PDA

Zobacz pełną wersję : Eye-Fi Pro 8GB w testach - zbieram pytania

Makowiec
12-04-2011, 17:44
Na wstępie wyjaśnienie - kartę będę miał wypożyczoną za kilka dni, chciałem jedynie zasygnalizować temat i zebrać wasze ewentualne pytania. Co do sprzętu to test będzie przebiegał na D2x oraz (jak się zgra w czasie) D3x, na komputerze i oprogramowaniu Apple choć kilka podstawowych prób mogę także zrobić pod Windows jeśli zdążę.

Widziałem, że wcześniej pojawiały się wątki na temat Eye-Fi, chciałbym jednak zebrać w jednym miejscu najważniejsze informacje no i im nowsze dane tym lepiej, bo nie przykładałbym za dużej wagi do danych na przykład sprzed roku.

Karta którą będę męczył ma już standard sieci 802.11n co powinno poprawić wyniki transferów. Adapter do niej jest w formie karty CF typ II (5mm zamiast 3,3mm jak w I) i tu z Nikonami pojawia się mały kłopot. Staram się właśnie znaleźć ładne zestawienie ujmujące w jednej tabeli modele Nikonów wraz z obsługiwanymi w nich kartami CF - I czy II? Kiedyś trafiłem na nie przypadkiem i nie zapisałem linku...
Wiem, że na przykład w D700 jest tylko typ I, więc jak ktoś ma starą przejściówkę z SD na CF I to ma to szanse działać. Podobnie jest w "niższych" modelach D3 o ile się nie mylę. Niestety te przejściówki występują w naturze dość rzadko.

Co będę chciał przetestować? Między innymi na ile spadnie zasięg (w porównaniu do średniej klasy kompaktu Panasonica na karty SD) w tak "ciężkiej" puszce jak seria D2 czy D3. Jakie są transfery i na ile obsługa kart i ich współpraca z softem na komputerze będzie bezbolesna dla fotografa który niekoniecznie chce robić fakultet z informatyki ;)

Proszę o zadanie pytań, nawet te które będą się wydawały "oczywiste" pomogą mi w znalezieniu odpowiedzi i umieszczeniu ich tutaj - do publikacji testu wykorzystam osobny wątek, ten będzie można potem skasować aby nie śmiecić. Dzięki za pomoc i mam nadzieję, że mój tekst wam również pomoże tak czy inaczej.

ZoomTeam
12-04-2011, 18:02
jesłi masz dojście do tych kart to lepiej przetestuj tą http://uk.eye.fi/products/mobilex2?postTabs=0 z ipadem

Makowiec
12-04-2011, 18:08
jesłi masz dojście do tych kart (...)

Na razie będę miał tą o której napisałem, potem się zobaczy co się załatwi ;) A iPada miałem i sprzedałem (http://www.makowiec.dworniak.pl/?page_id=6799) - w moim przypadku nie sprawdził się, choć starałem się używać go w "podstawowym" zawodzie - przy administracji siecią. Niektórzy mają mnie za maniaka Apple, a tu taki faux pas ;)
Nie jestem fotografem studyjnym więc tu tym bardziej miał małe szanse ;) Co nie znaczy, że później mogę postarać się zorganizować potrzebny sprzęt i przeprowadzić testy.

jackrabbit
12-04-2011, 18:16
jesłi masz dojście do tych kart to lepiej przetestuj tą http://uk.eye.fi/products/mobilex2?postTabs=0 z ipadem

raczej ta

http://uk.eye.fi/products/prox2

miron19j
12-04-2011, 21:34
Na wstępie wyjaśnienie - kartę będę miał wypożyczoną za kilka dni, chciałem jedynie zasygnalizować temat i zebrać wasze ewentualne pytania.
czekam na wyniki testu.
Ja swoją ProX2 8 GB testowałem na laptopie i D300. Jako karta sprawowała się nawet nieźle, natomiast nie udało mi się przesłać żadnego zdjęcia. Gdzieś wyczytałem, że transfer odbywa się poprzez serwer producenta. Aparat - wifi do internetu - komputer użytkownika. Ja miałem nieskonfigurowane połączenie z internetem, może dlatego.
A może miałem coś źle ustawione? Może Wam coś się uda?

igsux3
14-04-2011, 00:32
Mnie interesuje jak się sprawdza D3 z iPadem. Z tego co piszesz, to sprzedałeś, ale może któryś z Twoich znajomych ma? Konkretnie interesuje mnie opcja slot 1 = raw na CF, slot 2 = jpeg na eye-fi transmitowany prosto do iPada. Czy jest jakiś program, który potrafi przeczytać większe obrazki niż 2000pix na dłuższym boku jak to ma miejsce w przypadku standardowej galerii? Chociaż od biedy do oceny kolorów i ostrości może być nawet JPEG Small, czyli w przypadku D3 2128x1416 pix (3 megapixele). Oczywiście cały test w obrębie sieci ad-hoc stawianej w terenie na japku, a nie po połączeniu obu urządzeń w jednym AP. Konkretnie mam na myśli takie zestawienie : http://www.youtube.com/watch?v=H84EpXXcG_o .

Sebastian
14-04-2011, 00:42
Przylaczam się do próśb Kolegów - proszę o test d3 + iPad

ZoomTeam
14-04-2011, 08:50
Jak koledzy czyli poprosze test integracji D3 z ipad.

Makowiec
18-04-2011, 19:13
Mała aktualizacja aby nie wydawało się że temat umarł - karta został dzisiaj nadana kurierem do mnie. Pewnie jutro będzie więc po świątecznej przerwie będę miał jakieś konkrety do opisania.

To będzie wersja Pro X2 do której opis wspomina o możliwej aktualizacji oprogramowania z funkcją Direct Mode* o którą Wam zadaje się najbardziej chodzi :)

http://www.eye-fi.pl/pl/p/Eye-Fi-Pro-X2-SDHC-8gb/6

Na 100% sprawdzę działanie karty z iPodem touch 4G (bo go mam), kombinowanie iPada trwa.

