Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Biurowiec
MartinGrey
12-04-2011, 19:38
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img685.imageshack.us/i/dsc0210ki.jpg/)
No nie wiem. Raczej nie. Oprócz linii prostych to nic mnie tu nie urzeka. Ale to moje subiektywne odczucie.
Ja też niestety jestem na nie. Za mało się dzieje w kadrze, co czyni go nudnym ;)
O ile zazwyczaj lubię takie zdjęcia, to tutaj tak jak przedpiszący mówię że wyszło "niezbyt". Ale mi nie podoba się przeładowanie elementów po lewej stronie zdjęcia - róg z jasnymi szybami i ciekawie wyglądająca latarnia, podczas gdy prawa strona jakaś taka nudna i "niedociążona". A gdyby zrobić zdjęcie z kilku(nastu) metrów w lewo, tak aby latarnia była z prawej strony? Tylko, czy takie światło się powtórzy.
Dodatkowo, po wpatrzeniu się, trochę rozpraszający jest bałagan w oknach - rolety, firanki, gazety (?)... ale na to wpływu nie miałeś.
de Fresz
13-04-2011, 10:46
Podoba mi się różnorodność okien (zakładam że celowa). Nie podoba mi się*latarnia na pierwszym planie bo za bardzo odciąga uwagę i sprawia, że bardziej interesująca część kadru staje się tylko jakimśtam tłem. Bez niej byłoby bardziej syntetycznie i wraz z trochę ciaśniejszym kadrem (może z kapkę innego kąta, może fikuśnie skręconym) mogłoby bardziej uwypuklić to, co ciekawe.
MartinGrey
13-04-2011, 16:11
Różnorodność w oknach oczywiście była celowa, dzięki temu IMO zdjęcie jest ciekawsze. Mogłem je troche bardziej powyciągać. Creep gdybym przesunął się jakies 10-20m w lewo to byłoby symetrycznie, ale chciałem uniknąć takiego kadru. A latarnia po prawej stronie... raczej dałoby to odwrotny efekt. Jeżeli znów zawitam do Warszawy i jak będzie tak piękna pogoda jak wtedy to pobawie się trochę z innymi kadrami.
Co do samego kadru, to moim zdaniem latarnia jest tak umiejscowiona w kadrze, że równoważy obie strony kadru, gdyby była symetrycznie to wtedy ciężar byłby rozłożony nierównomiernie, ponieważ lewa strona budynku była bezpośrednio oświetlona słoncem, co w efekcie dałoby efekt jednolitej tafli szkla. Ale oczywiście jest to moje zdanie :)