:
po co ustawiasz f10?
po co używasz lampy?
to jakaś masakra jest.
Ustawienia wbrew zdrowemu rozsądkowi. Co chciałeś osiągnąć?
Tak to zawsze będziesz miał przepalone zdjęcia.
Poczytaj może to:
http://foto.jasiu.pl/
zajrzyj tu:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

Według mnie obiektyw jest sprawny a i filtr szary ci nie jest potrzebny.:smile:

JacekCz
23-04-2011, 13:45
no widać jak nie błyska..... :shock:
po co ustawiasz f10?
po co używasz lampy?
to jakaś masakra jest.
Ustawienia wbrew zdrowemu rozsądkowi. Co chciałeś osiągnąć?
Tak to zawsze będziesz miał przepalone zdjęcia.

Przecież to właściciel profesjonalnego sprzętu, jak śmiesz takie insynuacje.

EDIT: Żeby znów ktoś mnie o regulaminie nie musiał pouczać, przebrnąłem literka literkę cały wątek, z nadzieją że skorzystam gdzie dwóch profesjonalistów się bije. Jako żywo dawniejszy wątek: "jaki jaśniejszy obiektyw kupić bo mam za ciemne zdjęcia".

sebar1
23-04-2011, 14:27
Przecież to właściciel profesjonalnego sprzętu, jak śmiesz takie insynuacje.

chyba jednak nie "przebrnąłeś literka po literce" bo byś wiedział, że to tylko półprofesjonalny sprzęt...;-)

EDIT: Żeby znów ktoś mnie o regulaminie nie musiał pouczać, przebrnąłem literka literkę cały wątek, z nadzieją że skorzystam gdzie dwóch profesjonalistów się bije. Jako żywo dawniejszy wątek: "jaki jaśniejszy obiektyw kupić bo mam za ciemne zdjęcia".

Jeżeli chciałeś koledze pomóc to chyba się nie udało...

Sapphiron
23-04-2011, 14:33
A mówią że podobno książki nie gryzą...

sebar1
23-04-2011, 14:57

ostatnio sugerowanie przeczytania książki banem się skończyło :)
na nieszczęście/szczęście dla pytającej.
Jednak kolega w przeciwieństwie do tamtego wątku grzecznie pyta i może warto coś podpowiedzieć?
Bo jak tak dalej pójdzie zaraz całe archiwum będzie pełne tylko tego i strach będzie pytanie zadać bo pytającego zaraz do książek odeślą... :wink:

JacekCz
23-04-2011, 14:58

Nie wiesz, że coraz częściej w społeczeństwie występuje alergia ... na farbę drukarską?
Ale da się z tym żyć, wystarczy załapać na necie kilka słówek, 90% gospodyń domowych nie widzi różnicy.

ThomasVoland
23-04-2011, 16:48
nie mam takich już sampli a dziś nie było aż tak ostrego słoneczka u mnie aby zrobić świeże
Próbowałem dziś ale na f5,6 miałem tylko 1/2500 wiec nie było wcale takiego ostrego słoneczka
Miałem tak kilka razy duże jedne obiekty w kadrze i kontrastowa reszta mam fotkę z zeszłego roku f10 s1/200 iso200

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/2897/75734077.jpg)

Czy z lampą czy bez, dziwne by było jakby na 1/200 w słońcu nie było przepałów.

sebar1
23-04-2011, 18:39
Czy z lampą czy bez, dziwne by było jakby na 1/200 w słońcu nie było przepałów.

zapewne jest ustawiony w aparacie taki czas jako najkrótszy czas synchronizacji z lampą błyskową...

Dante_85
23-04-2011, 18:51
oj chyba macie racje mój zonk = lampa + czas synchronizacji 1/200 nawet na f10 wyjdzie prześwietlone.
Zamotałem się jak dziecko :). Bywa

ThomasVoland
23-04-2011, 18:58
zapewne jest ustawiony w aparacie taki czas jako najkrótszy czas synchronizacji z lampą błyskową...
Wiem, ale napisał że drugie bez lampy jest takie same, a skoro takie same to lampa błysnęła minimum, a czas był taki sam, inaczej jedynie pierwszy plan byłby podobny.