* z opisu na stronie: "Direct Mode sprawia, że zdjęcia w pełnej rozdzielczości prześlemy z aparatu foto bezpośrednio na iPad'a, iPhone'a (iOS) lub dowolny tablet/telefon (Android), wtedy również nie jest wymagana sieć WiFi."

pet3r
19-04-2011, 10:06
interesuje mnie SD od Eye-Fi i mam kilka pytań

1. jak odbywa się transfer - czy faktycznie potrzeba czegoś oprócz karty i kompa z WiFi, jak mówi miron19j
2. prędkość transferu
3. zasięg
4. czy przesyła też RAWy czy tylko JPEGi
5. jak zapisywane są zdjęcia, czy nie są gdzieś pochowane i trzeba je wyciągać jakimś programem od procucenta
6. tu przypuszczam, że może być problem, skoro pracujesz na Macu - czy śmiga wszystko bez problemu na Win7 x64

Makowiec
19-04-2011, 10:15
interesuje mnie SD od Eye-Fi i mam kilka pytań
(...)
6. tu przypuszczam, że może być problem, skoro pracujesz na Macu - czy śmiga wszystko bez problemu na Win7 x64

Jakoś przemogę swoje obrzydzenie i dosiądę Windows ;) Żartuję, administruję siecią z Win7 64bit więc sprawdzę.
Wielkie dzięki za pytania - będę miał kartę na tydzień więc mało czasu, mógłbym coś zapomnieć. Podobno mają się pojawić nowe aplikacje do obsługi kart na system iOS (iPady, iPhone'y itd), na Androida już ponoć jest - tego nie sprawdzę bo nie mam nikogo w okolicy z tym systemem.
PS. Dostałem info z domu że kurier dotarł więc test jak najbardziej się odbędzie :)

Makowiec
19-04-2011, 20:02
Kolejna aktualizacja tematu: prawdopodobnie z powodu swojego wieku D2x nie chce współpracować z nowym adapterem SD->CF (adapter symuluje szybką kartę, najwyraźniej za szybką dla serii D2 (wysłużony D2h również jej nie widzi)). Jutro lub pojutrze dostanę inny adapter, zobaczymy co wówczas aparaty powiedzą. Czekam na D3x który ma nieprzewidziane opóźnienie więc w tym zakresie na razie nic nie powiem. Jak ktoś z was jest z Łodzi i ma coś z serii D3 to chętnie się umówię na wszelki wypadek na spotkanie żeby zweryfikować czy wszystko działa jak powinno z tą serią, gdy okaże się że mój egzemplarz nie zdąży dotrzeć.

Transfer na urządzenia iOS (iPady i iPody) również musi poczekać na zatwierdzenie przez Apple aktualizacji dla dedykowanej aplikacji Eye-Fi (w iTunes po wyszukaniu "eye-fi" pokazuje się starsza wersja, nie ma za wiele możliwości). Już teraz widzę, że karta ma po aktualizacji tzw Direct Mode czyli można przesyłać fotki pomiędzy nią a komputerem bez używania sieci zewnętrznych - karta tworzy swoją sieć (szyfrowaną) i to do niej podpina się iPada. Po angielsku procedura jest opisana tutaj:
http://support.eye.fi/mobile-applications/ios-eye-fi-app/

Na pierwszy rzut oka aplikacja na komputerze do obsługi karty ma multum opcji (soft bazuje na Adobe Air więc pod Windows powinien działać tak samo), zobaczymy czy w praktyce czegoś nie zabraknie. Można na przykład osobno zdefiniować na komputerze folder do którego mają trafiać RAWy, gdzie JPEg, a gdzie materiał video.

Na razie więc bawię się Panasonikiem na karty SD i pierwsze testy wypadają całkiem przyjemnie. Karta przez sieć domową przesyła zarówno RAWy jak i JPEGi, 13MB plik RAW trafia na komputer w 11-12 sekund (sieć 802.11n, szyfrowana, mierzone na oko). Więcej informacji wkrótce, a po świętach jak dobrze pójdzie zbiorę wszystko w jeden tekst.

Makowiec
20-04-2011, 09:25
W nocy pojawiła się zapowiadana aktualizacja programu dla systemu iOS, sprawdziłem przy śniadaniu przesyłanie zdjęć i potwierdzam, że funkcja działa tak jak się tego spodziewamy: karta wstępnie pokonfigurowana w komputerze, przekładamy do aparatu i po chwili uruchamia się sieć bezprzewodowa o zdefiniowanych parametrach. Podłączyłem do niej iPoda touch 4g, każdy "pstryk" Panasonikiem powodował transfer do pamięci iPoda i pokazanie fotki na ekranie. Na iPadzie na pewno będzie to działało tak samo ale obraz będzie większy ;)

Raz ustawione parametry są trzymane przez kartę nawet po jej wyjęciu z aparatu (czyli odcięciu zasilania) - odpowiadam na kilka takich pytań zadanych mailem. Gdy przełożymy Eye-Fi do drugiego aparatu to po chwili znów sieć jest tworzona i zdjęcia zarówno w formacie RAW jak i JPEG trafiają na iPoda lub na komputer który podepniemy do utworzonej sieci.

michalmazurowicz
20-04-2011, 18:05
Testujesz na adapter CF typ II czy udalo Ci sie dostac I ?

docxxx
20-04-2011, 21:41
Kurcze, podoba mi sie ta karta. Jesli da rade uruchomic ja na D300 (CF) to mozliwe, ze ja kupie.

Makowiec
20-04-2011, 23:17
Testujesz na adapter CF typ II czy udalo Ci sie dostac I ?

W tej chwili mam adapter na CF II od firmy, jedzie do mnie drugi żeby spróbować uruchomić kartę w serii D2 Nikonów ale chyba też II. Zastanawiam się czy nie uderzyć do jakiegoś sklepu z Nikonami w Łodzi aby włożyć kartę w kilka aparatów - znacie jakiś zaprzyjaźniony z forum sklep?
Na kilka minut włożyłem kartę do Nikona D90 (samą, bo ten model pracuje na SD). Zdjęcia bez problemu trafiły na iPoda w trybie DirectMode. Będę miał D300 na uwadze - daj znać czy jest tam złącze I czy II.

cheyenne
20-04-2011, 23:28
Sprawdziłbyś proszę może działanie z d700
Czy tu mogą być jakieś problemy?

Makowiec
20-04-2011, 23:34
Sprawdziłbyś proszę może działanie z d700
Czy tu mogą być jakieś problemy?

Tu niestety problemem będzie znalezienie odpowiedniego adaptera. Ten model akceptuje jedynie karty CF I czyli gruby adapter CF II nijak się tam nie zmieści. Z tego co wygrzebałem w Google niektórzy mają takie przejściówki (czyli SD->CF I) i mają działające w ten sposób konfiguracje.

michalmazurowicz
21-04-2011, 09:07
No wlasnie , nie spodziewalem sie ze bedzie taki cyrk z kupnem adaptera CF I , na Allegro nic , na ogloszenie cisza , na ebayu nic.

