Zobacz pełną wersję : Co potrafi PS Elemets ?
robin102
19-04-2011, 11:12
Pytanie mam do kolegów i koleżanek praktyków. Pilnie muszę zakupić PS Elements. Czy da się na nim pracować na warstwach i na gotowych kupionych akcjach z ATN ? Czy można samemu tworzyć i zapisywać akcje ? Jeśli jest to możliwe to od której wersji ?
z góry dziękuje za poradę
Polecam Triala i chyba wówczas będą to najlepsze odpowiedzi ;)
Na PSE 9, jest praca na warstwach i maskach Ctrl+J dziala (PSE8 tego nie ma), ściągałem sobie jakieś akcje i chodziły.
Z tego co wiem nie wszystkie współpracują ze sobą akcje, wiec tu warto sie dowiedzieć czy owe akcje będą pracować na PSE9!
Czy można samemu tworzyć i zapisywać akcje
Nie próbowałem i nie wiem.
polecam wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170881
To i ja się podepnę - w ACR z PSE jest korekta lokalna?
robin102
19-04-2011, 16:55
Dziękuje Panowie, ale powiedzcie, doradźcie może jednak do ceny PS Elements 9 warto dołożyć 800 czy nawet 1000zł i zakupić pełną wersje CS 3 albo CS4 ? Ja co prawda na dziś tego PSa tylko troszeczkę potrzebuję, ale może kiedyś się to zmienić i wtedy znów zakup trzeba robić, a na takim CS 3 to już chyba wszystko można robić ?
Konkretnie to może ten:
http://allegro.pl/adobe-photoshop-cs3-full-box-retail-eng-ie-nowy-i1553691527.html
albo ten
http://allegro.pl/adobe-photoshop-cs3-extended-box-full-version-i1548419720.html
czy się rozszaleć ;)
http://allegro.pl/adobe-photoshop-cs4-win-ie-box-fv-i1549201260.html
krolewicz
19-04-2011, 17:05
ja bym uważał na te "okazje" z allegro
Robin, a może C1? Coraz więcej ludzi się przesiada na ten soft... Za 1200pln masz C1 w wersji PRO.
w ACR z PSE jest korekta lokalna?
Co masz dokładnie na myśli?
Robin jeśli masz możliwość kupna nawet cs2 to chyba lepsza oferta od PSE9 choć przy CS2 problem z Rawami :/ (nowsze aparaty)
Szukałem w necie o akcjach i tylko można dodawać, nie tworzyć w PSE9
http://legalne-adobe.pl/
Sprawdź czy to co chcesz kupić jest na pewno legalne w Polsce... Śmiem wątpić
biegly chyba najlepiej radzi aby przetestować triala. Ja kilka razy przymierzałem się do Elementsa i jednak jest to narzędzie dla bardzo początkujących ludzi jeżeli chodzi o obróbkę (nie wiem jak PSE9 ). Zawsze mi w tych wersjach czegoś brakowało a to masek, a to akcji, a to krzywych itd (choć nieraz dało się to obejść). robin102 jesteś już doświadczonym fotografem więc myślę, że trafisz na moment kiedy w Elementsie ci czegoś zabraknie. Nie oszukujmy się za ułamek CS5 nie kupimy podobnego programu tej samej firmy. Tylko te ceny jak na nasze warunki są kosmiczne. Przyznaję się , że nie testowałem PSE9 i już nie zamierzam ponieważ "wychowałem" się na" dużym PS-ie i odmówiłem sobie parę rzeczy i go kupiłem bo też od czasu do czasu muszę go mieć. W Polsce jest też możliwość zakupu PS CS5 Extended na licencji dla nauczycieli i studentów. To jest dla niektórych dobrodziejstwo ponieważ wersja ta może być wykorzystywana do celów zarobkowych. Wiem to ponieważ dzwoniłem aby to potwierdzić w polskim oddziale Adobe (w 2010r.). Co więcej jeżeli taki delikwent otworzy kiedyś swoją firmę to dalej będzie mógł się posługiwać tym programem oficjalnie. Taka wersja kosztuje ok. 1000 PLN. Pierwszy lepszy link (http://fotoblogia.pl/2010/05/18/photoshop-cs5-pl-z-rabatem-do-80-i-mozliwoscia-komercyjnego-wykorzystania) z opisem. Jeśli można się w jakiś sposób podciągnąć pod którąś z grup to myślę, że oferta warta jest zastanowienia.
Co masz dokładnie na myśli?
