Zobacz pełną wersję : nikon d100 wady i zalety
januszfotart
17-04-2011, 16:34
od jakiegos czasu jestem uzytkownikiem nikona d100.chcialbym poznac opienie innych fotografow na temat tego aparatu.
januszfotart
17-04-2011, 16:36
ostatnio slyszalem opinie od jednego super fotografa ze nikon d100 ma lepsza matryce niz d300
Sporo ostatnio na temat D100 zostało powiedziane w wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172682
Co do stwierdzeń odnośnie matrycy, to wujek Waldek mówi, że matryca w jego Nokii jest lepsza od tej w Canonie 5d.
Dla niego te fińskie kolory i ta północna plastyka biją na łeb całą resztę.
To tyle odnośnie preferencji. Jeżeli chodzi o szczegółowość i zachowanie na wysokim ISO, to D100 jest niestety daleko w tyle za D300.
sprocket
17-04-2011, 18:16
Ja widzialem murarza ktory codziennie utrwala efekt swojej pracy D100, nikon lezy caly czas na pustakach uwalony wapnem i cementem, kiedy spytalem poco robi te zdjecia powiedzial ze szef chce miec wglad na efekty pracy, to najbardziej znienawidzony Nikon jakiego widzialem ;)
ck_dezerter
18-04-2011, 16:02
Witam!
Używałem D100 przez ponad rok i moje wrażenia (porównanie z D80, bo z D300s raczej nie ma sensu...) są następujące:
PLUSY:
-ergonomia i solidność wykonania (made in Japan),
-świetny AF: u mnie działał o niebo lepiej niż w D80 (i celniej, i szybciej),
-cena: teraz go można kupić za grosze.
MINUSY:
-matryca - niestety już zupełnie niedzisiejsza (i szumy, i rozdzielczość)
-mikroskopijny ekranik na którym prawie nic nie widać,
-jpeg-i praktycznie nieużywalne, trzeba było robić tylko NEF-y a nie zawsze jest czas na obróbkę,
-powolny zapis na kartę,
-i dodatkowo (ale tego w D80 też nie ma): jedyny Nikon z serii 3-cyfrowej, który nie ma pomiaru światła przy manualnych szkłach.
Ja w każdym razie używałem go chętniej, niż D80....
januszfotart
24-04-2011, 08:02
ostatnio mialem rozmowe z kolesiem ktory twierdzi ze d100 ma lepsza matryce niz d300 , moze ktos wie na ten temat
ostatnio mialem rozmowe z kolesiem ktory twierdzi ze d100 ma lepsza matryce niz d300 , moze ktos wie na ten temat
Ale czego Ty oczekujesz ? Mamy komentować to co powiedział ten koleś ? A jak ja Ci powiem że moja Nokia ma lepszą matrycę od D3 to też poddasz to dyskusji na forum ? Mamy wolność słowa i każdy ma prawo twierdzić co chce, tak jak ten koleś. Masz ten aparat więc wiesz jakie on robi zdjęcia. Wiesz również zapewne, że postęp w produkcji matryc i samych aparatów jest ogromny, o czym więc tu dyskutować ?
wasilewk
24-04-2011, 11:16
Nie chcesz chyba porównywać matrycy CCD z CMOS ?
Owszem: można powiedzieć, że obrazek z tej bardziej mi się podoba od obrazka z tamtej, ale porównywanie...
Ja też uważam, że moja dawna Syrena miała extra przyspieszenie, ale porównywanie jej z obecnie posiadaną Megane II Comfort nie ma sensu...
Pzdr.
