Zobacz pełną wersję : Kolor oznaczenia VR
Zagadnienie ,które chcę poruszyć jest zapewne banalne bo chodzi mi o kolor oznaczenia literowego VR.
W N16-85VR , którego nabyłem w zeszłym roku oznaczenie VR jest koloru białego. W N70-300VR , który kupiłem w zeszłym tygodniu oznaczenie VR jest koloru czerwonego. W obu stabilizacja jest w wersji VR II. Zajrzałem do aktualnej ulotki informacyjne Nikona i oznaczenie te są zgodne z ulotką ale niektóre obiektywy posiadają jeszcze oznaczenie VR w kolorze złotym. Czy ktoś może orientuje się co oznacza ta tajemnicza gra kolorów ???
Będę wdzięczny za zaspokojenie mojej ciekawości.
Pozdrawiam JP.
Zagadnienie ,które chcę poruszyć jest zapewne banalne bo chodzi mi o kolor oznaczenia literowego VR.
Już wiem, dlaczego nie mam innego VR tylko w łapach.
Pozdrawiam JP.
Ależ proszem ciem bardzo.
Są różowe. jak wracam z garażu szare lub czarne, z ogrodu czasem lekko zielone.
Moj 16-85 miał złoty VR..:D
Szanowny Jacku Cz musiałeś nieżle zatankować mając takie kolorowe zwidy . Mnie się to raczej nie zdarza jak robię zdjęcia. Na przyszłość nie podchodż do sprzętu foto w takim stanie!
JP
Zwykla zmiana koloru, nie ma w tym zadnej teorii spiskowej o lepszym gorszym VR, nowszym starszym czy co tam jeszcze mozna wymyslic, tak samo mozna kupic np Sigme 50mm f1,4 w starym "pluszowym" malowaniu jak i w nowym "zwyklym", mimo ze szklo jest dosc nowe. Optycznie, mechanicznie niczym sie nie roznia. Zabieg marketingowy i tyle .
marcin_G
20-04-2011, 11:20
Pierwsze VR-ki miały logo "VR" w kolorze czerwonym, bo nowość musiała się wyróżniać. Tak było w 80-400, 70-300, 24-120, 18-200 i jeszcze kilku innych. Potem chyba wszędzie przeszli na srebrny VR
Pierwsze VR-ki miały logo "VR" w kolorze czerwonym, bo nowość musiała się wyróżniać. Tak było w 80-400, 70-300, 24-120, 18-200 i jeszcze kilku innych. Potem chyba wszędzie przeszli na srebrny VR
105 makro tez ma czerwony napis, mimo ze vr jest juz drugiej generacji, wiec to juz nie byla taka nowosc pod wzgledem stabilizacji ;-)
marcin_G
20-04-2011, 20:33
....ale był to PIERWSZY stabilizowany Micro-Nikkor. Może o to chodzi...
Ja najchętniej stosuje stabilizacji zerowej generacji, oznaczoną logiem "Man....tto"
W N16-85VR , którego nabyłem w zeszłym roku oznaczenie VR jest koloru białego. W N70-300VR , który kupiłem w zeszłym tygodniu oznaczenie VR jest koloru czerwonego. W obu stabilizacja jest w wersji VR II. Zajrzałem do aktualnej ulotki informacyjne Nikona i oznaczenie te są zgodne z ulotką ale niektóre obiektywy posiadają jeszcze oznaczenie VR w kolorze złotym. Czy ktoś może orientuje się co oznacza ta tajemnicza gra kolorów ???
Pozdrawiam JP.
Albo literki spłowiały, albo kupiłeś podróbkę i musisz reklamować. Bo VR było czerwone, a od trzech lat jest złote.
....ale był to PIERWSZY stabilizowany Micro-Nikkor. Może o to chodzi...
Ja najchętniej stosuje stabilizacji zerowej generacji, oznaczoną logiem "Man....tto"
używam dokładnie tej samej :)
aczkolwiek ta w szkle bywa jednak czasami niezastąpiona
miserable
24-04-2011, 21:04
http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/74/81/68/1574816896_3
a dlaczego tutaj VR nie ma żadnego koloru? cena obiektywu na allegro kusząca, ale to VR ani złote ani czerwone więc tak jakoś się waham lekko.
a nie jest przypadkiem zaklejone taśmą to VR, nędzniku?;)
miserable
24-04-2011, 21:48
Nędznik niestety wytęża wzrok i nadal niedowidzi. :-D
Szczerze mówiąc też niedowidzę, chociaż wydaje mi się że prostokącik z symbolem VR ma inną fakturę i odcień czerni od reszty obudowy.
Albo może ktoś zabazgrał markerem na czarno, wrzucił zdjęcie do internetu i teraz ludzie główkują co to za limitowaną edycję szkła ma...;)
miserable
25-04-2011, 22:02
Na upartego można by było nawet powiedzieć, że kształt "R" jest trochę inny. Może to już oczy płatają figle po kilkuminutowym porównywaniu tego zdjęcia z innym a może to doszukiwanie się czegoś na siłę. ;-)