Narzędzie "pędzel korekty", który jest w ACR z PS :)
Aha,
Nie, nie ma tego :/
Szkoda, bo świetna funkcja to jest.
Motorniczy
19-04-2011, 19:25
PS Elements wystepuje w wersji do zarabiania i do nie zarabiania, zwracam uwage bo sam widzialem dwa rodzaje licencji. Pozdro
Władca Pixeli
19-04-2011, 19:27
Kupowanie starszych wersji mija się z celem bo nie można zrobić upgrade.
Obecnie do CS5 upgrade można zrobić z
Upgrade eligibility
Adobe Photoshop CS4, CS3, or CS2
Więc jak wyjdzie wersja CS6 to trzeba będzie mieć co najmniej CS3.
biegly Ja kilka razy przymierzałem się do Elementsa i jednak jest to narzędzie dla bardzo początkujących ludzi jeżeli chodzi o obróbkę (nie wiem jak PSE9 ). Urban legends. Do Elementsa są darmowe pluginy, które oferują krzywe, maski, i jeszcze parę rzeczy.
Zawodowa pracuję na pełnym shopie. Do obrabiania zdjęć na własny użytek korzystam z Elementsa 7 (plus Lightroom) i jak do tej pory nie spotkałem się z przypadkiem, by mi czegokolwiek brakowało. To nie ograniczenie programu jest istotne, tylko brak wyobraźni użytkownika.
A! Nie ma możliwości zapisywania własnych akcji, ale ja do każdego zdjęcia podchodzę indywidualnie. Dla Ciebie Robin - skoro to wykorzystujesz - może być to ograniczeniem.
robin102
19-04-2011, 20:50
. robin102 jesteś już doświadczonym fotografem więc myślę, że trafisz na moment kiedy w Elementsie ci czegoś zabraknie....
Też mi się tak czasem wydaje, że jestem, ale rzadko niestety :mrgreen:
Używam praktycznie tylko i wyłącznie LRa od wersji 1.1 i ten soft wystarcza mi w 98% zastosowań. Bywają jednak sytuacje , że coś na Psie trzeba pokombinować niestety. Jakiś precyzyjniejszy retusz, czy kadrowanie albo skorzystanie z jakiejś gotowej akcji na warstwach. Stąd te ciśnienie na zakup, niemniej LR to u mnie podstawa gmerania w plikach. Nie bawie się też w oprofilowanie plików profilem labu bo nie widzę potrzeby.
Z PS Elements to pewnie upgrade do jakiejś pełnej wersji potem zrobić nie można ? Czy PSE szybciej chodzi z racji okrojenia w funkcjonalności ?
Kiedyś przez jakiś czas miałem styczność z CS, później ze względu na firmę musiałem zakupić soft i postawiłem na elementsa. Jak dla mnie nie ogranicza mnie. przez jakiś czas ubolewałem ze względu na brak krzywych z prawdziwego zdarzenia. Po jakimś czasie trafiłem na darmową nakładkę która daje mi krzywe. Jak dla mnie pracuje się na tym na tyle dobrze że można się do niego przyzwyczaić.
Co do pędzla korekty, czy chodzi Ci Przemo o pędzel korygujący inaczej plasterek? jesli tak to jest on nawet w wersji 6 :)
Robin słuchaj Micha bo to fachowiec jakich mało w dublecie LR+PSE ;)
Czy PSE chodzi szybciej? Nie zauważyłem ;)
Do niedawna bawiłem się "Piątką" teraz z tabletem dostałem "Ósemkę", na moje potrzeby i umiejętności to aż za dużo.
Co do pędzla korekty, czy chodzi Ci Przemo o pędzel korygujący inaczej plasterek? jesli tak to jest on nawet w wersji 6 :)
Pisałem już wyżej o co chodzi (dwa razy) :) Ostatni raz - pędzel korekty w ACR, pod klawiszem K :)
Więcej nie napiszę :-P
Zrobiłem screen ACR PSE9 (http://farm6.static.flickr.com/5184/5637266044_91c1182d0b_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/5637266044_91c1182d0b_z-2.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5184/5637266044_91c1182d0b_z.jpg)
Dla jasności ;)
Co do szybkości, to na moim leciwym lapku chyba szybciej.
Praca na warstwach jest jak w CS, do tego plug-iny Nik software smiga .
Może brak więcej funkcji w ACR jest minusem, ale da sie to obejść robiąc rawa na 2 lub 3 Tiffy.