Dante_85
23-04-2011, 19:02
a jaki filtr nd aby nie było zafarbów na 2.8 zależy mi na małej głębi ostrości a niestety bez niego nie da się w ostrym słoneczku

sebar1
23-04-2011, 19:14
Wiem, ale napisał że drugie bez lampy jest takie same,

wiem 8-) ale ja tam już wszystkiego co autor pisze za pewnik nie biorę :wink:

a jaki filtr nd aby nie było zafarbów na 2.8

co masz na myśli pisząc "zafarb"?

zależy mi na małej głębi ostrości a niestety bez niego nie da się w ostrym słoneczku

tak swoją drogą to po co ci takie zdjęcia w pełnym słoneczku?
jeżeli mówimy o małej głębi ostrości to rozumiem, że masz na myśli jakiś portret?!?
ale w ostrym słoneczku to ani on ładny ani naturalny....
a jak krajobraz, pejzaż to domykasz szkło i po problemie.

Dante_85
23-04-2011, 20:07
przy reporterce czasami przydaje się mała głębia po to aby odciąć osobę(by) od tła
ps. co do przebarwień ucieczka kolorów w którąś ze stron brąz, zieleń czy czerwień

sebar1
23-04-2011, 20:16
przy reporterce czasami przydaje się mała głębia po to aby odciąć osobę(by) od tła

rozumiem, że przy reporterce w ostrym słońcu :grin:
przy reporterce takie rzeczy nie mają znaczenia ale dobra chcesz filtr to kup B&W, Marumi lub Heliopoan

ps. co do przebarwień ucieczka kolorów w którąś ze stron brąz, zieleń czy czerwień

sorki ale to jest ostatni problem którym bym sobie zaprzątał głowę na Twoim miejscu :)

wasilewk
23-04-2011, 20:23

Nie, no ! O tym wiemy.

A tutaj to niepotrzebnie się martwisz. Lekką dominantę (jeśli już wystąpi) usuniesz oprogramowaniem i po sprawie. Ja używam szarej połówki Cokina, która 'pod światło' wydaje się 'tabaczkowa'. Na zdjęciach tego nie widać a przecież odpowiednia część zdjęcia powinna mieć troszkę inny kolor... Bardziej martwiłbym się 'spłaszczaniem' twarzy przez silny szary filtr - choć nie zawsze.

Pzdr.

sebar1
23-04-2011, 21:08
Bardziej martwiłbym się 'spłaszczaniem' twarzy przez silny szary filtr - choć nie zawsze.Pzdr.

dokładnie, na etapie na którym jest kolega to jest największy problem...:roll: rany...

Dante_85 na litość Boską poczytaj instrukcje aparatu, lampy a przekonasz się, że żaden filtr szary nie jest ci potrzebny!!!
Poddaje się. Jaśniej już nie potrafię.

JacekCz
23-04-2011, 21:12
Dante_85 na litość Boską poczytaj instrukcje aparatu, lampy a przekonasz się, że żaden filtr szary nie jest ci potrzebny!!!

Dziś mi wpadł pod oczy życiorys Roberta Capy, więc wam powiem, nie ma przekazów że czytał instrukcję do aparatu.

sebar1
23-04-2011, 21:17
Dziś mi wpadł pod oczy życiorys Roberta Capy, więc wam powiem, nie ma przekazów że czytał instrukcję do aparatu.

dzięki, no to kamień z serca! bez tej informacji święta byłyby zepsute....
teraz się poddaje :D

lortek
24-04-2011, 20:32
a jaki filtr nd aby nie było zafarbów na 2.8 zależy mi na małej głębi ostrości a niestety bez niego nie da się w ostrym słoneczku

filtr polaryzacyjny nakrecany na obiektyw firmy jakakolwiek :)

Dante_85
25-04-2011, 10:07
i flary jak się patrzy. Potrzebuję czegoś sprawdzonego.

jackrabbit
25-04-2011, 10:15
kup ciemniejszy obiektyw, ten sie nie nadaje

fafniak
25-04-2011, 11:08
Nie, no ! O tym wiemy.
Bardziej martwiłbym się 'spłaszczaniem' twarzy przez silny szary filtr - choć nie zawsze.

Pzdr.Mógłbym prosić o przykład?

