Zobacz pełną wersję : D90 + 18-105 VR - jaki wybrać filtr polaryzacyjny
Witam
Tym razem nie będę się rozpisywał, więc przejdę do sedna.
Poszukuję filtra polaryzacyjnego i szarego do mojego 18-105 mm VR (67mm). Mogę zakupić od razu obydwa. Nawet byłoby chyba bardziej ekonomicznie kupując je od tego samego sprzedawcy.
Nie miałem jeszcze osobiście doczynienia z żadnymi filtrami, ale wiem co możemy uzyskać przy ich użyciu.
Każdy profesjonalny fotograf mówi, że jak się wykona poprawnie zdjęcie to potem mniej roboty na kompie albo nawet wogóle, z czym jak najbardziej się zgadzam, ale jakoś nie chce mi się wierzyć że w dzisiejszych czasach przejdzie jakieś zdjęcie bez obróbki przed ostateczną publikacja.
1.Czy warto wybierać drogi filtr do mojego kitowca 18-105 mm skoro i tak zdjęcie najprawdopodobniej wyląduje w programie graficznym i bez modyfikacji się nie obejdzie.
2.Czy naprawdę efekty przy zastosowaniu filtru polaryzacyjnego mogą zaskoczyć ? (napewno eliminacja odbić światła, jak np.od wody)
3.Czy uzyskanie głębi chmur na tle nieba jest na tyle superanckie że nie da się tego zrobić w programie graficznym?
Pytam, gdyż nie wiem na jaki filtr się zdecydować Także patrząc na cenę nie są one najtańsze i nie wiem czy naprawdę warto inwestować. Słyszałem zresztą również opinie, że zakładająć taki filtr pierwszy raz już go nie będziemy chcieli ściągnąć, ze względu na poprawę wyglądu naszych zdjęć.
Czy faktycznie filtry polaryzacyjne robią taką robotę, której nie można wykonać prostymi krokami w np. Photoshopie. Czy kwota którą trzeba zapłacić za dobry filtr musi być duża. Ja np znalazłem filtry polaryzacyjne za ponad 200-400 zl (wiem że są też droższe) ale czy jest sens płacić tyle aby używać go z kitem
Osobiście nic nie mam do mojego kita 18-105 mm, tylko że chciałbym wydać troszkę mniej skoro i tak zapewne będę obrabiał fotki w kompie.
Proszę doradźcie mi jakiego polara wybrać (na 67mm), skoro naprawdę warto go mieć. Limit kasy, powiedzmy 300 PLN. (ale zaznaczam że szukam wzglednie taniego). Proszę o jakieś konkretne modele lub chociżby polecenie jakiejś marki. Rzecz również tyczy się filrów szarych, (pełnych jak i połówkowych)
pozdro
kanias
MariuszJ
12-04-2011, 07:21
O działaniu filtra polaryzacyjnego możesz przeczytać w za dużej liczbie miejsc :) Czy jego działanie Cię powali - wątpię, uważam go za doraźny lek na pewne, wcale nieczęste problemy, a nie środek do "podkręcania".
Szara połówka - owszem, to przydatna rzecz.
Szary neutralny? W warunkach amatorskich oznacza on najczęściej chęć przedłużania czasu ekspozycji. Raczej sporo o więcej niż 3 działki. A to z kolei implikuje statyw.
Zapomniałem co chciałem powiedzieć w konkluzji... :(
No właśnie i tu mam znak zapytania, na który filtr się najpierw zdecydować. O działaniu filtrów szarych już coś wiem i zapewne używałbym ich w określonych sytuacjach. Statyw już mam i dość często używam, wiem jak wiele znaczy. No ale co z tym "polarem" czy naprawdę będzie wart wydanych tych załóżmy 250 PLN. Raczej w najbliższym czasie nie zdecyduję się na inny obiektyw, no może 70-300mm, więc będzie do zbliżeń różnych, nie krajobrazów.
pozdro
kanias
MariuszJ
12-04-2011, 10:56
Z mojego punktu widzenia, w fotografii cyfrowej najużyteczniejszym filtrem jest szara połówka do równoważenia ekspozycji ziemia-niebo. Problematyczne jest tylko używanie jej w wersji nakręcanej, ze względu na sztywny podział "zacienienia". Jeżeli jednak masz wstręty i wstydy (ja mam) do przykręcania dodatkowych ustrojstw typu holdery do obiektywu, pozostaje Ci kompromis w postaci właśnie takiej nakręcanej, z miękkim przejściem.
