Zobacz pełną wersję : spam na forum? nie ma mocnych?
Sapphiron
15-04-2011, 08:15
Witojcie,
czy naprawdę nie ma sposobu na te chorobne boty które zaśmiecają nam całe forum?
Witojcie,
czy na prawdę nie ma sposobu na te chorobne boty które zaśmiecają nam całe forum?
Jest, wywalic ten watek.....
Z calym szacunkiem, ale takich watkow bylo z 10!
Witojcie,
czy na prawdę nie ma sposobu na te chorobne boty które zaśmiecają nam całe forum?
To wymyśl jakiś....
Sapphiron
15-04-2011, 08:44
Z calym szacunkiem, ale takich watkow bylo z 10!
Może i były, ale czy coś się zmieniło? no raczej nie, coraz mocniejsze ataki są z tego co widzę...
To wymyśl jakiś....
Mhm, i coś jeszcze merytorycznego się od szanownego dowiem?
ThomasVoland
15-04-2011, 09:19
To wymyśl jakiś....
A to mało jest gotowców?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jeżeli chodzi o spam to... trzeba uzbroić się w cierpliwość i raportować! :)
Sapphiron
15-04-2011, 10:22
No dobra, ja wiem że sie raportuje itp...
Ale czy nie ma jakiejś softowej zapory przeciwko takim akcjom?
Sapphiron
15-04-2011, 10:28
Oczywiście że są;)
ale?
ale na to pytanie nie potrafię Ci odpowiedzieć ;)
Sapphiron
15-04-2011, 10:40
ok rozumiem...
Po prostu dziwi mnie sytuacja, że na tak dużym forum są takie problemy...
Andrzej Olender
15-04-2011, 10:58
ok rozumiem...
Czym większe forum tym większe problemy, to normalne.
Walka ze spamem to jak walka z wiatrakami, co chwilę pojawiają się nowe, sprytniejsze techniki spamu.
By być z tym cały czas na bieżąco i w porę reagować coraz to nowszymi filtrami trzeba by chyba kogoś na stałym etacie :)
ok rozumiem...
eee... to co jest teraz widoczne to są popierdółki jak na tak duże, aktywne i oglądane forum,
fakt jest również taki, że moderatorzy naszego forum działają i usuwają to dość szybko
Sapphiron
15-04-2011, 11:21
spoko, może po prostu jestem ciut przewrażliwiony na tym punkcie...
Tak, jesteś.
Władca Pixeli
15-04-2011, 15:18
Tyle, że większość zostawi kilka postów i przestaje. Dzisiaj w nocy pisał cały czas i nie widziałam aby sam przestał.
Wystarczy w miare na biezaco aktualizowac bany na adresy IP oraz emaile. To zadna filozofia. Raportowanie i usuwanie to nei walka ze spamem tylko likwidacja sladow jego bytnosci.
pomocna jest ta stronka: http://www.stopforumspam.com/
hepihipi
16-04-2011, 18:47
Ja mam swoje forum i od jakiegoś czasu mam spokój z botami (wcześniej była codzienna walka w wiatrakami). Trochę drastyczny sposób znalazłem, ale skuteczny. czyli tylko wersję polską pozwalam wybrac w formularzu rejestracji :) Forum jest lokalne więc mówi się trudno jak ktoś będzie chciał mieć wersję angielską :)
Ja na swoim forum poblokowalem na poczatku pare adresow mailowych, ktore czesto sie powtarzaja oraz pare IP i mam spokoj. pozatym duzo zalezy od silnika na jakim oparte jest forum i jego zabezpieczeniach antyspamowych. Z tego co widze to silnik na tym forum do najaktualniejszych nei nalezy bo jest juz wersja 4.0 dostepna, a tutaj tylko 3.7.2
Ja uzywam u siebie darmowego skryptu MyBB w wersji 1.6.1, przesiadalem sie na niego z phpbb by przemo, ktore bylo juz dosc wiekowe. Na obecnym skrypcie tylko raz mi sie spambot pojawil.