Zobacz pełną wersję : SB-900 czy się opłaca ?
Witam, chciałbym się dowiedzieć w jakich cenach lub ile jest warta lampa Nikona SB-900 używana ?:)
ponieważ mam możliwość kupna z 3 miesięczną gwarancją za 1100 zł ;) i się zastanawiam...
czy moze lepiej szukać SB-800 ??:)
wasilewk
18-04-2011, 21:02
Ja mam SB-900, więc nie będę obiektywny: ja bym brał, za każde pieniądze ----> nie raz koncert w ciemnym kościele i wielu focących się wycofuje a SB-900 mierzy AF podczerwienią i daje radę.
Jesli naocznie palnik nie zajechany (biały), to nie ma co się bać.
Pzdr.
hmm na zdjęciu mam taki palnik już podsyłam ;)
http://img850.imageshack.us/i/imagephph.jpg/
Art Erie
18-04-2011, 21:15
[...]nie raz koncert w ciemnym kościele i wielu focących się wycofuje a SB-900 mierzy AF podczerwienią i daje radę.[...].
To chyba nie jest jakiś ewenement? Inne lampy również doświetlają podczerwienią.
1100zł to bardzo dobra cena za SB 900, choć ja również nie jestem obiektywny :)
Po kilku latch używania SB 800 kupiłem drugą za 800zł; rozważałem zakup SB 900, ale ostatecznie wybór padł na 800-kę.
wasilewk
18-04-2011, 21:19
To chyba nie jest jakiś ewenement? Inne lampy również doświetlają podczerwienią.
....
Tyle, że SB-900 z Nikonem współpracuje jak złoto i należy się takiej współpracy domagać, a np. taki Metz...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)... ...różnie to bywa.
Pzdr.
Art Erie
18-04-2011, 21:26
Metz'a nie miałem, ale to zacna firma. Zaraz się sie odezwie Albert44 i stanie w obronie :)
wasilewk
18-04-2011, 21:29
Metz'a nie miałem, ale to zacna firma. Zaraz się sie odezwie Albert44 i stanie w obronie :)
Dlatego jej nazwę przytoczyłem - ale to, co było ileś lat temu nie zawsze się lubi z cyfrą Nikona.
Pzdr.
Mialem okazje testowac zarowno 600, 800 i 900. Jesli nie potrzebujesz naprawde mocnej lampy, to sb800 zalatwi sprawe i mozna taniej dorwac.
Generalnie jesli trzeba dolozyc raptem 20, 30 procent ceny - to nie lepiej nowa?
Paradiso Perduto
18-04-2011, 22:42
dorzucę swoje 4 grosze;-)
niedawno kupiłem używaną SB-900 (za 900zł) i do dziś nie mogę dość z nią do ładu... albo ja nie umiem używać lampy, albo ten egzemplarz jest nieposłuszny;-)
generalnie airspec godnie prawi... zastanów się czy nie lepiej niewiele dołożyć i kupić nową SB-900, albo SB-700 - cena podobna do tej którą możesz kupić teraz, a będzie nowa - dwa lata gwarancji, brak ryzyka że np. upadła, była zalana. jednak co nowa to nowa...
dorzucę swoje 4 grosze;-)
niedawno kupiłem używaną SB-900 (za 900zł) i do dziś nie mogę dość z nią do ładu... albo ja nie umiem używać lampy, albo ten egzemplarz jest nieposłuszny;-)
a w jaki sposob jest nieposluszna?
Paradiso Perduto
18-04-2011, 22:57
nie wiem czy tak można, ale zaryzykuję:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=123882&page=4
mam problem z doświetleniem zdjęć z bliska... nie jest to moja pierwsza lampka i mam o tym jako-takie pojęcie...
na pożyczonej innej Sabince 900 śmiga i doświetla aż miło, a z moją poprawne naświetlenie zdjęć to 'koło fortuny' - raz się uda, a raz nie
Wyglada fatktycznie na blad lampy. Jesli warunki sa te same, tryb ten sam i brak kompensacji ekspozycji... to w teorii efekty koncowe powinny byc takie same. To byla w serwisie? Powiedzieli cos?
