Zobacz pełną wersję : Wakacje w Afryce północnej
stachmuszel
12-04-2011, 07:34
Witam!
Wakacje chciałbym spędzić gdzieś poza domem :-). Chciałbym odwiedzić któryś północnoafrykańskich krajów: Maroko, Tunezja, Egipt. Czy ktoś z forumowiczów odwiedzał ostatnio te kraje. Spokojnie tam jest, czy lepiej poszukać sobie innego punktu zainteresowań? Myślałem też o Turcji.
Wdzięczny będę za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
fotograf58
12-04-2011, 07:44
Dla sympatyków sportów ekstremalnych polecam Libię, Kadafi zapewnia full wypas :)
stachmuszel
12-04-2011, 07:50
Dla sympatyków sportów ekstremalnych polecam Libię, Kadafi zapewnia full wypas :)
Ale ja pytam serio.
maroko moim zdaniem. Chyba najbezpieczniej ze wszystkich wymienionych.
Ja też planowałem płn Afrykę na kwiecien, ale z racji tego że się zrobiło zamieszanie w Libii, Tunezji i Egipcie, a w maroku byłem - w piątek lece do Turcji :)
fotograf58
12-04-2011, 07:55
Ale ja pytam serio.
To była tylko przestroga przez żart.
maroko moim zdaniem. Chyba najbezpieczniej ze wszystkich wymienionych.
Ja też planowałem płn Afrykę na kwiecien, ale z racji tego że się zrobiło zamieszanie w Libii, Tunezji i Egipcie, a w maroku byłem - w piątek lece do Turcji :)
Tu masz konkretną odpowiedź.
tu masz relację http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177482
jak nie musi być Afryka to polecam Turcję ale nie turystyczną tylko rejony od Kapadocji do granicy z Syrią.
JA byłem Żukiem w Istambule :D W tym roku jedziemy nim nad jezioro Loch Ness. Jedno miejsce mamy :D A tak na poważnie to Maroko :D
andrzej_laskowski
12-04-2011, 16:55
Jako że znam te okolice to sie wypowiem.
Trochę generalizując to każdy z kierunków dla nieco innego turysty.
Egipt to ciepła woda (o tej porze roku) super hotele i nurkowanie.
Tunezja to bazary, tanie wypożyczenie samochodu i zwiedzanie, oraz knajpy za grosze.
Maroko jest najfajniejsze moim zdaniem ze swoimi krajobrazami, zabytkami i ludźmi, ale też znacznie droższe i niższej klasy hotele niż w Egipcie.
To tak w minimalnym skrócie.
Amadeusz
13-04-2011, 00:35
Maroko - ostatnio zimniej niż w Krakowie :)
Tunezja - tanio jak cholera
Egipt - tanio, ciepło i spokojniej niż przed zamieszkami
Bartek - NinoVeron
13-04-2011, 01:24
byłem w na początku stycznia w egipcie i patrzcie jakie zamieszanie spowodowałem :D
ale z tego co słyszałem to w egipcie już się uspokoiło ... tzn. spokojnie jest w kurortach a jeśli chcesz podróżować w głąb kraju to może lepiej nie w tym roku
ew. można się udać do Taby (ostatnio były rewelacyjne lasty w stylu 1000-1300 zł za tydzień w hotelu 5* AI) a z Taby są wycieczki fakultatywne do Jordanii (Petra - jeden z siedmiu cudów świata) i do Izraela (Jerozolima, Betlejem, morze martwe)
Turcja też jak najbardziej na TAK! byłem tam w zeszłym roku dwa razy - w styczniu (Stambuł) i w czerwcu (riwiera egejska, pamukkale, efez, dalyan) - pogoda wspaniała, ludzie mniej upierdliwi niż w egipcie a i fantastycznych zabytków multum.
Maroko - tam nie było żadnego przewrotu ... parę protestów i się skończyło :)
-----
Podsumowują:
najspokojniej jest w Turcji ale Turcja jest w tym roku droga i ciężko o dobry hotel - bo większość osób co wcześniej wybierała afrykę północną w tym roku wybrała Turcję czy Grecję
najtaniej jest w Tunezji i Egipcie i można trafić rewelacyjne lasty ale ... mimo wszystko nikt nie daje 100% gwarancji, że wszystko będzie tak jak dawniej (szczególne jak ma się w planach dużo wyjść poza hotel)
barracuda
13-04-2011, 10:17
Ja byłem w Egipcie przez ostatnie 3 tygodnie, Port Said i Kair. Jest spokojnie w tych rejonach, więc na terenach turystycznych nie masz się czego obiawiać.
znajomi kilka dni temu wrócili z 2-tygodniowego pobytu w egipcie, tydzień "objazdówka", tydzień leniuchowanie...po zamieszkach nie ma śladu, cisza...spokój... ja lecę do egiptu w czerwcu
Amadeusz
15-04-2011, 22:46
(ostatnio były rewelacyjne lasty w stylu 1000-1300 zł za tydzień w hotelu 5* AI)
Toś Ty chyba lasta nie widział :)