Piotrek 77
20-04-2011, 10:01
Ja mam element-sa i mi wystarcza. Może troche gorzej sierobi niż na PS ale mozna sie przyzwyczić. MA warstwy, krzywe itp
Urban legends. Do Elementsa są darmowe pluginy, które oferują krzywe, maski, i jeszcze parę rzeczy.
Zawodowa pracuję na pełnym shopie. Do obrabiania zdjęć na własny użytek korzystam z Elementsa 7 (plus Lightroom) i jak do tej pory nie spotkałem się z przypadkiem, by mi czegokolwiek brakowało. To nie ograniczenie programu jest istotne, tylko brak wyobraźni użytkownika.
A! Nie ma możliwości zapisywania własnych akcji, ale ja do każdego zdjęcia podchodzę indywidualnie. Dla Ciebie Robin - skoro to wykorzystujesz - może być to ograniczeniem.
Kiedyś przez jakiś czas miałem styczność z CS, później ze względu na firmę musiałem zakupić soft i postawiłem na elementsa. Jak dla mnie nie ogranicza mnie. przez jakiś czas ubolewałem ze względu na brak krzywych z prawdziwego zdarzenia. Po jakimś czasie trafiłem na darmową nakładkę która daje mi krzywe. Jak dla mnie pracuje się na tym na tyle dobrze że można się do niego przyzwyczaić.
Panowie podeślijcie jakieś linki do tych nakładek na program i pluginów z ciekawości sobie to przetestuję i napiszę parę słów na forum. Do tej pory spotykałem się z różnymi dodatkami np.: maska, krzywe ale były one jakieś ułomne. Widzę , że PSE 9 dodano maski i moim zdaniem to jest to czego tu najbardziej brakowało i co jest bardzo przydatne. W domu mam jeszcze PSE 5 i z niego wcześniej korzystałem. Teraz właśnie sciągam 9-tkę i w wolnej chwili postaram się coś napisać o niej. Myślę jednak już teraz , że 9-ka może być naprawdę godna uwagi.
P.S.
Michu - Lightroom + PSE = wydatek większy niż dałem za PS CS5 Extended ( nie każdy jednak ma tę możliwość :-)).
Michu - Lightroom + PSE = wydatek większy niż dałem za PS CS5 Extended ( nie każdy jednak ma tę możliwość :-)).
Jakim cudem? LR3 kosztuje 1100-1200zł, PSE9 350-400zł. Znajdź mi CS5 EXT za 1600zł i kupuję. Chyba ze mówisz o jakiejś licencji studenckiej, ale w takim przypadku LR kosztuje około 350zł
robin102
20-04-2011, 11:08
Szybkie pytanie Panowie:
Zasysam trialową instalkę PSE 9 i pokazuje mi, że plik do pobrania waży 1,75 GB tak GB jak to możliwe przecież to okrojony programik . Pamiętam, że stary poczciwy prawiewszystkomający sam CS którego kiedyś używałem ważył ledwo 500 MB ?
ps.
Qooba ja mogę kupić używany CS5 nie rejestrowany pudełkowy za 1800zł z dowodami zakupu, komercyjną licencją na UE i Polskę ze wszystkimi papierami. Może warto ?
LR 3.0 można kupić za 1000-1080 zł
pytanie za 5 punktów skąd można pobrać/kupić ACR ?? bo link na stronie adobe niezbyt działa.
pytanie za 5 punktów skąd można pobrać/kupić ACR ?? bo link na stronie adobe niezbyt działa.
poprawcie mnie jesli sie myle, ale ACR to modul do PS/PSE. Nie ma mozliwosci uzywania go osobno
może źle sformułowałem pytanie . Chodzi mi dokładnie o update z wersji 6.1 do wersji 6.3
edit
Już znalazłem sorka za głupie pytanie ;/
Jakim cudem? LR3 kosztuje 1100-1200zł, PSE9 350-400zł. Znajdź mi CS5 EXT za 1600zł i kupuję. Chyba ze mówisz o jakiejś licencji studenckiej, ale w takim przypadku LR kosztuje około 350zł
Tak chodzi mi o licencję studencką o której pisałem wcześniej (można jej używać zarobkowo) i kosztuje jakieś 950 PLN.
Właśnie chciałem zainstalować PSE 9 na XP i nic mi z tego nie wyszło. Wywaliło mi coś z jakimiś technologiami wspólnymi może chodzi o AIR czy coś takiego nie wiem. Może to ma też coś wspólnego z tym , że siedzi u mnie na kompie PS CS5?
robin102 - "Zasysam trialową instalkę PSE 9 i pokazuje mi, że plik do pobrania waży 1,75 GB tak GB jak to możliwe przecież to okrojony programik . Pamiętam, że stary poczciwy prawiewszystkomający sam CS którego kiedyś używałem ważył ledwo 500 MB ?"
