PDA

Zobacz pełną wersję : Soczewki - jaka firma

pastwisko
14-04-2011, 16:48
Chciałem dokupić sobie do obiektywu 45/2.8 soczewkę około 2-4 dioptrie. Taką żeby czasem podejść trochę bliżej jak jego przepisowe 60cm. Jako że nie chcę przedkładać możliwosci podejscia nad jakość, chciałem kupić jakaś lepszą soczewkę.

Za czym warto się rozejżeć prócz tych nikonowskich?

Przy okazji czy te nikona sa o różnych średnicach? Bo jakoś nie mogłem się doszukać - inna sprawa ze tylko zerkalem na ebayu za nimi, ale nie były podane średnice. Mnie interesuje 49mm

Mariusz888
14-04-2011, 16:51
Ja bym się nie rozglądał za żadnymi soczewkami ;) soczewki wg mnie to ZUO. Wg mnie dużo lepiej zrobisz jak kupisz pierścień pośredni :)

pastwisko
14-04-2011, 17:01
Nie chcę pierscienia pośredniego, chcę soczewkę :)

pastwisko
15-04-2011, 12:48
Wszyscy na pierscieniach jadą? :D

pioter m
15-04-2011, 18:07
Wszyscy na pierscieniach jadą? :D
Niektorzy przesiedli sie na nie z tanich soczewek, a ci madrzejsi posluchali tych doswiadczonych i soczewek nie kupili. Strata kasy.
Sensownie wypadaja takze achromaty z lornetek, ale rozbierac sprawna i dobra lornetke, zeby pstryknac makro...

PS. Raynox dcr-250 tez sie nada, tylko ta cena.

Mariusz888
15-04-2011, 18:21
Strata kasy.

Dlatego od razu pisałem że to zło straszliwe ;) To co soczewki potrafią zrobić z obrazem a zwłaszcza z brzegami to jest kosmos totalny ;)

pastwisko
15-04-2011, 18:47
Ale DCR to jest konwerter, a mnie chodzi o pojedynczą soczewkę i nie taką z allegro za 20 zeta. Chcę mieć ją w kieszeni zeby sobie na szybko na jakiś jedno czy dwa ujęcia na rolke filmu nakręcić na obiektyw.

No i założę się ze to soczewki-to-zło wynika wlasnie z kupowania takich tanich soczewek :)

Mariusz888
15-04-2011, 19:09
Wbrew pozorom nie miałem takich najtańszych ;) a wg mnie nie da się zrobić dobrej soczewki macro chociażby dlatego że każdy obiektyw ma inną konstrukcję optyczną więc wystarczy sobie odpowiedzieć na pytanie jak ta sama soczewka ma świetnie działać z każdym z tych typów konstrukcji tak żeby było ok? ;)

JK
15-04-2011, 19:16
Ale DCR to jest konwerter, a mnie chodzi o pojedynczą soczewkę .....
Że co?
Ten "konwerter" działa jak soczewka, ale znacznie lepiej niż pojedyncza soczewka, a jedynym problemem może być rozmiar gwintu filtrowego i wynikająca z tego winieta. Ze starym Micro-Nikkorem 105 (gwint 52 mm) działa bez problemów.

timi
15-04-2011, 19:44
Kiedyś nawet stosowałem takie ustrojstwo-Raynox -5320 PRO jakiś wyraźnych strat w jakości obrazu nie uświadczyłem. Te soczewki są naprawdę dobrze wykonane (japan) nic nie lata nie trzeszczy wszystko ładnie spasowane.

pastwisko
15-04-2011, 20:00
Że co?
Ten "konwerter" działa jak soczewka, ale znacznie lepiej niż pojedyncza soczewka, a jedynym problemem może być rozmiar gwintu filtrowego i wynikająca z tego winieta. Ze starym Micro-Nikkorem 105 (gwint 52 mm) działa bez problemów.

Chcę soczewkę 2-4 dioptrie na obiektyw 45mm, zeby czasem do jakiegoś detalu bliżej podejść jak 60cm, bo taki ma minimalny dystans. DCR to nie jest pojedyncza soczewka i ma powiększenie 8 dioptrii:

Magnification: 8-Diopter
Lens construction: 2-group/3-element, Coated optical glass elements

akustyk
15-04-2011, 21:03
jesli chcesz dobra nasadke makro, to patrz w kierunku konstrukcji wielosoczewkowych typu Marumi Achro
(u mnie to tak wyglada: http://www.camerafilterstore.nl/DHG-Macro-Achro-+3.html) albo canonowskie 500D
albo nikonowskie 2T/3T/5T/6T (nie pamietam oznaczen) - tylko te Canona i Nikona akurat nie na wszystkie
srednice sa, wiec musisz sprawdzic. inna kwestia, ze kupic je, to nie taka latwa sprawa (pomijajac ceny).

natomiast niewatpliwie pierscien jest tanszym rozwiazaniem i lepszym do obiektywu o krotkiej ogniskowej.
kradnie swiatlo, ale nie tracisz nic na jakosci obrazu. chociaz soczewka niby tez sie lagodnie obchodzi
z obiektywem o takiej malej liczbie dioptrii samym z siebie,

tak od siebie: zaczalbym od jakiegos taniego, nawet uzywanego zestawu z Allegro, a jakby mu mocno brakowalo,
to bedziesz kombinowal w jaki desen rzezbic...