Dante_85
25-04-2011, 11:24
kup ciemniejszy obiektyw, ten sie nie nadaje

bardzo zabawne i śmieszne

Jaworus
25-04-2011, 11:40
Autor wątku trochę chaotycznie opisał cały problem, ale zapewne prześwietlanie tych zdjęć wynikało z ostrego światła i użycia lampy co skutkowało czasem 1/200 (najkrótszy jakie to body obsługuje dla synchronizacji z lampą). Załóżmy jednak, że robimy zdjęcia w słoneczny dzień, zależy nam na małej GO (przysłona np. 5,6), ISO ustawione na najniższe (w tym wypadku 200), co skutkuje np. czasami w okolicy 1/800 i krótszymi. Zdjęcia są poprawnie naświetlone, ale intensywne światło słoneczne powoduje głębokie cienie na twarzach, a fotograf nie ma wpływu na ustawienie sceny (powody nie mają znaczenia, ale przyjmijmy, że trzeba fotografować tak jak jest), w tym wypadku lekki błysk lampą poprawiłby sytuację, jednak jej podłączenie (nawet z dużą kompensacją błysku na -) od razu wymusza 1/200 i zdjęcia są prześwietlone. Czy w takiej sytuacji użycie filtra szarego, np. ND8, nie jest najłatwiejszym i najprostszym rozwiązaniem?

Grzybu
25-04-2011, 11:47
Można jeszcze ratować się szybkim czasem synchronizacji lampy.

Jaworus
25-04-2011, 11:59
Można jeszcze ratować się szybkim czasem synchronizacji lampy.

Oczywiście pod warunkiem, że sprzęt pozwala. Autor wątku ma jednak D90 i nie jestem pewien czy to body pozwala na czasy z lampą krótsze niż 1/200.

JacekCz
25-04-2011, 12:01
Oczywiście pod warunkiem, że sprzęt pozwala. Autor wątku ma jednak D90 i nie jestem pewien czy to body pozwala na czasy z lampą krótsze niż 1/200.
Pozwala. Silna wtedy w FP nie będzie, ale można użyć.
Oczywiście "klasyczne" synchro to max 1/200

Dante_85
25-04-2011, 12:39
Autor wątku trochę chaotycznie opisał cały problem, ale zapewne prześwietlanie tych zdjęć wynikało z ostrego światła i użycia lampy co skutkowało czasem 1/200 (najkrótszy jakie to body obsługuje dla synchronizacji z lampą). Załóżmy jednak, że robimy zdjęcia w słoneczny dzień, zależy nam na małej GO (przysłona np. 5,6), ISO ustawione na najniższe (w tym wypadku 200), co skutkuje np. czasami w okolicy 1/800 i krótszymi. Zdjęcia są poprawnie naświetlone, ale intensywne światło słoneczne powoduje głębokie cienie na twarzach, a fotograf nie ma wpływu na ustawienie sceny (powody nie mają znaczenia, ale przyjmijmy, że trzeba fotografować tak jak jest), w tym wypadku lekki błysk lampą poprawiłby sytuację, jednak jej podłączenie (nawet z dużą kompensacją błysku na -) od razu wymusza 1/200 i zdjęcia są prześwietlone. Czy w takiej sytuacji użycie filtra szarego, np. ND8, nie jest najłatwiejszym i najprostszym rozwiązaniem?

Widzę że kolega dotarł do sedna sprawy i to co miałem zamiar osiągnąć. Ale się nie dało i szukam czegoś co pozwoli mi to zrobić przynajmniej w stopniu zadowalającym.

Pozwala. Silna wtedy w FP nie będzie, ale można użyć.
Co miałeś na myśli poprzez Silna wtedy w FP nie będzie?
Bo nie rozumiem

Endryou
25-04-2011, 13:13
Co miałeś na myśli poprzez Silna wtedy w FP nie będzie?
Bo nie rozumiem

FP to synchronizacja lampy z krótkimi czasami migawki. Lampa wtedy generuje kilka krótkich błysków zamiast jednego w przypadku normalnej synchronizacji. Czyli, im krótsze czasy migawki tym więcej i silniejszych tych błysków musi wygenerować aby doświetlić kadr, a co za tym idzie zmniejsza się jej moc i zasięg. Ale jeżeli nie potrzebujesz błyskać na bardzo duże odległości to SB-900 spokojnie sobie poradzi. Musisz tylko w puszce ustawić tryb FP dla lampy.
Polecam też bardziej fachowe wyjaśnienie od tych moich dyrdymałów: http://tadgawin.blogspot.com/2010/03/10-dziaanie-trybu-auto-fp.html

Pzdr

TOP67
25-04-2011, 17:11
Ja bym użył blendy, działa nawet na 1/8000s i krótszych. ;)

JacekCz
25-04-2011, 20:27
Ja bym użył blendy, działa nawet na 1/8000s i krótszych. ;)

Wiele pomysłów można doradzić, to jest ten jeden z tych dobrych.
Pełna kontrola jak się światło kształtuje, blendy zastępcze, wszędzie dostępne itd. Tu (http://helion.pl/ksiazki/fotografia-portretowa-i-reportazowa-warsztaty-fotograficzne-erin-manning,fotpor.htm) jest dość dużo tricków a na poziomie popularnym.

