Zobacz pełną wersję : Nowa wersja Capture NX
Jakby ktoś jeszcze nie wiedział to do ściągnięcia tu https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49290
Muli jak mulił.
Zdjęcie 20MB (zwykły NEF 12bit) z D300S mający 11 kroków (prostowanie, 2xkrzywe i poziomy miejscowo, ocieplenie, B&W konwersja z nakładką, kolorowanie nakładka, ocieplanie, color booster, jasność+kontrast, kontrast koloru, high pass - wszystko z miejscowymi maskami zrobionymi przy pomocy pędzla) potrafi się renderować 5 minut przy głupim powiększeniu. A komputera słabego nie mam - E8400@4GHz, 4GB ramu@1100 MHz, jakiś Radeon 3850...
TO najbardziej spierniczony soft jaki znam ale zarazem najlepszy. Wolę się męczyć tu niż paćkać bezmyślnym Lajtrómem i mieć cienie pod chmurami na pejzażach czy halo wokoło modelki.
Odkąd Stig pokazał mi co może zrobić CNX najpierw ściągnąłem trial, potem zakupiłem ten soft. Mimo jego wieszalności, nie żałuję.
Nowa wersja mało wnosi, jeśli ktoś pracuje na 2.2.6 - IMO nie warto uaktualniać.
Ciekawe kiedy trójka i czy będzie równie beznadziejna jeśli chodzi o zarządzanie zasobami aplikacji. ;-)
Dante_85
24-04-2011, 19:55
e8400 na 4ghz to nieźle podkręcony procek jak na socket 775 kup 4 rdzeni-owca np począwszy od qx6600 i poczujesz magie wolności na tym sofcie
e8400 na 4ghz to nieźle podkręcony procek jak na socket 775 kup 4 rdzeni-owca np począwszy od qx6600 i poczujesz magie wolności na tym sofcie
Ja mam Q9550 i zero wolności, CNX muli jak diabli.
[email protected]. CNX2 2.2.7. Nic nie muli :mrgreen:
Przypuszczam, że mulenie CNX jest w większości zależne od wydajności dysku a nie od procesora.
Przypuszczam, że mulenie CNX jest w większości zależne od wydajności dysku a nie od procesora.
a ja jednak, że od niechlujności programistów :)
Dante_85
25-04-2011, 10:06
ja mam to co w stopce i jedyne mulenie jakie mam jest spowodowane wąskim gardłem dysku i tylko tyle. a tak to FREDOM
[email protected]. CNX2 2.2.7. Nic nie muli :mrgreen:
To chyba masz jakąś cudowną sztukę, bo ja mam 2600K@5 ghz i muli mimo to.
milczek77
25-04-2011, 17:37
pomimo aktualizacji u mnie dalej wywala niespodziewany błąd i zamyka eis niespodziewanie :-) tak jak 2.2.6. Więc nie poprawili wiele
To chyba masz jakąś cudowną sztukę, bo ja mam 2600K@5 ghz i muli mimo to.
Przy poprzednim procku (
[email protected]) obrabiając plik NEF z D3 musiałem czekać praktycznie przy każdej operacji. Po zmianie, mając te same dyski, przestałem czekać. Toteż piszę, że nie muli :smile:.
Nie muli to ACR ;) Faktem jest, że CNX na 2600K działa ok (w stosunku do q9550 znaczna poprawa), ale wciąż daleko mu do nie mulenia :(
byTOMall
25-04-2011, 21:44
Win7 64+e6300@3,6GHz, 4Gb ramu, SSD, i CNX chodzi bardzo płynnie, z naciskiem na bardzo ;)
Win7 64+e6300@3,6GHz, 4Gb ramu, SSD, i CNX chodzi bardzo płynnie, z naciskiem na bardzo ;)
A tego SSD to masz na C: czy na jakiejś partycji gdzie ustawiłeś CNXowi keszowanie?
Motorniczy
26-04-2011, 01:25
Trudno aby Nikon przodowal w sofcie , robi aoaraty i szkla do wielu zastosowan w nauce, medycynie , foto jak wiadomo lol i inne takie tam , sami wiecie ale co tam napisalem :)
byTOMall
26-04-2011, 08:10
A tego SSD to masz na C: czy na jakiejś partycji gdzie ustawiłeś CNXowi keszowanie?
System na SSD, cache ust. na raptorze, u mnie zmiana cache nie miała odczuwalnego znaczenia.
CNX 2.2.6 + Laptop HP dv6750 + Vista 32bit + Core 2 duo T7500 + 2GB ram również pracuje płynnie i bez problemów :)
ciekawe odkad to cnx'owi robi roznice jak duza ma ilosc rdzeni ;) taktowanie taktowanie ... a i tak mistrzem predkosci to on nie jest.
olga.dobroslawa
07-05-2011, 21:58
Witajcie,
szukałam odpowiedzi na to (zapewne mało mądre w Waszych oczach) pytanie, ale nie mogłam nic znaleźć, postanowiłam więc dopisać się tutaj.
Zatem, jestem właścicielką (kupionego w sklepie) d3000. Jakiś czas temu ściągnęłam trail Capture NX2 i byłam święcie przekonana, że na jednej z dwóch dołączonych do aparatu płyt jest pełna wersja. A tu klops.
Stąd moje pytanie: czy NX2 jest PŁATNY? Albo może ja nie umiem znaleźć product key, który każdy właściciel Nikona dostaje? Może banalne, ale bardzo proszę o pomoc :)
Pozdrawiam!
NX2 jest platnym programem i do d3000 raczej niestety go nie dolaczali.
olga.dobroslawa
07-05-2011, 22:10
Dziękuję, pozdrawiam :)
ciekawe odkad to cnx'owi robi roznice jak duza ma ilosc rdzeni ;) taktowanie taktowanie ... a i tak mistrzem predkosci to on nie jest.
Niektóre operacje (usuwanie dystorsji, aberracji, winietowania) obsługują 2 rdzenie, konwersja batch też potrafi użyć kilku. Odszumianie CNXowe zaś korzysta prawdopodobnie z dowolnej ilości, na pewno wykorzystuje 4 i 8. Przy zaznaczeniu wszystkich powyższych opcji korzyść z posiadania wielordzeniowego procesora jest w CNX bardzo duża.
igsux nie no z 2 korzysta jak trzeba. czyli z pary. i oba ida pelna para - 100%. przy wiekszej ilosci rdzeni zaczynal sie robic cyrk: jeden pracuje pelna para, drugi czasem cos robi, dwa kolejne spia, kolejne dwa wygladaja jakby gadaly ze soba - obciazenie kilkunastu procent na obu, kolejny skokowo cos robi .. sumaryczne obciazenie skaczace jakby pradem dostalo. ale 100% to nie widzialo. przelaczanie miedzy 4 i 8 rdzeniami powodowalo minimalne przyspieszenie czasowe dla 4 szt. wiec dla mnie ta praca na wiecej niz 2 rdzeniach to taka o kant..