Zobacz pełną wersję : Otarcia przedniej soczewki
Zoidberg
24-01-2007, 23:02
Witam,
Mam pytanie - czasami na Allegro są wystawiane obiektywy z opisem np. "Lekkie otarcia warstwy przeciwodblaskowej przedniej soczewki", "Lekka rysa na przedniej soczewce" I tu moje pytanie - czy takie wady mają wpływ na jakość zdjęcia? Bo słyszałem, że pieruńsko ważna jes czystość tylnej soczewki ale przedniej nie aż tak. Jak to jest? A może ma to znaczenie dla określonej ogniskowej obiektywu?
Pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie - czasami na Allegro są wystawiane obiektywy z opisem np. "Lekkie otarcia warstwy przeciwodblaskowej przedniej soczewki", "Lekka rysa na przedniej soczewce" I tu moje pytanie - czy takie wady mają wpływ na jakość zdjęcia? Bo słyszałem, że pieruńsko ważna jes czystość tylnej soczewki ale przedniej nie aż tak. Jak to jest? A może ma to znaczenie dla określonej ogniskowej obiektywu?
Pozdrawiam
W "normalnych" warunkach rysa może pięknie się objawić przy sporym przymknięciu (f11 ?)
W niestandardowych warunkach (np. pod światło) może wykazać swoje istnienie dużo wcześniej.
"Lekka rysa na przedniej soczewce"?
Lekka to pojęcie względne, szczególnie na Allegro, ale zakładam normalnośc ;)
Z tego co mi wiadomo i czytałem kiedyś na tym forum to praktycznie żadnego znaczenia ta rysa nie będzie miała... niezauważalne...
Zdania podzielone :P Pewnie ktoś niebawem rozstrzygnie ;)
z tego co mi wiadomo i czytałem kiedyś na tym forum to praktycznie żadnego znaczenia ta rysa nie będzie miała... niezauważalne...
Moja informacja jest praktyczna, realna, sprawdzona osobiście. "Lekko zarysowaną" soczewkę wymieniłem (900 PLN, 17-35/2.8) i gdziś ją pewnie jeszcze mam w szufladzie
Valdek_Tychy
25-01-2007, 09:00
Zdecydowana większośc rys,otarć itp.atrakcji na przedniej soczewce bardzo szybko objawia swoją obecnośc przy zdjęciach pod światło,im bliżej środka soczewki tym bardziej.Miałem kiedyś obiektyw z dwumilimetrową rysą powłoki na przedniej soczewce i zawsze było to widać przy fotografi pod światło,mniej lub bardziej ale było widać tak,że przed zakupem warto zapiąć taki obiektyw do korpusu i popstrykać i dokładnie zobaczyć zdjęcia.Rysy na tylnej soczewce dyskwalifikują moim zdaniem obiektyw.
Wiele zalezy od konstrukcji szkla, ale na przedniej soczewce przytarcia powlok MC mozna w pewien sposob zrekompnesowac montujac na stale UV wielopowlokowe. Rysy to juz inna bajka. Z tylnymi soczewkami jest tez roznie, mam akurat Nikkora AF 20/2.8 z przytartymi powlokami na tylnej soczewce i w tym szkle nie ma to znaczenia.