Zobacz pełną wersję : Problem z D'3100
Mam problem z kilkudniowym D'3100. Robi czarne zdjęcia. Po przełączeniu na tryb live viev działa normalnie. Kiedy wyłączę live viev to pierwsze zdjęcie robi też normalnie a każde kolejne jest całkiem czarne. Proszę o pomoc. Kłania się gwarancja?
Babeczka
15-04-2011, 19:29
Ustawienia.
Tam jest taka opcja..
Menu-> menu ustawień ->autom. wyświetl.inform.
Jeśli o to chodzi.
No nie o to chodzi. On wyświetla zdjęcie tylko że jest ono niemal zupełnie czarne :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img585.imageshack.us/img585/5993/dsc0104m.jpg)
:]
Sprawdź kompensację ekspozycji - ustaw na 0 - Dalej, moze masz tryb M i zbyt małe ISO, lub zbytnio domkniętą przysłonę? Przełącz na auto i zobacz, może aparat potrzebuje wyzwolić błysk a nie może
Kompensacja jest na 0, próbowałam już najwyższego ISO przy maksymalnie otwartej przysłonie i nic. (z błyskiem też) Najdziwniejsze jest to że na LV (i 1 zdjęcie po jego wyłączeniu) robi normalnie.
Możliwe że coś nie tak z dźwigienka przysłony, ustaw w manualu minimalną przysłonę i czas na kilka sekund, obróc aparat i patrz czy dziura jest duża czy zmniejszyła się po wciśnięciu spustu migawki.
Przysłona zamyka się normalnie.
A możliwe koledzy, że lustro się nie podnosi albo coś w tym stylu?
zdejm szkło daj tryb M, jakiś dłuższy czas i kuknij co się dzieje w środku po wciśnięciu spustu, czy lustro się podnosi i migawka otwiera odsłaniając matrycę
Lustro się podnosi za to migawka już się nie otwiera. (jak przełącze na Lv to się oczywiście otwiera) Zaniosę jutro na gwarancje w takim razie. :]
nom i wszystko jasne, szczęście w nieszczęściu że na gwarancji :)
Dzięki za pomoc. Takie już moje szczęście. Laptopa też odsyłałam na gwarancje po tygodniu od zakupu. c(:
vortex90
02-05-2013, 14:54
Witam, mam ten sam aparat i ten sam problem, co mogło być przyczyną ?
MarcinElb
02-05-2013, 15:48
Przecież masz napisane wyżej.
Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Jak były czarne pasy na początku, to obstawiałbym matrycę...