Zobacz pełną wersję : migawka nikon d200
dwa tygodnie temu kupiłam nikona d200 ,sądziłam ,że nie będę mieć większego problemu z użytkowaniem więc na święta wyjechałam nie biorąc instrukcji a jednak zrodził się problem , zauważyłam ,że nie mogę zmieniać czasu otwarcia migawki , aparat dobiera go sam skacze z 1500 na 250 itp ja kompletnie głupieję , prawdopodobnie ustawiłam coś i nie mam wpływu teraz na parametry
proszę o pomoc
W trybie "S", jak ustawisz czas np. 1/250 to aparat sam Tobie ten czas zmieni?:shock:
instrukcja tutaj (http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_d200_eng.pdf)
właśnie problem w tym ,że nie ustawię nie mam wplywu na magawkę , dajmy ze jestem w trym M wciskam MODE kręce pokrętłem i nie ma reakcji nie zmieniają się parametry migawki 200, 250 i tak dalej ......tylko tryby np. M 250 , P 11000 , A500 i zażnej opcji do zmiany można powiedzieć ze to nie tam się to ustawia ale kilka dni temu nie było z tym problemów przepraszam pewnie trochę po chińsku mówię
dajmy ze jestem w trym M wciskam MODE kręce pokrętłem i nie ma reakcji nie zmieniają się parametry migawki 200, 250 i tak dalej ......tylko tryby np. M 250 , P 11000 , A500
hmm jesli dobrze rozszyfrowalem, jak juz jestes w trybie M to nie naciskasz i trzymasz MODE tylko poprostu krecisz jednym z dwoch pokretel i powinien zmiec sie czas badz przeslona( w zaleznosci, ktorym pokretlem krecisz)
Trzymanie MODE+krecenie zmienia tryb P S A M, ale jak juz chcesz zmiec ustawienia, w ktoryms trybie robiesz to juz samymi pokretlami bez trzymania MODE
tak , naciskam raz i to niewiele daje bo zmienia się tak jak powiedzialam wczesniej , tryb nie czas migawki np. P - 500 , S- 250 po prostu takie paramety mi podaje kokrętłem nie mam wpływu na na migawkę w ogole nie mam na nią wpływu podejrzewam ,że namotałam coś w ustawieniach :(
o kurde przepraszam , już wszystko w porządku , gapa ze mnie
i w ogóle to dziękuje bardzo ;]