Makowiec
21-04-2011, 11:20
A propos CF I: o ile wiem nie każdy adapter SD->Cf I nadaje się do Eye-Fi, niektóre po prostu nie obsługują kart SD pojemniejszych niż 2GB podobno, inne mają jedynie współpracować ze starszymi kartami Eye-Fi, tymi bez oznaczenia X2... zamęt jest z tym jest niezły, nie potrafię na tą chwilę wskazać pewnego rozwiązania. W Google jest trochę wątków na różnych forach (angielskich, francuskich, niemieckich) ale przyznam szczerze nie zgłębiałem jeszcze tematu specjalnie silnie.

PS
Dostałem dzisiaj kolejną przesyłkę od przedstawiciela Eye-Fi z innym adapterem i starszą kartą Eye-Fi 2GB Explore aby sprawdzić kompatybilność ze starszymi aparatami jak mój D2x. Wieczorem dam znać jaki efekt prób.

pet3r
21-04-2011, 16:22
a jeszcze jedno pytanie mam - co jeżeli bezpośrednio po zrobieniu zdjęcia wyłączę aparat? przerwie przesyłanie czy nie?

Makowiec
21-04-2011, 22:36
co jeżeli bezpośrednio po zrobieniu zdjęcia wyłączę aparat?

Aparat po wyłączeniu nie ma zasilania w gnieździe więc siłą rzeczy karta również nie - Eye-Fi nie posiada baterii. Gdy masz na karcie zdjęcia które nie zostały jeszcze przesłane, a karta ponownie zostanie włączona lub znajdzie się w zasięgu sieci to zaczyna zrzucać fotki. Pogrzebię w ustawieniach aby sprawdzić czy to zachowanie jest konfigurowalne.

Odpowiadając szerzej zachęcam was do uważnej lektury informacji zwartych na stronie krajowego dystrybutora:
http://www.eye-fi.pl/

Znajdziecie tam sporo danych o które pytacie mnie mailowo, trzeba wczytać się w tekst umieszczony w opisach kart, na przykład tu:
http://www.eye-fi.pl/pl/p/Eye-Fi-Pro-X2-SDHC-8gb/6
Póki co nie jestem mądrzejszy od producenta i dystrybutora, informacje czerpię z netu :)

Na stronie angielskiej jest również zestawienie poszczególnych typów kart z uwzględnieniem ich możliwości (przydałoby się po naszemu na stronie .pl):
http://uk.eye.fi/products/compare-cards

stef
21-04-2011, 22:49
Makowiec, ogromne dzięki za solidne opisy
i chęć dzielenia się spostrzeżeniami.

pet3r
22-04-2011, 08:51
zapytałem o zasilanie, bo wydaje mi się, że w D90 po np. włożeniu karty włącza się lampka sugerująca jej pracę, co oznacza, że karta ma przez chwilę zasilanie. w końcu cały czas wyświetlana jest liczba klatek, które zmieszczą się na karcie, więc jakiś prąd tam idzie :) myślałem, że może karta potrafi to jakoś obejść i ciągnąć z baterii do czasu aż prześle sobie fotki :)

seba
22-04-2011, 09:45
nigdzie nie można dostać już adapterów SD na CF typ I. Jeżeli ktoś by znalazł lub wiedział gdzie coś takiego można kupić dajcie jakieś namiary.

ja googluje i nic... bida... jest. Ale może te karty EYE FI wyjdą kiedyś na karty CF typ I i II.

docxxx
23-04-2011, 08:30
Odnosnie D300/D700/D3/D3x/D3s:
"Eye-Fi does not support the use of SD to CF card adapters with the Eye-Fi Card. Eye-Fi has not tested the Eye-Fi Card in cameras designed to use CF cards and has no explicit knowledge to share about the success of these adapters when used with an Eye-Fi Card. We only support the Eye-Fi Card in cameras designed to use SD or SDHC cards.
We are aware that many users want the Eye-Fi Card functionality in their CF-based cameras and have opted to use a CF card adapter to get the functionality offered by an Eye-Fi Card. The following list of known issues with CF card adapters is a collection of information gathered directly from customer and blogger descriptions of issues they have experienced. By sharing this information Eye-Fi accepts no responsibility for problems encountered when using the Eye-Fi Card and a CF Card adapter.

Wireless range of the Eye-Fi Card is noticeably reduced.
Formatting the Eye-Fi Card in a CF adapter has caused the Eye-Fi Card to fail.
File corruption of photos."

Czyli lipa :(

Makowiec
23-04-2011, 10:08
Rzeczywiście, Eye-Fi zrzeka się odpowiedzialności za sprzęt i efekty współdziałania aparatów w których stosuje się karty CF, a do kart SD różne przejściówki. Ten fakt był jednym z motorów napędzających moją chęć popatrzenia na temat osobiście:)

Na dziś (te święta...) "zdradzę" jedynie, że starszy adapter SD-CF II oraz karta Eye-Fi 2GB Explore (starszy model) działają prawidłowo w Nikonie D2x. Można zrzucać jedynie pliki JPEG i nie ma trybu DirectMode. Zrzucanie JPEGów działa nawet gdy fotografujemy w trybie RAW+JPEG co można potraktować jak zaletę lub wadę.
Niestety najnowsza karta Pro X2 w starszym adapterze nie jest rozpoznawana przez aparat - zgłasza błąd formatu karty.
Dalsze testy będą trwały, wciąż nie mam D3x ale nie tracę nadziei.

miron19j
23-04-2011, 16:26
a u mnie dalej kicha.
Zrobiłem update karty, stworzyłem nową sieć, uruchomiłem Direct Mode.
Dopóki karta siedzi w czytniku, sieć jest. Po przełożeniu do D300, sieci nie ma.

Makowiec
23-04-2011, 16:41
a u mnie dalej kicha. (...) Po przełożeniu do D300, sieci nie ma.

Będę zgadywał rozwiązanie, nie denerwuj się tylko sprawdź :) Nie miałem nigdy D300 więc mogę coś kręcić, w razie problemów wesprzyj się instrukcją obsługi. A zmierzam do ustalenia jak masz ustawiony jeden parametr w menu aparatu. W moim Nikonie D2x jest to pozycja c3 w Custom Settings Menu (CSM ma ikonkę ołówka czy kredki): Auto meter-off. U mnie menu wyżej nazywa się Timers/AE&AF lock. Poszukaj podobnych pozycji u siebie.

Tu małe wsparcie ale że nie mam aparatu przed nosem to nie wiem na ile aktualne:
http://www.outthereimages.com/images/D300_Setup_Guide.pdf

Sądząc po tej ściądze u Ciebie w D300 to będzie pozycja c2 w CSM.