mwysocki
24-04-2011, 11:28
A ja D100 używam dalej. Wady? Przede wszystkim bufor- 3 NEF-y i minuta czekania... Po drugie słaba praca z kartami 4GB- znacznie dłużej się włącza, znacznie dłużej wczytuje podgląd zdjęcia i menu(nie mam pojęcia czego to może być wina, cieszę się, że w ogóle pracuje na takiej karcie). Jak już ktoś wspomniał brak pomiaru światła przy manualnych szkłach. No i kiepska jakość (tfu, niezdatna do użytku) JPEG-ów. Matryca jak to 8-letnia matryca
Zalety? Kompresowane NEF-y. Plik 2 razy mniejszy tej samej jakości. Co prawda znacznie dłużej trwa jego zapis... Ja osobiście z tego nie korzystam, mam wystarczająco pamięci a zdjęć nigdy nie robię wiele. W moim wciąż jest oryginalna migawka, a przebieg to grubo ponad 100 000, ale to raczej kwestia losowa. No i nie odklejające się gumy, gdyż są przykręcane. Chociaż to też nie takie gumy jak w nowszych modelach. No i coś, co jest rarytasem- wpust na "analogowy" wężyk na spuście :D
Podsumowując- puszki nie zmienię, dopóki mi migawka nie padnie, bo mnie na to nie stać. Zdjęcia robić się da, jak na amatorski zastosowania dla mnie- wystarczy. Poza tym dalej ciąży na mnie cena, którą ojciec dał za niego w 2003 roku... :D
wasilewk
24-04-2011, 11:35
... Po drugie słaba praca z kartami 4GB- znacznie dłużej się włącza, znacznie dłużej wczytuje podgląd zdjęcia i menu(nie mam pojęcia czego to może być wina, ... ... :D
Może nie formatuj karty w aparacie, tylko oryginalnym softem producenta karty, a w aparacie (czy w komputerze) najwyżej kasuj pliki...
Pzdr.
microbot
24-04-2011, 23:00
Wątków o D100 było ze 100. Kończyły się podobnie. 90% osób uważa, że to fajny przycisk do papieru. Nie zrażaj się. Bądź świadom jego ograniczeń i rób zdjęcia.
A zdjęcia da się robić bez specjalnego masochizmu. Tutaj (http://microbot.com.pl/galeria/) zdjęcia robione D100.
Pozdrawiam
ck_dezerter
25-04-2011, 08:12
Ja może jeszcze od siebie dodam, że mając D100 trzeba się nauczyć choćby podstaw obróbki nefów, a to też jest coś...;)
sprocket
25-04-2011, 21:29
microbot widac ze i przy pomocy D100 mozna zatrzymac swietne ujecia.
januszfotart
01-05-2011, 19:36
moze zle sie wyrazilem z tym porownaniem matryc o co w sumie mi nie chodzilo,otoz jeden wspomniany fotograf opowiedzial mi taka historie ze nikon wprowadzajac nikona d300 uzyl do niego matrycy ktora podobno wyciagnieto niemal z kosza i ze jest gorsza od tej z d100. poddalem ten watek na forum z mysla ze czegos wiecej sie dowiem, i nie chodzi mi o jakiej banalne porownania, .....nie oczekiwalem odpowiedzi typu pierra....dziekuje za rzeczowe odpowiedzi dla ckdezerter i mwysocki oraz dla microbota za przyklady b,dobrych zdjec z d100.
d100 kupilem niedawno,tak z sentymentu bo kiedys nie stac mnie bylo go kupic w polsce za przeszlo 12.000zl ,malo nim zdjec zrobilem i oczekuje jakies wymiany pogladow na temat pracy tym aparatem a nie porownan z innymi aparatami.to nie jest moje glowne narzedzie pracy,raczej robie nim zdjecia dla przyjemnosci, a co do samochodow i porownan takowych to wolalbym jezdzic corvetta z 1971 niz nowa megane .pracuje na rynku foto amerykanskim, i ten wyzej wspomniany fotograf,chyba bo ni jak nie zobaczylem jego zdjec,potrzebowal kogos na kontrakt, ale warunek byl jeden od d700 w gore,nawet d300 byl za slaby,wiec z tad ten watek matryc we wspomnianych aparatach,chyba tak powinienem to zaczac,sorry... nie podpisalem z nim kontraktu,pracuje dalej na swoj rachunek i nie ograniczam sie do sprzetu,przeciez to fotograf robi zdjecia
...otoz jeden wspomniany fotograf opowiedzial mi taka historie ze nikon wprowadzajac nikona d300 uzyl do niego matrycy ktora podobno wyciagnieto niemal z kosza i ze jest gorsza od tej z d100. ...Ręce opadają jak się cos takiego słyszy.
Chyba trzeba będzie wprawdzić zakaz pisania tego co się słyszało do znajomych, od usłyszanego gdzieś tam, od wyczytanego na rumorsach czy zasłyszanego od sprzedawcy w sklepie. Jak potem polemizować z taka opinią?
otoz jeden wspomniany fotograf opowiedzial mi taka historie ze nikon wprowadzajac nikona d300 uzyl do niego matrycy ktora podobno wyciagnieto niemal z kosza i ze jest gorsza od tej z d100.
Niewątpliwie był to niejaki D.Z., znany (jak zły szeląg) na innym forum foto.