Zobacz pełną wersję : Czym zastąpić kita do D80
Cześć wiem, że mnie zaraz zlinczujecie, ale naprawdę potrzebuję szybkiej pomocy. Za 2 dni wyjazd. Padł mi obiektyw do mojego D80 (sprzedawany w zestawie. Czym go zastąpić w kwocie do 1500 zł. Ostała mi się ino stałka 50, a to trochę mało jak na wyjazd plenerowy. Z góry przepraszam jak taki temat już był, ale potrzebna mi jest pomoc fachowca.
Mariusz888
12-04-2011, 19:30
Terefere tirtiru pitu pitu ;) oczekujesz szybkiej pomocy a nie napisałeś nawet co chcesz tam focić ;) co to za wyjazd? Krajobrazy czy portrety? Może macro? Ja na Twoim miejscu jak to ma być taki ogólny wypad i mają być i krajobrazy i portrety i takie wszystko to kupiłbym to tej 50'tki którą masz Sigmę 10-20/4-5.6 i będzie "grała gitara" :) ja osobiście takim zestawem + właśnie D80 śmigałem na wielu wypadach i bardzo sobie chwaliłem - było to małe, lekkie i dało się tym zrobić praktycznie wszystko co tylko się chciało :)
Zestaw D80 + N50/1.8 + S10-20/4-5.6 to zestaw który bardzo polecam bo testowany był wiele razy w różnych częściach PL i nie tylko i zawsze dawał radę bardzo ok :)
Jak ino stałka to źle :D
Jak nie stać na nikkora 18-200 to myśle że Sigma 18-200 OS. Chyba za 1300 nówki chodzą. To mysle najlepsze rozwiązanie jakbyś chciał jakiegoś ptaszora np uchwycić z niewielkiej mimo wszystko odległości.
10-20 tak jak kolega poleca... ah ile bym dał zeby go mieć w swoim zestawie :D
Zalezy czego potrzebujesz
to się nazywa help line, jak się patrzy :smile: obiektyw tak naprawdę ma być do wszystkiego. Plenery (bo wyjazd do Werony), ale i do zdjęć rodzinnych i portretu. Wiem wiem pitu pitu jak do wszystkiego to do niczego (ale obawiam się rozwodu - ostatnie 2 miechy to kurs foto = nieobecnośc w domu, SB 900, stałka) ;-), a teraz jeszcze kolejny obiektyw.
Mariusz888
12-04-2011, 19:55
No to jak do Włochy to ja np we Florencji miałem taki zestaw jak napisałem
D80 + N50/1.8 + S10-20/4-5.6
I spokojnie mógłbym pojechać tam znowu z takim zestawem ;) wg mnie to lepsza opcja niż jakiś "zoomdowszystkiego" a długie tele raczej nie będzie Ci tam niezbędne - ew. budżetowo do tego zestawu możesz dorzucić jakieś 55-200(VR) ;)
Sigma 10-20 f/4,0-5,6 EX DC NAFD 2129.00zł kurcze trochę drogo
Nikkor 18-200MM f/3.5-5.6G AF-S DX VR II 2199.00zł*
w sumie cenowo zadna różnica. Co wybrać z tych dwóch, ew. tansza alternatywa?
Sigma 18-200/3,5-6,3 DC OS NAFD 1399.00zł* tylko summa sumarum jakbym nie przyznał się zonie to moze którys z tych lepszych? jak kupiłem stałke 1,8 to trochę załowałem że jednak nie 1/4 bo bokeh jednak ciekawszy
Sigma 18-200 OS 1300 zł
Tokina AT-X 124 AF 12-24mm f/4 1480 zł
A tak ?
Ja ze swojej strony wziąłbym coś długiego bo często takich ogniskowych używam, ale szeroki kąt bardzo bym chciał bo 18 to niby dużo a mało (niby mało a dużo :P)
PS. Kolega poleca 55-200 VR i tu sie zgodze. ewentualnie 55-300 VR za 999zł jest. Ale to juz dokładka większa
Piotrek Charchuła
12-04-2011, 20:10
A może nikkor 18-105 VR ?
Mariusz888
12-04-2011, 20:13
Ja bym przede wszyskim szkło kupił używane - taką S10-20 to spokojniutko dostaniesz za 1,5k zł albo nawet może taniej ;)
pioter m
12-04-2011, 20:28
Nikony 18-70 oraz 35/1.8 lub tele jakies.
35-ka jest swietna we wnetrzach. Ta 50-ka ciut przydlugawa.