Tak tyle to waży wydaje mi się , że dlatego ponieważ Elements ma trochę dodatkowych "pierdół" w sobie ułatwiających pracę typu tworzenie pokazów, kartek okolicznościowych czy czegoś w tym stylu.
robin102
20-04-2011, 12:54
Łooo matko zainstalowałem uruchomiłem triala. Żeby był szybki jak błyskawica to nie powiem.
Wygląda to to zupełnie inaczej niż stare szopy których okazjonalnie dotykałem. Trochę w szoku jestem ;)
Nie ma narzędzia łatka :( Panowie jak wrzucić (gdzie ?) plik ATN ?
1,75 GB tak GB jak to możliwe
Czasy się zmieniają :D
Co do ACR to w programie PSE9 robisz update bez wchodzenia na strony i się samo instaluje co trzeba!
Plug-iny do PSe wystarczy wpisać w google!
Np: tu (http://digitalphotographyclass.net/page/plugins.htm)
I proponował by,m poczytać inne wątki o PSE 9 na formum bo tam też było ;)
Robin zależy jaki system masz ;)
tu są opisy wersja ingisz (http://www.texaschicksblogsandpics.com/photography-page/installing-actions-in-photoshop-elements/)
Łatka - brak :/
Jest łatka (przynajmniej w 7 był, więc nie sądzę, by wykastrowali) - próbowałeś skrót "j"?
Plug-iny do Elementsa:
http://www.tutoria.pl/gratisy/rozszerzenia_photoshop_elements.htm
robin102
21-04-2011, 16:02
Robin zależy jaki system masz ;)
tu są opisy wersja ingisz (http://www.texaschicksblogsandpics.com/photography-page/installing-actions-in-photoshop-elements/)
Łatka - brak :/
Dzięki bardzo zajrzałem, ale przyznam szczerze, że AMBA ;) znajomość inglisz w stopniu nie pozwalajacym na sensowne rozkimienie tematu :( a wydaje się proste, ale pewnie coś przekombinowałem :)
znalazłem nawet folder w programie o adresie AKCJE ale.... chyba czasem trzeba się poddać
Jest łatka (przynajmniej w 7 był, więc nie sądzę, by wykastrowali) - próbowałeś skrót "j"?
Plug-iny do Elementsa:
http://www.tutoria.pl/gratisy/rozszerzenia_photoshop_elements.htm
Dzięki bardzo, ale podesłali mi ze wskazanego adresu tylko do PSE 8
Dzięki bardzo, ale podesłali mi ze wskazanego adresu tylko do PSE 8
U mnie te dodatki na PSE 9 działają bez problemu. Wszystkich wprawdzie nie sprawdzałem, ale chyba nie powinno być większych problemów. Spróbuj. Pzdr
robin102
21-04-2011, 22:58
Pokonałem PSE wszystko mi działa, akcje zaaplikowane, ale jednak program ten teges jakiś nie teges ;) jak dla mnie. Interfejs zupełnie nie profesjonalny ;) na razie podziękuje ADOBE za PSE
Jak do wszystkiego, trzeba czasu ;)
Jak właściwie działają w PSE akcje z PS? Bo na logikę, jeśli akcja wywołuje jakąś funkcję, której w PSE nie ma, to rozumiem, że wtedy się wywala, tak?
To juz inna bajka, to juz muszą być odpowiednie akcje pod PSE.
robin102
22-04-2011, 11:15
Jak do wszystkiego, trzeba czasu ;)
Święte słowa ;) ALE, ALE te opisy funkcji np. ULEPSZ :) mnie rozłożyły. Jest to na pewno funkcjonalny program zwłaszcza jak się go wzbogaci o te wszystkie krążące w sieci dodatki, ale program raczej do robienia jednego zdjęcia w jedno popołudnie ;) przynajmniej przeze mnie.
Jak właściwie działają w PSE akcje z PS? Bo na logikę, jeśli akcja wywołuje jakąś funkcję, której w PSE nie ma, to rozumiem, że wtedy się wywala, tak?
Dokładnie tak jak piszesz, wywala się. Poza tym dostęp do zaaplikowanych mu akcji przez paletę miniaturek też mi się nie widzi.
Nie bez powodu nazywa się ELEMENTS i na ekranie powitalnym dziecko się pojawia przy uruchamianiu programu.