Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiatrak nocą
Wczorajszy wypad nocny...
Ekspozycja: 139 klatek x 90s + 1 klatka x 180s (dolna część) = łączny czas to 3h31,5min
D300s + S10-20 + statyw + TR-90
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/i/startrailswiatrakforum.jpg/)
Wszelkie opinie mile widziane :)
Nikonozaur
21-04-2011, 17:18
Może być ciekawie, może, bo oglądam na lapku i niewiele widzę. Ale widzę krechę w PG i walące się drzewa i wiatrak, w takiej akcji jakoś mnie to jednak nie razi. ;)
Sebastianito
21-04-2011, 17:20
Bajera! Zawsze lubie ogladac takie zdjecia i mam nadzieje kiedys takie wykonac!
Mnie siepodoba, troszke chyba latal statyw, lekka nieostrosc...ale podoba sie!
Był lekki wiaterek dlatego drzewa po prawej są nieostre.
Co do PG to nic innego jak "spadająca gwiazda", nie stemplowałem tego, chciałem pokazać czystą naturę :)
Co do walących się drzew i wiatraka to też zastanawiałem się czy tego nie poprawić (tak to już jest z szerokimi kątami), ale mimo wszystko zdecydowałem się zostawić tak jak wyszło.
Dzięki wielkie za opinie :)
martinez
21-04-2011, 18:51
...Co do walących się drzew i wiatraka to też zastanawiałem się czy tego nie poprawić (tak to już jest z szerokimi kątami), ale mimo wszystko zdecydowałem się zostawić tak jak wyszło.
Ty się nie zastanawiaj tylko poprawiaj, napewno wyjdzie na plus temu zdjęciu! Dobre jest, a może być jeszcze lepsze po poprawce :)
michudezior
21-04-2011, 20:05
Geniealne zdjęcie! Miałeś świetny pomysł na tło,. a pierwszy plan też prezentuje się świetnie. Aż miło oglądać.
Bartekkw
21-04-2011, 21:02
Bardzo fajnie - gratki za cierpliwość. Czy centralny punkt wokół którego niebo się kręci to gwiazda polarna ??? Pytam bo się totalnie na tym nie znam ? ;)
TonyFalcon
21-04-2011, 21:07
Ja bym to zinterpretował tak, że te wszystkie krzywe drzewa, pochylony wiatrak i ta nieostrość jest spowodowana zasysaniem wiru gwiezdnego, niczym czarna dziura wszelką materię ;)
Bardzo fajnie - gratki za cierpliwość. Czy centralny punkt wokół którego niebo się kręci to gwiazda polarna ??? Pytam bo się totalnie na tym nie znam ? ;)
Dokładnie środek tego "wiru" to gwiazda zaraz przy gwieździe polarnej, jest bardzo słabo widoczna, ale to ona pozostaje bez zmian na niebie. Gwiazda Polarna porusza się delikatnie po niebie :)
maniak666
21-04-2011, 22:54
Fajne to- wytrwałośc i cierpliwośc podziwiam- nie wiem czy bym sie zdobył.
Poruszenie masz na kilku ostatnich klatkach. Jak ich nie złożysz to ostrość się poprawi. 3,5h na jednej baterii czy było coś w gripie?
Drobne wyprostowanie wyszloby na pewno na + ale i tak jest super.
Dolaczam sie do ostatniego pytania.
evilseed
22-04-2011, 07:56
Rewelacja, mi się bardzo podoba, właśnie z tą "spadającą gwiazdą". Gratuluję! :)
Fidosanok
22-04-2011, 08:11
Dokładnie środek tego "wiru" to gwiazda zaraz przy gwieździe polarnej, jest bardzo słabo widoczna, ale to ona pozostaje bez zmian na niebie. Gwiazda Polarna porusza się delikatnie po niebie :)
No popatrz... nie wiedziałem o tym :) Zawsze mi się wydawało, że polarna jest nieruchoma...
jak takie cos sie robi? mam rozumiec ze wszystkie te zdjecia stemplowales???? :)
Poruszenie masz na kilku ostatnich klatkach. Jak ich nie złożysz to ostrość się poprawi. 3,5h na jednej baterii czy było coś w gripie?
Na jednej baterii daleko bym nie zajechał, dlatego w gripie zamontowany był akumulator EN-EL4a. Co do ostrości to wszystko przez ostatnią klatkę, której czas jest dłuższy a wiaterek już mocno wtedy przycinał. Bez tej klatki dół zdjęcia byłby zdecydowanie za ciemny.
jak takie cos sie robi? mam rozumiec ze wszystkie te zdjecia stemplowales???? :)
Prosta sprawa, masz zrobione ileś tam klatek tego samego ujęcia (w moim przypadku było ich 139+1), robisz też Dark Frames w celu zniwelowania szumu (w nocy jest nieodłącznym elementem). Wszystko składasz w programie Startrails a ewentualne poprawi to już Photoshop.
Takie zdjęcia to nic trudnego, wystarczą chęci, nieprzespana noc i trochę zabawy w komputerze i voila:)
Motorniczy
22-04-2011, 17:37
Piekne.
OhioAlabama
22-04-2011, 22:05
Gdzie zrobiłeś to zdjęcie ? :)
Gdzie zrobiłeś to zdjęcie ? :)
Mała wioska na Opolszczyźnie - Łowkowice :)
Motorniczy
22-04-2011, 22:44
Dzis spadl deszcz meteorytow ( 15 sztuk na godzine ) i potrwa do soboty wieczor jakos takos . moze zrobisz cos w tym kierunku bo masz fach w rekach :)
Fajny sposob, trzeba sie tym zainteresować
Nic sie nie dzieje matrycy gdy jest tak dlugo naswietlana?
Ty się nie zastanawiaj tylko poprawiaj, napewno wyjdzie na plus temu zdjęciu! Dobre jest, a może być jeszcze lepsze po poprawce :)
też tak uważam :)
Fajny sposob, trzeba sie tym zainteresować
Nic sie nie dzieje matrycy gdy jest tak dlugo naswietlana?
Jakbym naświetlał jedną klatkę 3,5h to pewnie szlag by trafił matrycę, dlatego jest więcej klatek o krótszym czasie:)
Jakbym naświetlał jedną klatkę 3,5h to pewnie szlag by trafił matrycę, dlatego jest więcej klatek o krótszym czasie:)
Myślę że matrycy nic by się nie stało. Sam naświetlałem kiedyś 30 minut przy iso 200 i jakość obrazka była wielce ok. Kiedyś nawet przez przypadek naświetliłem 15 minut na iso 6400 i matrycy też nic się nie stało.
Główny problem to byłaby żywotność baterii.
krzysztofz24
26-04-2011, 22:54
Swietne zdjecie.
Gratki za pomysl i wykonanie. Z checi zobacze nastepne w tym stylu.
Rewelacja! Jestem wielkim miłośnikiem astrofotografii, mimo że sam nie działam w tym temacie, ale myślę że za jakiś czas to się zmieni :)
To zdjęcie jest o tyle fajne, że poza kręgami gwiezdnymi, świetnie w kompozycji zagrał pierwszy plan na czele z wiatrakiem i łuna - jak przypuszczam - nadchodzącego świtu... :) BRAWO!
krokus66
01-07-2011, 13:52
Prześliczne.
Niebo jest niesamowite !!!
Gratulacje.