Zobacz pełną wersję : D80/D90-a informacje na głównym wyswietlaczu
cocolino41
17-04-2011, 22:21
witam . sorry jesli powtarzam wątek ,ale albo przeoczyłem albo nie ma takiego :( .
chciałem zapytać szanowne grono forumowiczów czy jest taka mozliwość aby na stałe wyświetlały sie informacje o parametrach w dolnym wyswietlaczu . wiem ze w D90 mozna to zrobic chwilowo . ale czy mozna na stałe ? i co z D80
W D80 takiej opcji nie znalazłem, choć ostatnio szukałem.
cocolino41
17-01-2012, 20:30
dzieki za informacje , myslałem ze coś jest nie tak ;)
kattebush
17-01-2012, 21:13
W D90 nie można.
nie sprecyzowałeś czy chodzi ci o parametry fotki juz zrobionej czy aktualne parametry ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia. Jeśli potrzebujesz parametrów zdjęcia wykonanego to raz bądź dwukrotnie musisz nacisnąć północny lub południowy sektor wybieraka na tylnej ściance body. Będziesz miał wtedy wyświetlone mniejszą fotkę z jej parametrami. Drugiej opcji (żeby aparat pokazywał parametry ekspozycji) d80 nie oferuje.
cocolino41
18-01-2012, 21:40
chodziło o drugą opcje w D80 , czyli wyswietlanie parametrów ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia .
adolfik9501
18-01-2012, 23:47
chodziło o drugą opcje w D80 , czyli wyswietlanie parametrów ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia .
W D80 parametry ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia dostępne są w wizjerze oraz na górnym LCD. Główny LCD służy do podglądu zdjęć.
Mata_Hari
18-01-2012, 23:51
Dokładnie - ekspozycję ładnie widać w wizjerze.
cocolino41
19-01-2012, 19:02
Dokładnie - ekspozycję ładnie widać w wizjerze.
zgadzam sie .
ale jakos z przyzwyczajenia po poprzedniej firmie brakowało mi tego wyswietlania na LCD . :)
zgadzam sie .
ale jakos z przyzwyczajenia po poprzedniej firmie brakowało mi tego wyswietlania na LCD . :)
heheh mam to samo :) Trochę mi to przeszkadza, ale co zrobić - trzeba się przyzwyczaić.
Jakbyście robili zdjęcia w nocy, to przeszkadzałoby wam te światło ekranu LCD. Miałem D40X, który zapalał LCD po zrobieniu zdjęcia i po odpuszczeniu spustu - masakra. W Nikonie D80/D90 takie coś nie ma miejsca. I jeszcze jedna fajna zaleto, to fakt, że jak ktoś nieznający się weźmie mój aparat i będzie chciał zrobić zdjęcie, to po włączeniu stwierdza, że chyba aparat jest popsuty, bo LCD nie pokazuje obrazu hehe.
Jakbyście robili zdjęcia w nocy, to przeszkadzałoby wam te światło ekranu LCD.
No tak, to prawda ale jednak większość pstryka zdjęcia za dnia, a dodanie możliwości włączenia takiej opcji w ustawieniach, zadowoliłoby obie strony.
Nie ma, więc nie ma o czym dyskutować, ale nieco to komplikuje sprawę, tym, którzy przeszli z systemu np. Canona.
W wizjerze jest sporo informacji, ale nie wszystkie.
Gwynbleidd
22-01-2012, 10:37
JA przeszedłem z Olympusa gdzie również te informacje były na głównym LCD i jakoś mi to życia nie utrudnia, wręcz przeciwnie - przyzwyczaiłem się po pierwszym dniu.
Przecież po to właśnie jest górny wyświetlacz, aby nie trzeba było co chwile spoglądać na tylny.
Przecież po to właśnie jest górny wyświetlacz, aby nie trzeba było co chwile spoglądać na tylny.
Przyzwyczaić się można do wszystkiego. Kiedyś nie było AF i ludzie też robili zdjęcia. Tylko czemu wraz z postępem nie poszerzyć możliwości wyboru przez użytkownika preferowanego trybu ?
Przykłady za i przeciw można mnożyć. Tylko po co ?
Dodanie opcji w ustawieniach zadowala wszystkich. Ale nie ma jej więc dyskusja staje się biciem piany :)
Kolega, który zadał pytanie - uzyskał odpowiedź :)