PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i błysk na tylną kurtynę

kewlas
12-04-2011, 22:47
Mam pytanie.
Czy to normalne (prawidłowe) że przy próbie wyzolenia błysku na tylną kurtynę (REAR) w trybie S lampa zarówno ta wbudowana jak i zewnętrzna ustawione na TTL błyskają 2 razy - raz przy nacisnięciu spustu migawki i drugi przed zamknieciem migawki - widać to zwlaszcza przy dłuższych czasach. A w tym samym trybie - S, ale lampa ustawiona na M (ta wbudowana także) błyska tylko raz przed zamknięciem migawki.
Bo teraz nie wiem czy ten pierwszy błysk w trybie TTL to błysk monitorujacy i nie ma on wpływu na ekspozycję czy coś mam nie tak ustawione w aparacie i powienien być tylko jeden błysk ?
Bo jesli jest to błysk monitorujacy to powinien on być jeszcze przed podniesieniem migawki ale sprawa dzieje się tak szybko że nie można tego zauważyć.

kewlas
14-04-2011, 15:40
Drodzy forumowicze nikt mi nie odpisze ?
Dodam jeszcze że jedyne co udało mi się uzyskać abym miał tylko jeden błysk w trybie REAR to podporzadkowanie pod klawisz Fn blokady mocy błysku. A tak to zawsze błyska 2 razy .......

silver56
14-04-2011, 17:33
Normalne. Pierwszy błysk jest błyskiem pomiarowym i odbywa się przed podniesieniem lustra.

KUBA46
14-04-2011, 19:10
W moim D300 jest tak samo, nie ma się o co martwić.

kewlas
14-04-2011, 20:34
No to mam drugie pytanie odnośnie blokady błysku .
W moim D90 aby ją zastosować przypisałem sobie do klawisza AE-L przełączłem pokręło na S i..... no wlasnie i nie działa.
Doszedłem do tego że aby zadziałało z wbudowaną lampą muszę przełączyć w menu E2 - sterowanie lampą wbudowaną na pozycję C - sterownik błysku
Wtedy lampa wbudowana działa dając odpowiednią ekspozyję zatrzymując błysk pomiarowy.
Ale po podłaczeniu SB700 - owszem błysk pomiarowy jest zatrzymywany ale ekspozycja jest niewłaściwa - zdjęcie prześwietlone.
Dodam że postepowałem zgodnie z tą instrukcją https://nikoneurope-si.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24170/~/co-to-jest-blokada-mocy-b%E5%82ysku%3F

Mam w związku z tym pytanie - jak uruchomić w D90 i SB700 blokadę błysku abym mógł w trybie preselekcji czasu focić na tylna kurtyne bez przedbłysków pomiarowych ?

kewlas
16-04-2011, 10:49
Proszę - nikt nie pomoże ?