Parametr ten wpływa jak długo będzie m.in. aktywne podtrzymanie zasilania gniazda karty w aparacie i pomiar parametrów zdjęcia (u mnie po zdefiniowanym czasie gasną wskaźniki w wizjerze). Gdy ten czas mija zasilanie jest przełączane jedynie na - jak ja to nazywam - podtrzymanie życia i nic więcej. Wpływa to na stopień zużycia baterii ale jak widać może także uniemożliwiać pracę akcesoriów dodatkowych. Prawdopodobnie ten parametr u Ciebie również jest bardzo niski, karta nie zdąży wystartować sieci, a już jest zabieranie z niej zasilanie i klops.
Domyślne ustawienie u mnie to było kilka sekund, po przestawieniu na nieskończoność aparat zasila kartę i może ona swobodnie przerzucać fotki do celu.

miron19j
23-04-2011, 17:32
KURDE DZIAŁA!!! :shock::shock:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
Nawet NEFy czyta.
I na iPada zrzuca.
Tylko podczas włączania nie zawsze sieć startuje. Czasem muszę kilka razy pstryknąć wyłącznikiem.

A co trzeba ustawić, żeby w Eye-fi pokazywał zrzucone zdjęcia. Bo u mnie od razu wrzuca do katalogu "zdjęcia"?
Już znalazłem, tylko musiałem przełączyć się na angielski. :-)

Makowiec
23-04-2011, 17:37
KURDE DZIAŁA!!! :shock::shock:http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif

Mówiłem, że fajna rzecz? :D Cieszę się że pomogło. Tylko nie pstrykaj tak przełącznikiem. Wyobraź sobie, że ta karta to taki mikro komputer z Windows - musi chwila minąć zanim sieć wystartuje. Daj jej czas zanim wyłączysz i ponownie włączysz, u mnie trwa to parę sekund zanim sieć stanie się widoczna. Miłej zabawy ;)

igsux3
23-04-2011, 17:53
Może warto sprawdzić http://www.shuttersnitch.com/ ten program? Gdybyś był przypadkiem we Wrocławiu to służę D3 i iPadem ;) . Jeśli dobrze rozumiem, to D3 akceptuje CF Type I i CF Type II, więc nie powinno być żadnego problemu?

Makowiec
23-04-2011, 21:32
Jeśli dobrze rozumiem, to D3 akceptuje CF Type I i CF Type II, więc nie powinno być żadnego problemu?

Zarówno D3 jak i D3x są odpowiednio wyposażone, z nieznanych mi powodów D3s obsługuje jedynie CF I (jak D700) więc masz szczęście ;) Dodatkowo D3 i D3x obsługują najnowszy zestaw adapter plus karta Pro X2 8GB - potwierdziłem to w "swoim" D3x który jest jeszcze poza granicami kraju.

Dzięki za zaproszenie do Wrocławia :)

michalmazurowicz
24-04-2011, 13:09
Kurna czyli lipa z wykorzystaniem ipada do podgladu. Tylko zabaw w kabel i zgrywanie :/. Nawet czytnika CF dzialajacego pod ipadem ni ma. Bida z nedza a szkoda bo to byl by niezly zestaw do pracy.

Makowiec
24-04-2011, 22:40
(...) Bida z nedza a szkoda bo to byl by niezly zestaw do pracy.

I jest to świetny zestaw do pracy pod warunkiem posiadania kompatybilnego aparatu (stety lub niestety). Jeśli ktoś będzie miał zamiar pracować w trybie bezprzewodowym to musi przy zakupie aparatu wziąć pod uwagę dostępne w danej chwili rozwiązania, nic się w tej kwestii nie "przeskoczy" ani nie obejdzie. No może poza zwiększeniem nieco zasięgu karty Eye-Fi poprzez zdjęcie z adaptera SD-CF metalowych okładzin. Więcej "haków" sprzętowych w kontekście Eye-Fi nie znam (na razie ;))

maciek.evo
25-04-2011, 01:18
A jak jest ze zgrywaniem zdjęć na komputer/laptopa z wifi? musi mieć połączenie z internetem czy wystarczy sam wireless lan?

Makowiec
28-04-2011, 06:16
Aktywne połączenie z Internetem jest wymagane tylko do konfiguracji (i wrzucania fotek na zewnętrzne serwisy typu Facebook itd). W przypadku kart z DirectMode łączność może być zachowana bez dodatkowych urządzeń, pozostałe będą wymagały pośrednictwa punktu dostępowego. Przyszło mi teraz do głowy aby sprawdzić jak karta zareaguje gdy to laptop będzie tworzył sieć WiFi. Dam znać.

miron19j
28-04-2011, 09:50
Aktywne połączenie z Internetem jest wymagane tylko do konfiguracji (i wrzucania fotek na zewnętrzne serwisy typu Facebook itd). W przypadku kart z DirectMode łączność może być zachowana bez dodatkowych urządzeń, pozostałe będą wymagały pośrednictwa punktu dostępowego. Przyszło mi teraz do głowy aby sprawdzić jak karta zareaguje gdy to laptop będzie tworzył sieć WiFi. Dam znać.

tak mi sie przypomnialo. Podczas konfigurowania sieci ad-.hoc i podczas walki z nia, widzialem opcje wyboru folderu docelowego. I byl tam laptop, na ktorym konfigurowalem karte. Tylko za czorta nie pamietam, gdzie to bylo.

cammal
29-04-2011, 11:38
korzystam z zestawu eye-fi + ipad + shuttersnitch, ale niestety tylko na d7000. Ten model ma dwa sloty sd, na jedną kartę*zgrywam nef-y, a na eye-fi małe jpgi, które szybciej lądują*na ipadzie.
Eye-fi kupiłem z myślą o d700, jak się później okazało na tym aparacie nie zadziała. W studiu jednak bardziej przydaje się*Iso 100 i rozdz. 16mpix w D7000, niż pełna klatka i wysokie iso.

Mimo sporego kosztu, ZDECYDOWANIE polecam zestaw (ipad + eye-fi) każdemu, kto dużo fotografuje w studiu, zarówno ludzi, jak i przedmioty - niesamowicie przyspiesza i ułatwia pracę, nieoceniony gdy w sesji bierze udział asystent i/lub klient !

igsux3
29-04-2011, 12:53
cammal, a napisz proszę, czy udało Ci się jakoś ustawić to ad-hoc? Z tego co czytałem, shuttersnitch potrzebuje dostępu do AP. W studio może i się sprawdzi, ale myślę o zabieraniu takiego zestawu w plener.

