PDA

Zobacz pełną wersję : Jasne tele sportowe... rozwiążcie proszę mój dylemat

Hertha
12-04-2011, 12:05
Witam!

Jako, że to mój pierwszy post – chciałbym się przywitać i jednocześnie zadać pytanie – bardzo ważne dla mnie. Posiadam D90, które głównie ma mi posłużyć od nauki – jako, że to moja pierwsza lustrzanka. Niestety będę miał bardzo trudne zadanie ponieważ chcę skupić się na fotografii sportowej.

Fotografować będę:

- żużel (głównie)
- piłkę nożną (jako drugie)
- koszykówkę w hali (sporadycznie)

I wszystkie inne dyscypliny sportowe sporadycznie. Nie będę na tym zarabiał w żaden sposób – ma być to jedynie reportaż, że dana impreza się odbyła i kilkanaście zdjęć z niej – więc nie mam zamiaru inwestować w Nikona 70-200/2.8 za 7777 zł. Nie mam zamiaru również wydawać jeszcze większych pieniędzy na jakąś 400tkę która pozwoliłaby mi robić dużo lepsze zdjęcia na piłce nożnej.

Czytałem wiele wątków na tym forum, przejrzałem mnóstwo tematów dotyczących obiektywów i padł wybór na trzy obiektywy:

1. Nowa SIGMA 70-200 mm F 2.8 II Macro (cena 2999 zł w Fotojokerze, gdzie mam możliwość sprawdzenia obiektywu)
2. Nowy Tamron SP AF 70-200 f/2.8 Di LD (IF) Macro (cena 2700zł na Allegro bez możliwości sprwadzenia)
3. Używany Nikkor 80-200 D ED f2.8 (dwupierścieniowy) - sprzedawany tutaj na tym forum z pękniętym przełącznikiem A/M za 2500zł

Jak wy byście wybrali? Ja już mam wielki mętlik w głowie, bo naprawdę nie wiem co wybrać. Doradźcie proszę… postawcie się w mojej sytuacji. Nie ukrywam, że wolałbym wydać jak najmniejszą kwotę. Z kolei nie chcę kupić jednej opcji żałując, że nie zapytałem Was o dwa pozostałe obiektywy. Wiele osób mówi mi, że na d90 nie zauważę przy tych trzech wymienionych obiektywach żadnej różnicy – więc lepiej kupić najtańszy. Z kolei inni mówią, że lepiej kupić obiektyw z gwarancją…

Czy wyłapanie na ostro jadącego 50 km/h żużlowca którymkolwiek z tych obiektywów po kilku miesiącach nauki będzie w ogóle możliwe? Czy mam raczej nie łudzić się, że do 3000 zł kupię jasne tele robiące przyzwoite zdjęcia sportowe i raczej mam się nastawić na zbieranie przez kolejne dwa lata na N70-200?

Proszę nie odsyłajcie mnie do linków z dyskusjami na temat tych obiektywów. Po prostu powiedzcie co byście wybrali na moim miejscu i dlaczego…

marciing
12-04-2011, 12:08
Ja brałbym Sigmę 70-200 HSM. Oczywiście po przetestowaniu jej czy optycznie jest ok. Sigma z tych 3 obiektywów jest zdecydowanie najszybsza. Możesz poszukać także takiej Sigmy na rynku wtórnym i zaoszczędzisz w ten sposób jakieś 500 zł ;)

Piotrek Charchuła
12-04-2011, 18:38
Też bym brał sigmę. Mam ją z D90, używam ją tylko do sportu i jestem zadowolony. Zwykle ją domykam do 3.2 i moim zdaniem jest naprawdę dobrze. Tylko jak się zdecydujesz na sigmę to wybierz najostrzejszą z egzemplarzy znajdujących się w sklepie bo te szkła mają często przypadłość do front i back focua . Ja swoją 3 razy wysyłałem do kalibracji i od roku jest naprawdę w porządku.