PDA

Zobacz pełną wersję : karty pamięci do D70s

Boguslaw
25-01-2007, 02:42
Witka,

Chce zakupić jedna lub dwie, biore SanDiska tylko nie wiem czy jedną 4GB czy dwie 2GB?

http://cgi.ebay.co.uk/SANDISK-EXTREME-III-COMPACTFLASH-2GB-CF-MEMORY-CARD_W0QQitemZ110083160279QQihZ001QQcategoryZ18871 QQrdZ1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.co.uk/SANDISK-EXTREME-III-COMPACTFLASH-4GB-CF-MEMORY-CARD_W0QQitemZ110083160366QQihZ001QQcategoryZ18871 QQrdZ1QQcmdZViewItem

fIlek
25-01-2007, 02:44
Ja wziąłem 2x2GB ale mam jeszcze Digimate 100GB, w Twoim przypadku też chyba tak bym postąpił - zawsze lepiej zgubić lub zepsuć 1x2GB niż 1x4GB :)

tomys
25-01-2007, 03:36
biore SanDiska tylko nie wiem czy jedną 4GB czy dwie 2GB?

Zarąbiste pytanie, a powiedz mi, w sobotę mam gości, czy mam kupić litr wódki, czy lepiej 2 x po 0,5 litra?

szymony
25-01-2007, 05:00
Zarąbiste pytanie, a powiedz mi, w sobotę mam gości, czy mam kupić litr wódki, czy lepiej 2 x po 0,5 litra?

Zdecydowanie 4x1 litr :-)
Wszyscy wiedzą że flaszka sie skończy, ale i tak jest wielkie zdziwienie kiedy ten fakt nastąpi.

KJO
26-01-2007, 09:55

to wcale nie jest głupie pytanie, lepiej 2x 0,5litra bo zawsze zimna będzie, to samo z kartami. Jak kiedyśtam dokupi sobie fotobank to podczas zrzucania jednej będzie mia jeszcze drugą i może cały czas focić. No i tak jak ktoś wyżej napisał, lepiej stracić 2GB fotek niż 4GB :mrgreen:

tomekg
26-01-2007, 12:59
KJO dokładnie, popieram w 100% może nie ze względów ekonomicznych, ale bezpieczeństwa.

Jacek Wrzesińsk
26-01-2007, 21:01
KJO dokładnie, popieram w 100% może nie ze względów ekonomicznych, ale bezpieczeństwa.
No i fakt że na 2gb szybciej coś znajdziesz niż na 4gb (oczywiście w aparacie)

queen
30-01-2007, 17:49
Jesli chodzi o karty CF to kupujcie KAŻDĄ byle NIE KINGSTON! Potwierdzam powtarzane tu wielokrotnie informacje, że część tychże kart jest wadliwych, szczególnie z serii Elite Pro 50X.

A jeśli chcecie uniknąć problemów z wymianą karty Kingston, szczególnie takowej kupionej na allegro, to uważajcie od kogo kupujecie. Ja na przykład miałem małe problemy z kartą Kingston 1GB EPx50 oraz jej sprzedawcą allegrowiczem o nicku PORWIT. Warto przed zakupem zapytać jakie są warunki wymiany, zwrotów, a zwłaszcza w przypadku ewidentnych przypadków, gdy się okaże, że karta u Was nie działa...

Polecam karty Goodram, pojemnosć obojętna, zwłaszcza z serii x80 i x100 - rewelacja! O Sandisku i Pretec'u nie wspomnę, bo z nimi też problemów nie odnotowano...

CSC
30-01-2007, 18:51
a mnie ciekawi inny fakt związanymi z kartami pamięci

MAm nikona d70a, sam mam kartę 512 mb - najtanszy i najwolniejszy kingston, PO co kupować do tego aparatu szybką kartę? Jedyna zalet widze w predkosci kopjowania danych, jest cos poza tym?

(jak dla mnie rozmiar 512 mb to wystarczająco bez ZADNEGO problemu na jpgi (jpeg fine) - ok 165 fotek a na rawy tez - ok 85. Ewentualnie 1gb do rawów ale to juz ,,full wypas" PO CO KOMU 4GB na raz?)

