Zobacz pełną wersję : non-Ai, Ai, Ai-s
michalus
17-04-2011, 13:24
Przeanalizowałem kilka stron dotyczących różnic w wyglądzie obiektywów Nikkora non-Ai, przerobionego na Ai, Ai, Ai-S ale ciągle nie mam pewności. Mam trzy szkła jak na zdjęciu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/5627293848_212e995cc0-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/mammal/5627293848/)
Od góry 105mm - ten jest Ai-S (widać charakterystyczną "płaską dziurkę" pod "meter coupling ridge", ma także pomarańczową skrajną wartość przesłony, wg nr seryjnego także pasuje)
W środku 50mm - ten jest Ai (wg nr seryjnego)
na dole 28mm - ten wg nr seryjnego na znanej stronie (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html) jest opisany jako K-type czyli non-Ai. Nr w środku zakresu 382182 - 419657.
Patrząc na obiektyw mamy:
- uszy z dziurami (rzekomo non-Ai ma uszy zawsze bez dziur)
- jest też "meter coupling ridge"
Na podanej stronie wyczytałem, że do Nikkora 28mm był dodawany "Ai kit 27", który miał pomóc zamienić non-Ai na Ai. Ale patrząc na śruby nie widać śladów odkręcania - chociaż pewnie nie musiałoby być to widoczne.
Może ktoś bardziej doświadczony może mi powiedzieć co z tą 28-ką. Teraz używam z Nikonem FE (który potrafi pracować także z non-Ai), troszkę strach przykręcić go do cyfrówki kiedy nie jest się pewnym.
Pewnie tego 28 mm masz mod Ai, czyli właśnie po modyfikacji pierścienia przysłony. Jeśli z FE pracuje bez podnoszenia dynksa, to się nie ma co obawiać o podpięcie do cyfrówki.
michalus
17-04-2011, 14:01
Tzn. nie chce podpinać bo do końca nie rozumiem, dlaczego non-Ai mogą zniszczyć bagnet cyfrówki. Właśnie przez brak tego wyżłobienia na brzegu (nazywanego "meter coupling ridge") i wkręcenie non-Ai kończy się siłowym zniekształceniem gwintu, który przystosowany jest tylko do obiektywów z taką właśnie szczeliną? Czyli one po prostu do siebie nie pasują? Czy są jeszcze jakieś inne różnice?
Wyżłobienie nie ma nic do rzeczy, występuje tylko w Ai-S i tylko kilka puszek ma trzpień, który w to wyżłobienie wchodzi. Szkła Ai takoż pasują do cyfrówek, a wyżłobienia nie mają.
Różnica jest w pierścieniu wokół bagnetu puszki. Jest na nim występ, który opiera się na pierścieniu przysłon i przenosi informacje o ustawionej przysłonie. W puszkach "non Ai", tę rolę spełniały zajęcze uszy. Jak masz na pierścieniu przysłon tej 28, dwie skale, to spokojnie ładuj ją do cyfrówki, to fabryczna konwersja na Ai. Poczytaj (http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm) sobie o bagnetach.
marcin_G
17-04-2011, 14:22
michalus, ten dolny obiektyw na zdjęciu to na 100% mod-AI. Przypatrz się czarnym elementom otaczającym tylną soczewkę. W obiektywach AI i AIS w dolnej części bagnetu (czyli jakby pod soczewką) kończą się te elementy równo z bagnetem i z bagnetu w stronę komory lustra wystaje tylko taki zaczep, który w części korpusów informował o otworze względnym. Natomiast w obiektywie 28 dookoła tylnej soczewki masz taki "kołnierz" - to on właśnie może czasami coś uszkodzić.
Obiektywy mod-AI nie działają w trybie S i P w FA, FG, F-301, bo korpusowi brakuje właśnie informacji jaki jest otwór względny
michalus
17-04-2011, 14:22
zdyboo: Ok, właśnie o tym pierścieniu pisałem.
marcin_G: "Kołonierz mógłby coś uszkodzić" gdyby nie ta modyfikacja, tak? Teraz jest wystarczająco "schowany"? Czyli najprawdopodobniej ma on założony owy tajemniczy element nazywany "Ai kit 27"?
Proszę oto fotos bagnetu Nikkora 28 mm f/2.8 Ai
http://tomzych.com/pictures/forum/inne/N28_Ai_mount.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/inne/N28_Ai_mount.jpg)
Jak widzisz więcej rzeczy wystaje z bagnetu, a z cyfrowymi korpusami śmiga.
wasilewk
17-04-2011, 15:12
Przeanalizowałem kilka stron dotyczących różnic w wyglądzie obiektywów Nikkora non-Ai, przerobionego na Ai, Ai, Ai-S ale ciągle nie mam pewności.
