PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX a problemy z nim.

Greg77
14-04-2011, 11:02
Przyszedl mi do glowy taki pomysl, czytajac ten watek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173972) doszedlem do wniosku, ze soft Nikona potrafi sie klocic z niektorym hardwarem i stad jego problemy z wylaczaniem lub nawet jego nie wlaczaniem.
Moze w takim razie opiszemy dokladnie z czym dziala, zeby ktos kto sklada maszyne pod zdjecia nie mial problemu po zlozeniu sprzetu.....a moze wyjdzie, ze u jednego dziala z taka konfiguracja a u innego nie dziala z taka sama, wtedy mozna rozkminiac.....
Co Wy na to?

Johanan
14-04-2011, 11:40
Tak żeby było sprawiedliwie, to trzeba w tym miejscu dodać, że wcale nie jesteś taki odkrywczy i tego typu tezy pojawiały się już na tym forum.

Niemniej pomysł wydaje się dość trudny do zrealizowania, chyba że skupimy się jedynie na komponentach, które realnie
uniemożliwiają lub utrudniają pracę tego kapryśnego oprogramowania, czyli na pamięciach.

CNX2 działa również najlepiej na procesorach INTELa i dlatego tylko takie konfiguracje powinny być, moim zdaniem, poddawane naszej analizie.

Greg77
14-04-2011, 12:17
Ja nie mam zadnych problemow z NXe a pracuje na AMD......
Chodzi mi o to, zeby podawac komponenty z jakich mamy poskladany zestaw ktory jest stabilny i nie robi problemow z NXem a nie o odkrywczosc.

Johanan
14-04-2011, 13:12
Wystarczą dwa:

W wypadku PC (blaszaka):

- płyta główna
- zainstalowane moduły pamięci

a w wypadku laptopa:

- konkretny model, producent
- zainstalowane moduły pamięci.

milczek77
14-04-2011, 17:47
Pomysł dobry ale czy da się go zrealizować? NX jest tak kapryśny, ze ciężko będzie :-) dla przypomnienia u mnie NX2 wyłącza się be "przyczyny" (kilka minut pracy i jak zapiszę to po zapisie zdjęcia kilkanaście sekund kilka ruchów myszką program generuje błąd). I tak się dzieje. Na:

Laptop Dell XPS 1530
Blaszak również DELL modelu nie pamiętam.
Blaszak składak- intel 4 korowy, płyta ASUS, pamięci kingston.
No i w trzech przypadkach ten sam problem:-)

JK
14-04-2011, 18:02
Myślę, że to są raczej problemy NET Framework, niż problemy NX, ale to w sumie mało ważne dla użytkownika, co konkretnie się sypie. :wink:

Greg77
14-04-2011, 18:24
Myślę, że to są raczej problemy NET Framework, niż problemy NX, ale to w sumie mało ważne dla użytkownika, co konkretnie się sypie. :wink:

Miewalem problemy tylko na XP i na Viscie do SP1.....Vista z Sp1 juz problem rozwiazala sama.....wiec cos w tym jest, a sprzet prawie ten sam;)

milczek77
14-04-2011, 18:43
No ja u siebie to wszystko instalowałem, kombinowałem, czyste systemy instalowałem patche update i inne cuda i tak na 3 sprzętach wymienionych prze zemnie jest to samo wywala się NX2 :-) więc może i to sprzęt tylko pytanie co przeszkadza NX2w jak u mnie na 3 różnych PC się sypie :-) ot problem

T&T
14-04-2011, 18:44
Ja poprzednio miałem Athlona 64 3200+ i 2GB RAM-u (Kingston DDR2), teraz mam i5 750 i 8GB RAM-u (Kingston DDR3). Nigdy nie miałem problemów, o których ludzie piszą w różnych wątkach na ten temat. Jadę począwszy od wersji 1, teraz mam najnowszą. Oczywiście zainstalowane mam potrzebne NET Framework i biblioteki c++.

milczek77
14-04-2011, 18:52
U mnie np. te biblioteki niestety nie pomogły. Ciężko powiedzieć co to jest....

igsux3
14-04-2011, 19:46
Niezależnie od kompa i systemu przy jednoczesnym otwarciu kilkunastu rawow istnieje duza szansa, ze sie posypie. Problemem jest tu nie sprzet a fakt, ze CNX jest programem 32-bitowym i kiedy przekroczy 1.8gb pamięci ma problemy z jej dalszym zagospodarowaniem. Dlatego staram sie nie otwierac wiecej niz 5 zdjec naraz.

krolewicz
14-04-2011, 20:18
miałem podobne problemy z viewnx, nadałem mu prawa administatora i teraz śmiga

milczek77
14-04-2011, 20:24
igsux3 U mnie się sypie nawet przy jednym zdjęciu otwartym o kilku to nawet nie marzę by otwożyć.
a prawa admina też mi nie pomogły

Johanan
14-04-2011, 21:24
(...)
a prawa admina też mi nie pomogły

A tak swoją drogą, to idąc pewnym tropem tak usiądź i pogłówkuj, jaka konfiguracja softwarowa jest obecna na wszystkich Twoich komputerach, i który z zainstalowanych programów może haczyć z CNXem, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, w tego Twojego pecha.

Powód jest i to pewnie bardzo banalny.

kubedes
14-04-2011, 22:58
Powód jest i to pewnie bardzo banalny.
Przykładowo u mnie CNX2 wywala się przy otwartym Total Commanderze.

Johanan
14-04-2011, 23:20
Niewinny zdawałoby się TC, potrafi być nielicho skonfliktowany z eksploratorem windy, szczególnie kiedy zapodamy w jego trzewia jakieś egzotyczne wtyczki.

Jeśli pojawiają się jakiekolwiek komunikaty przy takim ekscesie, trzeba je bardzo wnikliwie zanalizować i zbadać wszystkie biblioteki, które są w nich podane.

Nic nie dzieje się bez powodu.

milczek77
15-04-2011, 07:45
Johanan pewnie i masz racje. Systemy nie sa te same bo na dwóch maszynach jest win7 64 bit a na jednej 32 bit. Wspólną częścią są na pewno Firefox, photoshop, no i program do obróbki rawów Pentaxa- pentax photo laboratory - Może to Pentax cos zaszył :-) no i na każdym jest Office 2010. Więcej części współnych nie znalazłem.

PiotrPJ
15-04-2011, 09:11
Milczek (pisałem już tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173972&page=9 teraz tylko powtarzam)
już nie chciało mi się sprawdzać we wcześniejszych Twoich wpisach ale jakie i ile masz kości RAMu? i czy korygowałeś ustawienia w BIOSIE czy też te kości były tylko obsadzone "jak leci"?
Miałem podobnie sygnalizowany problem w innym programie a rozwiązanie leżało w ustawieniach "biosowych" dla ramu

milczek77
15-04-2011, 09:28
Szczerze mówiąc muszę sprawdzić jak są obsadzone.