PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 70-210 f/4-5.6 +D50

fizyk21
19-04-2011, 13:36
Witam.
Orientuje się ktoś jak wygląda ostrzenie tym nikkorem z d50? Chodzi mi o szybkość. Miałem w ręce Tamrona 55-200. Jak ktoś mógłby napisać czy różnica jest zauważalna to byłbym bardzo wdzięczny. A może jest ktoś z Wrocławia kto ma ten obiektyw i mógłby pożyczyć na parę sekund w celu przetestowania AF?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

wist
19-04-2011, 20:22
Nikorek o którego pytasz s D50 nie grzeszy wielką szybkością ostrzenia z AF. Dla zdjęć spokojnych / statycznych jest OK. Ostry w całym zakresie - optycznie w porównaniu z S 70-300 APO dużo lepszy. Było o tym nikorze już sporo na forum. Nikon D50 ma wolny silnik AF więc rewelacji tu nie znajdziesz. Nie znam Tamrona o którego pytasz ale sądzę iż nikor będzie tu ostrzejszy. Z tych 2 polecał bym Ci jednak Nikkora, pomimo iż AF może być trochę wolniejszy od Tamrona. Optyka nie do zdarcia- bardzo dobra jak na te parametry, zmienisz body na nowsze a obiektyw zostanie. Mój Nikkor ma u mnie dożywocie ze względu na optykę, wagę i wymiary. Służy często jako spacerzoom.

asche
19-04-2011, 20:37
Ten Tamron nie jest sprinterem, nawet nie maratończykiem, bardziej jego AF przypomina chodziarza ;)

Do statycznych ujęć ok, jakieś rajdy samochodowe nawet da się tym zrobić. Ma dwie zalety - jest tani i całkiem dobry optycznie, ma nawet całkiem ładny bokeh jak na ciemnego zooma.