Nie otwieraj otwartych drzwi. Na stronie 372 manuala masz opisane, czy można podłączyć, czy nie.
Pzdr.
marcin_G
17-04-2011, 15:29
zdyboo: Ok, właśnie o tym pierścieniu pisałem.
marcin_G: "Kołonierz mógłby coś uszkodzić" gdyby nie ta modyfikacja, tak? Teraz jest wystarczająco "schowany"? Czyli najprawdopodobniej ma on założony owy tajemniczy element nazywany "Ai kit 27"?
Z tego, co widzę na Twoim zdjęciu, to masz zmieniony tylko pierścień przysłon, więc z korpusami "AI" będzie dobrze działał pomiar światła, O ILE obiektyw da się bezboleśnie założyć. W "modification kit 27" wymieniony powinien być również też ten czarny element. Na zdjęciu zdbyboo'a wyraźnie widać, że nie ma kołnierza, a jest zaczep.
Ale z tego co widzę, twój kołnierz wystaje bardzo mało i powinno gadać z D-SLR
michalus
17-04-2011, 18:29
Dzięki wszystkim za pomoc.
Znalazłem na portalu ogłoszeniowym za rozsądne pieniądze obiektyw Soligor 135 - niby z bagnetem AI. Czy one były robione z takim mocowaniem? Zakładając, że jest to obiektyw AI, to czy Soligor 135 z mocowaniem AI będzie działał na współczesnych korpusach? (chodzi mi o D750) Obawiam się czy aby czasem nie ma ryzyka kupując ten obiektyw aby nie uszkodzić puszki tak jakby to było w przypadku non-AI. Swoją drogą znalazłem taki artykuł dla zainteresowanych. http://www.fotografuj.pl/Article/Oznaczenia_obiektywow_nikon_nikkor/id/51/page/1#content
Proszę kolegów posiadających wiedzę w tym temacie o pomoc. Z góry dziękuję.
madebyzosiek
09-09-2018, 16:06
Zdaje się, że można go przerobić na bagnet Nikona i wtedy raczej ma wycięcie na symulator przysłony, więc jest Ai. Jak go będziesz zapinanał na D750 i poczujesz duży opór przy osadzaniu go na miejscu, to znaczy że jest nonAi ;)
ck_dezerter
09-09-2018, 16:17
Witam,
Podpinam się do wątku bo ostatnio "zachorowałem" na manualne stałki. Czy ten opór, o którym mowa, może spowodować uszkodzenie bagnetu w aparacie? Tzn. z tego co wiem, to ai i ai-s można podpiąć do współczesnych puszek, a non ai nie można? (tzn - nie da się założyć, czy się da, ale np. lustro się uszkodzi?).
pozdrowienia!
madebyzosiek
09-09-2018, 16:22
Musisz mieć odchylany symulator przysłony. Jedyna cyfrowa puszka która to ma to DF. Starsze to były F1-F4 i FA, FM.
Jeżeli nie zależy Ci na oryginalności szkieł nonAi, to łatwo można je przerobić na bagnet Ai, wystarczy pilnik. Jak założysz na siłę, to połamiesz plastikowy ząbek na symulatorze przysłony, ale bagnetu nie zepsujesz, tylko sam symulator ;)
Musisz mieć odchylany symulator przysłony.
Albo nie mieć go w ogóle. ;)
zeberek1
09-09-2018, 16:33
Przecież obiektywy ai i ai-s bardzo łatwo mozna rozpoznac po tym że na pierścieniu przysłon od strony bagnetu mają wyrażny uskok na wysokości cyfr przysłon. I to własnie krawędz tego uskoku zazębia się z ząbkiem pierścienia symulatora który jest wokół bagnetu w aparacie. Obiektywy non ai tego uskoku nie miały. I dlatego ich załozenie do nowych body kolidowało z tym elementem własnie.
ck_dezerter
09-09-2018, 16:40
Przecież obiektywy ai i ai-s bardzo łatwo mozna rozpoznac po tym że na pierścieniu przysłon od strony bagnetu mają wyrażny uskok na wysokości cyfr przysłon. I to własnie krawędz tego uskoku zazębia się z ząbkiem pierścienia symulatora który jest wokół bagnetu w aparacie. Obiektywy non ai tego uskoku nie miały. I dlatego ich załozenie do nowych body kolidowało z tym elementem własnie.