JA TEŻ NACIĄŁEM SIĘ NA SPRZEDAJĄCEGO NA ALLEGRO O NICKU PORWIT - NIE POLECAM GO A WRĘCZ ODRADZAM...

antonio
30-01-2007, 21:50
JA TEŻ NACIĄŁEM SIĘ NA SPRZEDAJĄCEGO NA ALLEGRO O NICKU PORWIT - NIE POLECAM GO A WRĘCZ ODRADZAM...

Co do allegrowicza czy nawet firmy PORWIT.. też miałem z nim doświadczenie :-( Ech szkoda gadać i czasu - po prostu omijać go szerokim łukiem! Zwłaszcza jeśli chodzi o podejście do klienta po już zakupie, gdy są problemy z przedmiotem, sposób i kulturę komunikowania się... Pozostaje tylko niesmak i to, że siada pozytywna opinia wypracowywana przez lata.

Ale nie o tym przecież... ponieważ karty ja na przyklad wykorzystuję również w innych urządzeniach niż aparat, to prędkość karty ma zasadnicze znaczenie np. przy współpracy z palmtopem, gdy ważny jest kazdy MB i szybkosć z jaką nim zarządza. Szczególnie istotne jest to przy wykorzystywaniu karty jako nośnika danych w systemach nawigacji GPS.

Kiedyś gdzieś były testy jaka prędkość zapisu i odczytu jest optymalna do współpracy z buforem aparatu.. Oczywiście im szybsza karta tym lepsza współpraca przy np. fotkach seryjnych. Osobiście też preferuje więcej kart a mniejszej pojemnosci, nie chrzani się potem to wszystko zwłaszcza przy rożnych tematykach zdjęć.

queen
31-01-2007, 14:25

Bo PORWIT to jednoosobowa firma i gość sobie nie radzi emocjonalnie i psychicznie:???: A marketing i rozmowa z klientami u niego jest na poziomie parteru. ODRADZAM!

KJO
31-01-2007, 14:42

MAm nikona d70a, sam mam kartę 512 mb - najtanszy i najwolniejszy kingston, PO co kupować do tego aparatu szybką kartę? Jedyna zalet widze w predkosci kopjowania danych, jest cos poza tym?

(jak dla mnie rozmiar 512 mb to wystarczająco bez ZADNEGO problemu na jpgi (jpeg fine) - ok 165 fotek a na rawy tez - ok 85. Ewentualnie 1gb do rawów ale to juz ,,full wypas" PO CO KOMU 4GB na raz?)

po pierwsze jak by ci w połowie sesji padł kingston to byś wiedział dla czego nie ta firma, a co do pojemnosci to to że dla ciebie 512 wystarcza to nie oznacza że wystarczy wszystkim. Nie zawsze jest czas na zabawę ze zgrywaniem karty na dysk przenośny. I tutaj przydają się szybkie karty. 1GB lexar'a 4x zrzuca mi około 6-8 minut. SanDisc'a ultraIII zrzuca się w niecałe dwie minuty. To jest różnica

queen
31-01-2007, 15:28
Są karty Pretec'a 133MB/s i Goodram 150MB/s :-).

Kingstonowi - dziękujemy

CSC
02-02-2007, 16:04
rozumiem, ze nikt nie odpowiada bo sami nie wiecie po co kupujecie karty 4GB lub większe?

Bonzo
03-02-2007, 01:11
też mnie to zastanawia po co takie wielkie :) rozumie jak ktoś dużo śmiga po świecie ale większośc kisi się w swoich mieścinach ;)

Igorsky
03-02-2007, 13:35
Są karty Pretec'a 133MB/s i Goodram 150MB/s :-).

