PDA

Zobacz pełną wersję : D3100 czy D5000

net
20-04-2011, 23:36
Witam wszystkich, z góry chciałbym przeprosić, bo pewnie tematów pytających "który lepszy" jest pełno, ale nie zauważyłem żadnego, który w pełni by oddawał sytuacje w jakiej jestem, lub nad czym się waham :P

Otóż, dysponuję środkami do 2000 zł. Nigdy nie miałem lustrzanki, ani obiektywów, ani nic poza kompaktem. Zatem moje pytanie jest następujące: który aparat byłby lepszy Nikon D 3100, czy D 5000? A może jakiś inny?

Od razu powiem, że nie zależy mi na filmach, chcę jak najlepszą jakość zdjęć.
Na pewno przez najblizszy czas, nie będę miał możliwości wymiany obiektywu, więc jeśli mógłbym prosić, to także wykazanie takiego aparatu, który do body, ma dołożony jak najlepszy obiektyw.

Guciol
21-04-2011, 00:19
To ja pierwszy.. totalnie nie wiem jakie zdjęcia robi D3100 ale gdy ostatnio w Euro go oglądałem, to subiektywnie powiem że leży w ręku lepiej niż D5000, mimo że jest mniejszy. Taki szczegół, ale też ważny :D

net
21-04-2011, 00:25
mam dziwne wrażenie, że d 3100 jest o tyle lepszy od d 3000, bo tylko posiada tę możliwość nagrywania filmów, która mnie w zupełności nie interesuje. może się mylę, chociaż nie wiem :<

ps. dzięki za odpowiedź ^^ kolejny punkt na rzecz d3100

mister
21-04-2011, 06:37
Od razu powiem, że nie zależy mi na filmach, chcę jak najlepszą jakość zdjęć.

Obydwa oferują podobną jakość zdjęć.
Moja rada jest taka: idź do sklepu, weź oba do ręki i wybierz ten który Ci lepiej "leży"

mam dziwne wrażenie, że d 3100 jest o tyle lepszy od d 3000, bo tylko posiada tę możliwość nagrywania filmów, która mnie w zupełności nie interesuje. może się mylę, chociaż nie wiem :<

D3100 ma przede wszystkim nową, lepszą matrycę co bezpośrednio przedkłada się na jakość zdjęć (szczególnie w trudniejszych warunkach)

pioter m
21-04-2011, 09:19
Moja rada jest taka: idź do sklepu, weź oba do ręki i wybierz ten który Ci lepiej "leży"

Zgoda.

D3100 ma przede wszystkim nową, lepszą matrycę co bezpośrednio przedkłada się na jakość zdjęć (szczególnie w trudniejszych warunkach)
Mocno dyskusyjne.

A tak nawiasem - nowy watek o tym samym.

mister
21-04-2011, 11:19
Mocno dyskusyjne.

Jeżeli dla Ciebie przewaga nowego sensora z D3100 nad starym z D3000 jest mocno dyskusyjna to ja przepraszam:mrgreen:

cz4rnuch
21-04-2011, 11:25

To w końcu jak to jest :) Jakość zdjęć ta sama czy nie, bo widzę u przedpisarza wewnętrzną dyskusję na przeciwstawne argumenty. A tak na poważnie wystarczy zerknąć na sample z http://www.imaging-resource.com/ (http://http://www.imaging-resource.com/) i bedzie łatwiej podjąć decyzję, przynajmniej jeśli chodzi o obrazek.W kwestii D3000 vs D3100 na czułościach 800 i wyżej, nie wygląda to tak, jakby matryce grały w tej samej lidze.

Edit:
Ups, widzę że jednak myślimy podobnie :)

cz4rnuch
21-04-2011, 12:37
W poprzednim poście przez niedopatrzenie podałem błędny link. Nie mogę go edytować zatem podaję go jeszcze raz, oby tym razem zadziałało :)

>> klik << (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM)

pioter m
21-04-2011, 13:20
Jeżeli dla Ciebie przewaga nowego sensora z D3100 nad starym z D3000 jest mocno dyskusyjna to ja przepraszam:mrgreen:
Nad d3000 ma spora, ale nad d5000 (patrz tytul watka) to juz nie tak bardzo.

Liczy sie tez cos wiecej niz ISO i szum, jesli mowa o matrycach. Dyskutowalismy o tym juz jakis czas temu i nie zamierzam sie ponownie rozwodzic na ten temat. Polecam wyszukiwarke.

cz4rnuch
21-04-2011, 15:50
Autor wątku sam gładko przeszedł do porównania z D3000, więc może chodziło mu właśnie o tą puchę. Jeśli chodzi o D5000 to rzeczywiście różnice w obrazowaniu są niewielkie.