-edit-

widzę, że jesteś z Wrocławia. Moglibyśmy się jakoś umówić na parę chwil w mieście, jeśli posiadasz adapter SD->CF do eye-fi? Odwdzięczyłbym się piwem niezbędnym do zabicia czasu spędzonego na testach ;)

cammal
29-04-2011, 13:45
ustawilem ad-hoc. Najpierw potrzebujesz ipada z jaibreakiem, pozniej aplikacje MyWi ktora tworzy sieć ad-hoc, pozniej shuttersnitch. na youtubie sa filmiki z instrukcja.
tydzien temu wyszla aktualizacja kart eye-fi, ktora podobno umozliwia bezposredni zrzut zdjec na ipada bez jaibreaka (eye-fi tworzy własną sieć ad-hoc), ale mi sie nie udalo tego skonfigurowac. W komentarzach czytałem, że da się*to zrobić, ale jest dosyć skomplikowane - przestudiuj instrukcję*na stronach eye-fi. Aplikacja na ipada jest za free.

adapter miałem, ale odesłałem do sklepu - typ II nie mieści się do d700, więc dałem sobie spokój. z eye-fi korzystam tylko na d7000

we wrocławiu będę dopiero po 9 maja, chętnie się spotkam - pisz na maila (dostępny na mojej www)

miron19j
29-04-2011, 13:56
ustawilem ad-hoc. Najpierw potrzebujesz ipada z jaibreakiem, pozniej aplikacje MyWi ktora tworzy sieć ad-hoc, pozniej shuttersnitch. na youtubie sa filmiki z instrukcja.
tydzien temu wyszla aktualizacja kart eye-fi, ktora podobno umozliwia bezposredni zrzut zdjec na ipada bez jaibreaka (eye-fi tworzy własną sieć ad-hoc), ale mi sie nie udalo tego skonfigurowac. W komentarzach czytałem, że da się*to zrobić, ale jest dosyć skomplikowane - przestudiuj instrukcję*na stronach eye-fi. Aplikacja na ipada jest za free.
ja właśnie używam ulepszonej karty eye-fi i nie mam jailbreaka. iPad widzi po prostu sieć wi-fi utworzoną przez kartę. Logujesz się normalnie i już. Tylko musiałem wyłączyć swoją domową, bo iPad koniecznie chciał do niej się logować. Może to kwestia ustawienia priorytetów sieci, mnie nie chciało się w to bawić. I tak zestawu będę używał poza domem. :-)

Makowiec
29-04-2011, 14:05
ja właśnie używam ulepszonej karty eye-fi i nie mam jailbreaka.

Karta po aktualizacji tworzy własną sieć WiFi, iPad czy iPod podłącza się do niej bez problemu i dalej jest już jak w układzie z siecią zewnętrzną - karta zrzuca fotki tak jak to ustawiliśmy. Nie wiem gdzie może być problem w konfiguracji takiego trybu pracy, udało mi się to ustawić za pierwszym podejściem. Po prostu włączamy w konfiguratorze tryb DirectMode. Nie trzeba nic "kombinować" z systemem iOS.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to w zasadzie konieczność wyłączenia na iPadzie/iPodzie (na Androidzie pewnie podobnie) sieci domyślnych. Te ostatnie zwykle "wygrywają" silniejszym sygnałem no i algorytm systemu, słusznie z resztą, przepina się do sieci która ma silniejszy nadajnik. Karta Eye-Fi w takiej konkurencji praktycznie nie ma szans wygrać.
Najlepiej również w konfiguracji karty usunąć wcześniej pokonfigurowane sieci które Eye-Fi miało wykrywać i używać bo również mogą być problemy na zasadzie "wygrywa silniejszy".
W systemie iOS da się "zapomnieć" sieci do których podpina się urządzenie lub można zrobić tak jak miron19 - wyłączyć sieć w domu czy studio. Nie ma tego problemu podczas zdjęć "na pustkowiu", tam tryb bezpośredni sprawdzi się idealnie i zdaje się został w tym celu stworzony. Wszędzie indziej korzystanie z pośrednictwa punktu dostępowego jest lepszym wyjściem chociażby przez wzgląd na poszerzenie zasięgu pracy. W ramach ciekawostki dodam, że można w tym celu wykorzystać coraz popularniejsze urządzenia MiFi tworzące "w polu" sieci WiFi o zasięgu lokalnym.

PS
Drobna ciekawostka która może kogoś z was zainteresuje - sprawdziłem, karta Eye-Fi Pro X2 pracuje w Fuji X100 bez problemów (i przejściówek ;))

igsux3
29-04-2011, 14:09
oho, no to jestem już na 90% przekonany. JB wolę nie robić, chyba że można to potem bezproblemowo odwrócić gdyby chciało się zrobić update iOS ;)

miron19j - podaj proszę jakieś namiary na kartę, którą posiadasz i z jakiego softu korzystasz. Ja chciałbym używać całości w następujący sposób:
Nikon D3, slot 1 to RAW na zwykłym CF, slot 2 to JPEG Small na eye-fi.
Zdjęcia chciałbym przesyłać do iPada bez JB w trybie ad-hoc. Na japcu program (eye fi , shuttersnitch?), w którym na bieżąco mógłbym oglądać zdjęcia spływające z aparatu i chociaż trochę je powiększyć (dla oceny ostrości). Czy do tego potrzeba najdroższej wersji eye-fi czy wystarczy jakaś tańsza?

miron19j
29-04-2011, 15:14
miron19j - podaj proszę jakieś namiary na kartę, którą posiadasz i z jakiego softu korzystasz.
ja akurat używam:
Eye-fi Pro x2 8Gb
eye-fi na iPadzie (z App Store)
iPad "fabryczny", bez żadnych przeróbek
karta po podłączeniu do laptopa upgrajdowana do DirectMode
ustawienie sieci ad-hoc
ustawione zrzucanie do iPada

przez weekend wypróbuję ShutterSnitcha

cammal
02-05-2011, 16:27
a ja dalej będę*polecał zestaw jailbreak + shuttersnitch.
po pierwsze shuttersnitch to naprawde dobra aplikacja, umozliwia zaznaczanie (gwizdkami) zdjęć na bierząco, podczas sesji. Zrzucenie jpg w sredniej wielkosci trwa ok 3 sekund.
Jaibreak jest legalny, a przywrócenie stanu 'oryginalnego" ipada to tylko kwestia podlączenia go do itunes i kliknięcia w restore.

niesamowita jest też mozliwość na wysyłania właśnie zrobionych zdjęć*mailem w dowolnej rozdzielczosci (small,medium,large) - w przypadku ipada 3g.

