PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat do fotografowania dokumentów do 500 zł

Davi
19-04-2011, 18:03
Liczba megapikseli - obojętnie chodzi mi o jakość zdjęcia tj. jego wyraźności
Zoom - obojętny
Cena - do 500 zł
Zastosowanie - Fotografowanie dokumentów / sprawdzianów / tekstów z bliskich odległości
Typ użytkownika - Amator
Inne : Zdjęcia które nim będę robił chciałbym żeby były wyraźne i łatwe do odczytu z komputera tj. że np. będę mógł z łatwością przeczytać dokument oraz na szybkości robienia zdjęć

Pozdrawiam

mikethedog
19-04-2011, 20:38
Zadałbyś sobie trudu, żeby choć w zbliżonym dziale napisać.
Tobie proponuję wykorzystać komórkę. Jakość naprawdę dobra, dodatkowo możesz szybko przez bluetooth lub maila przesłać pliki na kompa. Szkoda kasy na aparat tylko do robienia dokumentów.

matiax
19-04-2011, 20:47
Polecam małe ręczne skanery, które idealnie nadają sie do takich rzeczy, sam mam taki długopisowy w domu i jest lepszy od aparatu. Nie ma flasha więc nie odbija światła od kartki, współpracuje od razu z programem OCR (jeśli potrzeba), obraz jest ostry bo nie ma podziału na centrum i brzegów kadru. Poza tym dobry kosztuje nawet mniej niż tani aparat.

Antonioo
19-04-2011, 20:47
jeśli chodzi o aparat to polecam każdy spełniający glowne kryterium --- do 500zł. . .

SHOX!
20-04-2011, 11:19
Jest coś takiego jak skaner człowieku! ;d

pioter m
20-04-2011, 12:58
A po co komu skaner? Ja uzywam aparatu w bibliotece. Mniej niszczy sie ksiazki niz uzywajac skanera, czy ksero.
Prawie kazdy kompakt sie nada. Czasem moze byc klopot z balansem bieli i paskudne foty moga wyjsc (zafarb). Moje fuji f40fd ma program do dokumentow. Ewentualnie kompakt z opcja ustawiania balansu bieli.

Sapphiron
20-04-2011, 13:07
Olympus 5060WZ. Legendarny WB, bardzo ostry, odchylany ekran, duża matryca (jak na kompakt) + dobra optyka

manfred
20-04-2011, 13:18
Liczba megapikseli - obojętnie chodzi mi o jakość zdjęcia tj. jego wyraźności
Zoom - obojętny
Cena - do 500 zł
Zastosowanie - Fotografowanie dokumentów / sprawdzianów / tekstów z bliskich odległości
Typ użytkownika - Amator
Inne : Zdjęcia które nim będę robił chciałbym żeby były wyraźne i łatwe do odczytu z komputera tj. że np. będę mógł z łatwością przeczytać dokument oraz na szybkości robienia zdjęć

Pozdrawiam

Co to na wszystkich forach dałeś zapytanie? O forum nokii zapomniałeś

matiax
20-04-2011, 20:09
pioter m (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=12199) a widziałeś skaner ręczny? niszczy książki? lol. W bibliotece jest różne światło i co poprosisz o oświetlenie całej sali czy będziesz walił z flasha jak inni obok nad książkami się skupiają ;). Ręczne skanery są poręczne ;) i małe. Nie wymagają światła bo maja swoje, przykłada sie je do jednej strony potem do drugiej i tyle ( nie trzeba "rozpłaszczać książek jak w standardowym skanerze czy ksero)