Lucas Z
21-04-2011, 19:52
d3100:
+lepsza matryca
+lepszy AF
+filmy full hd
+ cls

mister
21-04-2011, 21:49
d3100:
+lepsza matryca
+lepszy AF
+filmy full hd
+ cls

AF raczej nie będzie lepszy bo to ten sam moduł.
Co miałeś na myśli pisząc CLS ?

cz4rnuch
21-04-2011, 22:18
Na plus D3100 dodałbym jeszcze klawiszologię, chodzi mi o przełącznik napędu - bardzo fajne rozwiązanie. Po wymacaniu obu odniosłem również wrażenie, że D3100 jest lepiej wykonany.

pokora
22-04-2011, 03:10
mam d3000 ostatnio jak biegałem za lampa pomacałem właśnie d3100 i jakoś moje d3 lepiej mi w łapach lezy, wydaje mi sie ze d3100 jest mniejszy, ale to moze moje odczucie tylko nie sprawdzalem wymiarów cm-etrem.

Ale właśnie zastanawia mnie jedno, wszyscy piszemy o porównaniu d3k z g3100 a auto r pisał o porownaniu d3100 a d5000 :D

pallek
23-04-2011, 11:03
Witam wszystkich.

Podczepię się tutaj żeby nie tworzyć kolejnego tematu :)

Przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki. W ubiegłe wakacje miałem możliwość pstrykania na d50 co spodobało mi się do tego stopnia, że wybór padł na Nikona:) Do wydania mam max 3k.

Z tego co wyczytałem i samemu nieco się pobawiłem w sklepach stwierdzam, że koniecznie musi to być model z obiektywem 18-105. Zdjęcia jakie zamierzam na początku robić to plener i może ludzie (niekoniecznie zdjęcia pozowane ). Jeśli czynnik ludzki okaże się wdzięcznym modelem rozważę w przyszłości dokupienie obiektywu do portretów ;)

Waham się miedzy d3100 a d5000. D5K ma ten ogromny plus, że posiada uchylny ekranik co po przejściu z canona a630 będzie przydatne. D3100 ma niby lepsze/nowsze parametry i jest nieco tańszy. Ma też lepsze wideo (ale do długich filmów etc i tak zamierzam kupić kamerkę). Zastanawiam się czy warto przepłacać za d5k. Czytałem w którymś poście, że d5k jest bardziej kompatybilny z niektórymi obiektywami.

Dodam, że czekałem z niecierpliwością na d5100 ale jego cena jest o 1k wyższa niż d5k. Fakt, że idą za tym lepsze parametry ale praktycznie rzecz ujmując wolałbym kupić za te pieniądze jakieś dobre karty pamięci, torbę, kolejny obiektyw/lampę niż mocniejszą puszkę, której i tak nie będę w stanie prawdopodobnie na maxa wykorzystać (nie chcę przepłacać za sprzęt, który kupuje dla zabawy a nie profesjonalnego cykania/na wystawy foto czy inne ;).

Proszę o wyrozumiałość i poradę :)

ps - jak wygląda awaryjność obu aparatów?

KamilM
23-04-2011, 12:38
D3100 to podstawowa lustrzanka do podstawowych raczej zadań, gdzie foty pstrykasz na Auto. Jeśli zależy Ci do dobrej ergonomii (szybki i łatwy dostęp do np. ISO, balansu bieli, czasu migawki, przesłony), a ponadto cały sprzęt ma dobrze leżeć w ręku, to raczej nie powinieneś tego modelu brać pod uwagę :). Czy miałeś okazję trzymać w ręku D3100/D5000? Jeśli nie, to sugeruję to zrobić i nie kupować w ciemno puszki, bądź co bądź, ale za naprawdę spore pieniądze, które piechotą nie chodzą.

Skoro masz 3000 zł, to może lepiej dołożyć ok. 300 zł i wybrać D90 + 18-105? Nie najświeższy sprzęt, ale w użytkowaniu i ergonomii znacznie przewyższa niższe modele.

pallek
23-04-2011, 13:03
3k to absolutne maximum, które i tak obciąży znacząco konto;/ Rozważałem d90 ale na 100% nie wykorzystam jego mocy. Wole różnice kupić szkiełko jakieś. Do tego jest jeszcze cięższy. Niby niewiele ale biorąc dziecko ze sobą różnica i tak będzie odczuwalna. Poszukałem jeszcze bardziej i znalazłem coś o HDR, którego to d3100 nie obsługuje. Widzę, że efekty można zrobić naprawdę rewelacyjne, wiec chyba nie będę się dłużej zastanawiał :)

Na necie można d5k + 18-105 znaleźć w markowych sklepach już od 2,5k więc jak dla mnie rewelacja :)

jadzik
23-04-2011, 14:10
D3100 to podstawowa lustrzanka do podstawowych raczej zadań, gdzie foty pstrykasz na Auto.
...a od jakiego modelu nie pstrykamy na Auto. Znam osoby co na d40 na pełnym manualu śmigają, a także takie co w d90 używają zielonego trybu Auto...