pet3r
05-05-2011, 12:57
zamówiłem dziś Eye-Fi Pro 8GB, będę testował z D90 i kompem z W7 x64. zdam relację jak przyjdzie :)

pet3r
08-05-2011, 01:59
pierwszy dzień bojów z Eye-Fi i Win7 x64 i nawet nie udało mi się skonfigurować konta. ciągle wyskakuje błąd, że hasło niepoprawne, po resecie kompa okazuje się, że poprawne. nawet jak uda mi się zalogować, to i tak nie mogę skonfigurować sieci bo zatrzymuje się na autentykacji lub uzyskiwaniu adresu siedzi. jednym słowem - softowo MA-SA-KRA. 3h już męczę.
zmienię kompa na XP x86, może tam coś ruszy. jak na razie jestem mega zawiedziony (i wkur*iony)

nie mogę edytować to piszę kolejnego:

na XP x86 udało się, śmiga ładnie :) włączyłem Direct Mode i karta stworzyła sobie swoją sieć, z którą łączę się z lapsa, na Win7 nie miałem w ogóle takiej opcji ale może teraz, gdy karta jest w pełni skonfigurowana coś zadziała. niestety nie mam już siły sprawdzać... w miarę zadowolony z siebie idę spać :)

nie czaję funkcji tworzenia sieci ad hoc, skoro korzystam z sieci stworzonej przez kartę, ale może czegoś w procesie konfiguracji po prostu nie zrozumiałem.

Makowiec
08-05-2011, 09:31
Problem EyeFi + Windows 7 64-bit jest znany i "lubiany" na forum domowym tych kart. Niektórym pomaga aktualizacja Adobe Air do wersji najnowszej. Miałem czas spróbować trzy razy pod tym systemem ale oprogramowanie nie zobaczyło karty w czytniku. Czytałem że nawet jak się uda wstępnie pokonfigurować pod Win7 64, to potem i tak się wiesza lub wywala przy transferach. Używam Win7 z przymusu w pracy więc nie miałem możliwości i czasu na analizy problemu i szukanie rozwiązania, nie pomogę niestety inaczej niż tylko domysłami lub poradami przepisanymi z forum EyeFi.

pet3r
08-05-2011, 10:35
edytowałem posta ale nie mogłem zapisać a rozszerzyłem trochę opis więc proszę moda o usunięcie poprzedniego

dałem radę z W7 x64! :)

moja karta jest zaktualizowana do najnowszego FW, Adobe AIR też mam aktualne.
muszę również zaznaczyć, że nie jest to pierwsza konfiguracja, tzn. jeżeli instalujemy wszystko na świeżo to wygląda to trochę inaczej niż opisane przeze mnie, swego rodzaju kreator prowadzi nas przez konfigurację. ale zasada jest ta sama - to włączyć, tamto ustawić itp więc problemu nie powinno być :)

karta do czytnika i heja:
1. tworzymy ad-hoc z uwierzytelnieniem otwartym, bez szyfrowania:
Start - Panel Sterowania - Sieć i Internet - Centrum Sieci i udostępniania - Skonfiguruj nowe połączenie lub sieć - Skonfiguruj bezprzewodową sieć typu ad hoc - Dalej 2x - Wpisujemy nazwę, typ zabezpieczeń Bez uwierzytelniania, zaznaczamy Zapisz tę sieć.
2. łączymy się z siecią z komputera
Start - Panel Sterowania - Sieć i Internet - Centrum Sieci i udostępniania - Połącz z siecią
3. dodajemy sieć do karty w Eye-Fi Center
zakładka Networks, Private Networks, Click to select i wybieramy naszą sieć, następnie klik na Add network to card. chwilę to potrwa.
dalsza konfiguracja karty:
Zakładka Photos, zaznaczamy Unable: Uploading photos to:, na dole klikamy Change Folder i wybieramy gdzie chcemy zgrywać fotki. niżej można skonfigurować czy foldery mają mieć jakieś specyficzne nazwy, typu data utworzenia itp.
w zakładce RAW (jeżeli chcemy RAWy również zgrywać) powtarzamy to samo co w zakładce Photos. ja stworzyłem sobie drugi katalog do RAWów.
polecam włączyć też Relayed Transfer w zakładce Transfer Mode i Endless Memory.
4. w wyjątkach firewalla dodajemy ręcznie Eye-Fi Center oraz ustawiamy na zezwalanie w sieciach publicznych również dla Eye-Fi Helper. przy ustawieniu tylko na sieci prywatne nie działa.
Start - Panel Sterowania - System i zabezpieczenia - Zapora systemu Windows - Zezwalaj programowi lub funkcji na dostęp przez Zaporę systemu Windows - odszukujemy na liście Eye-Fi Helper i zaznaczamy pole wyboru w kolumnie publiczne, następnie klikamy przycisk Zezwalaj na dostęp innego programu, z listy wybieramy Eye-Fi Center (jeżeli nie ma na liście, klik na Przeglądaj i wyszukujemy pliku Eye-Fi Center.exe), po dodaniu programu do listy wyjątków Zapory zaznaczamy okienko w kolumnie sieci publiczne.
5. Eye-Fi Center powinno zacząć kopiować sobie pliki na dysk. jeżeli nie - dodajemy sieć raz jeszcze w konfiguracji karty.

nie wiem czy wszystkie kroki są niezbędne, ja tak zrobiłem i działa :)

zauważyłem, że po zmianach w konfiguracji Eye-Fi Center (jak np zmiana ścieżki), trzeba wrzucić kartę do czytnika i dodać sieć jeszcze raz oraz rozłączyć i połączyć połączenie z tą siecią ad-hoc z komputera.

natomiast Direct Mode jak nie było tak nie ma w konfiguracji karty w Eye-Fi Center. ale skoro lata po ad-hoc to jestem zadowolony :)

sieć ma zasięg 10m, czyli tak, jak podaje producent i konfiguracja sieci w Windzie ale w miarę oddalania się transfer zwalnia.