Jeżeli masz statyw i ciągoty do rozmywania fal i chmur - możesz nabyć szary. Masz tu moim zdaniem dwie opcje, aby utrzymać się jakoś w budżecie i nie pożałować na jakości: 1. szary -3EV i dalsze -2EV na polarze dokręconym szeregowo (który wykorzystasz też w innych celach) 2. szary -5EV do -10EV. Druga opcja zmniejszy ryzyko winietowania na 18-105.
Krajobrazy to pojęcie raczej niezależne od ogniskowej, konotacje z szerokim kątem są oczywiście jakoś tam statystycznie uzasadnione, niemniej i Twój przyszły 70-300 będzie miał co robić w tej dziedzinie. Na szczęście i tu i tu masz 67mm, więc nie będzie kłopotu.
sejmajnejm
12-04-2011, 11:30
na filtrze raczej nie ma co oszczedzac. Tymbardziej jezeli chcesz kupic kolejny obiektyw z takim samym gwintem. Polar na pewno sie przyda, bo nie zawsze da sie jego dzialanie powtorzyc w programie graficznym.
Marki: B+W, Heliopan. Moze uda sie kupic jakas uzywke w takim budzecie.
pzdr.
A,
Filtra szarego chciałbym właśnie używać m.in. do rozmycia wody w ciągu dnia, np. fale, wodospady itp.. Nie boję się użyć dokręcanych akcesorii, chodź niewątpliwie to lekka niedogodność, ale skoro efekt ma być oszałamiający, to chyba warto.
Zatem, jakiego filtra mam szukać ?
1. Chciałbym go czasem używać w ciągu dnia, więc chyba szary całkowity, ale jaki NDx4/x8 (o ile powinien redukować EV)
2. Jeżeli chodzi o neutralne połówkowe, to muszę zaopatrzyć się w adaptery, no ale jakoś ciężko mi taki zestaw znaleźć, rozumiem że filtry połówkowe kupuje się oddzielnie. Jaki adapter wybrać aby ewentualnie był przydatny z inną średnicą obiektywu w przyszłości. (innym niż 67mm, np 72, 77, 82mm) Wiem co nieco o systemie Cokin.
3 Polar....., wiem że niektórych efektów nie uzyskamy poprzez obróbkę na kompie tak ja zaznaczył "sejmajnejm", więc chyba tego polara trzeba kupić i samemu się przekonać co potrafi w rzeczywistości. Czy Marumi, Hoya, B+W to ta sama półka jakościowa. Polećcie jakieś konkretne modele.
W miejscu gdzie kupiłem sprzęt mają w ofercie tylko: Hoyę, Marumi, B+W, Hakuba, Sigma.
Co powiecie o :
http://www.fotorimex.pl/product.php/4897,pl,67mm_marumi_dhg_super.htm - 249 PLN
lub
http://www.fotorimex.pl/product.php/5036,pl,67mm_b+w_c-pl_nc.htm - 271 PLN
kanias
kanias,
też kupiłem d90 z tym szkłem i też tam gdzie Ty. Również zastanawiam sie nad filtrem polaryzacyjnym na wakacje (nasze morze i grecja).
Myślałem jednak o Hoyi kosztuje ok.150zł
Po okoo 2-3 dniach poszukiwań i zbieraniu informacji o filtrach zdecydowałem się na zakup filtrów firmy Marumi. Zamówinie złożę jutro.
- filtr polaryzacyjny Marumi DHG Circular PL 67 mm - koszt ok. 175 PLN
http://www.marumi-international.com/dhg/page2.html - zapodaje link do strony producenta, więc zawsze powinien być aktywny
- filtr szary neutralny Marumi DHG Light Control - 8 67 mm (popularnie Marumi DHG ND- 8x) - koszt ok. 102 PLN
http://www.marumi-international.com/dhg/page3.html#a03
Jak zapewnił mnie sprzedawca, są one w pełni oryginalne wyprodukowane w Japonii.
Mam nadzieję, że przesyłka dotrze do mnie przed Wielkanocą, wtedy będę mógł je sprawdzić.
Przypomnę że zamierzam ich używać z kitowym 18-105 VR, być może w bliskiej przyszłości z 70-300 VR.
Zobaczymy jak się sprawdzą.
Jeżeli ktos takowe już posiada, proszę o opinię na ich temat.
pozdrawiam
kanias
Kanias ja posiadam D5000 z 18-105 VR oraz ten sam filtr polaryzacyjny, ktory zamowiles czyli MArumi DHG Circular. Bedziesz zadowolony z zakupu tego polara. Jak dla mnie rewelacyjnie odbija odblaski na wodzie. Co do przyciemniania nieba wzgledem chmur moze troszke gorzej ale tez trzeba pamietac o prawidlowym stosowaniu takiego filtra.