pixel-x
23-04-2011, 15:05
Myślę, że najlepiej poczytać testy obydwu aparatów dokładnie np. na optyczne.pl /w kwestiach nie zrozumiałych zapytać na forum/ potem udać się do sklepu wziąć obydwa do ręki " pomacać " i kupić ten który będzie najlepszy.Teraz to zrobi się wątek o wyższości ŚWIĄT WIELKANOCNYCH NAD.......... itd /D3100-D5000/ bo każdy będzie chwalił co innego.Jeżeli masz bardzo małe pojęcie o podstawach fotografii /tylko tryb AUTO/ to zapewniam ,tylko cena powinna warunkować zakup jednego czy drugiego aparatu bo obydwa są równie dobre a reszta to kwestia dobrych obiektywów /pieniędzy/..............

Rapist
23-04-2011, 15:06
pallek ja mam d5k i powiem Ci tak troszku załuje że nie wstrzymałem sie z kupnem i nie zainwestowałem w D90 bo ma tryb comandera w lampie wbudowaniej (sterowanie lampami zewnętrzyni czyli CLS), tryb AUTO FP czyli synchronizacja lampy powyżej 1/200 sekundy, motor autofocusa w body czyli obiektywy 50 1.8 85 i.8 będa miec autofocusa w D5k tylko manualne ostrzenie tymi obiektywami, d90 jest wygodniejsza przynajmniej dla mnie, jest grip dedykowany do niej a nie jakieś jeszcze kabelki od body do gripa jak w D5K, obrazki obydwa korpusy produkują takie same , uchylny wyświetlacz hmmm też się pokierowałem przy kupnie i praktycznie nie kożystam z jego uchylności, Live view hmmm nie kożystam gdyż za długo łapie ostrość, od tego jest wizjer, na jakiekolwiek pytania dotyczace d5k odpwiem na pw :D

pallek
23-04-2011, 16:02
Macałem oba modele - d90 za duży, d5k fajnie leży w łapkach, d3100 taki jakby kobiecy i mniej przyjemny w dotyku (inne wykończenie ?)

Pixel-x faktycznie wiedza obecnie niewielka ale nie zamierzam robić foto na auto ;) A jeśli już to do czasu gdy nie rozgryzę tych wszystkich przesłon, czasu naświetleń i innych dziwnych wyrażeń. Czyli raczej niedługo bo zamierzam też zaopatrzyć się w stosowną literaturę.

Rapist - ja właśnie często z tego ekraniku korzystam - dobra rzecz na koncertach czy większym tłumie a i zdjęcia "z pozycji żaby" mi się bardzo podobają ;)

Plusy, które wymieniłeś nic mi nie mówią (w sensie, że nie wiem z czym to się je), więc za ich brakiem raczej nie będę tęsknił :)

Dzięki za podpowiedzi.

pixel-x
23-04-2011, 16:46
Macałem oba modele - d90 za duży, d5k fajnie leży w łapkach, d3100 taki jakby kobiecy i mniej przyjemny w dotyku (inne wykończenie ?)

Pixel-x faktycznie wiedza obecnie niewielka ale nie zamierzam robić foto na auto ;) A jeśli już to do czasu gdy nie rozgryzę tych wszystkich przesłon, czasu naświetleń i innych dziwnych wyrażeń. Czyli raczej niedługo bo zamierzam też zaopatrzyć się w stosowną literaturę.

Rapist - ja właśnie często z tego ekraniku korzystam - dobra rzecz na koncertach czy większym tłumie a i zdjęcia "z pozycji żaby" mi się bardzo podobają ;)

Plusy, które wymieniłeś nic mi nie mówią (w sensie, że nie wiem z czym to się je), więc za ich brakiem raczej nie będę tęsknił :)

Dzięki za podpowiedzi.

Jeżeli zamierzasz "zgłębiać temat fotografii i zdobywać wiedzę i doświadczenie" to D5000 będzie bardzo dobry i tani no i uchylany ekran z pewnością się przydaje o czym już się przekonałeś.Aparat ma wszystko co jest potrzebne do zrobienia dobrych technicznie zdjęć tylko trzeba się tego nauczyć.......................

nikkidziki
27-04-2011, 23:01
Dobrze zrobiłeś kupując nikona d 5000. to ze nikon d 3100 to nowość nie oznacza, że jest lepszy. nikon d 5000 ma odchylany ekran co jest jego największą zaletą, szybszy tryb seryjny, jak się nie mylę ma bulb, ma większy zakres czułości użytecznych, niby można w d 3100 podnieść aż do 12800 ale czy jakość będzie odpowiednia...hmm