PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie na plenery

waslucas
19-04-2011, 02:26
Witam,
Planuję zakup lampy nieco mocniejszej, niż montowana na stopce.

Od razu powiem, że dopiero zaczynam przygodę z tego typu oświetleniem, więc jeśli chlapnę jakąś głupotę, bądźcie wyrozumiali :)
Podstawowym warunkiem jest mobilność, a więc akumulator.
Na początek budżet pozwoli jedynie na jedną lampę, poza tym dopiero zaczynam naukę, więc chyba tym lepiej :]

Myślałem o lampie Quantuum R+ 300Ws Dual Power, ale po lekturze tego forum stwierdziłem, że warto wydać trochę więcej i kupić mocniejszą.

Głównym jej zadaniem będzie doświetlanie samochodów w jakiś plenerach, raczej doświetlanie w cieniach, niż robienie kontry pod słońce.
Czasem chciałbym zrobić jakiś portret w domu.studiu, ale to już inna sprawa. Skupmy się na głównym celu.

Teraz kilka pytań:
1. Czy w cenie 1300-1400zł kupię coś lepszego niż w/w. lampa ?
2. Czy jakikolwiek softbox da sobie radę z równomiernym oświetleniem całego samochodu ?
3. Czy warto kupić taką lampę używaną ? Czasami widzę na allegro oferty sprzedaży w okolicach 1000 zł ze statywem. Troszkę się jednak obawiam zużycia.
4. Jakie radio wybrać, żeby było w miarę tanie, a bez problemu współpracowało z D300 i tą lampą ?

Liczę na waszą pomoc :)

r_m
19-04-2011, 03:38
1) Nie kupisz, nie tyle lepszego co nic innego (mocniejszego) w tej cenie. Są zestawy generator+głowica, ale droższe.
2) Tak, odpowiedniej wielkości ;)
Hasło "softbox do równomiernego oświetlenia całego samochodu" kojarzy mi się z czymś takim http://www.bacht.net/referenzen/mietstudio_kking.html i to raczej nie jest plenerowe :lol:
3) Używane różni się od "używanego". Te lampy są na tyle tanie, że kupowali je hobbiści, którzy mogli je zabrać na max. kilkanaście sesji (zanim się nie znudzili). Ale przez długi czas to było praktycznie jedyne tanie rozwiązanie mobilne+stacjonarne używane do pracy przez wielu fotografów (czyli dużo zdjęć, często).
4) Jedni nie schodzą poniżej PocketWizard, dla innych "budżetowe rozwiązanie" to Elinchrom Skyport, dla jeszcze innych wystarczą chińskie (szukałeś na forum? Naprawdę dużo jest napisane o wyzwalaczach radiowych), np. RF-602. Znam takich, którzy od kilku lat nie narzekają na najtańsze 1-kanałowe chińskie wyzwalacze.

tomitom
19-04-2011, 08:49
2. Czy jakikolwiek softbox da sobie radę z równomiernym oświetleniem całego samochodu ?

poszukaj pod hasłami "wanna" i "butterfly" to są dwa typy modyfikatorów światła stosowane najczęściej przy foto samochodów i nie tylko.

waslucas
21-04-2011, 22:19
Dzięki koledzy za porady :)
A więc zdecydowałem nie bawić się w używany sprzęt, będzie nowy.
Lampa 600Ws
Jakiś statyw - pewnie air 260 Quantuum'a, albo jakiś zwykły prosty też tej firmy.
Wyzwalacz - po lekturze forum uznałem, że RF-602 będzie dobry na początek.
Wanna i butterfly, to w razie jakbym kiedyś na tym zarabiał :]
Nad wielkością softboxa muszę się jeszcze zastanowić.

Trzeba pamiętać o tym że na razie to hobby, a jak kiedyś bym się związał z fotografią zawodowo, będę myślał o czymś pro :)

Kundzior
02-05-2011, 16:31
Ja polecam wyzwalacze Phottixa, działają świetnie. Statywy air Quantka są bardzo przyzwoicie wykonane, choć Frotki o niebo lepiej, ale cena!!

Lukasfot
06-05-2011, 13:47
Witam w związku z tematem "oświetlenia w plenerze"

Chciałbym podpytać czy ktoś z Was miał doczynienia z takim bądź podobnym zasilaczem.
http://www.sklep.medikon.pl/ZASILACZ_FOMEI_PANTHER_PRO_1500-1950.html

Zależy mi na opinii jak to się zachowuje w praktyce.

Kundzior
06-05-2011, 15:15
Fajna sprawa tu masz podobny http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=2065

Świetnie się sprawdza na plenerach.

Sapphiron
06-05-2011, 15:26
Ja polecam zasilacze firmy Tronix. Byłem już na paru plenerach z ich wykorzystaniem i nawet ani razu nie zajęczały że im źle, a były mocno używane...

Koszt 2400W to coś koło 2300zł więc myślę że warto...

LittlePony
09-05-2011, 10:10
waslucas, wydaje mi się, że im większy softbox, tym lepiej radzi sobie w plenerach i w studio, szczególnie do dużych wymagających równomiernego oświetlenia przedmiotów. Jeśli możesz, to zdecyduj się na w miarę duży, np. taki Quantuum (http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1593&lang=pl&curr=PLN) - gdybyś miał do czynienia z fotografią portretową, to zawsze też możesz zainwestować w beauty disha.