PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Kwiat wiśni

CathyNoo
19-04-2011, 08:55
Witam :)
Dzisiaj chciałam Wam pokazać moje kobiece spojrzenie na kwitnącą wiśnię,co sądzicie? (tylko za bardzo na mnie nie krzyczcie,bo się zestresuję ;P )

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img859.imageshack.us/img859/7730/34743300.jpg)

Jourav
19-04-2011, 09:13
Mówiąc więc po cichutku bardzo ;) - Mniemam że to skan ... (chyba że filtr jakiś ?) 'porysane' trochę, można by podretuszować, kolorki trochę sprane ... i może wystarczy, co by nerwów Twoich nie nadwyrężyć :)

darkmajin
19-04-2011, 09:30
jak dla mnie trochę ostrości jednak brakuje możliwe że to sprawka obróbki bo widzę że tu w jakiś obraz miało być zrobione :P , druga sprawa że jak się już decydujesz na teksturę to dla mnie powinna być bardziej widoczna, a nie tak jak tu tylko w niektórych częściach zdjęcia wygląda jak by była matryca brudna no i kwiatki trochę się zlewają w jedną kupę, tyle od nooba :P

Karbulot
19-04-2011, 10:47
Jak dla mnie to wygląda, jakbyś dała kontrast na minimum, a jasność na maksa ;) .

CathyNoo
19-04-2011, 11:01
Moim zamysłem było coś w rodzaju pastelowego vintage.Z jasnością i kontrastem nic nie było robione.To gradienty,filtry ocieplające i tekstura ;D
Spodziewałam się,że panom nie przypadnie do gustu taka obróbka.To taki mój eksperyment był ;))

Karbulot
19-04-2011, 14:31
Proponuję zatem następnym razem dawać takie eksperymentalne prace do działu: "Martwa natura, abstrakcyjne". Tutaj w dziale przyrodniczym niestety raczej się nie przyjmą, ludzie mają tutaj standardowe podejście do zdjęć przyrodniczych.
Zresztą patrząc nawet poprzez pryzmat jaki opisałaś, a mianowicie pastelowe barwy itd., nadal widzę niestety kupę niedociągłości.

CathyNoo
19-04-2011, 15:19
Karbulot,niedociągnięcia z pewnością są,wszak jestem początkującą amatorką fotografii.Zresztą chętnie wysłucham jakie,może się czegoś nauczę.
Co do umieszczania zdjęć w tym dziale będę już na przyszłość pamiętać,eksperymentom mówimy nie ;)
Pozdrawiam serdecznie :)

evilseed
19-04-2011, 16:08
Ja nie uważam, że na przyrodę trzeba spoglądać standardowo, lubię oglądać eksperymenty :)
Jednak nie zmienia to faktu, że ten eksperyment się nie powiódł ;) Przynajmniej w mojej opinii ;)
Zachęcam do dalszych prób i zamieszczania prac w dziale przyrodniczym, czasem przydaje się przewietrzyć umysł ;)

manart
19-04-2011, 16:45
ja również uważam, że na przyrodę nie należy patrzeć standardowo. Wręcz odwrotnie, schematyzm wręcz szkodzi.
A tutaj widzę nawiązanie do estetyki naszych babć. Kojarzy mi się ze zdobnictwem np. przedwojennej porcelany albo pościeli w jakiejś alkowie.
Delikatne to i ciepłe. Kobiece przecież...

ps. nawet te cholerne rysy mają w sobie coś miłego.

Karbulot
19-04-2011, 18:09
Pisząc standardowo, miałem na myśli takie standardy, jak zielone liście, czarna ziemia, brązowe gałęzie itd...
Sam oczywiście lubię wyciągać ciemne tony czy walczę o ciekawy bokeh :) .