Paradiso Perduto
18-04-2011, 23:04
warunki te same, wszystkie ustawienia identyczne! w serwisie jeszcze nie była - wyślę ją po najbliższym weekendzie. zastanawiam się jak opisać usterkę...
czytałem, że ktoś miał podobny problem, poszedł do serwisu i powiedzieli, że wszystko jest w normie
dlatego wysyłając chciałbym mieć pojęcie co mam do nich gadać, żeby mnie nie olali, tylko gruntownie lampkę sprawdzili
mysle, ze porownanie zdjec na swojej sb i innej powinno zalatwic sprawe. Ewentualnie rawy i 2 rozniace sie naswieletniem foty wykonane w tych sanych warunkach, nastawach aparatu i lampy. Rozumiem, ze problem jest nie tylko na A, ale i iTTL?
Paradiso Perduto
18-04-2011, 23:12
[...]Rozumiem, ze problem jest nie tylko na A, ale i iTTL?
tak. dziś wieczorem próbowałem wykonać zdjęcia, żeby dodać do tamtego wątku - ale o dziwo wszystkie naświetlała poprawnie... zrobię jak radzisz i będę czekał na wieści z Postępu...
dlatego też odradzam zakup rzeczy używanych;-) lepiej dołożyć kilka złotówek i mieć nową lampkę, ewentualnie kupić model niższy (SB-700)
Ja generalnie nie jestem przeciw uzywkom. O ile zakup jest naprawde oplacalny, albo danego modelu juz nie robia (jak SB800). Tylko 2 z moich szkielek zakupilem w sklepie. Reszta to tutejsze forum, albo aukcie w usa i ani razu sie nie nacialem.
Czasem moze trafic sie bubel, ale kto nie gra... ;)
Paradiso Perduto
18-04-2011, 23:22
zgadzam się z Tobą.
ja też nie mam złych doświadczeń z zakupem używanego sprzętu foto (moje aktualne body (D90) to pierwsze kupione w sklepie za oszczędności życia;-)) wcześniej wszystkie były używane - zarówno aparaty, obiektywy jak i lampy.
jednak po ostatnim zakupie (wspomniana SB-900 - na szczęście jeszcze na gwarancji) włączyła mi się kontrolka alarmowa i dlatego radzę userowi lvqe, żeby dobrze to sobie przemyślał
bo tak jak napisałem wyżej w tej cenie (1100zł) można mieć nową SB-700
taki Metz ...różnie to bywa
ta...do tego się przegrzewa, dłużej się ładuje, ma mniejszą moc, nie będę wymieniał reszty wad metza 58 ;)
ta...do tego się przegrzewa, dłużej się ładuje, ma mniejszą moc, nie będę wymieniał reszty wad metza 58 ;)
weź przestań, bo jeszcze kto pomyśli, że to prawda ;)
weź przestań, bo jeszcze kto pomyśli, że to prawda ;)
To skad taka roznica w cenach Nikon i Metz? Czyby tylko "prestiz" producenta?
nie, na pewno też mają w tym udział gadżety dołączone do SB-900 (lepszy pokrowiec, genialny holder na filtry barwne, filtry barwne, dyfuzor, instrukcje, papiery, mini poradnik i jeszcze więcej papierów) jak również wszystkie wajchy i przełączniki których więcej w SB nie są obojętne dla ceny końcowej.
Nieobiektywnie powiem, że posiadam sb-900 i w planach mam zakup kolejnych dwóch takich samych modeli - świetna lampa. Trochę większa od sb-800, sb-900 ma zoom do 200 mm, a sb-800 ma bodajże 105 mm.
Co do kolegi, który pisał o niedoświetlaniu pierwszego planu to niech sprawdzi którą ma wersję oprogramowania w lampie i jeżeli nie jest najnowsze to konieczna będzie aktualizacja (wiem, że jeden z pierwszych softów miał raczej tendencję do prześwietlania ujęć niż nie doświetlania ale może trafił Ci się jakiś unikat i aktualizacja rozwiąże problem:)
Moja lampa ma wersję oprogramowania 5.02 - to jest chyba najnowsza wersja, przynajmniej ja nie mam z nią żadnych kłopotów (lampa była kupiona nowa za 1300zł:))
piotr_wojcik
26-04-2011, 20:30
Mam sb-900 chyba sprzedam, nie mam zdrowia do jej wyłączania się w krytycznych momentach.
a jak sie ma 900 do 700 ?