HYPER
15-04-2011, 21:12
kup sobie Nikon 3T lub 4T (52mm srednicy) sa rewelacyjne. w porownaniu do nich to np. marumi to badziew nie z tej ziemii. achromatami to sa tylko z nazwy. niestety dostac soczewki nikona jest strasznie ciezko.

pioter m
15-04-2011, 21:18
Chcę soczewkę 2-4 dioptrie na obiektyw 45mm, zeby czasem do jakiegoś detalu bliżej podejść jak 60cm, bo taki ma minimalny dystans. DCR to nie jest pojedyncza soczewka i ma powiększenie 8 dioptrii:
To jest konstrukcja z kilku soczewek, zeby uniknac aberracji, ktore sa koszmarne, jesli uzywa sie pojedynczych z allegro.
Pierscienie sa jednak najlepsze i tanio wychodza. Tobie wystarczy ten najwezszy lub 20mm, czyli kupujesz zestaw i odsprzedajesz te, ktore ci nie pasuja.

akustyk
15-04-2011, 21:44
kup sobie Nikon 3T lub 4T (52mm srednicy) sa rewelacyjne. w porownaniu do nich to np. marumi to badziew nie z tej ziemii. achromatami to sa tylko z nazwy. niestety dostac soczewki nikona jest strasznie ciezko.
ale uzywales tych marumi achromatycznych?

pastwisko
15-04-2011, 21:50
Wiem ze najlepsze wyjscie to pierscień, ale zakładanie pierscienia w terenie na aparat którym raczej focę w biegu średnio mi lezy i to do jednego ujęcia, a potem go zdejmowanie.. Teoretycznie mogę się z soczewkami ograniczyć do filmów czarnobiałych.

Dobrze myśle ze jesli wezmę duzo większą soczewkę, to na krawędziach bedzie lepiej niz w tej pod gwint?

HYPER
16-04-2011, 11:45
ale uzywales tych marumi achromatycznych?

oczywiscie. tzn. testowalem je i oddalem w cholere. mam teraz tylko achromaty Nikona i Heliopana.

pastwisko
16-04-2011, 12:45
oczywiscie. tzn. testowalem je i oddalem w cholere. mam teraz tylko achromaty Nikona i Heliopana.

Rozumiem zatem, że heliopanowy apochromat będzie dobry?

HYPER
16-04-2011, 14:02
achromat heliopana bedzie rewelacyjny, ale nie masz szans go kupic. znaczy jest jeden na ebayu amerykanskim w tej chwili, ale kosztuje 800$.

pastwisko
16-04-2011, 15:33
No czyli szansę mam ;)

pioter m
16-04-2011, 17:22
Jak juz wczesniej wspominalem, achromat mozna wykrecic ze starej lornetki. Bedzie taniej niz wynalazki nikona, heliopana, czy canona.

pastwisko
16-04-2011, 17:37
No a wkręcę go sobie potem w co, ze tak zapytam?

Chciałbym jednak coś co się będzie trzymało kupy dłużej niż pięć minut bez dotykania.

HYPER
16-04-2011, 17:40
no przeciez Ci piszę - kup soczewki Nikona.

pastwisko
16-04-2011, 21:36
Ja koledze wyzej odpisuję ze partyzanckie domoróbki mnie nie interesują.

marcin_G
16-04-2011, 21:52
a ci madrzejsi posluchali tych doswiadczonych i soczewek nie kupili. Strata kasy.

Nie zgodzię się z tym. Soczewki nikonowskie Nr0 i Nr1, które stosuję, są bardzo dobre. A mam najwcześniejsze wersje, jeszcze Nippon Kogaku, bez powłok. Kupione na ebayu dosłownie za grosze....Poniżej zdjęcia z 50/1,8 i soczewki Nikona Nr. 1. Kwiatek na f/5,6, rybcia na f/4. Oba z ręki na D7000

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img705.imageshack.us/img705/2291/50no1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/839/rybano1.jpg)

pioter m
16-04-2011, 22:36
Tylko gdzie je dostanie? Inne (tanie) to sobie mozna darowac.

Nikon 50/1.8 stosunkowo malo aberruje z soczewkami. Troche takim zestawem fotografowalem.

Do pytajacego - zaczynasz marudzic i zawracac gitare, bo gdybys przejrzal forum, to juz bys wszystko wiedzial. Ale tobie sie marzy, szybko, latwo i tanio. Trzeba miec fart albo polowac, jak robi to kolega marcin_G.

pastwisko
17-04-2011, 16:48
Do pytajacego - zaczynasz marudzic i zawracac gitare, bo gdybys przejrzal forum, to juz bys wszystko wiedzial. Ale tobie sie marzy, szybko, latwo i tanio. Trzeba miec fart albo polowac, jak robi to kolega marcin_G.

Nie widzę nigdzie marudzenia z mojej strony - raczej uparte proponowanie mi rozwiązań które mnie ewidentnie nie interesują. Napisałem wyraźnie, że interesują mnie soczewki firmowe, a więc nie pierscienie, nie konwertery, nie domowej roboty konstrukcje. Nie kupiłem aparatu dwa miesiące temu i wiem co mnie interesuje.

Poza tym nie wiem jak ciebie, ale mnie nigdy nikt siłą do żadnego wątku nie zaciąga i nie zmusza do odpowiadania na jakiekolwiek pytania. Jeśli podzielenie się z kimś swoją wiedzą jest dla ciebie bolesne to nie rób tego, szkoda twojego cennego czasu który możesz zapewne spożytkować na coś przyjemnego.

A ofertę zakupu soczewek Nikona mam już na PW. Pozdrawiam serdecznie.

JK
17-04-2011, 17:54
Czyli zakończyliśmy wątek.