Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 60mm Macro - Tylko jakie? A może jednak co innego?

Sapphiron
19-04-2011, 19:17
Witajcie.

Poszukuję obiektywu Macro. Mam już 55tkę Micro/3.5 ale niestety manualne nastawianie ostrości często już denerwuje jak nie ma za dużo czasu.

Potrzebuję czegoś pewnego, jakościowo dorastającego do 55tki lub nawet coś może lepszego.

Do czego używane głównie?
Owady, detale oraz fotografia produktowa, żywnościowa itp.

A pytanie brzmi:
Tamron 60/2.0 czy Nikkor 60/2.8.
Dlaczego? Jaka wersja?

Mariusz888
19-04-2011, 19:21
Nikkor - dlaczego? Było wiesz w jakim wątku ;) Po pierwsze nie lubię T, po drugie oba N są bardzo dobre, AF chyba nawet minimalnie potrafi być lepszy niż AF-S ale ten znowu ma ciągłą korektę, Nikkor jest pełnoklatkowy, są dobrze zbudowane (zwłaszcza AF), a światło w macro i tak Ci się nie przyda ;)

Photoartbox
20-04-2011, 06:52
Nikkor, obojetne ktora wersja. 60-ki Nikkora optycznie sa prawie identyczne (w sensie obrazka). Pytanie co wolisz, metalowa obudowe i srubokret, czy AF-S w opakowaniu z tworzywa ale za to niewysuwajaca sie przy ostrzeniu mordke?

ramzey
20-04-2011, 07:01
W starej 60mm D mordka się kręci i wysuwa ale soczewki są tak głęboko osadzone że nie ma szansy w coś przywalić.
Cena D powinna być na tyle atrakcyjna że nie zastanawiał bym się nawet nad tamronem.

Walle
20-04-2011, 08:34
Witajcie.
A pytanie brzmi:
Tamron 60/2.0 czy Nikkor 60/2.8.
Dlaczego? Jaka wersja?

Kolega JaW kupił niedawno Tamrona 60/2.0. Napisz do niego na PW, na pewno podzieli się opinią.
Widziałem zdjęcia portretowe z tego obiektywu i jestem pod dużym wrażeniem.

cz4rnuch
21-04-2011, 15:42
Posiadam tego Tamrona, jakość wykonania jest dobra. Jest nieduży, zwarta konstrukcja, ale ma lekki luz na pierścieniu ostrzenia. Już się do tego przyzwyczaiłem, innym może być z tym jednak nie po drodze. Zdarza mu się także od czasu do czasu pudłować. Za to ostrość powala i to od pełnej dziury, także na brzegu. Z minusów dochodzi jeszcze cena oraz że jest tylko pod dx i gdyby nie to, że nie mam innej portretówki to chyba bym sobie go odpuścił i kupił używanego nikkora. Jednak dla kogoś kto chce mieć 2 w 1, to bardzo dobra propozycja.

Sapphiron
21-04-2011, 17:06
Hmm, tymczasowo dylemat rozwiązałem łącząc 50tkę z pierścieniami pośrednimi Kenko. Wybór zaczeka, przemyślę raczej wszystko na spokojnie...