Mariusz888
12-04-2011, 21:39
Uważam że to kwestia preferencji - ja 50'tki używałem na DX również we wnętrzach i wg mnie jest super ;) po za tym do 10-20 lepiej mieć 50 niż 35 ;)
używek trochę się boje, bo to wiadomo jak była używana
Mariusz888
12-04-2011, 21:52
Typowe na początku - też tak kiedyś twierdziłem że "aparaty i obiektywy to strach kupować używane" ;) zresztą np ja jak sprzedawałem to wyglądały i działały jak nówki z pudełka (nie do odróżnienia od świeżo rozpakowanych) ;) - po za tym jak się boisz w ciemno to możesz poszukać gdzieś na "rynku lokalnym" - np chociażby aukcje czy oferty wybrać z okolicy i podjechać, podpiąć i wtedy finalizować jak będzie ok :)
Piotrek Charchuła
12-04-2011, 21:55
Eeeee, moim zdaniem niema się czego bać. Poproś przed zakupem o zdjęcia obiektywu oraz jakieś sample, możesz je potem wrzucić na forum i inni doradzą czy wszystko jest okej a gdybyś kupował przez forum to bardzo przydatna jest opcja "pomocna dłoń". No i zostaje odbiór osobisty a wtedy zawsze możesz na spokojnie przetestować szkło.
obawiam się z moje doświadczenie raczej nikłe do fachowej oceny obiektywu używanego. Doradzajcie dalej co z nowym obiektywem. Co sądzicie o tej Sigmie 18-200/3,5-6,3 DC OS NAFD? czy może dołożyć te 700 stów i kupić jednak Nikkora czy moze tą lepszą Sigmę?
Mariusz888
12-04-2011, 22:46
To Ci totalnie namieszam teraz i powiem że nowe ze sklepu potrafi być totalnym szajsem ;) niestety dziś standardy produkcji są jakie są i również w sklepie trzeba sobie sprawdzić co i jak bo niestety można się przejechać - więc czy to tak dużo pewniej od używanego? ;)
muszę szybko kupić ten obiektyw nistety więc raczej wypad lub szybkie zamowienie w necie :-)
Ja bym brał używaną Sigmę 10-20. Swoją kupiłem używaną i jestem bardzo zadowolony. Jak nie Sigma 10-20 to może Tamron 17-50/Sigma 18-50 albo wspomniana Tokina 12-24/4.
Wytłumaczcie mi (nie śmiać się) jak obiektyw z ogniskową: 10-20mm (Sigma) może być zastepstwem dla kitowego obiektywu 18-135 mm? Czegos tu nie kumam. :shock:
Bo jak jedziesz w miejsce, gdzie prawdopodobnie będziesz robił głównie architekturę i krajobraz to jakie inne wyjście widzisz? Do portretów masz N50 a do reszty S10-20. Oczywiście nie jest to jedyne słuszne wyjście, możesz sobie zapodać coś w rodzaju 18-50 albo 18-105 albo 18-200 wszystko zależy od Twoich preferencji. Ja bym chciał mieć na taki wyjazd S10-20 + jakiś standard, np 17-50 czy coś w tym rodzaju. Jako, że masz ograniczony budżet to na wszystko nie możesz sobie teraz pozwolić.
Mariusz888
13-04-2011, 09:46
Nie samo 10-20 ale zestaw 10-20 + 50 ;) oczywiście nie będzie wszystkiego w 1 szkle, nie będzie 135mm (ale to napisałem że budżetowo można dorzucić 55-200(VR) to będzie nawet więcej mm) - ale po prostu będzie i bardzo szeroko, i jaśniej przy 50mm i po prostu lepiej ogólnie ;) 18-135 jest uniwersalny bo masz zooma i kręcisz ale zestawem 10-20 + 50 można zrobić praktycznie wszystko to samo + lepsza jakość + lepsze światło + szerzej (10 a 18mm np we wnętrzach to jest kosmiczna różnica ;) ) Nie wiem czy o takie wytłumaczenie Ci chodziło... ;) to że coś jest zoomem o długim zakresie nie znaczy że jest jednocześnie najlepsze w tym zakresie ;)
O WŁASNIE O TAKIE - thank you my master :-)
No to życzymy udanych zakupów :D
zastanawilem sie tylko jak ze zbliżeniem np. detali architektury przy takiej sigmie?