Kingstonowi - dziękujemy

Mala poprawka. To nie 133 Mb/s tylko 133x. To x to 150 kb/s, 133x daje w prostym rachunku 20MB/s

Moje pytanie:
Czy karta Goodram x80 wystarczy do zdjec seryjnych i nie spowoduje zapchania sie bufora za szybko(D70s) Czy bedzie te 3kl/s

Patio
03-02-2007, 14:12
PRETEC cheatach 133x 1giga formatuje sie w ciągu 3 sekund :D tak dodam od siebie

queen
04-02-2007, 01:48
Mala poprawka. To nie 133 Mb/s tylko 133x. To x to 150 kb/s, 133x daje w prostym rachunku 20MB/s

Moje pytanie:
Czy karta Goodram x80 wystarczy do zdjec seryjnych i nie spowoduje zapchania sie bufora za szybko(D70s) Czy bedzie te 3kl/s

Jak najbardziej :-). Mea culpa.
Goodram x80 działa w serii znakomicie! W ogóle działa bezproblemowo, w szczególnosci z przygodami z Kingstonem.

szymony
04-02-2007, 20:16
po pierwsze jak by ci w połowie sesji padł kingston to byś wiedział dla czego nie ta firma.

Zabierasz się do sesji z jedną kartą?
Posiadam kilka różnych kart i ileś tam miałem. Różne, różniste i do tej pory najlepiej sprawuje się "no name" (bo jest jedna). Z dwóch sandysków jeden padł. Dwa kingstony działają już od dłuższego czasu bez zająknięcia. Kingston to "best of" napewno nie jest, ale daleki byłbym od stwierdzenia że mu dziękujemy.

tomys
04-02-2007, 22:14

Po pierwsze nie wyobrażam sobie pracować na wolnych kartach, przy 133x masz prawie nieograczone możliwości robienia zdjęć w serii, a 1 Gb kartę zgrywam minutę i 30s, a nie 8 minut, a po drugie jak usłyszałem, że masz tylko 512kb pamięci, no to sorry, ale się obśmiałem. Widocznie nie wiesz co tracisz nie robiąc zdjęć w Nefach.
Gdybym miał taką kartę tydzień temu na studniówce, to mógłbym zrobić dokładnie 37 zdjęć (matryca 10Mp i Nef+Jpg), a zrobiłem ich 1200, to sobie policz jaki zapas kart musiałem mieć i odpowiedz sobie na pytanie "PO CO KOMU 4GB na raz?)". O zgrywaniu mowy nie było, bo nie miałem czasu nawet na papierosa. Ja rozumiem, że nie wszyscy robią tak duże "sesje", no ale 37 zdjęć to trochę przesada. Ale nawet robiąc w jpg to dużo za mało.
Pozdrawiam

PS. Jak będziesz sprzedawał sprzęt, to chętnie się zainteresuje, bo pewnie po dwóch latach będzie jak nowy, sądząc po ilości zdjęć.

szymony
05-02-2007, 00:27
A po drugie jak usłyszałem, że masz tylko 512kb pamięci, no to sorry, ale się obśmiałem. Widocznie nie wiesz co tracisz nie robiąc zdjęć w Nefach.
Gdybym miał taką kartę tydzień temu na studniówce, to mógłbym zrobić dokładnie 37 zdjęć (matryca 10Mp i Nef+Jpg), a zrobiłem ich 1200, to sobie policz jaki zapas kart musiałem mieć i odpowiedz sobie na pytanie "PO CO KOMU 4GB na raz?)". O zgrywaniu mowy nie było, bo nie miałem czasu nawet na papierosa. Ja rozumiem, że nie wszyscy robią tak duże "sesje", no ale 37 zdjęć to trochę przesada. Ale nawet robiąc w jpg to dużo za mało.

A mnie nieco dziwi takie podejście do sprawy. Przede wszystkim mówimy o D70(s), a w nim pliki trochę mniej ważą. Gdybyś miał do dyspozycji tylko analoga też byś 33 filmy skręcił? Swego czasu pracowałem w firmie, która obskakiwała tego typu imprezy. Było ich kilka dziennie, fociło 2-3 ludzi i rzadko kiedy udało im się dwadzieścia rolek oddać do obróbki.
Jednak z tych co oddali, mało które było do kosza. Jeden taki już "kręcił film" swym dsrl na studniówce i w efekcie zapoznał się z działaniem serwisu NP, bo okazało się że SB-800, to nie halogen do kamery. Nie mierz kolego wszystkich swą miarą .

