PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka termosublimacyjna do zdjęć

sebod
19-04-2011, 17:51
Piszę do was z pytaniem czy ktoś z was używał czegoś takiego. Mam zamiar kupić przenośną drukarkę tego typu drukującą format pocztówkowy. Drukowane przez nią obrazy muszą być stosunkowo wysokiej jakości natomiast format nie jest tak istotny. Canon i wiele innych firma posiada takie drukarki wraz z akumlatorem tylko mam wątpliwości co do ich wydajności i opłacalności wydruku. Do tego jeszcze w przypadku canona który ma chyba njbogatrzą ofertę dochądzą rozterki co do kompatybilności tego sprzętu z nikonem.
Chcę nadmienić że w temacie ekonomi nie wchodzi w grę zrobienie większej ilości zdjęć i wywołanie w labie. Muszę mieć sprzęt przy sobie bezpośrednio w terenie.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

RomanZWrocławia
19-04-2011, 18:32
jeśli "musisz mieć sprzęt przy sobie bezpośrednio w terenie" to zostaje Ci Canon i jego seria Selphy: niektóre modele mają opcjonalny akumulator. W dużym ładunku masz 108 kartek formatu 10x15 cm. W zależności od ceny za całe pudełko koszty wydruku jednej kartki to około 70 groszy. Innych formatów - większych - nie ma. Selphy - sprawdź czy wszystkie - drukują z jpg prosto z karty bez względu na to czy z C czy z N. Najtańsze modele - bez ekranika - wymagają urządzenia z technologią PictBridge do sterowania wydrukiem. Wątpliwości najlepiej rozstrzygnąć podłączając aparat lub kartę do wybranego modelu. Tylko Canon - z dostępnych na targach był "bezkomputerowy". Nie widziałem termosublimacji w wydaniu Sony czy Panasonica
Wydruki są "stosunkowo wysokiej jakości" .
Nie mam. Oglądałem wszystkie dostępne modele termosublimacyjne na targach i robiłem wydruki z własnego pliku. Canon, Mitsubishi, i dystrybuowane przez Tetenal. Z każdej inne, wszystkie na swój sposób śliczne, najbliżej tego co widać na skalibrowanym ekranie było drukarce sprzedawanej przez Tetenala

Irpac
21-04-2011, 15:58
Ja osobiście zdecydowałem się na najprostszego Canona CP-530, ze względu na to, że i tak chcę puszczać zdjęcia z komputera. Ty musisz jednak szukać wśród wyższych modeli, które są przeznaczone właśnie do łatwego transportu, np. CP-770. Jakość wydruków w tych drukarkach jest, o ile wiem, taka sama, a różnica polega na dodatkowych bajerkach, typu możliwość używania z akumulatorem i edycja zdjęć na małym ekraniku. Gdzieś czytałem, że taki dodatkowy akumulator wystarcza do wydruku 36 zdjęć. Ale nie pamiętam gdzie takie info znalazłem, więc musisz to sobie potwierdzić. O jakości wydruków niestety nic Ci dziś nie powiem, bo dopiero się zdecydowałem na zakup, ale nie udało mi się jeszcze jej znaleźć w żadnym sklepie stacjonarnym (a przez net nie mogłem, bo akurat jestem w rozjazdach) ;)

sebod
21-04-2011, 16:51
Dziękuję wam bardzo za podpowiedź. Właśnie planowałem coś w stylu CP780. Bardzo cię proszę Irpac jak będziesz miał swoją drukarkę napisz jak jest z odczytywaniem plików z nikona. Prawdopodobnie z podłączeniem aparatu będzie kłopot ale ze zczytywaniem z karty myślę że nie powinno być problemów.

Zolty
21-04-2011, 21:53
>sebod: jak poczekasz do 12 maja to moge Ci dac w prezencie selphy bodajze CP-510: lezy w domu i sie kurzy.

Irpac
21-04-2011, 22:25
OK, w sobotę będę na nią dalej polował. Jeśli uda mi się kupić, to napiszę. Jak nie, to zamówię przez net i będę miał ją w połowie przyszłego tygodnia. I też napiszę ;)

sebod
22-04-2011, 13:59
dzięki Zolty za ofertę myślę jakoś finansowo się dogadamy jakby co

Zolty
22-04-2011, 20:55
>sebod: Tak jak napisalem - lezy i sie kurzy nie uruchamiana od 2-3 lat, skoro ktos moze zrobic z niej uzytek to dobrze. Mam nadzieje ze jeszcze dziala, ale nie wiem czy mam jeszcze papier i tasme i ew. zasilacz.
Tak czy inaczej - przed 12 maja podeslij mi PW z przypomnieniem i adresem na polnocno-zachodnich rubiezach PL.
Co do finansowania - zapomnij, poniewaz nie mam gwarancji ze drukarka dziala (sprawdze w domu w maju) to umowmy sie ze jesli jest w stanie uzywalnosci to wysle Ci ja na swoj koszt. Jak sprawdzisz ze jest OK to jak juz chcesz to mozesz wesprzec forum rownowartoscia kosztu przesylki + ewentualnie "co laska" ;)

sebod
26-04-2011, 09:30
dzieki Zolty odezwę się w temacie jak do tej pory nie zakupie czegoś. Włąsnie znalazłem w intenrecie najnowszy model drukarki Hiti P110S, która byłaby własnie tym czego szukam. Ma kosztować tysiąc z kawałkiem. Problem w tym że nie mogę jej znaleźć u żadnego z polskich sprzedawców.
http://www.hiti.com/english/Products/PhotoPrinter_P110S_Overview.asp

Jourav
26-04-2011, 09:35
Wiem, że kiedyś RUDIMEX handlował HITI...

http://www.rudimex.com.pl/

Irpac
28-04-2011, 23:21
Kupiłem! Canon Selphy CP-530, czyli najprostszy model. I muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Po kilku próbach i lekkiej korekcie ustawień drukarki udaje mi się uzyskiwać wydruki zgodne z tym co widzę na monitorze (monitor mam zwykły, niekalibrowany). Zdjęcia wyglądają jak z fotolabu, a nie z drukarki. Drukuje z komputera i bezpośrednio z aparatu. Choć z aparatu efekt uzyskałem gorszy, bo i mniejsza możliwość w ingerencję w zdjęcie przed wydrukiem. Ale w razie czego da się, bez problemu. Nikon z Canonem się nie gryzą ;) Na ten moment mogę polecić, bo moje wymagania ta drukareczka spełnia.

stachmuszel
30-04-2011, 08:55
Ja mam starą Canon CP-250 ale jakoś boję się podłączyć do mojego D200/D700. Niby wszystko jest zgodne, suport Nikon-a powiedził, że będzie "gadała" z moimi puszkami. Muszę kiedyś spróbować, bo też czasami chciałbym na miejscu coś wydrukować prosto z puszki i wysłać jako pocztówkę.