Co do polowkowego szarego to Ci nie pomoge bo sam jestem w fazie szukania odpowiedniego do mojego zestawu gdyz wkurzaja mnie zdjecia krajobrazow z przeswietlonym niebiem (robi sie biale) i slabo to wyglada :)
Stad pytanko - uzywal z was ktos razem polara z szarym polowkowym ?
MariuszJ
06-05-2011, 17:43
Jeżeli myślisz o nakręcanych to zwróć uwagę na:
1. bardzo kłopotliwe "sterowanie" - oba filtry są "kręcone"
2. oba są z tego samego powodu zwykle dość szerokie - może to się skończyć czernieniem rogów na szerokim kącie.
Witajcie
Miałem się odezwać zaraz jak dotrą do mnie filtry ale niestety nie miałem od razu okazji ich przetestować w miarę sprzyjających warunkach. Mogę narazie tylko napisać że filtr polaryzacyjny Marumi DHG Circular PL 67 mm jak najbardziej spełnia swoje zadanie, chodź w pełni jeszcze nie został przetestowany. Niebawem zamieszczę jakieś przykładowe fotki, więc sami zobaczycie.
Co do Marumi DHG Light Control - 8 - 67 mm (Filtr szary/Neutral density) to wybrałem się ostatniej niedzieli w ciągu dnia (w sumie ok 18, było jasno) na taki próg wodny z myślą wykonania zdjęcia z rozmyciem strumienia wody przy dłuższym czasie naświetlania. Niestety mimo ustawienia najmniejszej przysłony tj. f 22 i ustawienia najmniejszego ISO 100, ciężko mi było wykonać poprawne zdjęcie przy czasie conajmniej 2 sekundy. Zdjęcie było prześwietlone. Zdjęcie przy 1 sekundzie nie było aż tak efektowne.
Będę musiał ten test jeszcze raz powtórzyć aby mieć pewność że wszystko było dobrze ustawione. Być może nakręcę jeszcze dodatkowo filtr polaryzacyjny aby wydłużyć czasy. Ale z tego co już się zorientowałem to filtr szary ND x8 raczej nie wystarczy aby wykonywać tego typu zdjęcia w ciągu dnia, trzeba czegoś bardziej ciemnego.
Fotki niebawem.
pozdrawiam
Sebastian
Używam w miare często połówki i polara nakręcone jeden na drugi. Taki system ma generalnie 2 wady:
1. przy najkrótszej ogniskowej występuje winieta (przynajmniej w moim przypadku)
2. z racji tego, że polarem częściej się steruje, to jest on nakręcony jako ostatni. Często jednak bywa, że przypadkowo przekręci się filtr połówkowy, który jest zainstalowany wewnątrz całej instalacji. O ile to zauważymy to jest ok (aczkolwiek trzeba bawić się w rozkręcanie). Gorzej gdy zauważymy to za późno i mamy przyciemniony dół...
Generalnie przy dobrym ustawieniu efekt jest zdecydowanie na plus, więc warto czasem się z tym pobawić. Czasem zajmuje to jednak za dużo czasu.
majkistrz
11-11-2012, 19:27
przepraszam że odkopuję taki stary temat, ale mam podobny problem. Zastanawiam się nad filtrem polaryzacyjnym i w związku z tym mam pytanie: Czy da się zakupić jakiś dobry do 100 zł (najlepiej jednocześnie nowy?). Czy koniecznie trzeba się liczyć z wyższą ceną?
Za mniej niż 100 dobrego CPL nie kupisz.
Fotowentura
13-11-2012, 11:25
potwierdzam. mam od kilku lat "podróbkę" polara Cokina za właśnie ok. 100zł. No i niby działa, ale w ciągu ostatniego roku kupiłem do swoich szkieł nakręcane Marumi Super DHG. Różnicę widać, oj widać. Poza tym, w przypadku polara nakręcany jest znacznie wygodniejszy niż taki cokin. Niestety tak to jest w z filtrami, że zbytnio na nich oszczędzając można zdjęciom wyrządzić więcej szkody niż pożytku.
pioter m
16-11-2012, 08:05
Przede wszystkim - jaka ma być jego średnica? Podobny problem to chyba 67mm?
Filtr o małej średnicy znajdzie się. Cena niestety rośnie wraz ze średnicą obiektywu i to wcale nie liniowo.