Zobacz pełną wersję : Zgrywanie/przeglądanie zdjęć podczas podróży
Cześć,
wybieram się w kilku tygodniową podróż i zastanawiam sie gdzie magazynowac fotki. Wolę nie brać laptopa, bo chciałbym się odciąć od cywilizacji. Wiem, że będę robił dużo zdjęć. Mam dwie karty 4 gb. Chciałbym jakieś urządzenie na które będę zgrywał fotki oraz na którym będę mógł je przeglądać. Fotobanki z możliwością przeglądania są absurdalnie drogie. Czy jest jakaś alternatywa?
Chyba nie bardzo - albo fotobank, albo jakiś komp (netbook nawet).
netbook jakis chinski? ja kupilem takiego prawie nowke za 300zl (intel atom 1.6, 160gb, itd) wystarczajacy do tego typu rzeczy
wielebnyy
15-04-2011, 12:33
tez polecam netbooka :) zobacz na allegro mozna je dostac za naprawde smieszne pieniadze, a to naprawde jest dobra rzecz :)
Tylko żeby Ci nie przyszło do głowy kupować tych wynalazków za 300zł na WinCE.
a jakies palmy, ipody lub inne tego typu urzadzenia? :) (sa mniejsze od netbooka). Boje sie, ze jak zostawie w hotelu netbooka to przepadnie, wiec wolalbym cos mniejszego.
Poza tym, czemu nie na win CE?
a jakies palmy, ipody lub inne tego typu urzadzenia? :) (sa mniejsze od netbooka). Boje sie, ze jak zostawie w hotelu netbooka to przepadnie, wiec wolalbym cos mniejszego.
Netbook.
Netbook to najlepsze rozwiązanie. Jak boisz się, że w hotelu przepadnie, to noś go przy sobie ;) , toż to maleństwa są. Do torby foto zmieści się bez problemu.
Akceptowalny bank z dyskiem to około 300zł. Przeważnie mamy 2 karty 4-ro gigowe. Za 300 zł można dokupić w AGD 7 takich kart po 33zł. Dziewięć kart po ponad 500 fotek fine jpg to 4500 fotografii. Więc jaki problem. Te karty są mniej awaryjne, nie potrzebują dodatkowego zasilania i okablowania. Gabaryty i wagę ustrojstwa pomijam. :smile:
No tak, miałem nadzieje na cos ponizej 700 zl za netbooka i ponizej kilo dwiescie w torbie:)
Thx za pomoc.
A jeszcze mam jedno pytanie, czemu odradzacie ipoda lub creative zen? sa do kupienia wersje 120 GB za około 400zł. Małe, przeglądać jpg można. Co jest nie tak?
Chciałeś małe i wygodne, A teraz chyba chcesz żeby to było modne i trendy. Kupno dowolnego banku to dwukrotna transmisja danych z karty na bank i ponownie z banku do komputera. A nikt Ci takiego ustrojstwa kupić nie odradza, tu podane są jedynie alternatywy.
No dalej chce małe i wygodne i do tej pory nikt nie zaproponował nic małego (netbook na wyprawe z plecakiem nie jest "maly i wygodny"). Stąd zastanawiam się na alternatywa, czyli sprzetem, ktory moge miec zawsze w torbie/plecaku, ktory nie kosztuje 1500 zl.
Jezeli Zen czy ipod nie mają wad jako fotobanki oprocz tego, że są "modne i trendy" ;) to bym bral pod uwage opcje zakupu jednego z nich:)
wielebnyy
17-04-2011, 10:38
ja jestem za netbokiem. A jesli ma za maly dysk to dokup sobie przenosny 500GB czy 1 TB i juz. Ja wczoraj kupilem Toshibe 500 Gb za lekko ponad 2 stowki.
Bo WinCE to zamknięta struktura, ten system był pomyślany jako soft do nawigacji itp. urządzeń (to nie jest Windows Mobile). Poza tym te komputerki są na wolniutkim procesorku ARM i jeśli byś chciał z WinCE zrezygnować, to zostaje Ci tylko specjalnie robiona pod ta architekturę kompilacja linuksa.
A jeszcze mam jedno pytanie, czemu odradzacie ipoda lub creative zen? sa do kupienia wersje 120 GB za około 400zł. Małe, przeglądać jpg można. Co jest nie tak?
A mają funkcję USB host? Bo to, że maja złącze USB nie oznacza wcale, że da się na nie zgrywać fotki z podłączonego aparatu.
Na ipoda można np. tak: http://maciejdu.webd.pl/?p=144
jak nie netbook to dokup kart z 60GB i możesz nosić nawet na nocne lasek rwanie;)
Chyba na kartach się skończy, co prawda dalej mnie fascynuje czemu na wyjazdy nie polecacie ipodów i tego typu sprzetu:)
Pozdr.,
M
Sapphiron
18-04-2011, 08:37
Chyba na kartach się skończy, co prawda dalej mnie fascynuje czemu na wyjazdy nie polecacie ipodów i tego typu sprzetu:)
Pozdr.,
M
A nie wystarczająco już Ci koledzy wytłumaczyli?
A nie wystarczająco już Ci koledzy wytłumaczyli?
Jedyny argument jaki widze to "podwojna transmisja", ktory dotyczy zarowno ipodow jak i fotobanku... wciaz nie rozumiem czym rozni sie ipod za powiedzmy 500 zł od fotobanku za 1500 zl...
ZoomTeam
18-04-2011, 08:56
Zgrywanie jako takie przy obecnych cenach kart nie ma wielkiego sens. lepiej dokupić dodatkowe karty. co innego przeglądanie zdjęć. Kup ipada I generacji. używkę spokojnie trafisz za 1K. nic lepszego do przeglądania zdjęć i jednocześnie tak poręcznego do transportu nie ma. jak masz iphona to możesz nim udostępnć net do ipada wtedy gdy tego potrzebujesz. Proste i genialne rozwiązanie. no chybą że styknie kasy na ipad 3g to wtedy net masz non stop.