Mario__M
08-05-2011, 12:41
Sprawdzał ktoś jak Eye-fi Pro x2 współpracuje z nowym iPad 'em 2 i nikonem D3? Chodzi mi o szybkość przesylania średniego JPEG'a lub dużego JPEG'a na iPad'a.
Właśnie przymierzam się do zakupu iPada 2 + Eye-fi Pro x2 + adapter CF, tylko czy jest sens dopłacania do iPada 2 (teoretycznie powinien być szybszy od iPad'a 1).

miron19j
08-05-2011, 13:03
Sprawdzał ktoś jak Eye-fi Pro x2 współpracuje z nowym iPad 'em 2 i nikonem D3? Chodzi mi o szybkość przesylania średniego JPEG'a lub dużego JPEG'a na iPad'a.
Właśnie przymierzam się do zakupu iPada 2 + Eye-fi Pro x2 + adapter CF, tylko czy jest sens dopłacania do iPada 2 (teoretycznie powinien być szybszy od iPad'a 1).

rozmawialem w Apple Center. iPad2 jest poprawiony po katem gier, poprawiona grafika i osiagi procka. W normalnym uzytkowaniu nie widac roznicy. Czyli z Eye-fi nie bedzie roznicy.
Teraz niech to ktos potwierdzi praktycznie :-)

Mario__M
08-05-2011, 14:19
Teraz niech to ktos potwierdzi praktycznie :-)

Właśnie o to mi chodzi aby ktoś to potwierdził ;) A z drugiej strony przeglądałem pare filmików na YouTube i widać było róznice chociażby w predkości ladowania sie systemu. A po przeczytaniu artykułu Roba'aGalbraith'a (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-11532-11474) już całkiem zacząłem sie zastanawiać nad iPad'em 2 ;)

Mario__M
11-05-2011, 12:42
Może ktoś potwierdzić tą rożnice szybkośći działania iPad'a 2 z karta Eye-fi Pro x2 ?

miron19j
11-05-2011, 14:20
Może ktoś potwierdzić tą rożnice szybkośći działania iPad'a 2 z karta Eye-fi Pro x2 ?

u mnie na iPadzie1 zdjecie pojawia sie do 5 sekund (NEF). Jezeli potrzebujesz szybciej?

seba
11-05-2011, 14:45
Ipad2 ma 2x mocniejszego proca, ale tutaj będziecie mieli bardzo podobne efekty bo i tak zdjęcia idą z zew. nośnika czy to karta czy wifi. Myślę że dużej różnicy nie będzie.

sam pracuje na ipad1 i jestem bardzo zadowolony, jeszcze od kiedy dostałem przejściówkę od razu na czytnik kart CF to zwariowałem :) .

R
11-05-2011, 14:48
a czy ktos podlaczal puszke kablem USB przez ten patencik do ipada? dziala wtedy w jakis sposob zrzucanie zdjec bezposrednio po zrobieniu?

docxxx
12-05-2011, 09:15
Sprawdzial ktos, do ilu metrow jest zasieg na otwartym terenie?

pet3r
12-05-2011, 19:19
u mnie komp stoi za cieniutką ścianą drewnianą z oknem, która jako całość w znikomym stopniu osłabia sygnał i zasięg to ok 10 m (mierzone krokami :D )

igsux3
13-05-2011, 01:11
I mi się udało zakupić X2 8gb. Próbówałem z direct mode, ale może adapter mam jakiś cienki i prądu za mało podaje (jeśli może to mieć jakiś wpływ), bo połączenie w tym trybie to koszmar. Zrywa notorycznie, 90% czasu nie działa itp. Szkoda czasu. Trochę załamany postanowiłem zrobić JB, postawić sieć za pomocą mywi... i w mordę, to jest rewelacja. Zdjęcia na ekranie pojawiają się praktycznie od ręki, nic nie zrywa, GENIALNE :D

hekate
15-05-2011, 21:09
Mam pytanie do posiadaczy : korzystam z zestawu MyWi 4.0 + aplikacja eyefi i jak wyłączę ipada przyciskiem, to zdjęcia przestają się przesyłać, ekran musi być cały czas włączony... Dopiero Shutter Snitch pozwala się w pełni cieszyć bezproblemowym transferem, tylko tu pojawia się problem, bo żeby SS zaczął działać, potrzebuję najpierw mieć połączenie z internetem, żeby zalogować się do konta Eye-fi. Dopiero wtedy SS zaczyna zbierać dane z karty. W plenerze nie zawsze jest zasięg, żeby skorzystać z neta. Jak sobie z tym radzicie?

cammal
17-05-2011, 15:01
Mam pytanie do posiadaczy : korzystam z zestawu MyWi 4.0 + aplikacja eyefi i jak wyłączę ipada przyciskiem, to zdjęcia przestają się przesyłać, ekran musi być cały czas włączony... Dopiero Shutter Snitch pozwala się w pełni cieszyć bezproblemowym transferem, tylko tu pojawia się problem, bo żeby SS zaczął działać, potrzebuję najpierw mieć połączenie z internetem, żeby zalogować się do konta Eye-fi. Dopiero wtedy SS zaczyna zbierać dane z karty. W plenerze nie zawsze jest zasięg, żeby skorzystać z neta. Jak sobie z tym radzicie?

na ipadzie z 3G nie zauwazylem takiego problemu. Jeśli karta po jakims czasie przestaje przesylac zdjecia, po prostu wyłączam i włączam aparat.
proponuję zmienić czas autoblokady w ustawieniach ipada - ekran po prostu nie będzie się wyłączał.

Władca Pixeli
04-06-2011, 01:21
Dostałem dziś kartę do przetestowania. Niestety po pierwszym włożeniu do laptopa HP karta się zacięła.
Okazało się, że wbudowany czytnik został uszkodzony.
Pozostaje pytanie czy przypadek, czy karta ma nieco inne wymiary niż standard SD i uszkodziła czytnik.
Dziesiątki razy wkładałem karty SanDisk i nigdy nie było problemu.

AlleG
06-06-2011, 18:45
Czy ktoś bawił się zamiast z iPadem z urzadzeniem opartym o androida? bo tak sobie mysle ze jesli słałbym tylko jpgi sredniej wielkosci do podglądu a rawy zostawałyby w aparacie, dałoby sie z tym pracować (miałem eye-fi X2 pro, i transfer przy przesyłania rawów w studiu był zenujący :P), i mogłoby być fajną sprawą np na sesjach slubnych ;) albo wizytach z przenosnym studiem u klienta np w zakładzie pracy itd...

igsux3
07-06-2011, 19:22
Sprawdzałem z aplikacją EYE-Fi. Przy stawianiu AP na androidzie działa bezbłędnie, tylko dla mnie nie ma sensu to zbytnio. O ile iPad ma 10" w IPS i ma to sens, tak w przypadku telefonów nie widzę takowego. Chyba, że jakieś tablety na Androidzie 3.0. Sam sprawdzałem na SGS2 i działa to płynnie, szybko, podgląd spokojnie w 12mpix. Niestety kolory w tym telefonie są tak przesycone, że podgląd praktycznie traci sens. A przeskok z 3" w aparacie na 4.3" w telefonie jest praktycznie żaden. Wg mnie Eye-Fi ma sens dopiero z tabletem/netbookiem/czymś większym.

