PDA

Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw M42

mill
13-04-2011, 20:02
witam zastanawiam sie nad kupnem obiektywu M42 + adapter z potwierdzeniem ostrości. jaki obiektyw stałoogniskowy polecacie? i czy wydatek rzędu 200zł na pierścień się opłaca?

gusi
13-04-2011, 20:30
Ale jaka ogniskowa?

pastwisko
13-04-2011, 20:35
Chcesz kupić bo M42, czy z jakiegoś konkretnego względu?

Jeśli to pierwsze to polecam cztery heliosy 58/2, a jeśli to drugie to podaj więcej informacji :)

wasilewk
13-04-2011, 20:40
witam zastanawiam sie nad kupnem obiektywu M42 + adapter z potwierdzeniem ostrości...

W nikonie nie ma adaptera bez potwierdzenia ostrości - to nie Canon. Tutaj aparat daje potwierdzenie bez udziału adaptera. Jeśli aparat ma działąjącą zieloną kropkę, to nawet na dekielku od musztardówki zadziała.

mill
13-04-2011, 21:12
Ale jaka ogniskowa?

aby po cropie było ok 50mm bo wydaje mi sie ze 80mm to troszkę za dużo i podczas robienia zdjęć na jakiś imprezach może być troszkę zadużo

Chcesz kupić bo M42, czy z jakiegoś konkretnego względu?

Jeśli to pierwsze to polecam cztery heliosy 58/2, a jeśli to drugie to podaj więcej informacji :)

Chce kupić jasny obiektyw tanim kosztem

W nikonie nie ma adaptera bez potwierdzenia ostrości - to nie Canon. Tutaj aparat daje potwierdzenie bez udziału adaptera. Jeśli aparat ma działąjącą zieloną kropkę, to nawet na dekielku od musztardówki zadziała.

no właśnie tego nie jestem pewien bo raz widziałem na aukcji opis manualnego nikkora 50mm/1,8 seri e ze pomiar światła wspołpracuje np. z D7000 a z D90 juz nie (modeli było wiecej wymienionych ale nie pamietam)

pastwisko
13-04-2011, 21:30
aby po cropie było ok 50mm bo wydaje mi sie ze 80mm to troszkę za dużo i podczas robienia zdjęć na jakiś imprezach może być troszkę zadużo

Chce kupić jasny obiektyw tanim kosztem

No to Pentacon 28/2.8

mill
13-04-2011, 21:31
a może znalazło by sie coś jeszcze jaśniejszego ;)

pastwisko
13-04-2011, 21:33
28/2 widzialem niedawno na allegro, moze jeszcze dzieś wisi, ale to był jakiś nołnejm, w każdym razie nie wiem co to za szkło było

mill
13-04-2011, 21:39

ooo http://allegro.pl/llnikon-ai-s-nikkor-50mm-1-1-8-50-1-8-swietny-i1548661187.html na tej aukcji pisze ze brak pomiaru światła z nikonem D90 wiec ja juz nie wiem jak to jest :/ i rozumiem, mimo tego ze mam w D90 śrubokręt AF i tak niezadziała ?

zbieracz-szkła
13-04-2011, 21:40
Za 200zł to dasz rade kupić jakiegoś manualnego 20-letniego Nikkora na ebayu.

pastwisko
13-04-2011, 21:40
Ale jaki ty chcesz mieć AF w obiektywie manualnym?

Takie rzeczy tylko w Erze i Contaksie AX..

mill
13-04-2011, 21:45
no w sumie racja :P

mill
13-04-2011, 21:47
Ale jaki ty chcesz mieć AF w obiektywie manualnym?

Takie rzeczy tylko w Erze i Contaksie AX..

no w sumie racja :P

ale co z tym pomiarem światła ? w D90 jest konieczny ten pierścień czy nie ?

wasilewk
13-04-2011, 22:00
Cytat:
Napisał wasilewk
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2358790#post2358790)

A Ty odpowiadasz:

ooo http://allegro.pl/llnikon-ai-s-nikko...548661187.html (http://allegro.pl/llnikon-ai-s-nikkor-50mm-1-1-8-50-1-8-swietny-i1548661187.html) na tej aukcji pisze ze brak pomiaru światła z nikonem D90 wiec ja juz nie wiem jak to jest :/ i rozumiem, mimo tego ze mam w D90 śrubokręt AF i tak niezadziała ?

Nie pomyliłeś pomiaru światła z potwierdzeniem ostrości ?

pastwisko
13-04-2011, 22:01
Zaden pierscien nie da ci pomiaru swiatła w Nikonie. Po prostu modele D90 i poniżej mierza jedynie z czipowanymi szkłami.

