TOP67
19-04-2011, 15:57
Zainwestowałem w kartę Sandisk 16GB SDHC Extreme UHS-I 30MB/s i postanowiłem sprawdzić jak się spisuje. W pierwszej chwili przeżyłem szok, bo wydawała się 2 razy wolniejsza od starej Ultra II 15MB/s.
Testowałem czas opróżnienia bufora po serii 10 zdjęć RAW 14bit kompresja bezstratna. Oto rezultaty jakie zmierzyłem
Adata 16GB class 6 - 25,3s
Sandisk Ultra II 4GB class 4 - 14,11s
Sandisk Extreme 16GB class 10 - 22s
Sama karta w czytniku miała zadeklarowaną prędkość.
Okazało się, że winna była karta w drugim gnieździe. Pomimo zapisu tylko RAW na pierwszą kartę. Po wyjęciu drugiej otrzymałem wynik:
Sandisk Extreme 16GB class 10 - 7,74s
Pobadałem dalej i stwierdziłem, że ważna jest nie tyle obecność drugiej karty, co jej rola. Przy przepełnieniu prędkość jest OK. Ale przy zapisie NEF->1, JPG->2 zaczyna zwalniać, pomimo że nic się na drugą kartę nie zapisuje. Co jeszcze dziwniejsze jeśli włączę zapis JPG na slot 2, to prędkość wzrasta do ok 9s.
Również przy zapisie kopii na drugą kartę czas wynosi ponad 20s, mimo użycia obu szybkich kart.
Jak dla mnie ewidentny bug.
Testowałem czas opróżnienia bufora po serii 10 zdjęć RAW 14bit kompresja bezstratna. Oto rezultaty jakie zmierzyłem
Adata 16GB class 6 - 25,3s
Sandisk Ultra II 4GB class 4 - 14,11s
Sandisk Extreme 16GB class 10 - 22s
Sama karta w czytniku miała zadeklarowaną prędkość.
Okazało się, że winna była karta w drugim gnieździe. Pomimo zapisu tylko RAW na pierwszą kartę. Po wyjęciu drugiej otrzymałem wynik:
Sandisk Extreme 16GB class 10 - 7,74s
Pobadałem dalej i stwierdziłem, że ważna jest nie tyle obecność drugiej karty, co jej rola. Przy przepełnieniu prędkość jest OK. Ale przy zapisie NEF->1, JPG->2 zaczyna zwalniać, pomimo że nic się na drugą kartę nie zapisuje. Co jeszcze dziwniejsze jeśli włączę zapis JPG na slot 2, to prędkość wzrasta do ok 9s.
Również przy zapisie kopii na drugą kartę czas wynosi ponad 20s, mimo użycia obu szybkich kart.
Jak dla mnie ewidentny bug.