Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Przyszłość zapisana w kartach
Mosquito
18-04-2011, 18:24
Spotkanie na krakowskim rynku. Zmęczony wracałem z sesji w szkole baletowej, wpadłem wprost na nią... nie znoszę tego uczucia, naprawdę. Fascynacja i zachwyt miesza się ze strachem, wiem że niezależnie od tego jak źle się tym czuję muszę choć spróbować zbliżyć się, porozmawiać, dać sobie szansę na wykonanie portretu.
Zauważyłem, że choć nie zawsze jest możliwość wykonania zdjęcia i tak warto rozglądać się w poszukiwaniu niezwykłych ludzi. Czasem szczere zainteresowanie zupełnie obcym człowiekiem, krótka rozmowa, przynoszą inspirację, zmuszają do myślenia, zmiany perspektywy.
Zapraszam, spójrzcie w karty...
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img847.imageshack.us/img847/3593/dsc7176small.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/299/rozdanie1b.jpg)
ck_dezerter
18-04-2011, 19:04
Mają klimat te fotki! Pierwsze skojarzenie to baaardzo stara piosenka "Kraków Piwna 7"... (chyba taki tytuł był?) Nie wiem, czy lepszy klimat nie wyszedłby w b&w? (Ale się nie upieram, bo te fiolety też są klimatyczne)
pozdrowienia!
Mosquito
18-04-2011, 19:32
Dzięki za zainteresowanie i komentarz. Tak czerń i biel także bardzo ładnie gra na tych zdjęciach, jednak od początku moja uwag przykuły kolory i postanowiłem się ich trzymać uparcie :)
Mosquito
18-04-2011, 20:05
2 rządzi !
Dziękuję Jurku!
Podobają mi się obie fotki.
W pierwszej czegoś mi brakuje - może trochę szerzej. Sam nie wiem.
Dwójka - bardzo dobra.
Mysle , ze oba zdjecia dopełniaja sie wzajemnie. Extra!!!
Mosquito
18-04-2011, 22:06
Waldku - mnie też brakuje tu jeszcze kilku elementów. Nie chodzi o sam kadr a raczej o nawiązanie mocniejszej więzi z portretowaną osobą, emocji, które biłyby z kadru, itd. itd cóż poradzić, trzeba walczyć o kolejne doświadczenia.
Yanosz - dzięki, zależało mi na tym aby te zdjęcia współgrały i dopełniały się, choć żałuję że nie udało się pokazać dopełnienia tych dwóch elementów w jednym kadrze.
Dzięki za zainteresowanie
pozdrawiam
Jarosław Saternus
Waldku - mnie też brakuje tu jeszcze kilku elementów. Nie chodzi o sam kadr a raczej o nawiązanie mocniejszej więzi z portretowaną osobą, emocji, które biłyby z kadru, itd. itd cóż poradzić, trzeba walczyć o kolejne doświadczenia.
Chodzi mi o bardziej prozaiczną rzecz. Kadr jest super ale proporcje mnie trochę rażą.
Dla mnie jest za wąski w stosunku do jego wysokości.
Mosquito
18-04-2011, 22:32
Chodzi mi o bardziej prozaiczną rzecz. Kadr jest super ale proporcje mnie trochę rażą.
Dla mnie jest za wąski w stosunku do jego wysokości.
Rozumiem, tak tylko sobie filozofuje :) Często zastanawiam się nad tym jaki wpływ mają takie drobne rzeczy na ostateczny odbiór zdjęcia - nie znam dobrej odpowiedzi. Choć marzą mi się portrety, które swoją wymową nie pozwolą odbiorcy zaprzątać sobie głowy niczym innym.
remiksson
18-04-2011, 23:08
Ja tez sadzę, że obie się dopełniają. Set trafia do mnie w całości.
1 superowa. Ale wymagałaby jeszcze ciut posiedzenia - bardziej klimatyczna i złowroga kolorystyka by się zdała IMHO
Uwielbiam tego typu fotografie. Zdjęcia z duszą a nie miziany plastik. Coś pięknego. Jest charakter, klimat.
Mosquito
19-04-2011, 21:41
Dziękuję jeszcze raz za pozytywny odbiór tych dwóch kadrów.
Wersja BW ma zdecydowanie taki złowrogi klimat, ale problem w tym że nie odbierałem tej kobiety w taki sposób. Dlatego postanowiłem wybrać obróbkę, przy której z czystym sercem, bez obawy o sprawienie przykrości, będę mógł podarować jej odbitkę.
Hubert Adamczyk
20-04-2011, 11:23
2 rządzi !
Popieram w całej rozciągłości....
Brawo za odwage bo przeciez nielatwo bylo. Jest super ale mam niedosyt. Ujecie skupionej kobiety przy kartach dla mnie dopełniłoby tę historię.
Zdjecie nr 2 to moj faworyt.
Wow... przy pierwszej mi szczęka opadła. Rzadko się to zdarza, ale naprawdę mnie zachwyciło. Niebanalna modelka ;)
Mosquito
22-04-2011, 18:59
Dziękuję jeszcze raz. Wasze słowa bardzo cieszą.
JS
bartlomiejnowak
22-04-2011, 22:21
Dla mnie set również rewelacja, aczkolwiek jeżeli mogę wtrącić swojego grosza, to osobiście w dwójce ostrość puściłbym na karty, bo tak to dłoń, pierściony - w sumie nic, a głównym obiektem zdjęcia są tu jednak mimo wszystko kadry.
Motorniczy
22-04-2011, 22:39
Obydwie fotografie sa na wysokim poziomie a zwlaszcza nr.2 , jedynie tylko zajal bym sie kapeluszem - do przyciecia jesli juz zdecydowales sie ciac :) tak do linii kwiatow niemalze i basta. Pozdrawiam
Dziękuję jeszcze raz. Wasze słowa bardzo cieszą.
JS
Nie dziękuj tylko dawaj więcej :wink: świetna robota!
nonnatus
23-04-2011, 14:26
nie wiem, czy wiesz, ale bardzo, bardzo podobne zdjęcie jak Twoja dwójka wykonał Rafał Milach - laureat WPP, (choć co prawda nie za to zdjęcie, to podobne do Twojego powstało na islandii), ale przez chwilę myslałem, że mamy na forum kolesia z WPP :D
fajne foty.
krokodyl-lodz
24-04-2011, 00:19
Dla mnie fajnie, z tej modelki można by wycisnąć jakiś mały reportaż.
Powodzenia.
Zdjęcia dobre. Podane ze smakiem. Prezentowałbym w postaci dyptyku, dwóch pionowych kadrów ułożonych obok siebie i przedzielonych ramką (czarną?). Ładnie się dopełniają, zatem szkoda rozdzielać uwagę widza.
PS> Ups, no tak, tylko tu o to ciężko, bo drugi kadr poziomy. A może się da?