Aha! Teraz rozumiem! Czyli na ten element trzeba popatrzeć i non ai nie da się założyć bez wyłamania "na siłę" tego ząbka na symulatorze?
madebyzosiek
09-09-2018, 17:08
Aha! Teraz rozumiem! Czyli na ten element trzeba popatrzeć i non ai nie da się założyć bez wyłamania "na siłę" tego ząbka na symulatorze?Nie, bo nonAi nie ma miejsca na ten ząbek. Ale możesz go przerobić, żeby pasował.
Z tego co się dowiedziałem to obiektywy AI posiadały na pierścieniu przysłon zaczep, którego położenie zależne było od otworu względnego. Non-AI lub pre-AI tego nie miały. Dokładnie jest to omówione i pokazane na https://www.optyczne.pl/115.2-artyku%C5%82-50_lat_mocowania_Nikon_F_-_historia_ewolucji_bagnetu_cz._2_Chronologia_bagne tu.html
Czy brak tego zaczepu w non-AI jest to jedyny zasadniczy element, który może spowodować uszkodzenie nowej puszki?
madebyzosiek
09-09-2018, 17:17
Jedyne co może się stać, to złamanie tego ząbka na symulatorze przysłony. Nic więcej nie może się zepsuć. Ale... Większość szkieł Ai i AiS jest lepsza od nonAi, bo mają lepsze powłoki, bardziej prawdopodobne jest ich używanie na pełnej dziurze. Ja mam trzy nonAi - 50 1.4, 24 2.8 i 135 2.8. Wszystkie są super na analogu, podpinałem je też do A6000 przez adapter i świetnie rozmywają tło :)
ck_dezerter
09-09-2018, 17:49
ja przewiduję ich używanie wyłącznie na cyfrze, więc możliwość uszkodzenia zaczepu od symulatora nie wchodzi w grę. Co do przeróbki na ai - to podejrzewam, że powinna ona być zrobiona dość precyzyjnie, bo inaczej symulator przesłony będzie niedokładny. No i jeszcze jedno pytanie - czym się w takim razie różni ai od ai-s?
A do jakiego korpusu chcesz to podpinać?
Co do różnic pomiędzy ai a ais to dotyczą one pracy mechanizmu przysłony w obiektywie (ale ma to znaczenie tylko dla niektórych korpusów analogowych, nie ma znaczenia dla korpusów cyfrowych które zresztą nie posiadają mechanizmu rozróżniającego obiektywy ai od ais), obiektywy ais mają inny mechanizm przekładni helikoidalnej - co przekłada się na mniejszy kąt obrotu pierścienia ostrości i pierścień ostrości w minimalnym stopniu oddala się od pierścienia z indeksem głębi ostrości. W ais ostatnia liczba przysłony jest w kolorze pomarańczowym na obu skalach liczb przysłony a w bagnecie obiektywu jest półkolisty rowek. Część obiektywów ais nie ma swoich odpowiedników w starszych seriach np. 85/2 zamiast 85/1.8, 28-50, 35-200, 35-105, 35-135 a inne zostały policzone do nowa np 28/2.8 ais, 105/2.8 micro, 55/2.8 micro.
Jest jeszcze seria E która technicznie jest zgodna z ais ale ma słabsze, delikatniejsze wykonanie.
Dokładne zestawienie szkieł nikona masz tutaj: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html
Do madebyzosiek - napisałeś: "Musisz mieć odchylany symulator przysłony. Jedyna cyfrowa puszka która to ma to DF. Starsze to były F1-F4 i FA, FM.". Nikon FA nie miał odchylanej dźwigni symulatora przysłon, pewnie chodziło Ci o FE a taką odchylaną dźwignię miały jeszcze Nikkormat FT-3 i Nikon EL2 oraz niektóre F5 po modyfikacji w serwisie.
madebyzosiek
10-09-2018, 05:37
Nikon FA nie miał odchylanej dźwigni symulatora przysłon, pewnie chodziło Ci o FE
No oczywiście, że tak :) Zapomniałem na jakim korpusie używam szkieł nonAi ;)
ck_dezerter
10-09-2018, 07:08
Dzięki!
To już chyba wszystko wiem. Z punktu widzenia używania na d750 i d610 ważne jest, aby było ai lub ai-s i to wystarczy.
pozdrowienia!