Używana 900 jest w cenie 700. Zawsze wole nowki, ale ...
http://allegro.pl/sb-900-sb900-lampa-blyskowa-nikon-i1580588222.html
ceny nowych są ostatnio chore lekko mowiac
Mam sb-900 chyba sprzedam, nie mam zdrowia do jej wyłączania się w krytycznych momentach.
jak to wyłączania się? masz na myśli przegrzewanie?
Jeżeli chodzi o lampę ja osobiście uważam ze jednak warto dołożyć do nowej. jednak dobrze jest znać dobrze historie lampy a sprzedawca nie powie ci ile zdjęć zrobił 500 a może 5 tys.
Art Erie
26-04-2011, 22:57
[...]a sprzedawca nie powie ci ile zdjęć zrobił 500 a może 5 tys.
500, czy 5 tyś to dla lampy pikuś. Kupiłem ostatnio SB 800 (oczywiście używaną z wiadomego powodu); to moja druga 800-tka i chyba dokupię jeszcze jedną :)
Z kupnem używanej lampy jest dokładnie tak samo jak z pozostałymi przedmiotami, trzeba poprostu wiedzieć na co zwrócić uwagę i o co pytać sprzedającego.
SB-900 za do doskonałą alternatywą jest SB-9001
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/trioposb9001-1.jpg
źródło (http://www.lightingrumours.com/wp-content/uploads/2011/01/triopo-sb9001.jpg)
jest uber super i do tego się nie grzeje
A co to za ustrojstwo jakiś chińczyk ?
A co to za ustrojstwo jakiś chińczyk ?
http://tj-photographer.blogspot.com/
Tyle, że SB-900 z Nikonem współpracuje jak złoto i należy się takiej współpracy domagać, a np. taki Metz...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)... ...różnie to bywa.
Pzdr.
Zakładam że miałeś Metza i piszesz z doświadczenia ??
wasilewk
03-05-2011, 11:50
Zakładam że miałeś Metza i piszesz z doświadczenia ??
Oczywiście, tylko nie wiem czy o tym samym Metz-u myślimy.
Pzdr.
P.S.
Możesz przyjąć za pewnik, że jeśli ktoś fotografuje od 1955r i w międzyczasie 'nie zasypywał gruszek w popiele' ani nie siedział w więzieniu - to przez ten czas miał okazję sporo sprzętu przerzucić przez swoje ręce.
Chłopaki, ale nie zaczynacie się tu kopać, prawda? ;)
1. Jak lampa "mierzy AF podczerwienią"? O co to chodzi?
2. "Nie zasypiał gruszek w popiele". A nie "nie zasypywał" - to tak z mojego ogródka. ;)
2. "Nie zasypiał gruszek w popiele". A nie "nie zasypywał" - to tak z mojego ogródka. ;)
O !! Dokładnie o to mi chodziło !! ;)
Strasznie mnie drażni jak ktoś, bez wiedzy (w tym przypadku językowej) zaczyna brać się za pouczanie innych.
Weź więc Kopalińskiego do ręki, by dowiedzieć się, że sensem powiedzenia o gruszkach jest ZASYPIAĆ GRUSZKI W POPIELE vide siąść przy gruszkach włożonych (dla suszenia albo upieczenia) w gorący popiół i zasnąć przy tym, skutkiem czego gruszki się zwęglają. Dawniej suszono w popiele te owoce, co wymagało sporej czujności.
Sensem powiedzenia o gruszkach jest ZASYPIAĆ GRUSZKI W POPIELE vide siąść przy gruszkach włożonych (dla suszenia albo upieczenia) w gorący popiół i zasnąć przy tym, skutkiem czego gruszki się zwęglają. Dawniej suszono w popiele te owoce, co wymagało sporej czujności.
Strasznie mnie drażni jak ktoś, bez wiedzy (w tym przypadku językowej) zaczyna brać się za pouczanie innych.
Weź więc Kopalińskiego do ręki, by dowiedzieć się, że sensem powiedzenia o gruszkach jest ZASYPIAĆ GRUSZKI W POPIELE vide siąść przy gruszkach włożonych (dla suszenia albo upieczenia) w gorący popiół i zasnąć przy tym, skutkiem czego gruszki się zwęglają. Dawniej suszono w popiele te owoce, co wymagało sporej czujności.
Ochłoń i wskaż, gdzie zrobiłem błąd.