A pomiar ostrosci (zielona kropka) masz chyba we wszystkich Nikonach.

mill
13-04-2011, 22:26
http://allegro.pl/helios-44m-4-zenit-58mm-1-2-adapter-potw-ostros-i1557915611.html opis tej aukcji mówi ze da sie właczyc pomiar światła dzieki temu pierścieniowi no chyba ze ja zle doczytałem :)

pastwisko
13-04-2011, 23:09
No faktycznie niby się da :)

mill
13-04-2011, 23:21
obłędu można dostać :P

Marek
13-04-2011, 23:49
Bez przesady... Jeżeli chodzi o manualne szkła zza wschodniej granicy to masz miedzy innymi takie szkła: mir 1-w(b) 37mm/2,8 helios 58mm/2,0 jupiter-9 85mm/2,0 oraz jupiter37A 135/3,5. Na pewno jest jeszcze 200mm, ale go nie mam i sie nie wypowiadam. Możesz nabyć przejściówkę z soczewką lub bez. Z soczewką masz nieskończoność i gorszą jakość a bez soczewki nie ostrzysz do nieskonczoności ale obrazek lepszy.
Na 100% D700 potwierdza ostrość, oraz mierzy światło.

JacekCz
14-04-2011, 09:36
Za 200zł to dasz rade kupić jakiegoś manualnego 20-letniego Nikkora na ebayu.

Jedyne optymalne zachowanie.
nawet przy kupie szczęścia z niskim korpusem analogowym ;)
Pomiaru z niższymi cyfrowymi korpusami nie ma, przysłona działa normalnie, o nieskończoności nikt nie mówi.

50(58) mm w m42 nie jest uniwersalne i wymaga bohaterstwa, lecz widocznie to jest polska cecha narodowa.
28mm m42 do nikonów to chyba pomyłka zupełna.

daromax
14-04-2011, 14:16
Pomiar światła z każdym szkłem mają nikony z serii dxxx i dx, oraz Fuji S5 Pro, a jeśli chcesz mieć pomiar w innych modelach to musisz kupić dandelion, ale to bez sensu bo koszt tego wynosi tyle co obiektyw albo i więcej, zależy jakie szkło, i jest tylko do jednorazowego uzytku, do jednego szkła. Chyba że masz tyle czasu przy zmianie obiektywu żeby go rozkręcać..

wasilewk
14-04-2011, 18:03
http://allegro.pl/helios-44m-4-zenit-58mm-1-2-adapter-potw-ostros-i1557915611.html opis tej aukcji mówi ze da sie właczyc pomiar światła dzieki temu pierścieniowi no chyba ze ja zle doczytałem :)

No bo to jest adapter M-42 z chipem takim jak Dandelion. To jest zwykłe oszukiwanie elektroniki Nikona - ale w ten spsób da się robić zdjęcia.

Tym adapterem nie uzyskujesz potwierdzenia AF (ostrości), bo bez niego to potwierdzenie też jest. Ten adapter nie pozwoli na ostre zdjęcie w nieskończoności - jest bez soczewki (można obiektyw dostroić, choć nie każdy).

Natomiast pomiar światła... ...i owszem: poprzez oszukanie elektroniki aparatu, który myśli, że widzi obiektyw z zaprogramowanym chipem i do niego się odpowiednio zachowuje - tylko, że wybór obiektywu, jaki ma być symulowany, należy zaprogramować samemu. http://noaf.info/2010/04/20/programowanie-ukladu-dandelion-chip-do-nikona/

JacekCz
14-04-2011, 18:22
No bo to jest ...

Najprostszy sposób jak wydać dużo, i mieć z tego mało. Ale miłość nie wybiera.

Ile kolega jest w stanie dołożyć do "taniego" rozwiązania?

dareksad
14-04-2011, 20:30
Dandelion to bardzo fajna rzecz, wiem bo mam.
Stawienie ostrości działa na dwa sposoby, Tryb MF i AF.
Ten tryb Tryb MF to wiadomo, potwierdza po ustawieniu ostrości ale zdjęcie można zrobić nawet wtedy jak nie ma ostrości.
Tryb AF to dopiero fajna sprawa, wciskasz spust migawki do końca (zdjęcia nie można zrobić bo nie ma ostrości) kręcisz pierścieniem ostrzenia;
dopiero po złapaniu ostrości spust zostaje odblokowany i wyzwala się migawka.
To jest fajne.
Kolejna rzecz to korekcja BF/FF np w D90 nie ma takiej opcji, a z DANDELIONEM jest.
Programowanie jest proste jak budowa cepa.
Kolega "wasilewk" dał namiary do strony z opisem programowania.
Tego chyba nie ma nawet D3x heheh....