Sigma 10-20 do detalu się nie nada niestety. Chyba, że bardzo blisko podejdziesz :D
EDIT: Może napisz co lubisz fotografować i jakich ogniskowych najczęściej używasz?
fotografia architektury i portrety dzieci (ot takich http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173497&page=2 )- zastrzeliłeś mnie pytaniem o ogniskowe - po prostu kręcę żeby było w miarę ladnie skadrowane :-)
W sumie zalezy mi na obiektywie w miarę uniwersalnym - nie jestem takim profesjonalistą jak spora cześć uczestników tego forum.
Do architektury Sigma 10-20 będzie w sam raz, do portretu niestety nie bardzo. T17-50 lub S 18-50 są jasne i w sumie portret też można strzelić (masz w sumie N50). Uniwersalny i tanim szkłem jest 18-105VR - tu już jest ciemniej ale masz VR i większy zakres ogniskowych. Uważam, że to dobry obiektyw na wycieczki, spokojnie zastąpi Ci 18-135.
Witam. Moim szkłem do wszystkiego jest Nikkor 18-70 AF-S. Mnie się trafił jakiś super egzemplarz, bo jest wytrzymały, szybki, ma celny AF i jest stosunkowo tani. Polecam.
18-105VR na body - strzeliłem parę zdjęć jak na razie b. fajnie. Dzięki za pomoc i rady.
ja polecam tamrona 17-50 2.8 w wersji VC lub bez VC.
Ja sprzedaje 3000, ale mam problem ze zbyciem samego body i gripa więc myśle o dodaniu do tego mojego 18-55 VR. Z tym rodzi się jednak problem bo zostałbym z samą 35 i 70-300.
Czy mądrze by było zastąpić kit powiedzmy dwoma stałkami ?
Wydaje mi się, że dobrze by było do zestawu dokupić jakiś zoom 18-50/2.8, czyli Tami albo Sigma, chyba że masz dużo kasy to Nikkora 17-55 :)
Jakimi stałkami chciałbyś zastąpić 18-55VR? Chyba, że myślisz o jakimś fishu i N85/1.8?
EDIT: jakie zdjęcia robisz? Do czego te stałki mają być?
Głównie opierają się moje zdjęcia o wszelkiego typu krajobrazy. Nie wykorzystuje chyba większego zakresu niż 18-30 w tym nikkorze.
Mam stałke 35, chwilowo nie moge jej odczepic hehe za dobre zdj robi.
Zastąpić hm. Zastanawiam się oczywiscie nad taką możliwością bo troche dołożyć bym musiał. Tamrona 90 itak pragne kupić, ale będzie brak szerokiego kąta wtedy i tu mam dylemat bo albo manualny samyang 14, albo uzywany szeroki kąt np tokiny. Ręczne ostrzenie w Samyangu raczej przy duzych wartosciach przysłony bedzie bez znaczenia. Jednak boli mnie tu brak mozliwosci stosowania filtrow.
Gdybym pieniędzy miał tyle co planów :) Mam nadzieje ze nie bede musiał rozważać planów awaryjnych i ze samo body sprzedam bez 18-55 :)
Jak krajobrazy to szeroki kąt się przyda, czyli używka szerokokątnej Tokiny/Sigmy, tak jak piszesz. Jakoś nic innego mi nie przychodzi na myśl ;)
Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO
choć to macro to "hłyt martetindowy"
ale poza tym świetny obiektyw do prawie wszytskiego
mam i sobie chwalę więc polecam
zbyt drogi również nie jest - a jeszcze taniej wychodzi wersja bez VR
Ja mam takie pytanie. Czy chcąc zmienić kit 18-55 na inny obiektyw, warto trafiać w stałki? Kupiłem 35 1.8 i poznałem moc stałoogniskowych obiektywów. Kit używam (własciwie odkad mam 35 moge powiedziec używałem) głównie do krajobrazu czyli ogniskowych 18-30 w moim przypadku.
Czy lepiej ewentualnie trafiać w 17-50 czy jednak szukać stałki.
Nie wiem czy miałby sens np zakup samyanga 14 zamiast kita. 14, 35 i 70-300, niedługo T90 i mysle ze chwilowo niczego by nie brakowało.
Pytam bo licze ze ktos tez mial taki dylemat. Kwota to jakieś 1200
No ale SY to fish jest :> za ok 1300-1400 możesz mieć jakiś szeroki kąt typu S10-20 albo T12-24. Moim zdaniem lepiej sprawdzi się w krajobrazie niż fish (będzie bardziej uniwersalnie i bez takiego wykrzywiania)