Szczerze, to mi się łatwiej radzi komuś, kto wie że nie wie. Net wytworzył dość charakterystyczny rodzaj namiastki-wiedzy: niby wiem , słówka słyszałem i je chętnie wypowiadam, instrukcja czy książka beeee itd.

Dante_85
25-04-2011, 22:50
D90 ma najkrótszy czas 1/4000 a nie 1/8000

Mavierk
25-04-2011, 23:03
O kurde... chcialem sie dowiedziec jakiej firmy filtry szare sa najlepsze, bo w zasadzie watek to sugerowal. Mam analoga, ktory niestety ma tylko 1/1000 i chcialem porobic troche zdjec kolo 17 na f1.4 a tu 4 strony pisania

"My wiemy lepiej, jestes idiotą"

Ale postaram sie nie robic drugiego, niemalze identycznego watku.

Do portretow chyba mimo wszystko lepiej kupic ND zamiast polara, co nie?

sebar1
26-04-2011, 08:34
"My wiemy lepiej, jestes idiotą"

trochę uprościłeś sprawę.
Przecież to autor wątku napisał, że ma przepalone zdjęcia nawet na f22... i nie jest w stanie zrobić zdjęcia w słoneczny dzień.
Więc chyba nie ma w tym nic nadzwyczajnego, że założyliśmy "błąd operatora" lub "awarię sprzętu".
Następnie pokazał zdjęcie zrobione z lampą przy 1/200 i stało się jasne, że ta pierwsza opcja jest wielce prawdopodobna.
Dostał też całkiem sporo informacji co może być przyczyną takich przepaleń.
Więc nie przesadzajmy. :wink:

Dante_85
26-04-2011, 20:06
i co temat umarł?

sebar1
26-04-2011, 20:12
i co temat umarł?

albo mam zwidy albo prze chwilą pytałeś jak włączyć krótkie czasy synchronizacji w D90 bo ich nie ma... :smile:
ach ta edycja postów....;)
w menu e5 ustaw Tryb Auto FP - ON
:smile:

Dante_85
26-04-2011, 21:34
już znalazłem tylko to przy 1/4000 niewiele da bo i tak prześwietli na f2.8

fafniak
26-04-2011, 21:41
Przecież sam wiesz że trzeba szary filtr kupić.
Jaki? Średniej klasy - taki na jaki cię stać - choćby marumi

Dante_85
26-04-2011, 22:31
kasa nie ma znaczenia?
jaki system wkręcany na 77mm czy może cokin?
Jaka wartość ?

fafniak
26-04-2011, 22:35
na te pytania musisz sobie sam odpowiedzieć
cokin daje różne dominanty

Dante_85
26-04-2011, 22:37
nawet nd neutral

fafniak
26-04-2011, 22:38
? a o czym rozmawiamy?

Dante_85
26-04-2011, 22:49
hmm no tak a mocno rzuca się takowa w oczy? bo może na krótkich czasach jest to niemalże niewidoczne?

fafniak
26-04-2011, 23:00
Wiesz...kup cokolwiek - będzie ok.

Dante_85
26-04-2011, 23:21
jak bym miał kupić cokolwiek to bym nie zaczynał tutaj wątku.

fafniak
27-04-2011, 07:02
To czytaj i staraj się zrozumieć co radzą ci inni.
Radziłem ci Marumi - ty na siłę rozważasz cokin-a pomimo tego ze napisałem że daje zafarby.
Nie chcesz posłuchać - twój problem

durom
27-04-2011, 10:02
To zdjęcie jest w pełnym słońcu.

źródło (http://img851.imageshack.us/img851/6113/dsc309607999830808160.jpg)

D90 i 17-55 z czasem 1/320 przy f5.
Nawet schodząc do f2,8 zrobiłbym spokojnie bez przepaleń.
Żaden filtr nie był potrzebny.
Jako inny przykład z tego samego dnia podam to zdjęcie:

źródło (http://img23.imageshack.us/img23/7118/dsc445810847841090319.jpg)

Tutaj był zastosowany filtr ND4 i uzyskany czas to 1/640 dla f3,5
Jak widać nie ma żadnego problemu żeby używać f2,8. Nawet w pełnym słońcu.

adam.dorozinski
27-04-2011, 10:40
kasa nie ma znaczenia?
jaki system wkręcany na 77mm

Singh-Ray Vari-ND

:)