Zobacz pełną wersję : [pytanie] Ciekawe miejsca w Świnoujściu
Jakie ciekawe do odwiedzenia i obfotografowania miejsca możecie polecić w okolicy Świnoujścia?
Wybieram się tam na kilka dni w lipcu z rodzinką i chciałbym coś ciekawego zobaczyć i obfotografować.
Ewentualnie gdzie mogę znaleźć informacje na temat ciekawych wydarzeń w samym Świnoujściu i okolicach?
Cześć, latem ale także poza sezonem - oprócz niewątpliwej urody nadmorskich plaż - warto w Świnoujściu odwiedzić kilka fortów z czasów pruskich m. inn. fort Gerharda: tu link do strony: http://www.fort-gerharda.pl/. Ten fort znajduje się na lądowej części miasta, blisko budującego się Gazoportu. Obok jest też bardzo wysoka latarnia morska, z której roztacza się kapitalny widok na morze i wejście do portu. W części wyspiarskiej Świnoujścia jest kolejny fort - fort Anioła, też warty zwiedzenia. Szkoda że będziesz w tych rejonach w lipcu bowiem w sierpniu, a konkretnie w pierwszych dniach sierpnia - jak co roku - w Wolinie
( kilkanaście kilometrów od Świnoujścia odbywa się festiwal Wikingów, z roku na rok coraz bardziej widowiskowy. Szczególnie dla fotografów.
pozdrawiam
felipe
Napisałem, że fort Gerharda znajduje się na lądowej części Świnoujścia. Otóż Świnoujście leży na dwóch wyspach: większa część, zachodnia na wyspie Uznam ( ta z plażami i knajpami) a mniejsza wschodnia, którą mylnie nazwałem lądową - na drugiej wyspie: Wolin, i tam znajduje się Fort Gerharda. Przepraszam forumowiczów i mieszkańców pięknego, wyspiarskiego Świnoujścia za zamieszanie.
felipe
nightbird
26-04-2011, 01:49
Jeśli lubisz klimaty wojskowe to warto przejść granicę w Ahlbeck (przejście piesze) i udać się pociągiem do Peenemunde - dawnego ośrodka rakietowego III Rzeszy. Obecnie jest tam ciekawe muzeum związane z ośrodkiem, ekspozycja lotnicza na dworze, zacumowany kuter torpedowy i łódź podwodna do zwiedzenia. W muzeum można robić zdjęcia ale nie można ich publikować bez pozwolenia. Ponadto po terenie dawnego lotniska można prawdopodobnie pojeździć rowerami (tego niestety nie sprawdziłem). Z wojskowych klimatów jest jeszcze fundament działa V3 w Zalesiu (tylko betonowe podpory ale jedyne na świecie :) i wieża dowodzenia baterii nadbrzeżnej Goeben (niestety przerobiona niedawno). Ładnie wygląda turkusowe jeziorko w Wapnicy i można przejść stamtąd szlakami na panoramę wstecznej delty Świny (to też ostoja ptactwa). Blisko Międzyzdrojów jest punkt widokowy na górze Gosań (ładny widok na Bałtyk) i w pobliżu park z żubrami. Poza tym to piękne tereny, gdzie można jechać w ciemno i podziwiać przyrodę :)