Zobacz pełną wersję : D7000 wielokrotna ekspozycja
Czy w D7000 w trybie wielokrotnej ekspozycji można zrobić tylko 2 lub 3 fotki??? W instrukcji ani aparacie nie widzę opcji do zwiększenie ilości. Z drugiej strony w D300S było bodajże 10, więc nie rozumiem skąd takie ograniczenie miałoby wynikać. Jak to jest?:)
Pozdr.,
M.
Czy w D7000 w trybie wielokrotnej ekspozycji można zrobić tylko 2 lub 3 fotki??? W instrukcji ani aparacie nie widzę opcji do zwiększenie ilości. Z drugiej strony w D300S było bodajże 10, więc nie rozumiem skąd takie ograniczenie miałoby wynikać. Jak to jest?:)
Pozdr.,
M.
Jeśli chodzi o funkcje bracketing to w D300s max można zrobić 9 zdjęć.
Nikon w ten sposób chyba kastruje niższe modele.. pozbyłem się D5k gdy zacząłem się bawić w HDR, gdyż okazało się że może on zrobić tylko właśnie 3 zdj.
Ale mi nie chodzi o bracketing:)
cz4rnuch
21-04-2011, 07:50
Jeśli chodzi o funkcje bracketing to....
Nie mylmy pojęć, wielokrotna ekspozycja a HDR za pomocą bracketingu to dwa różne zagadnienia.
Czy w D7000 w trybie wielokrotnej ekspozycji można zrobić tylko 2 lub 3 fotki???
Jeśli próbowałeś zwiększyć ilość zdjęć w menu fotografowania i nie możesz przeskoczyć 3 to widocznie tak jest, zresztą podobnie jak w przypadku D90 i pewnie innych modeli amatorskich. Myślę jednak, że te 3 naświetlenia 1 klatki i tak wystarczą żeby trochę poszaleć. Jakby co zawsze możesz zrobić 2 zdjęcia po 3 naświetlenia i pobawić się w maskowanie w PS lub innym programie(oczywiście jak masz czas i chęci, nie wiem również czy efekt takich działań Cię zadowoli).
darkmajin
21-04-2011, 09:39
manual strona 152, 2 lub 3 klatki
a jest tak bo czymś amatorskie puszki muszą się różnic od pro
Szkoda, że w milionach testów i porównań d300 z d7000 nikt o tym nie pisze. Thx za info.
Henio Jawa
23-04-2011, 20:32
Szkoda, że w milionach testów i porównań d300 z d7000 nikt o tym nie pisze. Thx za info.
Z czystej ciekawości.
Jaki ma sens wielokrotna ekspozycja w dobie zdjęć cyfrowych?
cz4rnuch
24-04-2011, 08:31
Z czystej ciekawości.
Jaki ma sens wielokrotna ekspozycja w dobie zdjęć cyfrowych?
Chociażby taki, że efekty eksperymentowania z tym po części nieprzewidywalnym narzędziem mogą być bardzo ciekawe.
Henio Jawa
24-04-2011, 11:01
Chociażby taki, że efekty eksperymentowania z tym po części nieprzewidywalnym narzędziem mogą być bardzo ciekawe.
To nie podlega dyskusji.
Bardziej chodzi mi o to, że na komputerze można sobie wykonać dowolną multiekspozycję ograniczoną jedynie wyobraźnią autora. Jest to o wiele łatwiejsze niż w czasach aparatów tradycyjnych.
Myślałem, że może są jakieś plusy tej wbudowanej w aparat o których nie pomyślałem.
Są?
cz4rnuch
24-04-2011, 11:57
Myślałem, że może są jakieś plusy tej wbudowanej w aparat o których nie pomyślałem.
Są?
Wg mnie, oprócz czystej frajdy, nie ma. No chyba, że sam aparat zaskoczy czymś czego wyobraźnia autora nie obejmowała.
Patrząc na politykę firmy Nikon, myślę, że jeszcze niejedna niespodzianka wyjdzie na jaw.