PS. Studniówka to nie "sesja" to chałtura, ewentualnie rzemiosło :)

tomys
05-02-2007, 01:33
A mnie nieco dziwi takie podejście do sprawy. Przede wszystkim mówimy o D70(s), a w nim pliki trochę mniej ważą. Gdybyś miał do dyspozycji tylko analoga też byś 33 filmy skręcił? Swego czasu pracowałem w firmie, która obskakiwała tego typu imprezy. Było ich kilka dziennie, fociło 2-3 ludzi i rzadko kiedy udało im się dwadzieścia rolek oddać do obróbki.
Jednak z tych co oddali, mało które było do kosza. Jeden taki już "kręcił film" swym dsrl na studniówce i w efekcie zapoznał się z działaniem serwisu NP, bo okazało się że SB-800, to nie halogen do kamery. Nie mierz kolego wszystkich swą miarą .

Nawet nie miałem takiego zamiaru. Zaznaczyłem, że nie zawsze robi się takie ilości zdjęć. Dzięki takiej technice, a nie tej sprzed 5 lat wreszcie mamy możliwość popstrykać trochę więcej niż zrobilibyśmy to analogiem. Dlaczego mam zrobić 1 zdjęcie, wolę zrobić 10, żeby wybrać z nich najlepsze, choć z tych 1200 tak naprawdę 100 zostało usuniętych na stałe, więc to nie takie pstrykanie w powietrze i bez sensu. Jeśli na imprezie jest 350 osób i każdy chce zdjęcie, to dlaczego mam komuś odmówić. A poza tym zdjęcia robiłem z czystej przyjemności dla zaprzyjaźnionej klasy i wszyscy są mi bardzo za to wdzięczni. No a wracając do tematu, to mieć w końcu drogi sprzęt i być ograniczonym kartami pamięci lub bateriami, to chyba nieporozunienie.
Pozdrawiam

CSC
09-02-2007, 23:05
PS. Jak będziesz sprzedawał sprzęt, to chętnie się zainteresuje, bo pewnie po dwóch latach będzie jak nowy, sądząc po ilości zdjęć.

1 primo... 1200 zdjęc <lol2> i kto to będzie obrabiał i oglądał...
2 primo... nie chodzi o to, zeby zrobic 1200 i wybrac 20 ale zrobic 21 i wybrać 20!
3 primo... mowie o d70s gdzie mam 88 NEFÓW i pytałem po co wam karty po 4gb albo 8 gb... dla mnie ten czas zgrywania nie jest taki wazny bo czy to bedzie 2 minuty czy 8 bez wiekszej roznicy - zdaze sobiwe zrobic herbate w tym czasie a co do serii to na ,,najwolniejszym kingsotnie" wykorzystuje mozliwosci d70s wiec pytałem PO (file://\\PO) CO TO KOMU...;/

PS TOMYS: ilośc przerada się w jakosc ale bezmysle wciskanie guzika napewno nie...

drakenus77
12-02-2007, 22:56
wiadomo ze lepsza wieksza karta niz mniejsza... pytanie czy aparat obsłuży 4Gb ?

drakenus77
12-02-2007, 23:45

## Zależy jak dla kogo.. osobiście bym dostał apopleksji na tak wolnej karcie...szczególnie na zdj. seryjnych w Nefach.. na swojej ultra II widze czasem przestoje.. wiec kupowanie 512 w dodatku wolnej to wywalenie pieniędzy w kanał.. chyba ze ktoś robi 1 zdjęcie na godzinę... ale spójrz z innej strony ... pojedziesz na jakieś pokazy gdzie będzie trzeba robić serie... i co ??? seria skończy się na 2 zdjęciu albo na 1 nefie :)) ..z 3 strony kupując lustro ,kupuje się szybkość .. a z wolną karta to jak jazda Ferarii na ręcznym :(.. jeszcze jest 4 wada malej karty :) więcej zmian kart = szybsze uszkodzenie czytnika :)

pozdr.