Jaras
29-02-2012, 12:36
Odkopuje temat.........
Czy ktoś z forumowiczów testował ta kartę z tabletem BlackBerry PlayBook?

grissley
05-04-2012, 16:50
I czy komuś udało się ją odpalić z D200 albo Fuji S5Pro?
Na stronie widzę:
Ze starszymi modelami aparatów np. Canon 5D, 40D, Nikon D2 poprawnie działają karty starszej generacji (bez znaku "X2") np. Explore, Share, Home
(wymagany podstawowy Adapter SD / SDHC do CF typ II "niebieski")
Ale czy np adapter typII wejdzie do D200/S5?

EDIT:

"D200 Major Features:
(...)CompactFlash Type I or II storage, Microdrive and FAT-32 compatible"

"FinePix S5 Pro Features:
(...)Compact Flash (CF) Card (Type I/II), Microdrive compatible"

Czyli wcisnąć się da. I ze starymi kartami eye-fi powinno śmigać. Podpytam ich jeszcze, czy któraś z kart działałaby w trybie DirectMode (bezpośrednia komunikacja bez internetu po drodze).

AMI
23-05-2012, 11:42
Dołączam się, czy działa to komuś z D3?

Pozdrawiam,
AMI

RobertMiernik
23-05-2012, 12:16
Czy d3 nie ma przypadkiem kart CF tylko a Eye nie jest na SD?
Czyżby już miało działać z wąskimi CFami?

grissley
23-05-2012, 12:28
Są adaptery, więc SD EYe-Fi można wsadzić w adapter. Ale nie cienki. Nie wiem, jak D3, do D700 np wsadzić adaptera się nie da (tylko typI).

igsux3
23-05-2012, 13:34
Korzystam z wersji 8gb pro w adapterze na CF w D3, działa. Chociaż szału nie ma, zasięg taki sobie, zdjęcia przesyłają się dosyć powoli, często nie "łapie". Chociaż może to wina iPada, bo działa powoli, doczytuje, często zrywa. Taki sam scenariusz działania z SGS2 na androidzie nie powoduje żadnych problemów, całość działa znacznie płynniej, lepiej, zdjęcia przesyłają się szybciej... Tylko na telefonie użytek z tego Eyfi praktycznie żaden, chyba czeka mnie wymiana jabłka na jakiś tablet z androidem.

AMI
23-05-2012, 14:46
Korzystam z wersji 8gb pro w adapterze na CF w D3, działa. Chociaż szału nie ma..

Diękuję, igsux3 o to mi chodziło. Byłem ciekaw czy z D3 działa. Jak mówisz szału nie ma z szybkością, ale rozumiem, z NEFami czy nawet JPG się ciężko przesyłają? Napisze na priv jestem ciekaw szczegółów.
No i ciekawe jak z tabletami by to działało.

Pozdrawiam,
AMI

RobertMiernik
23-05-2012, 15:22
Właśnie o CF typ 1 chodzi, bo wszystkie starsze nikony taki mają, ale skoro działa w D3 to w D3s też powinno, jak to jest z tymi Eye'ami w końcu...
igsux3: nie wiesz jak wygląda sprawa w D3s? Może masz gdzie sprawdzić?

grissley
23-05-2012, 16:13
jak wygląda sprawa w D3s? Może masz gdzie sprawdzić?
Najłatwiej na stronie Nikona...:
http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d3s

RobertMiernik
23-05-2012, 16:17
grissley jesteś niewymownie pomocny. Dzięki.

grissley
23-05-2012, 16:46
Jeśli to nie ironia, to nie ma za co ;)
A jeśli ironia, to przytaczam stosowny fragment:
"Nośnik danych Karty pamięci CompactFlash (typu I, zgodne ze standardem UDMA)"
Czyli adaptera nie wciśniesz.

wicy
25-05-2012, 15:55
Co prawda mam Sandisk Eyefi, ale to chyba nieistotne bowiem chodzi mi o to czy natrafiając w terenie na darmowy hotspot lub inny otwarty access point, karta jest w stanie się z nim połączyć i przerzucić do internetu to co ma w sobie? Czy robi to automatycznie? Czy i jakich ustawień wcześniejszych taka przyjemność wymaga?

Trick
06-06-2012, 21:58
Co prawda mam Sandisk Eyefi, ale to chyba nieistotne bowiem chodzi mi o to czy natrafiając w terenie na darmowy hotspot lub inny otwarty access point, karta jest w stanie się z nim połączyć i przerzucić do internetu to co ma w sobie? Czy robi to automatycznie? Czy i jakich ustawień wcześniejszych taka przyjemność wymaga?

Podejrzewam, że korzystając z jakiegoś darmowego hot-spota trzeba będzie najpierw zaakceptować regulamin i tu może być lipa.

wicy
08-06-2012, 16:00
Przeprowadziłem dziś testy karty w terenie.
Najpierw komórką znalazłem otwarty, niezabezpieczony akces point (jakiś kawiarniany) i przetestowałem połączenie wifi z komórką, które działało bez problemu.
Potem zrobiłem zdjęcie i aparat okazywał oznaki przesyłania pliku. Na ekranie podglądu migała ikona eye-fi, co wg instrukcji oznacza stan - przesyłanie eye-fi włączone, trwa przesyłanie danych.
Niestety, po powrocie do domu stwierdziłem, że pliki nie wgrały się na serwer. Nie wiem z jakiej przyczyny. Błędy w transmisji, jakieś blokady na AP.
W każdym razie jestem dobrej myśli i będę to jeszcze sprawdzał i testował.

sevenoo
11-08-2012, 22:27
Testowal ktos pomiedzy d800 a bezposrednio lightroomem?

docxxx
12-08-2012, 22:43
Gdzies czytalem, ze D800 jest tak mocno ekranowana, ze Eye-Fi nie za bardzo chce dzialac z ta puszka.

sevenoo
13-08-2012, 10:53
tez to wlasnie czytalem:) dlatego chcialem ewentualnie potwierdzic lub nie...
+ jednak rozmiar pliku jest znaczacy.

zielony01
13-08-2012, 15:02
to że jest mocnoekranowa mogę potwierdzić

Trudnoonazwe
14-08-2012, 12:21
Na stronie Eye-fi piszą, że ogólnie działa, ale nie w Direct-Mode: http://support.eye.fi/cameras/nikon/d800_/_d800e
bo brakuje jakiegoś sygnału (na moje oko to wina Eye-fi, skoro w nie-direct-mode działa). Może wypuszczą nowy model kart?