PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 i zapis na karty

TOP67
19-04-2011, 15:57
Zainwestowałem w kartę Sandisk 16GB SDHC Extreme UHS-I 30MB/s i postanowiłem sprawdzić jak się spisuje. W pierwszej chwili przeżyłem szok, bo wydawała się 2 razy wolniejsza od starej Ultra II 15MB/s.

Testowałem czas opróżnienia bufora po serii 10 zdjęć RAW 14bit kompresja bezstratna. Oto rezultaty jakie zmierzyłem

Adata 16GB class 6 - 25,3s
Sandisk Ultra II 4GB class 4 - 14,11s
Sandisk Extreme 16GB class 10 - 22s

Sama karta w czytniku miała zadeklarowaną prędkość.

Okazało się, że winna była karta w drugim gnieździe. Pomimo zapisu tylko RAW na pierwszą kartę. Po wyjęciu drugiej otrzymałem wynik:

Sandisk Extreme 16GB class 10 - 7,74s

Pobadałem dalej i stwierdziłem, że ważna jest nie tyle obecność drugiej karty, co jej rola. Przy przepełnieniu prędkość jest OK. Ale przy zapisie NEF->1, JPG->2 zaczyna zwalniać, pomimo że nic się na drugą kartę nie zapisuje. Co jeszcze dziwniejsze jeśli włączę zapis JPG na slot 2, to prędkość wzrasta do ok 9s.

Również przy zapisie kopii na drugą kartę czas wynosi ponad 20s, mimo użycia obu szybkich kart.

Jak dla mnie ewidentny bug.

Długi
19-04-2011, 17:02
Pobadałem dalej i stwierdziłem, że ważna jest nie tyle obecność drugiej karty, co jej rola. Przy przepełnieniu prędkość jest OK. Ale przy zapisie NEF->1, JPG->2 zaczyna zwalniać, pomimo że nic się na drugą kartę nie zapisuje. Co jeszcze dziwniejsze jeśli włączę zapis JPG na slot 2, to prędkość wzrasta do ok 9s.

Również przy zapisie kopii na drugą kartę czas wynosi ponad 20s, mimo użycia obu szybkich kart.

Jak dla mnie ewidentny bug.

Coś tu nie rozumiem. Piszesz: Ale przy zapisie NEF->1, JPG->2 zaczyna zwalniać, pomimo że nic się na drugą kartę nie zapisuje Przecież wyraźnie wskazałeś, że JPG zapisuje się na drugą kartę i dalej Co jeszcze dziwniejsze jeśli włączę zapis JPG na slot 2, to prędkość wzrasta do ok 9s. Czyli to samo co w pierwszym zdaniu - RAW na 1, JPG na 2, tyle, że teraz przyspiesza :-)
Możesz, to jakoś inaczej opisać, bo chyba coś nie tak to wyszło.

TOP67
19-04-2011, 17:51
Chodzi o ustawienie roli slot 2. Kto nie ma body z dwoma kartami, nie załapał.

Możliwe są 3 ustawienia.

1. Przepełnienie. Czyli najpierw zapisuje się na kartę 1, a potem 2. Tu wszystko jest OK.
2. Backup. To samo zapisuje się na obie karty. Tu wyraźnie zwalnia. Czas zapisu jest dużo dłuższy niż suma czasu zapisu na każdą z kart z osobna.
3. NEF->1, JPG->2. Czyli NEF zapisuje się na kartę 1, a JPG na kartę 2. Ale jak ustawi się QUAL na RAW, to na drugą kartę nic się nie zapisuje. A czas jest dużo dłuższy niż przy ustawieniu QUAL RAW+NORM. A wystarczy wyjąć drugą kartę i znowu jest błyskawica.

Długi
19-04-2011, 19:29
Chodzi o ustawienie roli slot 2. Kto nie ma body z dwoma kartami, nie załapał.

3. NEF->1, JPG->2. Czyli NEF zapisuje się na kartę 1, a JPG na kartę 2. Ale jak ustawi się QUAL na RAW, to na drugą kartę nic się nie zapisuje. A czas jest dużo dłuższy niż przy ustawieniu QUAL RAW+NORM. A wystarczy wyjąć drugą kartę i znowu jest błyskawica.

Mam d300s więc mam 2 karty. Jeśli ustawisz w QUAL na Raw, to będziesz miał RAW+RAW. Możesz to sprawdzić na ekranie, po naciśnięciu info, dlatego czas się wydłuża. Robisz w zasadzie kopię na 2 slocie. Musisz ustawić RAW+JPG (fine, normal lub basic). Dlatego jak wyjmiesz 2 kartę wszystko działa ok, bo wtedy nic się nie zapisuje, bo nie ma na czym :wink:

TOP67
19-04-2011, 19:47
Masz rację. Chyba nigdy nie naciskałem przycisku info :)
Ale dalej uważam to za błąd. Jak wybieram QUAL tylko RAW, to na drugą kartę nie powinno się nic zapisywać.
Przydałaby się też czwarta możliwość, czyli zapis naprzemienny. Pierwsza fotka na slot 1, druga na slot 2. Powinno to prawie dwukrotnie zmniejszyć czas opróżniania bufora (taki RAID 0).

Długi
19-04-2011, 20:14
Rzeczywiście to kiepskie rozwiązanie ale błędem nie jest. Po prostu, tak to producent sobie wymyślił. Natomiast, ta czwarta możliwość, jaką zaproponowałeś rzeczywiście byłaby super. Może w następcy d300s albo d700 czegoś takiego się doczekamy.