mynior
13-02-2007, 23:12
A ja z innej beczki teraz. Mam Kingstona Ultimate 1GB i jestem bardzo zadowolony. Zadnych problemow. Teraz kupuje PQI 2 GB 100x i tez mysle ze bedzie ok. Ja sie ma zepsuc to kazda . Niewazne czy to SanDisk czy inna.

rAku*
16-02-2007, 15:13
A o myslicie o kartach firmy platinium lub firmy a-data ? http://allegro.pl/item163654885_platinum_cf_4gb_highspeed_kredyt.htm l
http://allegro.pl/item164336258_a_data_cf_turbo_120x_4096mb_4gb_18mb _s_fv_wys_5zl.html
jest tego pelno na allegro w dobrych cenach, czy ktos takiej uzywa ? warto sie w to pchac czy lepiej dolozyc i kupic mniejsza firmowke ?

ani_qwerty
17-02-2007, 17:13
Teraz kupuje PQI 2 GB 100x i tez mysle ze bedzie ok. Ja sie ma zepsuc to kazda . Niewazne czy to SanDisk czy inna.

Zakupilem miesiac temu taka pqi i po 2 studniowkach i rodzinnym pstrykaniu dalej dziala ok. Pierwsza karte tez mam pqi, tylko 1gb i dziala dobrze. Z tego co pamietam, to kolega Fatman z Cyberfoto ma takowe :)

vitter
17-02-2007, 17:38
2 giga minimum mam D70 dwie karty 1 i 2 giga (wielkość wydawało mi się idealna) od sześciu miesięcy
D200 i żałuje że nie kupiłem 4G zamiast 2-ki
niemówiąc o 1-gigówce gdzie robiąc na większej imprezce nef+duży jpg to 40 fotek
czyli pamięci nigdy za wiele

tomys
17-02-2007, 18:09
CSC, widzę że nic z tego o czym pisałem nie zrozumiałeś, więc nigdy się nie zrozumiemy. Z 1200 zdjęć wybrałem 1100, a nie 20 i wiele osób miało jeszcze pretensje, np. dlaczego są tylko na na 2 zdjęciach, więc jak widzisz nie jest to całkiem bezsensowne, ale jeśli nadal uważasz, że 0,5 Gb wystarczy, to życzę Ci żebyś nigdy nie stracił ważnego zdjęcia z powodu braku pamięci, wtedy nawet najlepsze body Ci nie pomoże.
Drakenus77, masz rację poza tym, że "seria skończy się na 2 zdjęciu albo na 1 nefie", bo bufor zapewnia większą ilość zdjęć w serii bez względu na szybkość karty, problem może się zacząć dopiero po zapchaniu bufora.
Pozdrawiam

kalibso
22-02-2007, 11:28
Witam!

A ja mam takie pytanie: o jakiej największej pojemności karty jest w stanie obsłużyć Nikon D70s?

Pozdrawiam

ESOX
22-02-2007, 12:30
właśnie ja też jestem ciekwam chyba isntrukacja podaje powyzej 2 g
ale w tabelce sa do 2g podawane.

kto uzywa powyżej 4GB i jak sie mu pracuje?

Michał K.
22-02-2007, 15:22
Ja kupiłem 4GB w Fotojokerze za 199zł i chodzi jak marzenie. Można zrobić na niej około 900 raw i 1500 JPG najlepszej jakości.

SHOX!
23-02-2007, 11:41
ODRADZAM "goodram 2GB 80x za 90zł" nie działa z d70s

POLECAM "kingston 2GB 50x" oraz "sandisk ultra 2 1GB" działa gites

sprawdziłem na swoim :)...

ekonet
23-02-2007, 13:41
A mnie dziwi upór niektórych w stosowaniu kart Kingston Elite Pro - skoro Nikon wyraźnie podał, że nie zaleca tych kart. Chęć igrania z losem...?