mill
15-04-2011, 16:13
Dandelion to bardzo fajna rzecz, wiem bo mam.
Stawienie ostrości działa na dwa sposoby, Tryb MF i AF.
Ten tryb Tryb MF to wiadomo, potwierdza po ustawieniu ostrości ale zdjęcie można zrobić nawet wtedy jak nie ma ostrości.
Tryb AF to dopiero fajna sprawa, wciskasz spust migawki do końca (zdjęcia nie można zrobić bo nie ma ostrości) kręcisz pierścieniem ostrzenia;
dopiero po złapaniu ostrości spust zostaje odblokowany i wyzwala się migawka.
To jest fajne.
Kolejna rzecz to korekcja BF/FF np w D90 nie ma takiej opcji, a z DANDELIONEM jest.
Programowanie jest proste jak budowa cepa.
Kolega "wasilewk" dał namiary do strony z opisem programowania.
Tego chyba nie ma nawet D3x heheh....

mowa tutaj o tym pierscieniu ?
nie wiem czy wiem o czym mowa ;)

daromax
15-04-2011, 17:28
Dandelion do Nikon! (http://allegro.pl/dandelion-do-adapterow-nikon-af-program-i1537177706.html) Chodzi o tą magiczną część którą trzeba wmątować w adapter i można go już programować spod puszki. Można u nich zakupić za ponad 200zł już gotowy...o tą magiczną część się tu rozchodzi.

I masz 2 wyjścia, albo tracić za każdym razem czas i przekręcać obiektywy na adapter, albo wydać dużo kasy na kilka takich adapterów z dandelionem i mieć szybkie przekładanie obiektywów. Ja tam już wolę patrząc na te ceny obsługiwać się w pełni manualnie, a to jest dobrą nauką.

JacekCz
15-04-2011, 17:47
I masz 2 wyjścia, albo tracić za każdym razem czas i przekręcać obiektywy na adapter, albo wydać dużo kasy na kilka takich adapterów z dandelionem i mieć szybkie przekładanie obiektywów. Ja tam już wolę patrząc na te ceny obsługiwać się w pełni manualnie, a to jest dobrą nauką.

Ja MIAŁBYM nawet lepszą pozycję do stary w dandeliona, analizowałem, w systemie adaptall2 i zmieniać adaptery z chipem. jednak to TYLKO emulacja (oszukanie korpusu), rzeczywiste parametry stałe (ogniskowa, minimalna przysłona - te można programować choć to męka) i aktualne (aktualna przysłona, odległość, zoomo) nie są zczytywane, tylko właśnie emulowane. dalej z EXIF-a nie przypomnisz sobie rzeczywistych ustawień do zdjęcia itd.

Sorry, jeśli już, to pełny AF (ew. chip w rzeczywistości zintegrowany z obiektywem jak w Samyangach czy Zeissach).
Szkła AF śrubokręt (choć nie ujawniające tej funkcji z korpusami niższej linii) są milion razy lepsze, a są tak tanie że to nie ma sensu. W Canonie dandelion dochodzi już do ceny 50zł, tyle to warte wg mnie.
Przecież wasze kosmiczne pomysły co zrobić z heliosem przewyższą ceną N50AF możliwościami do pięt nie dorastając.

TOP67
15-04-2011, 18:02
Zapomnij o M42 przy ogniskowych poniżej 50mm. Nie ma takich jasnych i dobrych szkieł. Stare szerokie szkła mają problem z telecentrycznością i ostrzeniem na nieskończoność.
A już na imprezie to masakra.
M42 kupuje się tylko dla makro (wtedy 50mm) albo portretów (80-135mm).

dareksad
15-04-2011, 23:31
M42 kupuje się tylko dla makro (wtedy 50mm) albo portretów (80-135mm).

Dokładnie z tym się zgodzę, mojego INDUSTARA kupiłem specjalnie do macro.
Rewelacyjny obiektyw w połaczeniu z Dandelionem.
POLECAM.

daromax
15-04-2011, 23:38
Przy makro nie ograniczał bym się do 50tek ;) chociaż industar jest bogiem ;) ale stare nikkorowskie 105/2.5 i tym podobne też są genialne ;) a co do szerokich to fakt, nie ma sensu schodzić z M42 poniżej 50mm.

JacekCz
16-04-2011, 12:03
Dokładnie z tym się zgodzę, mojego INDUSTARA kupiłem specjalnie do macro.
Rewelacyjny obiektyw w połaczeniu z Dandelionem.
POLECAM.

na zdrowy rozsądek, połowa zalet dandeliona w sytuacji makro przestaje mieć znaczenie. EXIF bez znaczenia, skazanie na droższe pierścienie "z elektryką" itd.
Powinieneś dać taki dżingiel jak w radiu czy telewizji "teraz reklama".
Cytat ze stopki "INDUSTAR-61L/Z MC 50/2.8 M42-AF-Dandelion SPRZEDAM"